wywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 3 dag · pomidor · marchewka · pietruszka · seler 1/4 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino białe wytrawne 4 łyżki · sól · cukier · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać
Camilla w kuchniKapusta warzywna brukselska, nieprzegotowana wynagrodzi nam to cudownym smakiem. Zawsze kojarzy się z jesiennymi warzywami. Składniki 400 g brukselki 100 g karkówki 100 g wędzonki 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz pół selera ząbek czosnku pęczek koperku pół szklanki śmietany do zup 3 woreczki ryżu Przygotowanie Warzywa pokroiłem w kostkę. Włożyłem do garnka zalałem 2 litrami wody
R'n'G Kitchenmoim domu. Szybko się ją przygotowuje, jest kremowa, aksamitna i delikatna. Lubią ją moje dzieciaki, mąż i ja... no i można w niej przemycić troche witamin moim warzywnym niejadkom ;) Kremowa zupa z brokułów SKŁADNIKI: 2 brokuły 2l bulionu drobiowego (ew. wody) 0,5l mleka 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły myjemy, dzielimy
Pyry na Gazzupę krem z groszku można także przygotować z groszku mrożonego – dobrej jakości groszek zapewni prawie identyczny smak, a także kolor. Pyszna, lekka zupa krem z groszku ucieszy i oczy i podniebienie. Składniki: 1l bulionu warzywnego lub drobiowego 800-850g groszku mrożonego lub świeżego (łuskanego) sól, pieprz – do smaku tarty parmezan – kilka łyżek 4 łyżki smietany(...)polecam jednak kilka minut dodatkowej pracy i przetarcie kremu przez sito). Do kremu z groszku dodać 2 łyżki śmietany, podgotowywać kilka minut (ale nie zagotowywać!); doprawić solą i pieprzem. Zupę krem z groszku podawać posypaną tartym parmezanym i kleksem z pozostałej śmietany. Post Zupa krem z groszku zielonego pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniwywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · cebula 1 szt · papryka czerwona 1-2 szt · ogórki konserwowe 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · musztarda 1 łyżka · keczup 3 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka mielona · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować. Cebule i paprykę oczyścić
Camilla w kuchnirosołową Sprzymierzeniec każdej zapracowanej i zabieganej pani domu, bowiem przy jej pomocy zupę możemy ugotować w 15 minut. Kostkę rosołową dodajemy również do sosów, mięs, czy makaronów. Czy jednak zupa ugotowana na zlepku wzmacniaczy smaku, soli i chemicznych dodatków naprawdę jest taka smaczna? Ugotowanie prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma drogi na skróty – wywar musi gotować się około(...)następnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą
Pani domowapyszna zupa z marchewki i puree z pomarańczy w orientalnym stylu,( które przygotowałam sama w slow cooker) podana z dzikim ryżem i ryżem długoziarnistym. Zupa jest nie tylko dietetyczna ale i wegetariańska. Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem chili i indyjskiego curry. Na blogu już jest przepis na zupę krem marchewkową, oraz(...)wiele innych zup kremów. Zupa krem z marchwi i pomarańczy, przygotujcie wg tego przepisu, gdyż nawet Ci co nie lubią marchewki w zupie powiedzą, że zupa jest bardzo smaczna! 1/2 litra wywaru warzywnego 1 szalotka 2 marchewki 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 2 łyżki puree z pomarańczy 1/2 łyżeczki curry indyjskie Kamis szczypta chilli ryż dziki i ryż długoziarnisty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwywar warzywny 1,5 L · wołowina bez kości 15 dag · ziemniaki 5 szt · ogórek kiszony 2 szt · tłuszcz · cebula · koncentrat pomidorowy 1 łyżka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · natka pietruszki · koperek · sól · czarny pieprz mielony · imbir mielony · przyprawa do zup Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, dodać obrane, opłukane
Camilla w kuchniZupa pieczarkowa na domowym bulionie warzywnym z dodatkiem pieczarek . Sycąca i rozgrzewająca (szczególnie jeśli nie pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to zupa – krem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami). Składniki: (ok. 6 porcji) 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak(...)pory (tylko białe części) 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 150 g masła 50 g wytrawnego wermutu 80 g śmietanki 30% 40 g mleka sól morska, świeżo mielony czarny pieprz świeża natka pietruszki Przygotowanie zupy pieczarkowej: Wszystkie warzywa pokroić w plasterki. 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką
Moja Delicjabatatem i papryką w roli głównej. Zupa jest lekka, ale zarazem sycąca. Uwielbiam ją jeść z pestkami i dyni które fajnie się rozgryza. Zupa ma lekko wędzony smak za sprawą papryki wędzonej. Bulion warzywny można zrobić wcześniej albo mrozić jak ja to robię i skrócić sobie czas przygotowania. 2 papryki czerwone 1 batat 1 marchewka 1/3 korzenia selera 1 cebula(...)mamy i czy są miękkie. Po upieczeniu z papryki zdejmuje skórkę bardzo ładnie odchodzi sama, z łupinek czosnku wyciskam miąższ. Warzywa wszystkie przekładam do garnka, wlewam bulion warzywny i miksuje blenderem. Zupę zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem, papryczką chili, wędzoną. Podaję z natką, pestkami dyni, jogurtem i kawałkami papryki
wesoła kuchniawywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 40 dag · pieczarki 10 szt · tłuszcz · migdały kilka szt · papryka konserwowa 2 strąki · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, włożyć do wywaru razem z fasolką, ugotować. Migdały sparzyć(...)obrać ze skórki, dodać do zupy pod koniec gotowania razem ze zmieloną papryką . tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, lekko rumieniąc, połączyć z zupą, chwile pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką
Camilla w kuchniTaką zupę możecie z czystym sercem podać całej swojej rodzinie – jest naprawdę lekka, zdrowa, pełna warzyw, na samych naturalnych składnikach. Co więcej, możecie teraz dodatkowo skorzystać w ramach zdrowego gotowania z rabatu w sklepie Dajar na bardzo fajne produkty marki #Ambition – wystarczy kliknąć „sprawdź” na obrazku poniżej. Składniki: 1-1,5l bulionu – warzywnego lub drobiowego(...)najmniejszy i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Dodajemy opłukany szpinak i tortellini, gotujemy jeszcze 5-6 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przepis bierz udział w konkursie portalu Durszlak.pl Post Zupa minestrone z tortellini pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnirosołu 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 cebule 3 żółtka 2 łyżki oleju 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 5 dag rodzynek 4 łyżeczki żelatyny warzywna przyprawa do zup cukier pieprz sól Przygotowanie Cebulę obrałem, posiekałem, zeszkliłem na oleju. Bułkę namoczyłem w mleku. Z kury usunąłem kości i skórę, a mięso zmieliłem. Wymieszałem je z żółtkami(...)mięsnej masy uformowałem małe kulki. Umyłem warzywa i obrałem. Pora pokroiłem w cienkie ćwierć plasterki, a pozostałe warzywa w słupki. Wrzuciłem do garnka, zalałem 3 szklankami wody, dodałem przyprawę warzywną i gotowałem 15 minut. Do wrzącego wywaru włożyłem kulki mięsne , gotowałem ok.15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wsypałem opłukane rodzynki. Żelatynę namoczyłem w małej ilości zimnego bulionu, rozprowadziłem
R'n'G Kitchenimbir w tym okresie, to podstawa- z nim wirusy Nam nie groźne!). No i ten ☀️ kolor... od razu robi się cieplej również i na duszy! 😉 4 porcje zupy: * rosół/ bulion warzywny- 1,2 litra * soczewica czerwona- 2/3 szklanki * świeże pomidory- 350 g (użyłam żółtych lima) * cebula- 1 średniej wielkości * starty imbir- 1/3 łyżeczki* * masło klarowane- 1 łyżka * makaron- do podania(...)już miękka wsypać starty imbir, soczewicę, wlać bulion i zagotować. Gotować 5 minut. W międzyczasie pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do zupy. Całość gotować 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Zupę można zmiksować. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem. Smacznego! :) * imbir ma bardzo dominujący smak i większa jego ilość sprawi, że zniknie smak
Kraina Miodem PłynącaLekko ostra od chrzanu kremowa zupa na wywarze warzywnym, która syci i rozgrzewa. Do podania ze zrumienionym boczkiem lub z grzankami chlebowymi w wersji dla wegetarian. Składniki: pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie słoiczek chrzanu 100 ml śmietany kremówki łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo: kawałek wędzonego boczku lub grzanki Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić(...)kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości. Wyjąć liście i ziela, zmiksować zupę blenderem. Dodać cały słoiczek chrzanu i śmietanę. Wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Zupę przelać na talerze i udekorować boczkiem lub grzankami
wyzwania kuchenne