oliwy. Ja podsmażam na dwa razy, ponieważ nie mieści mi się wszystko na raz. Z wywaru warzywnego wszystko wyjąć. Marchewkę można pokroić w plasterki i zostawić do podania zupy. Do wywaru warzywnego wrzucić zawartość patelni, w razie potrzeby dodać trochę wody, aby warzywa były w pełni zalane. Gotować do miękkości. Dodać sól, biały pieprz i 2 łyżeczki miodu. Całość zmiksować
TrufelkowoZupa tajska z krewetkami i ryżowym makaronem – aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Już od dłuższego czasu miałam ochotę taką przyrządzić, kiedy zobaczyłam na blogu Simply lifetime
Pink EnvelopeZupa tajska z krewetkami i ryżowym makaronem – aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Już od dłuższego czasu miałam ochotę taką przyrządzić, kiedy zobaczyłam na blogu Simply lifetime
Pink EnvelopeZupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu
Oryginalny smakZupa z młodziutkiej botwinki z ziemniakami, marchewką, śmietaną i kozim serem. Sezon na botwinę trwa, więc korzystajmy z niego, warzywo to ma mnóstwo cennych substancji niezbędnych
Oryginalny smakprzepis na bardziej nowoczesne wydanie, ale równie pyszne! Zrobiłam zupę krem z pieczonych pomidorów. Wyszła obłędna! Dodatek czosnku nadaje jej niezwykłego charakteru i sprawia, że każdy chętnie sięga po dokładkę! Koniecznie próbujcie! SKŁADNIKI: * dojrzałe, soczyste pomidory – ok. 500 g * czosnek – 2-3 ząbki * bulion warzywny – ok. 150 ml * śmietana 18% – 100 ml * świeży tymianek, bazylia, sól
Ostra na Słodkosię z Wami nowością! Po raz pierwszy w mojej kuchni zupa z cukinii. Mile zaskoczył mnie smak i jestem pewna, że będę wracać do tego przepisu. Zupa z cukinii. Składniki: bulion warzywny lub drobiowy (ilość zależna od gęstosci zupy) cukinia ok. 3 duże sztuki marchew średniej wielkości ziemniak średniej wielkości natka pietruszki ok 1 spora garść sól, pieprz, słodka
Tagebuch po polskucebula 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki masła łodyga selera naciowego 2 małe ziemniaki 1 litr wywaru warzywnego lub wody 2 łyżki pestek dyni 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka świeżej kolendry 200 ml mleka (bez laktozy) 1 łyżka soli pieprz Zupa marchewkowa z kolendrą Przygotowanie. W garnku rozpuścić jedną łyżkę masła wraz olejem. Dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć(...)Smażyć na małym ogniu przez 4 minuty. Od czasu do czasu mieszać. Po 4 minutach dodać marchew i kontynuować smażenie przez 10 minut. Do podsmażonych warzyw wlać wywar warzywny, zagotować. Kiedy zupa się zagotuje, znowu zmniejszyć ogień i gotować wolno przez kolejne 10 minut. Na patelni roztopić pozostałą łyżkę masła wraz z dodatkiem suszonej kolendry. Smażyć na małym ogniu przez
mecooksmakaronowej i semoliny oraz ze świeżych jaj. Makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych. Opakowanie: 250 g Makaron bardzo smaczny, idealnie pasuje do zupy pomidorowej, Nie klei się, nie zniekształca, nie rozgotowuje. Smaczny i zdrowy makaron, bez konserwantów
kolorowotorcikowowywaru warzywnego * 1 łyżka jogurtu greckiego * sól * pieprz * 4-5 kromek chleba * pęczek natki pietruszki * 2 ząbki czosnku * oliwa z oliwek Wykonanie: Do przygotowania zupy krem z zielonego groszku potrzebny jest warzywny wywar. Żeby go zrobić wrzućcie do garnka włoszczyznę, zalejcie wodą, dodajcie przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie i gotujcie godzinę. Jeśli macie w lodówce bulion drobiowy(...)możecie użyć takiego. W wywarze warzywnym ( odcedzonym ) ugotować groszek, cebulę i ziemniaki - do miękkości. Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku. Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać, ja pomogłam sobie przystawką siekającą będącą na wyposażeniu blendera BRAUN MQ 535. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić zgniecione, nie obrane
kolorowotorcikowoprzepisem i myśleliśmy o tym co było w książkach kucharskich stwierdziliśmy, że skoro sok z małży jest tak pomocny, to my je dodamy jako przysłowiową kropkę nad i! :) Zupę przygotowaliśmy z łososia, polędwicy z dorsza oraz z miętusa! Tak jak łososia i dorsza z pewnością dobrze znacie, tak z miętusem nie każdy mógł się już spotkać. Jadłam go pierwszy(...)dodajemy pomidory z puszki. Kiedy pomidory chwilę się przesmażą dolewamy do garnka bulion warzywny, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie wkładamy pokrojone ryby. Przykrywamy pokrywką i po 4 minutach dorzucamy małże. Następnie należy wszystko delikatnie przemieszać i ponownie przykryć pokrywką. Po około 6-8 minutach zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę nakładamy w miseczki, posypujemy posiekaną natką pietruszki
Plate of Joyprawda, że brzmi ekspresowo? Zapraszamy (; Składniki: (na 4 porcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 50 g sera feta + odrobina do posypania zupy przed podaniem świeżo zmielona sól morska i pieprz oraz szczypta cukru 1 łyżka świeżej kolendry rozdrobnionej w moździerzu
Symfonia Smakówdodatkiem młodej kapusty i podana z posiekanym koperkiem dla podkreślenia jej smaku. Jest to jedna z tych zup która powstaje na ulubionym wywarze więc zarówno warzywny, wieprzowy czy drobiowy będzie idealny. Zupa ogórkowo kapuściana z ziemniakami SKŁADNIKI : 1,5 l wywaru warzywnego lub wieprzowgo 3 ziemniaki 1 marchewka 1/2 pietruszki 1/8 kapusty młodej 3-4 ogórki konserwowe(...)natkę - gotujemy 10 minut po czym dodajemy kapustę i gotujemy kwadrans. Następnie dodajemy starte ogórki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Zalewamy zupę śmietaną i zagotowujemy. Podajemy z posiekanym koperkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię smak wywaru, który potem dodaliśmy do zupy. Poniedziałek – Pieczony kalafior z sosem romesco Kalafior dość często kojarzy się po prostu z zupą kalafiorową i dobrze jeśli jest to zupa od babci, mamy, lub własna, a nie ze stołówki, bo wspomnienie tej ostatniej może trwałe wypaczyć spojrzenie człowieka na to wspaniałe warzywo. Jeśli chowacie głęboko taką traumę czas ją przezwyciężyć(...)minestrone na koniec nie potrzebowało dodatku pieprzu, ani innych ostrych przypraw. Zupa smakuje doskonale. Można podawać ją na ciepło, może też w upalny dzień pełnić rolę bogatego w warzywne smaki chłodnika. Zupa bez tłuszczu W minestrone nie ma żadnego tłuszczu , nie licząc dwóch łyżek oliwy dodanych na początku oraz tłustości oddanej do wywaru przez rąbek parmezanu, będącego częścią bouquet garni
Niedzielny kucharzgusta i guściki. Ja jednak pozostanę przy zupach kremowych. Lubię tą gładką strukturę, gęstą, aromatyczną. A jak chcę pochrupać - posypuję zupę prażonymi nasionami lub zajadam ją z grzanką ;) Składniki: * 350 g marchwi * 100 g selera * 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego * 1 łyżka masła * 1 łyżka oliwy z oliwek * 1 łyżeczka ziaren kolendry * 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu * świeże(...)Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż marchew i seler zaczną się rumienić. Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną. Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry. Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać samą lub z grzanką. Smacznego
kolorowotorcikowo