obiad. Zupa idealnie sprawdzi się wiosną, albo późną jesienią, kiedy zaczyna robić się chłodno. Z całą pewnością tak przygotowana zupa Was rozgrzeje. Zupa z soczewicy – składniki (6-8 porcji) 3 -4 litry wywaru warzywnego cebula 4 marchewki 2 pietruszki 3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 kartonik passaty pomidorowej (ok. 400 ml) 1 i 1/2 szklanki soczewicy (dowolny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szpinakowa jest przyjemnie lekką, smaczną i łatwą w przygotowaniu zupą. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut gotowania. Zupa ma delikatnie warzywny smak i można zjeść jej dużą ilośći nie czuć się objedzonym. Składniki: 150 g szpinaku (użyłam szpinak baby) 1 duży ziemniak 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki oleju(...)masła 3 łyżki śmietany do zupy 18% 5 szklanek bulionu warzywnego (lub bulion drobiowy, wołowy) sól do smaku do podania zupy: grzanki z bagietki lub chleba tostowego gęsty jogurt naturalny Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać obranego, pokrojonego ziemniaka oraz bulion. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Następnie dodać umyty szpinak
Codziennik Kuchennybyć szybki i pożywny. Nie jesteśmy z mężem zwolennikami różnego rodzaju diet. Nasze motto to "Żyj tak jak chcesz, jedz to na co masz ochotę". Przygotowałam więc zupę na bazie Bulionu warzywnego Krakus. Jest to sposób na szybkie przygotowanie obiadu. Z #krakus jest #smacznieiszybko Producent na swojej stronie pisze: Bulion to esencja ulubionych zup Polaków. A bulion(...)warzywny Krakus to pewność aromatu i dopracowanego smaku bez glutaminianu, bez konserwantów, bez zagęstników. Starannie przygotowany z dobranej kompozycji warzyw jest bazą dla Twoich zup na co dzień i od święta. Wyróżnia się oryginalnym smakiem starannie zachowanym w procesie przygotowania. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą i dodać ulubione składniki. Na bulionie możesz przygotować dowolną zupę lub dodać do risotto. Składniki
Kuchnia w oparachZupa jest pyszna i pożywna. Polecam. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 łyżka suszonej włoszczyzny 2 łyżki oleju do smażenia bulion warzywny przyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis sól Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę i całość podsmażać około(...)czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco z chipsami z wędzonego boczku. Możemy również odłożyć trochę ziaren kukurydzy by podać z kremem
Ala piecze i gotujeOdżywcza, delikatna i smaczna zupa na obiad. Składniki: Marchewka 45 dag Cebula biała 1 szt. Wywar drobiowy 850 ml (może być z kostki) Pomarańcza 1
Tradycyjna KuchniaZupa jest dobrym rozwiązaniem, gdy nie mamy czasu na gotowanie obiadu w dzień. Ja z reguły gotuję zupy wieczorem jeśli wiem, że rano nie będę miała
Niebieski kubek z kawagroszek ptysiowy czy czosnkowe grzanki. Ogromną zaletą tego dania jest to, że szybko je przygotujemy, zupa jest niedroga oraz składniki są łatwo dostępne. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 3 pory (tylko biała część) 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Posiekana natka pietruszki(...)uważać aby poru się nie przyrumieniły. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Również wrzucamy je do pora. Całość mieszamy i wlewamy bulion warzywny. Wszystko gotujmy dalej na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, całą zupę blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową oraz jeżeli jet konieczność szczyptą soli. Na koniec dodajemy śmietanę oraz posiekana natkę pietruszki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepokroić w plastry i ułożyć na talerzach obok makaronu. Całość obsypać kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem. Jak już wspomniałam, makarony stanowią ważną część japońskich dań . Podaje się je z zupami, daniami warzywnymi i mięsnymi. To także istotny składnik popularnych japońskich zup miso czy ramenu. Makaron soba pochodzi z początków XVII wieku. Już wtedy powstawały pierwsze manufaktury(jak nazwalibyśmy
Codzienna kuchnia niecodziennakupiłam brukselkę i fasolkę szparagową. Nie każdy lubi te warzywa, ale zupa skradnie serce dla wszystkich! Składniki: 2 garści fasolki szparagowej 4-5 brukselek 1 średnia marchew 1/2 pietruszki kawałek selera 2 łyżki ryżu białego 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz 1,5l wody
Truskawkowa FiestaPropozycja na delikatny warzywny obiad, zupa szparagowa. Potrzebujemy pęczek szparagów 500g, włoszczyznę w słupkach 500g, ziemniaki 500g, wodę i przyprawy: sól, liść, ziele... opcjonalnie koperek, śmietanę. Szparagi płuczemy solidnie w zimnej wodzie i obcinamy twarde końcówki. Potem kroimy na 3-5cm, a ziemniaki w kostkę. Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą 2-3litry. Gotujemy około
chleba naszegoUwielbiam zupy krem, które zawierają wszystko w jednym. Na sklepowych półkach gdzie, nie gdzie można znaleźć jeszcze kolby kukurydzy. Ja oczywiście skusiłam się na jej kupno
Truskawkowa Fiestapracy, bo niestety płynne lancze mają to do siebie, że zawsze potrafi się z nich coś „ulać”:-). Nawet słoik zamykany z uszczelką nie zawsze daje gwarancję szczelności. Taką zupę instant szybciej można też odgrzać. Zalewamy wrzątkiem składniki, mieszamy i wstawiamy na chwilę do mikrofali. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki Kawałek białej rzepy lub białej rzodkiewki (z 15 centymetrów(...)rzepy i papryki, pokrój w kostkę, a resztę zmiksuj na gładki krem. Krok 2 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 3 W słoiku na dnie układaj krem warzywny, dalej posiekane warzywa, makaron, fasolę i bazylię. Przed jedzeniem zalej wrzątkiem, wymieszaj, wlej oliwę, posól, popierz, podawaj z parmezanem. Smaczneo! Danie pochodzi z menu na tydzień: Dieta z pudełka
Niedzielny kucharzczerwony kolor zupy, a także odpowiadającą konkretnej odmianie chilli ostrość. Podstawą tej zupy jest także bulion drobiowy, ale jeśli w olicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. W zupie znajdziecie dużo kolorowych dodatków, a także grzyby. Ich ilość zależy od Was, ja użyłam sporo warzyw, a także tofu, można dodać także krewetki, ale ich dodatek nie jest konieczny. Użyjcie
Cooking Monsterbardzo szybkie i proste. Najlepszy jest groszek mrożony lub świeży. Zdecydowanie odradzam używania groszku z puszki. Dodając do zupy odrobinę śmietany, sprawimy, że nasza zupa stanie się jeszcze bardziej kremowa. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 3 szklanki mrożonego lub świeżego groszku 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki masła Pęczek świeżej mięty Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do dużego garnka wrzucamy masło
CookMag