zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:25/331)

Zupa z pieczonej dyni piżamowej i ryżu 179

Nastał czas kiedy za oknem jest zimno, a człowiek potrzebuję rozgrzania. Zachęcam do wypróbowania zupy z pieczonej dyni piżmowej i ryżu. Bardzo rozgrzewająca i sycąca. Gwarantuję

Truskawkowa Fiesta
Avgolemono - grecka żółta zupa z kurczaka z cytryną 159

Podstawą sosu / zupy avgolemono jest aromatyczny bulion warzywny lub mięsny, zagęszczony zawsze jajkami i cytryną. Taki żółty słoneczny sos może być serwowany z klopsikami, kurczakiem, jagnięciną, warzywami, rybą lub ryżem (ewentualnie także z drobnym makaronem w kształcie ryżu). Składniki: 1,5 l bulionu z kurczaka i warzyw 0,5 szklanki ryżu 3 jajka(...)gotowy wrzucamy do niego ryż i zagotowujemy. 2. Jajka ubijamy trzepaczką w miseczce, dolać sok z 1,5 cytryny. 3. Cały czas ubijając dolewać powoli do wywaru mięsno - warzywnego. 4. Gotować zupę 5 minut, uważając by jajka nie ścięły się. Zdjąć z ognia, przyprawić, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i kawałki z kurczaka. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zupa szczawiowa z twarozkiem 139

oraz szczaw. Szczawiową uwielbiam, mimo iż kolor ma dość smutny to uwielbiam słodko-kwaśne smaki i taka dla mnie właśnie jest ta zupa. Zawsze mam zamrożony bulion warzywny, więc  z zupami problemu nie mam, oczywiście, to żaden trud zrobić bulion ale jednak łatwiej i szybciej wyjąć go po prostu z zatłoczonej zamrażarki.:) W związku z tym, iż szczawiu nigdzie

dlaSmaQ
Zupa brokułowa z serem cheddar 141

Zupa brokułowa z serem cheddar to jedna z klasycznych amerykańskich zup. Jest bardzo sycąca, ale równocześnie bardzo kaloryczna. Przez dodanie sera jest prawdziwą bombą kaloryczną. Ale przecież raz na jakiś czas warto zgrzeszyć dla pysznego smaku Składniki: 2 brokuły 5 średnich ziemniaków 20 dag sera cheddar 5 szklanek bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 śmietany(...)kminkiem i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ser musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach a natkę pietruszki drobno siekamy. Następnie do zupy dodajemy śmietanę, potarty ser i natkę. Wszystko mieszamy ze sobą. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Po tym zupę zdejmujemy z ognia. Gotową zupę podajemy w miseczkach, którą przed podaniem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa krem z brokuła 116

Uwielbiam wszelkie zupy warzywne-kremy. Są sycące, nie potrzeba do nich dużo składników, ani nie ma przy nich dużo roboty. Później wystarczy 5 minut podgrzewania zupki i nasze brzuszki zaleje fala ciepłej sytości Dzisiaj zupa brokułowa z grzankami. Oczywiście, zupę możecie zrobić na kilka sposobów. Ja zwykle zagęszczam ją dodają 1-2 ziemniaki. Niektórzy dodają do zupy śmietanę lub śmietanę

Mieszam w Garnku
Zupa krem z marchewki 211

Marchewkę mogę zjadać kilogramami. Za jej wartościowe właściwości bardzo ją cenię, więc postanowiłam zrobić pełnowartościową zupę, która znakomicie rozgrzewa i syci na długo. :) Składniki: 4 średnie

Truskawkowa Fiesta
Zapiekanka "Trzy sery" z bakłażanem, pomidorkami i młodymi ziemniakami 338

pleśniowy - camembert lub brie - pokrojony w grubsze plastry kilka ząbków czosnku 1 mała czerwona cebula 2 gałązki natki pietruszki lub innych ulubionych ziół suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia Ziemniaki namoczyć, obrać ze skórki (np. za pomocą łyżeczki), większe sztuki przekroić na pół, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Bakłażany pokroić

Czerwień i błękit
Zupa pieczarkowo cebulowa z groszkiem, kurczakiem i pak choi 139

Zupa gęsta, warzywna z pieczarkami i mięsnymi kawałkami. G rzyby i polędwiczki z kurczaka  w jednym garnku się spotkały, do siebie c ebule, czosnek, groszek, pak choi, przyprawy i   świeże  zioła pozapraszały.  Wspólnie w bulionie "tańcowały" i ciekawą zupę ugotowały. Składniki: 0,5 kg pieczarek, 250 g białej cebuli, 2-3 ząbki czosnku

Moniki Smakołyki
Zupa z dyni i pomidorów 174

Małymi kroczkami zbliża się jesień, w sklepach i na bazarach zaczynają pojawiać się dynie. W tym roku sezon rozpoczęłam od zupy. W smaku była lekko pikantna

Truskawkowa Fiesta
Zielona zupa warzywna 159

zielonej szparagowej fasolki 2,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, papryka ostra Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Marchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub podawać z pieczywem

Humanistka w kuchni
ZUPA BROKUŁOWA Z MARCHEWKĄ 180

Dziś zapraszam na pyszną zupę brokułową z  marchewką podawaną z kaszą jęczmienną. Lekka zupa na warzywnym wywarze z pewnością przypadnie do gustu nie jednej osobie :) Zapraszam i Smacznego :) ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO ODWIEDZENIA I POLUBIENIA MOJEJ STRONKI https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło :) SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:    🍲 1 Brokuł 🍲 2 Marchewki   🍲 6 łyżek kaszy jęczmiennej(...)warzywna  🍲 dodatkowo do zabielenia np. jogurt naturalny.  PRZYGOTOWANIE: 1. Do  garnka wlewam ok 3 litrów wody.  2. Brokuła dzielę na mniejsze kawałki .  3. Marchewki obieram i kroję na trzy częśći.  4. Zagotowuję wodę ,  dodaję marchewkę , kaszę , bokuła i pozostałe składniki.  5. Gotuję do chwili kiedy kasza będzie miękka.  6. Zupę przelewam

Gotowanie Patki
Zupa krem z dyni z marchewką i imbirem 189

Sezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono

Oryginalny smak
Zupa pomidorowo-dyniowa z ryżem 152

Bardzo chętnie wykorzystuję dary lata i jesieni. Uwielbiam dania na ciepło, które bardzo ogrzeją organizm z chłodnego powietrza będącego dworze. Mam kilka dań, które zajmują moją

Truskawkowa Fiesta
Zupa cebulowa 197

ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 100-150g sera żółtego kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki) opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina sól, pieprz Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem

Mechanik w kuchni
Zupa cebulowa 177

Zupa cebulowa – czyli soupe à l’oignon jest potrawą kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a głównym składnikiem jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z grzankami/bagietkami z pszennej bułki posypanymi startym serem. Francuska zupa cebulowa charakteryzuje się tym, że wykorzystuje się do niej dużą ilość alkoholu (z reguły białego wina i koniaku, aczkolwiek(...)średniej mocy palnika przez ok. 5 minut (do czasu aż alkohol odparuje). Kolejno wlać bulion (u mnie wywar warzywny z tego przepisu: domowy bulion warzywny ) i gotować całość przez 30 minut na bardzo małym ogniu (zupa powinna tylko lekko ‘pyrkać’). Na koniec dodać 1 łyżeczkę cukru, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Bagietkę pokroić na kromki

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania