Uwielbiam wszelkie zupy warzywne-kremy. Są sycące, nie potrzeba do nich dużo składników, ani nie ma przy nich dużo roboty. Później wystarczy 5 minut podgrzewania zupki i nasze brzuszki zaleje fala ciepłej sytości Dzisiaj zupa brokułowa z grzankami. Oczywiście, zupę możecie zrobić na kilka sposobów. Ja zwykle zagęszczam ją dodają 1-2 ziemniaki. Niektórzy dodają do zupy śmietanę lub śmietanę
Mieszam w GarnkuMarchewkę mogę zjadać kilogramami. Za jej wartościowe właściwości bardzo ją cenię, więc postanowiłam zrobić pełnowartościową zupę, która znakomicie rozgrzewa i syci na długo. :) Składniki: 4 średnie
Truskawkowa Fiestapleśniowy - camembert lub brie - pokrojony w grubsze plastry kilka ząbków czosnku 1 mała czerwona cebula 2 gałązki natki pietruszki lub innych ulubionych ziół suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia Ziemniaki namoczyć, obrać ze skórki (np. za pomocą łyżeczki), większe sztuki przekroić na pół, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Bakłażany pokroić
Czerwień i błękitZupa gęsta, warzywna z pieczarkami i mięsnymi kawałkami. G rzyby i polędwiczki z kurczaka w jednym garnku się spotkały, do siebie c ebule, czosnek, groszek, pak choi, przyprawy i świeże zioła pozapraszały. Wspólnie w bulionie "tańcowały" i ciekawą zupę ugotowały. Składniki: 0,5 kg pieczarek, 250 g białej cebuli, 2-3 ząbki czosnku
Moniki SmakołykiMałymi kroczkami zbliża się jesień, w sklepach i na bazarach zaczynają pojawiać się dynie. W tym roku sezon rozpoczęłam od zupy. W smaku była lekko pikantna
Truskawkowa Fiestazielonej szparagowej fasolki 2,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, papryka ostra Brokuła myjemy i rozdzielamy na różyczki. Marchewki i pietruszkę, selera i pora kroimy w talarki. Fasolkę szparagową kroimy na trzy części. Wszystkie warzywa wrzucamy na gotujący się wywar. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Do zupy można dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub podawać z pieczywem
Humanistka w kuchniDziś zapraszam na pyszną zupę brokułową z marchewką podawaną z kaszą jęczmienną. Lekka zupa na warzywnym wywarze z pewnością przypadnie do gustu nie jednej osobie :) Zapraszam i Smacznego :) ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO ODWIEDZENIA I POLUBIENIA MOJEJ STRONKI https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło :) SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 🍲 1 Brokuł 🍲 2 Marchewki 🍲 6 łyżek kaszy jęczmiennej(...)warzywna 🍲 dodatkowo do zabielenia np. jogurt naturalny. PRZYGOTOWANIE: 1. Do garnka wlewam ok 3 litrów wody. 2. Brokuła dzielę na mniejsze kawałki . 3. Marchewki obieram i kroję na trzy częśći. 4. Zagotowuję wodę , dodaję marchewkę , kaszę , bokuła i pozostałe składniki. 5. Gotuję do chwili kiedy kasza będzie miękka. 6. Zupę przelewam
Gotowanie PatkiSezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono
Oryginalny smakBardzo chętnie wykorzystuję dary lata i jesieni. Uwielbiam dania na ciepło, które bardzo ogrzeją organizm z chłodnego powietrza będącego dworze. Mam kilka dań, które zajmują moją
Truskawkowa Fiestaząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 100-150g sera żółtego kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki) opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina sól, pieprz Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem
Mechanik w kuchniZupa cebulowa – czyli soupe à l’oignon jest potrawą kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a głównym składnikiem jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z grzankami/bagietkami z pszennej bułki posypanymi startym serem. Francuska zupa cebulowa charakteryzuje się tym, że wykorzystuje się do niej dużą ilość alkoholu (z reguły białego wina i koniaku, aczkolwiek(...)średniej mocy palnika przez ok. 5 minut (do czasu aż alkohol odparuje). Kolejno wlać bulion (u mnie wywar warzywny z tego przepisu: domowy bulion warzywny ) i gotować całość przez 30 minut na bardzo małym ogniu (zupa powinna tylko lekko ‘pyrkać’). Na koniec dodać 1 łyżeczkę cukru, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Bagietkę pokroić na kromki
Kulinarne Przebojekładzione, szczególnie popularne w kuchni bawarskiej i tyrolskiej. Są mięciutkie i bardzo smaczne, nie ukrywam to mój absolutny faworyt kuchni niemieckiej. Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, do zup lub do serwowania jako samodzielne danie. Lubię kolorowe makarony i wykorzystuję do ich barwienia sezonowe warzywa. Kolorowe kluseczki dzięki dodatkom mają nie tylko więcej walorów zdrowotnych, ale i cieszą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Patison jest odmianą dyni zwyczajnej. Zawiera m.in. beta-karoten oraz witaminę A. Idealnie smakuje z innymi warzywami. Miękki miąższ sprawia, że jest bardzo delikatny. Na zbliżającą
Truskawkowa FiestaMogę spokojnie ogłosić, że sezon choroby się rozpoczął! Po prostu jestem ledwo żywa. Katar, kaszel i ból gardła - masakra. W takie dni pragnie się rozgrzewających posiłków
Truskawkowa Fiestapewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały na teren(...)papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania ich nad poziom. Leczo to gulasz warzywny, nie zupa (chociaż w Polsce częściej zjecie je właśnie w bardziej płynnej postaci). Mieszamy całość, doprawiamy mocno paprykami w proszku, solą i pieprzem. Przeciskamy przez praskę czosnek. Dusimy całość na niewielkim ogniu
Karo in the Kitchen