gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać. Tak przygotowaną zupę podajemy na talerzach z kawałkami ryby i warzywnymi dodatkami. Można podawać do tej zupy świeży, biały chleb. The post Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZmądrzałam przy kolejnym pieczeniu! Groszek jest bardzo delikatny i przepyszny. Z tej porcji wychodzi mnóstwo ptysiowego groszku. Bardzo polecam:) Zupa krem z brokułów Składniki na zupę: Świeże brokuły, bulion warzywny, sól, cukier, odrobinę soku z cytryny. dobra śmietana lub jogurt. Wykonanie: Brokuły najlepiej przygotować na parze i zmiksować dodając bulion warzywny. Zachowają wtedy swój zielony kolor. Można ugotować
Leśny Zakątekbrokułów, zupa jest bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy brokułowej będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 1,5L zupy 1 litr wywaru warzywnego 1 brokuł 1 por (biła część około 130g) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła około 2 łyżek oleju kilka łyżek śmietanki 30% do smaku sól, pieprz zupę
Uwaga Babcia GotujeKrem z kalafiora , kolejny przepis na zupę krem z kalafiora. Uwielbiam warzywne kremy. Uwielbiam je przyrządzać i jeść. Krem z pieczonego kalafiora należy do moich ulubionych zup. Zupa z kalafiora ma specyficzny smak. Kalafior sam w sobie jest słodki. Wydobyć z niego słodycz to połowa sukcesu. Gotowany kalafior zjem nie powiem ale pieczony jest o wiele smaczniejszy, a krem
codojedzeniaGazpacho, czyli niby zupa pomidorowa na zimno. Taki chłodnik. A przecież gazpacho to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni hiszpańskiej (dokładnie andaluzyjskiej). Ma wiele odmian, a
Pociąg Do KuchniSezon na warzywa jest w pełni, więc można wykorzystać wszystkie po trochu. W tym wydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość
Truskawkowa Fiestateż pewien sekret - tak naprawdę zupa ze zdjęcia jest zimna! Zdjęcia robiłam rano, wcale jej od razu potem nie jedliśmy, więc nie miałam potrzeby jej podgrzewać. Zupa jest na bulionie warzywnym i ma w sobie mało tłuszczu, dlatego mogłam sobie na to pozwolić. Makaron ugotowałam oddzielnie. Dobrze wypłukałam go w zimnej wodzie, aby się nie kleił. Najpierw nałożyłam makaron
Chilli Czosnek i OliwaSKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Wywar ✅1.5 l wody ✅1 por (zielona cześć) ✅1 łodyga selera ✅2 liście laurowe ✅5 ziela angielskiiego ✅1 kostka warzywna ✅1 łyżeczka pieprzu Zupa ✅1 kalafior lub 20 dag mrożonego kalafiora ✅1 duża marchewka ✅3 ziemniaki ✅4 łyżki natki pietruszki ✅1 łyżeczka kopru ✅Sól i pieprz do smaku ✅Jogurt naturalny PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewam
Gotowanie PatkiKiedy jest lato każdy ma ochotę na kolorowe posiłki. W kuchni miałam zalegającego kalafiora, więc postanowiłam wykonać szybką zupę. Aby nie było nudno dodałam soczewicę i
Truskawkowa Fiestarozpuścić serek topiony. Całość doprawić do smaku (gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i posypać natką pietruszki. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać żółtym serem. (*) Zupę można przyrządzić na bulionie warzywnym. Wtedy na samym końcu - polecam dodanie 1 łyżki masła. Podkreśli to smak zupy i nada jej charakteru
Di gotujePyszna i pożywna, a zarazem prosta w wykonaniu zupa krem na bulionie warzywnym, zaromatyzowana świeżym majerankiem. Nic tylko jeść ;) Mąż się ze mnie śmiał, że takie banały fotografuję i zamierzam publikować... Cóż ;) a nóż widelec znajdzie się ktoś, kto tak jak ja w dniu jej gotowania będzie potrzebował właśnie takiej kremowej zupy :) takiej, którą można jeść/pić grubą słomką
Kolorowy Przepisownikpatelnię przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie odkrywamy pokrywkę, posypujemy cebulę kilkoma szczyptami cukry, czekamy aż ewentualna woda odparuje i cebulka nabierze apetycznego, brązowego koloru. Studzimy. ZUPA: 1 litr bulionu warzywnego 3-4 spore ziemniaki 500 g brokuła sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do bulionu i gotujemy. Gdy ziemniaki
Rozpustne gotowanieśmietany 18% 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki 22% 20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej 1 cebula 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ciasto(...)minut, wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę , dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki. Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo-jajeczną rozsypać mieszankę warzywną powciskać gotowane jajka oraz plastry
Wanilia i KardamonNajczęściej gotuję większą porcję wywaru mięsno – warzywnego, (może być bazą wielu zup, sosów), i mogę go wykorzystać do innej potrawy. W czym tkwi tajemnica głębokiego smaku bulionu? Ja mam kila zasad dotyczących gotowania bulionu, których staram się przestrzegać: 1) Gotuję bez przykrycia, na małym ogniu. 2) Mięso zalewam zimną wodą. 3) Im dłużej gotowany, tym bulion bardziej esencjonalny
Kierunekuchnia