zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:20/331)

Rosół wołowo-drobiowy z chili 191

dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy - z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie

Zasmakuj Kuchni
Bulion warzywny z pieczarkami 170

Buliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których(...)miesięcy). Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań

Moja Delicja
Bulion warzywny - podstawa domowych zup. 139

Bulion warzywny stanowi bazę większości zup, które gotuję. Kiedyś gotowałam zupy głównie na bulionie drobiowym, ale z powodów zdrowotnych zmieniłam ten zwyczaj. W moim domu zupy jada się na śniadanie, obiad i kolację, więc co najmniej dwa razy w tygodniu gotuję duży garnek bulionu. Wystarczy obrać warzywa, pokroić, zalać wodą i można zapomnieć na 2 godziny o gotującej(...)się zupie.  Dobry, esencjonalny bulion warzywny nie tylko nadaje zupom wyśmienity smak, ale jest również pyszny podany z makaronem lub kaszą jaglaną.  Jeśli podaję bulion warzywny na obiad lub kolację dolewam odrobinę oliwy z oliwek, aby powstały tak sympatycznie wyglądające ,,oczka" jak na zdjęciu poniżej. Składniki: 5 marchewek 4 pietruszki 1/2 bulwy selera 1 por 2 cebule

Codziennik Kuchenny
Zupa z Groszkiem Zielonym i Ziemniakami 117

Ostatnio smaki na zupki warzywne więc dziś zupa z zielonym groszkiem :) SKŁADNIKI: 1l. bulionu 1 duży ziemniak 1 duża marchewka 1 puszka groszku zielonego (może być mrożony) 1 łyżka koperku posiekanego sól pieprz + zasmażka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Do bulionu dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę - chwilkę gotować. 2.Dodać marchewkę poszatkowaną w paseczki - gotować do miękkości. 3.Wrzuci

Dziś Ja gotuje
Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie – kuchnia podkarpacka 183

jednej strony jest syta, ale jednocześnie przygotowana jest ze świeżych składników bez dodatku mięsa. Ugotowana jest na wywarze warzywnym, który zagęszczony jest ziemniakami i kaszą, a na końcu zabielony śmietaną z żółtkami. Ten ostatni składnik pojawia się wielu regionalnych przepisach na zupy i polewki. Żółtka dodane do wywaru lekko go zagęszczają, poprawiają jego kolor i smak. Sposób ten znały

Trzeci talerz
Zupa krem z kalafiora 153

dyniowa z serem – z dyni i warzyw z rozmarynem – z dyni, boczkiem i szałwią Zupa krem z kalafiora z kluskami: Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kalafiora 1 duży ziemniak 500 ml rosołu, bulionu, wywary warzywnego lub 1 bulion warzywny Winiary 100 ml śmietanki sól i pieprz do smaku natka pietruszki(...)połowy kalafiora oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Dusimy ok. 5 minut uważając, żeby się nie przypaliły. Wlewamy bulion warzywny (lub 1/2 litra wody z 1 kostką bulionu warzywnego). Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy składniki na krem ręcznym blenderem, jeśli zupa jest za gęsta możemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z pieczonych warzyw 189

coś tam wyłączyć, dołożyć, przemieszać, doprawić.... A resztę czasu masz tylko dla siebie. To jak, robisz dziś zupę ? Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 1/4 selera 3-4 ziemniaki 1/2 główki czosnku 1 l bulionu drobiowo-warzywnego  2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki  ( u mnie Appetita ) szczypta pieprzu szczypta chili sól(...)papryki zdjąć skórę, bakłażana wydrążyć, czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować 15 minut. Przed końcem gotowania dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Następnie zmiksować zupę przy pomocy blendera, na gładki krem. Jeśli zupa była by za gęsta, dolać przegotowanej wody. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa ze świeżych grzybów – kuchnia podkarpacka 169

Zupa ze świeżych grzybów - kuchnia podkarpacka Dla jednych proste codzienne danie, dla innych rarytas i wspomnienie dawnych, lepszych czasów. Co by o niej nie mówić, zupa

Trzeci talerz
Zupa ‘Dziad z babą’ – kuchnia podkarpacka 275

Zupa 'Dziad z babą' - kuchnia podkarpacka Wśród wielu smacznych podkarpackich zup zupa ‘Dziad z babą’ wyróżnia się swoją nazwą. Domyślam się, że wzięła się ona od

Trzeci talerz
Przepisy z dynią - wytrawne 162

Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków       Rozgrzewająca i sycąca zupa z dynią, kurczakiem i makaronem     Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna z ciecierzycą       Zdrowa zapiekanka z pieczonymi warzywami          Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna

Passions hobbies life
Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup 242

pieczarkowa.Zupa jest niezwykle aromatyczna ,bo delikatny smak pieczarek  podkreca dodatek suszonych podgrzybkow.Wlasnie podgrzybkow,a nie borowikow.Podgrzybki maja o wiele glebszy,lesny grzybowy smak.Oczywiscie przygotowana jak wiekszosc moich zup na warzywnym bulionie.Tajemnica smaku tej zupy jest nie tylko dodatek suszonych grzybow,ale przysmazenie pieczarek z cebulka na masle.Niezwykle smakowita ,ktora znika natychmiast.Jedna z naszych ulubionych.Bardzo polecam. Skladniki : garstka suszonych podgrzybkow(...)pieczarek 1 cebula 2 lyzki masla ghee 2-3 marchweki 1/2 malego selera 1 pietruszka-korzen kawalek pora zielona pietruszka jogurt grecki lub smietana bulion warzywny-1,5 l makaron 2-3 garstki pieprz z mlynka sol Wykonanie: wieczorem w dniu poprzedzajacym gotowanie namoczyc suszone grzyby oczyszczone pieczarki pokroic w plasterki,polplasterki,paseczki jak kto woli.Obrac cebule,drobno pokroic.Rozgrzac maslo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KREM Z BURAKA Z PLASTRAMI KOZIEGO SERA 212

W sezonie jesiennym nic nie rozgrzewa tak skutecznie jak aromatyczna... Artykuł KREM Z BURAKA Z PLASTRAMI KOZIEGO SERA pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
ZUPA Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I CHILI 164

Jesień w pełni, na stole nie może więc zabraknąć potraw... Artykuł ZUPA Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I CHILI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW 178

Klasyczna ZUPA KREM Z BROKUŁÓW ma piękny, zielony kolor i... Artykuł ZUPA KREM Z BROKUŁÓW pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Czarna fasola 212

soję oraz mleko (łącznie z laktozą). Czarna fasola jest rośliną strączkową o lekko słodkim smaku. Jest źródłem błonnika i białka roślinnego. Jest doskonała w postaci pasty, jako składnik zup, dań warzywnych lub zbożowych.  Wypróbuj  zupę z czarnej fasoli i pomidorów  i  pastę z czarnej fasoli . Przygotowanie: namoczyć na noc. Gotować w świeżej nieosolonej wodzie, można dodać

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania