zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:32/331)

Ekspresowa zupa rybna 198

wiele konkretnej pracy, to samo ugotowanie wywaru na rybie może zająć trochę czasu. Do takich tradycyjnych rozwiązań na pewno wrócimy, tymczasem jednak proponujemy coś dla niecierpliwych. Dla niektórych zupa rybna na warzywnym bulionie z kostki może zakrawać na coś niegodnego, ale zapewniamy, że patrząc na efekt końcowy wcale nie jest tak źle. Właściwie to jest nawet zupełnie dobrze, gdyż taka(...)Zupa rybna z łososia i mintaja dla niecierpliwych – łatwa i szybka do zrobienia, ale zarazem bardzo smaczna i dobrze wyglądająca. Zapisz przepis Drukuj Składniki 300g fileta z łososia 250 mrożonego mintaja 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka (125g) 1 mała cebula (100g) 2 nieduże ziemniaki (300g) 1l bulionu warzywnego (może być z kostki) 750ml wody 1 łyżka masła

Kulinarna Pokusa
Zimowa zupa z topinamburu, selera i pasternaku na kozim serku 204

mojego eksperymentalnego poletka zostało wykopane ostanie warzywko - pasternak (można wykopywać po przymrozkach). Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw. Polecam tą warzywną kombinację. Do zagęszczenia zupy użyłam siemienia lnianego, które można zastąpić jednym ziemniakiem.      Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4     Składniki: 1 średni seler, 4 bulwy topinamburu, 2 pasternaki

SzczyptaSmaQ
Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa 126

ponieważ sezon na grzyby nie trwa długo, warto też zjeść zupę ze świeżych grzybów. Nawet eksperymentalnie, żeby mieć porównanie O ile macie wywar, obojętne czy mięsny czy warzywny, to ugotowanie zupy zajmie Wam niewiele czasu. Za to ten aromat w całym domu…Grzyby mają to do siebie, że jak coś z nimi robimy, niesamowicie pachną… I wracając

Mieszam w Garnku
Domowa bulioneka do zup oraz mięs 181

pędzie jakim żyjemy i gdzie wszystko jest w gotowcach zapomnieliśmy, że możemy sami zrobić wiele rzeczy. Dziś chce wam pokazać jak zrobić w bardzo prosty sposób bulionetkę (kostkę) warzywną, wersję do zup oraz wersję do mięs, sosów. Pierwsza wersja to bulionetka do zup: Ogólną zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg włoszczyzny dodajemy  250g soli SKŁADNIKI(...)oraz resztę przypraw - dodałam olej - podlałam wodą i dusiłam ok 30 min - wyjęłam  liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gałązki tymianku i zmiksowałam na gładko resztę składników PRZECHOWYWANIE: Masę warzywną solną  można przechowywać w lodówce do 6-7 dni, a dłużej w pojemniku, w zamrażarce. W związku z tym, że sól zapobiega całkowitemu zamrożeniu, masa pozostanie w stanie miękkim

Basia w kuchni
Rozgrzewająca zupa z pieczonym czosnkiem i mleczkiem kokosowym 124

pieprzem i solą ziołową i zapiekamy przez ok. 30 minut. Po ostudzeniu obieramy i rozdrabniamy widelcem (czosnek jest bardzo miękki) i dodajemy do wywaru warzywnego wraz 4 świeżymi ząbkami.  Do zupy dodajemy łyżkę suszonego majeranku, mleczko kokosowe, doprawiamy solą ziołową i pieprzem i gotujemy przez 15 min.  Podajemy z chrupiącymi grzankami posypanymi majerankiem

Łycha smaków
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 178

danie, które zachwyca nie tylko oczy, ale i podniebienie! Apetina po raz kolejny spisała się na medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek(...)żółtko oraz mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut. ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ). Dusimy

Ostra na Słodko
zupa z dyni 149

tutaj ,  ale nie było nic o zupie z dyni, którą ostatnio często robię :)  Kto lubi dynię ten wie, że jest to na pewno smaczna zupa :)  Gotujemy bulion warzywny, doprawiamy solą i pieprzem... Gdy się zagotuje dodajemy puree z dyni, które czekało na tą chwilę w zamrażarce :) Jak zupa się zagotuje, to jest gotowa... ...jeszcze blenderem możemy

chleba naszego
Krupnik 165

talarki i przełożyć do garnka z ok. 3 litrami wody. 2. Do warzyw dodać kurczaka lub pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. (Ten etap można pominąć i ugotować zupę na wywarze warzywnym.) 3. Dodać kostki i wsypać zawartość torebki. 4. Po ok. 15 min. dodać obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. 5. Gdy ziemniaki już będą prawie miękkie dodać

A Ty Smakuj Mnie
Zupa kurkowa z makaronem 150

końcu na 'moim' ryneczku pojawiły się kurki a wraz z nimi chęć na zupę- taką najprostszą: przygotowywaną na warzywnym wywarze (z resztą jak każda moja zupa), z dodatkiem warzyw, dużą ilością masła oraz kopru i podana z pełnoziarnistym makaronem. Warzywa zostały zmiksowane dzięki czemu zupa ma konsystencję lekkiego kremu, którego nie zabielałam śmietanką, ale mąż dostał 'kleksa' i ocenił zupę

Kraina Miodem Płynąca
Kremowa zupa z brokuła i pietruszki 122

musi być szybsze do przygotowania. Dlatego postanowiłam przygotować szybką zupę o kremowej konsystencji, by była bardziej sycąca. Składniki (na ok. 2 litry zupy): 2 duże pietruszki pół cebuli pół brokuła ok. 1,5 litra gorącego wywaru warzywnego (aromatyzowałam liściem laurowym, zielem angielskim i kozieradką) łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól pieprz olej do smażenia Pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę(...)niedźwiedzi. Gotować na małym ogniu do zmiękczenia pietruszki. Brokuła podzielonego na małe różyczki dodać do zupy. Gotować ok. 3 minut. Gdy zupa nieco ostygnie, zmiksować ręcznym blenderem. Zupę rozcieńczyć gorącym wywarem warzywnym. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa pieczarkowa z chia 179

tłuszczowych Omega-3 i innych. To naturalne źródło białka. Aby tego było jeszcze mało, ma bardzo duże zastosowanie: jako dodatek wypieków: ciast, pieczywa dodatek do dań, tj.: zup, gulaszy, potraw warzywnych, bigosu dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych dodatek do jogurtów, kefiru, maślanki dodatek do owocowych koktajli. Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Składniki: 2 podudzia z kurczaka

Zasmakuj Kuchni
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 146

zupa buraczkowa Każda pora roku, również w kuchni, rządzi się własnymi prawami. W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy

Miód i pieprz
Pomidorowa potrawka z makaronem orzo i kruszonką z wędzonego tofu 171

warzyw, zastępując je gotową mrożonką do zupy (możesz wybrać dowolną, ja sięgnęłam po zwykłą włoszczyznę), jeżeli zaś chodzi o pomidorową bazę, można by zasugerować krojone pomidory w puszce, ja jednak nie do końca jestem do nich przekonana; zdecydowanie lepsze będą obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory lub domowy przecier. To aromatyczne warzywne danie jest rozgrzewające i bardzo(...)sycące, a wędzona kruszonka sprawia wrażenie mięsnego dodatku, choć z mięsem nie ma nic wspólnego. Składniki: 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 średnia cebula około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej) 1 ząbek czosnku 2 ½ łyżeczki syropu klonowego ¾ szklanki makaronu orzo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub 400 ml domowego przecieru pomidorowego sól 2 ½ ostrej papryki

Roślinna - blog wegański
Zupa ziemniaczana po Bawarsku 119

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · cebula · wieprzowina 25 dag · tłuszcz · mąka pszenna 1,-2 łyżki · ogórki konserwowe 2-3 szt · sól · pieprz · kminek mielony · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, skropić wodą, udusić

Camilla w kuchni
Zupa ziemniaczano-serowa z parmezanem 171

Witam po kilkudniowej przerwie i zapraszam na pyszną zupę! Składniki: 2 litry bulionu warzywnego lub wody 1/2 dużego selera 3 ząbki czosnku pół dużej cebuli lub pora 4 duże ziemniaki 2 łyżki serka topionego, np. ementalera 3 łyżki tartego parmezanu pół pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego szczypiorku(...)gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zmiksować, dodać sery i gotować do rozpuszczenia. Dodać pół łyżeczki gałki muszkatołowej, lubczyk i szczypiorek, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę wlać do zupy. Zupę zdjąć z palnika, przelać do talerzy lub miseczek. Podawać z groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania