Zupa w klimacie jesiennym, rozgrzewająca i sycąca, a ponad to łatwa i szybka w przygotowaniu. Bardzo lubię wszystkie zupy warzywne i staram się wykorzystywać warzywa sezonowe jak najczęściej. Tym razem przygotowałam zupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki
talerz przyjemnościprzeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością wśród wegan, wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi. Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc(...)serowymi, to danie jednogarnkowe, proste i bardzo pożywne. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W zależności od użytego bulionu (mięsny czy warzywny) zupę możemy przygotować w dwóch wersjach – wegetariańskiej lub mięsnej, i obie są wyśmienite. Ale to oczywiście moja opinia. Aby poznać Waszą – zupę polecam do przetestowania. Smacznego. Uwaga - zieloną soczewicę
mojewypiekiinietylkoprzetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce. Oferowane przez nią produkty pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski. Wśród sprzedawanych przez Poltino produktów znajdziecie między innymi mrożone owoce, warzywa, mieszanki warzywne, zupy, warzywa na patelnie, dania gotowe i zupy krem. Waszym zadaniem konkursowym będzie podzielenie się ze mną przepisem na pyszną jesienną zupę z warzywami. Jej skład zależy od Waszej pomysłowości
Kulinarne przygody GatityLato to czas lekkich, warzywnych zup. U nas dość rzadko się pojawiają, więc chcę to nadrobić, bo stanowczo jemy ich za mało, dlatego zaczynam od szybkiej zielonej zupy. Nie trzeba specjalnie do niej kupować warzyw, bo można ją zrobić z tego co znajdziecie w lodówce, jak ja. I powstała dzięki temu prosta, lekka i zdrowa zupa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkulinarnych wspomnień. Zimy w Europie Północnej oferują bardzo ograniczony wybór lokalnych produktów owocowo-warzywnych, ale jeden z nich – Brukselka, jest teraz dostępna. Dziś więc moja sentymentalna opowieść z dzieciństwa o tym „małym” zimowym warzywie. Pamiętam, że kiedy dorastałem, częstym gościem na naszym stole była zupa jarzynowa o śmiesznej nazwie „Śmieciówka”. Nigdy nie zapytałam mamy skąd jej nazwa(...)dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała świeżym, posiekanym koperkiem (lub suszonym w zimie). Był to tzw. „zastrzyk witamin”. Tak i oto powstawała warzywna zupa z kulinarnych „śmieci” mojego dzieciństwa. Choć nie miałam do niej awersji, to zawsze czułam, że czegoś mi w niej brakuje. Pewnego dnia jednakże, ta zwykła zupa, doprowadziła mnie
Jem więc JestemDziś delikatna w smaku zupa warzywna z zielonym groszkiem i ryżem. Można dodać do niej śmietanę lub śmietankę słodką, wrzucić świeżo skrojony koperek lub szczypiorek, który orzeźwi smak zupy. Polecam smaczną i zdrową zupę, szczególnie z myślą o najmłodszych (dla nich odpowiednio mniej doprawiamy:). Smacznego! SKŁADNIKI: 3 marchwie 2 pietruszki 2 ziemniaki ćwiartka selera ćwiartka kapusty 1 mała opalona(...)mrożonego groszku 3 łyżki ryżu 1 łyżka śmietany 18% 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy płaska łyżeczka vegety natur 1 l bulionu lub wody, u mnie bulion mięsno-warzywny sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka posiekany świeży koperek PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, kroję w kostkę (marchew, pietruszka, ziemniaki). Ćwiartkę selera i kapusty zostawiam w całości. Do garnka wlewam bulion, wrzucam
Zasmakuj Kuchnisamej cukinii. Bo właściwie, czego więcej potrzeba dla szczęścia i dla podniebienia? Cukinia wspaniale nadaje się do zup. Dzięki swoistej teksturze nadaje im odpowiednią konsystencję. Warto dorzucić ją do zup warzywnych, jako takie niezastąpione must have. Ale z powodzeniem sama sobą całkowicie potrafi wypełnić zupę. Zupa z samej cukinii. Potrzebne nam będą: 6 cukinii, 50 cl wywaru rosołowego (wystarczy
MODA NA BIOZupa warzywna, gęsta, zabielana, tak treściwa, że szkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki
Szczęśliwa kuchniaZupa warzywna, gęsta, zabielana, tak treściwa, że szkoda słów :) Drugie danie nie jest potrzebne! Przepis z kuchni roślinnej Marty Dymek, zmodyfikowany, ponieważ nie miałam kilku składników, a zupa tak mi się spodobała, że musiałam ją zrobić... Składniki: 1/2 główki dużego kalafiora 1 łodyga selera naciowego ok. 10 cm pora 1/2 puszki kukurydzy 3 suszone pomidory 1 szalotka 2,5 szklanki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compokroić w półtalarki. Ewentualnie podsmażyć (jeśli użyjemy kiełbasy suchej, podsmażanie pomijamy) i wrzucić do zupy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: Gulasz warzywny Zupa z fasoli Kotlety z cukinii z surówką z kalarepy Ostatnie wpisy na blogu nie sprzyjały dzieleniu się wrażeniami z przeczytanych książek (a sporo lektur za mną, czemu sprzyjały ostatnie
Weekendy w domu i ogrodziezieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem na 2-3 godziny w zimnej wodzie. Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę
Kulinarne przygody Gatityprzystąpić do przygotowania zupki :) Składniki 2 brokuły 5-6 ziemniaków 2 marchewki cebula por łyżka masła oliwa śmietana 18% 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2,5 l bulionu warzywnego Zupa brokułowa – przepis W garnku na oliwie szklimy cebulę. Pora kroimy w ćwierć plasterki i dodajemy do cebuli. Całość smażymy razem ok. 5 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)kostkę ziemniaki. Smażymy wszystko razem kolejne 5 minut i dolewamy bulion warzywny. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy wszystko przez ok. 20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy różyczki brokuła i całość gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut aby brokuł stał się al dente. Zupę podajemy z dodatkiem gęstej śmietany. Smacznego! Jeśli szukacie inne przepisu na smaczną zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!swym składzie dużo potasu, magnezu, wapnia oraz żelaza. Dzięki temu przyrządzona zupa pomidorowa inaczej jest niezastąpiona. Niektóre panie domu wzmacniają smak pomidorówki poprzez dodanie kostek rosołowych mięsnych lub warzywnych. Zupa pomidorowa inaczej smakuje jeśli sporządzimy ją na wywarze mięsnym lub na kościach z dodatkiem włoszczyzny. Aby przypomnieć sobie smak z dzieciństwa warto przyrządzić zupę ze świeżych pomidorów, taką jaką gotowały
sierotka maRysia w kuchnidokładnie trfaiłaś w moje smaki, no i ten piękny kolor zupy ! Garnki i mega paka mrożonek jedzie do Ciebie, serdecznie gratuluję 😊. Natomiast drugim daniem będzie przepis: Anety76 - warzywna zupa z soczewicą, dynią i papryką. Twoja zupa idealnie wpisuje się w jesienny nastrój kulinarny. Zapowiada się pysznie 😍. Dzięki za inspirację ! Wszystkie przepisy znajdziecie we wpisie konkursowym tutaj . Przez kolejne
Kulinarne przygody Gatity