zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:23/331)

Krem z kukurydzy z chipsami z boczku 244

Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 łyżka suszonej włoszczyzny  2 łyżki oleju do smażenia bulion warzywny przyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis  sól Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę i całość podsmażać około(...)czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku.  Podawać na gorąco z chipsami z wędzonego boczku. Możemy również odłożyć trochę ziaren kukurydzy by podać z kremem

Ala piecze i gotuje
Zupa marchewkowa z pomarańczą 106

Odżywcza, delikatna i smaczna zupa na obiad. Składniki: Marchewka 45 dag Cebula biała 1 szt. Wywar drobiowy  850 ml (może być z kostki) Pomarańcza 1

Tradycyjna Kuchnia
Postna zupa grzybowa na Wigilię 127

włoszczyznę można odłowić przed dodaniem namoczonych grzybów, wtedy uzyskamy czystą zupę, którą podaje się z makaronem na łazanki. Ja pozostanę przy swoim smaku i zapraszam na taką warzywną wersję zupy grzybowej, która nada się nie tylko na Wigilię, ale będzie także smacznym daniem obiadowym w inne zimowe dni. Postna zupa grzybowa na Wigilię Składniki: ok. 100g suszonych podgrzybków lub prawdziwków(...)plasterki lub kostkę. Wstawić do garnka i zalać ok 3 l wody. Ugotować tak, aby były półtwarde.  Do wywaru warzywnego dodać namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły (dzięki temu więcej aromatu pozostanie w zupie). Dodać również liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować około 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie sprawdzić, czy grzyby zmiękły

Pełna Lodówka
Zupa z soczewicą i papryką 222

Zupa jest dobrym rozwiązaniem, gdy nie mamy czasu na gotowanie obiadu w dzień. Ja z reguły gotuję zupy wieczorem jeśli wiem, że rano nie będę miała

Niebieski kubek z kawa
Zupa krem z pora 105

groszek ptysiowy czy czosnkowe grzanki. Ogromną zaletą tego dania jest to, że szybko je przygotujemy, zupa jest niedroga oraz składniki są łatwo dostępne. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 3 pory (tylko biała część) 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Posiekana natka pietruszki(...)uważać aby poru się nie przyrumieniły. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Również wrzucamy je do pora. Całość mieszamy i wlewamy bulion warzywny. Wszystko gotujmy dalej na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, całą zupę blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową oraz jeżeli jet konieczność szczyptą soli. Na koniec dodajemy śmietanę oraz posiekana natkę pietruszki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Danie Kurczak z makaronem po japońsku na bazie Miso 163

pokroić w plastry i ułożyć na talerzach obok makaronu. Całość obsypać kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem. Jak już wspomniałam, makarony stanowią ważną część japońskich dań . Podaje się je z zupami, daniami warzywnymi i mięsnymi. To także istotny składnik popularnych japońskich zup miso czy ramenu.  Makaron soba pochodzi z początków XVII wieku. Już wtedy powstawały pierwsze manufaktury(jak nazwalibyśmy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z brukselką i fasolką szparagową 172

kupiłam brukselkę i fasolkę szparagową. Nie każdy lubi te warzywa, ale zupa skradnie serce dla wszystkich! Składniki: 2 garści fasolki szparagowej 4-5 brukselek 1 średnia marchew 1/2 pietruszki kawałek selera 2 łyżki ryżu białego 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz 1,5l wody

Truskawkowa Fiesta
Zupa szparagowa 174

Propozycja na delikatny warzywny obiad, zupa szparagowa. Potrzebujemy pęczek szparagów 500g, włoszczyznę w słupkach 500g, ziemniaki 500g,  wodę i przyprawy: sól, liść, ziele... opcjonalnie koperek, śmietanę.  Szparagi płuczemy solidnie w zimnej wodzie i obcinamy twarde końcówki. Potem kroimy na 3-5cm, a ziemniaki w kostkę. Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą 2-3litry. Gotujemy około

chleba naszego
Zupa krem z kukurydzy 148

Uwielbiam zupy krem, które zawierają wszystko w jednym. Na sklepowych półkach gdzie, nie gdzie można znaleźć jeszcze kolby kukurydzy. Ja oczywiście skusiłam się na jej kupno

Truskawkowa Fiesta
Wtorek: Pieczone minestrone instant ze słoika 89

pracy, bo niestety płynne lancze mają to do siebie, że zawsze potrafi się z nich coś „ulać”:-). Nawet słoik zamykany z uszczelką nie zawsze daje gwarancję szczelności. Taką zupę instant szybciej można też odgrzać. Zalewamy wrzątkiem składniki, mieszamy i wstawiamy na chwilę do mikrofali. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki Kawałek białej rzepy lub białej rzodkiewki (z 15 centymetrów(...)rzepy i papryki, pokrój w kostkę, a resztę zmiksuj na gładki krem. Krok 2 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 3 W słoiku na dnie układaj krem warzywny, dalej posiekane warzywa, makaron, fasolę i bazylię. Przed jedzeniem zalej wrzątkiem, wymieszaj, wlej oliwę, posól, popierz, podawaj z parmezanem. Smaczneo! Danie pochodzi z menu na tydzień: Dieta z pudełka

Niedzielny kucharz
Tom kha kai - tajska zupa kokosowa 103

czerwony kolor zupy, a także odpowiadającą konkretnej odmianie chilli ostrość. Podstawą tej zupy jest także bulion drobiowy, ale jeśli w olicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. W zupie znajdziecie dużo kolorowych dodatków, a także grzyby. Ich ilość zależy od Was, ja użyłam sporo warzyw, a także tofu, można dodać także krewetki, ale ich dodatek nie jest konieczny. Użyjcie

Cooking Monster
Krem z zielonego groszku z miętą 138

bardzo szybkie i proste. Najlepszy jest groszek mrożony lub świeży. Zdecydowanie odradzam używania groszku z puszki. Dodając do zupy odrobinę śmietany, sprawimy, że nasza zupa stanie się jeszcze bardziej kremowa. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 3 szklanki mrożonego lub świeżego groszku 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki masła Pęczek świeżej mięty Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do dużego garnka wrzucamy masło

CookMag
ORIENTALNY BULION WARZYWNY 151

PROPOZYCJA NA DETOKS CUKROWY 2016 Aromatyczny, pełen zakręconych smaków bulion warzywny może być podstawą wielu zupnych wariacji. Za oknem zimno, a ciało domaga się natychmiastowych rozgrzewaczy. Stawiam na talerz pikantnej zupy, do której można dodać kilka zgrillowanych, podsmażonych lub surowych, zaparzonych gorącym wywarem dodatków. Wypity w kubku też jest całkiem OK. Przepis pomimo długiej ilości... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Zupa warzywna 2 w 1 - klasyczna i krem 127

Coś mnie ostatnio naszło na zupy-kremy :) Lubię.  Była już brokułowa . A dzisiaj znowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta(...)ognień, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania, jeśli ktoś lubi może dodać woreczek kaszy jęczmiennej i gotować jeszcze ok. 15 minut Jeśli chcemy zrobić zupę-krem warzywny, przekładamy dwie chochelki - na jedną porcję - do malaksera lub miksujemy mikserem końcówką do rozdrabniania Zjadamy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com