poniektórych dorosłych też zapewne nie przeciągnę na drugą stronę barykady, a to głównie za sprawą wieloletniego umartwiania się na tymi maleńkimi kapustkami i usilnym topieniem ich w odmętach zupy warzywnej. Szczerze, zupełnie mnie nie dziwi, że została owiana tak niechlubną sławą, gdyż sama dobrze pamiętam, iż ten smak i konsystencja pozostawiał wiele do życzenia. Jednak tej zimy zdecydowanie odczarowałam brukselkę
Słodki KompromisPyszna, wiosenna zupa warzywna. Składniki 1 kg marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 4 ziemniaki 70 g masła 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki estragonu szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Połowę marchewek, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce do jarzyn. Pozostałe marchewki kroimy na cienkie plasterki. Por kroimy w piórka
R'n'G Kitchenpokrojony w słupki i pieczony w 200 stopniach przez 25 minut. W inny dzień możecie dziecku podać na obiadokolacje pasztet z ciecierzycy w towarzystwie brokuła, kalafiora, buraczka, itp, zupę warzywną na mleku kokosowym lub inną. Zamiast ogórka natomiast łyżkę kapusty kiszonej domowej roboty, świeżą paprykę, rzodkiew czy domowego ogórka kiszonego. Ostatnio moja córka nie domaga się jedzenia pomiędzy
Jeść, by żyć w zdrowiuokresie świątecznym, pełnym ciast, pierogów i pasztetów, pora na coś lekkiego! Popatrzyłam co mam w lodówce i zrobiłam delikatna zupę warzywną. Nie jest ona sycąca, więc jesli chcielibyście sie najeść, polecam zjęść ja w towarzystwie ryżu albo upiec kilka grzanek. Czytaj więcej
Kasia SarnaInspiracji na dania szukałam już w różnych miejscach, w kolorowych magazynach, gazetkach Biedronki, na blogach i grupach kulinarnych, u mamy. Ale nadszedł dzień kiedy Jasiu zapragnął
Mama z miastasezon na brukselkę. Na brytyjskich stołach jest ona częstym gościem, szczególnie w okresie świątecznym. Czasami mam wrażenie, że tutaj jest ona bardziej niż w Polsce i nie jako element zupy warzywnej, ale jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych. Dlatego właśnie w arto poznawać inne kuchnie, ponieważ każda z nich kryje ciekawe pomysły, na zdawałoby się nudne i niezbyt
Codzienne Gotowaniedojrzewa jak śliwki na drzewie w promieniach jesiennego słońca. Można jeść sam albo tylko z masłem. Pasuje do różnego rodzaju serów. Jadłam również z wędliną. Świetnie smakuje z ostrymi, warzywnymi zupami kremowymi. Chleb wyjęłam z piekarnika wieczorem a kroiłam dopiero w dniu następnym rano. Minęło jakieś 12 godzin i tak naprawdę czas ten jeszcze był zbyt krótki. Dopiero wieczorem osiągnął
Leśny ZakątekDni stają się coraz krótsze, za oknami szaro i ponuro. Zacznyna się typowa , jesienna pogoda. Więc proponuję na chłodniejsze dni zupę krem z korzenia pietruszki i
kuchniabellissima.wordpress.comprzestrzegać kilku zasad : – używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj z nich sałatki, -pij wodę mineralną, świeże soki i czasem … lampkę wina. Treść zaczerpnęłam
Pysznosci Babci BasiZupa warzywna z królika Składniki: kawałek mięsa z królika, najlepiej z kością 4 marchewki kawałek selera 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki octu jabłkowego lubczyk koperek sól Mięso obgotowałam. Marchewkę i seler starłam na grubych oczkach, ziemniaki pokroiłam w kostkę, czosnek obrałam. Do garnka z wodą dodałam mięso i warzywa
nietadietaKAPUŚNIAK ze słodkiej kapusty Z POMIDORAMI to w wielu domach... Artykuł TRADYCYJNY KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEDelikatny KREM Z SELERA I Z ZIEMNIAKÓW sprawdzi się na szybki i... Artykuł KREM Z SELERA I ZIEMNIAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEdodawałam do zupy tłuszczu, bo ten był w grzankach. Bez grzanek dodałabym łyżkę oleju rzepakowego przed zmiksowaniem zupy - w tłuszczu rozpuszcza się wiele witamin i zawsze dodaję jakiś do zup warzywnych. Grzanki: pokrojony w kostkę czerstwy chleb obsmażyłam na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (3-4 łyżki) zmieszaną z ziołami prowansalskimi i słodką papryką. www.alma24.pl
Kolorowy Przepisownikliśćmi botwinki, pomidorami malinowymi i różnymi serami. Pycha! Wbrew pozorom botwinka nie dominuje w smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem botwinki to zachęcam do przygotowania rewelacyjnej zupy warzywnej z dodatkiem kaszy pęczak lub pulpetów zapiekanych z botwinką i kaszą . Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy
Ugotowaćszybkie i banalne w wykonaniu a do tego bardzo smaczne. :-) Ser i wędliny mocno się przypiekają, co daje fantastyczny zapach i smak. Polecam nie tylko na imprezy, bo warzywnych zup pasują doskonale. 1 arkusz ciasta francuskiego 150g sera w plastrach 150g szynki konserwowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany, zioła prowansalskie 1. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy koncentratem, posypujemy czosnkiem
Szefowa kuchni