powód do zadowolenia. Dlatego dziś przed Wami kolejny przepis, czyli zupa krem z pora. Gęsta, pełna warzyw i dodatkowo z lekką pikantną nutką. Cudownie Was rozgrzeje w zimowe i jesienne dni. Ja tym razem ugotowałam ją od podstaw, ale możecie tez ją przygotować na bazie wegańskiego wywaru warzywnego dodając do niego pokrojone w plasterki pory. Zapraszam po przepis, a tutaj(...)blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti
Kulinarne przygody GatityZupy odgrywają istotną rolę w trakcie stosowania diety dr Dąbrowskiej, szczególnie gdy mamy ochotę na coś gorącego. Ja z reguły robiłam gęste zupy kremy, które przygotowywałam na bazie wegańskiego wywaru warzywnego , ale czasami mieliśmy ochotę na coś innego(...)powstał wegański rosół z makaronem z marchewki. Jest idealny na rozgrzewkę i na prawdę doskonale smakuje. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę
Kulinarne przygody GatityPożywna i warzywna zupa z ziemniaków z dodatkiem pieczarek smażonych na maśle w lubczyku i słodkiej papryce z aromatem delikatnej śmietany i musztardy. W takie dni jak teraz, chłodnych i zimowych taka rozgrzewająca zupa jest jeszcze bardziej atrakcyjna:) Bez dodatku mięsa, lecz dzięki odpowiedniemu dodaniu warzyw i połączniu przypraw smakuje wybornie i niezwykle aromatycznie. Drugie danie się już nie zmieści
Zasmakuj KuchniSzybka w przygotowaniu warzywna zupa z dodatkiem pierożków tortellini. Do przygotowania zupy możemy wykorzystać ugotowany wcześniej rosół lub bulion po gotowaniu np. mięsnej rolady. 1,5 litra bulionu drobiowego (np. rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 brokuł 4 ziemniaki 250 g makaronu tortellini o smaku szynki 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki świeżej
VioletoweKucharzeniePożywna i warzywna zupa z ziemniaków z dodatkiem pieczarek smażonych na maśle w lubczyku i słodkiej papryce z aromatem delikatnej śmietany i musztardy. W takie dni jak teraz, chłodnych i zimowych taka rozgrzewająca zupa jest jeszcze bardziej atrakcyjna:) Bez dodatku mięsa, lecz dzięki odpowiedniemu dodaniu warzyw i połączniu przypraw smakuje wybornie i niezwykle aromatycznie. Drugie danie się
Zasmakuj KuchniBrokuły u nas rządzą ostatnimi czasy. Dziś znów pyszna aromatyczna zupa na kolację (lubimy ciepłe zupy na kolację), bo znów chłody atakują nas tego dziwnego lata. Zupa warzywna z brokułem. Myślałam, że wyjdzie bardziej zielona, ale kolor niezbyt zachęcający się okazał niestety, ale smak nieziemski , gwarantuję. Zupka jest oczywiście wegańska i bezglutenowa , jakżeby inaczej. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje(...)Następnie zalewamy całość około dwoma szklankami bulionu warzywnego. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu aż soczewica wchłonie część płynu i zmięknie. 6. Następnie przygotowujemy brokuł. Umyte różyczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez parę minut. 7. Następnie przelewamy je zimną wodą. Dzięki temu powinny zachować piękny zielony kolor. Ale jakoś dziwnie moja zupa nie wyszła zbyt zielona, ale pyszna
Kawa z mlekiemKolejna z lekkich a zarazem pożywnych warzywnych zup bez mącznych zagęszczaczy. Można ją także przygotować w wersji delikatniejszej - bez czosnku. U mnie bywa z czosnkiem i dodatkiem oleju kokosowego zapachowego , który nadaje jej lekko orientalny posmak. Na bazie własnego bulionu, z dodatkiem tylko zdrowych przypraw... Polecam ! :-) SKŁADNIKI : -2 całe brokuły -0,5l bulionu (może być warzywny) -szczypta gałki muszkatołowej -sól
Smaczne ZdroweSkandynawia może nie kojarzy się warzywami, jednak wbrew pozorom w tamtejszej kuchni używa się ich całkiem sporo. Najlepszym na to przykładem jest ta oto letnia zupa warzywna . Bardzo prosta w przygotowaniu i jak to z zupami bywa można do niej wrzucić dowolne, ulubione dodatki. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją o tradycyjne warzywa, które zazwyczaj dodaję do rosołu (cebulę, seler, por), dzięki
Codzienne GotowanieOstatnio, za sprawą przejścia na dietę owocowo-warzywną zupy goszczą w naszym domu prawie codziennie. Robi się je szybko, świetnie rozgrzewają i zachwycają smakiem. Tym razem padło na zupę kalafiorową :) Składniki: 0,7 l. wywaru z gotowania warzyw lub wody z domową kostką rosołową warzywną 3 ząbki czosnku (ilość dla czosnkolubnych ;)) cząber sól pieprz (majeranek, lubczyk, bazylia, ziele angielskie, liść
chwile dla mnieLekka zupa warzywna, zasmakuje nie tylko wegetarianom. Mojemu mięsożernemu mężowi bardzo zasmakowała. Zupa jest małokaloryczna, można ją zajadać i zajadać :) Zupa jarzynowa niskokaloryczna ¼ główki kapusty włoskiej 1 cebula 20 dag fasolki szparagowej różyczki kalafiora 1 marchew szklanka groszku zielonego pomidory z puszki (400 g) natka pietruszki masło sól pieprz zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Takie tam pichceniezupa z fasolką szparagową Każda pora jest dobra, na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. składniki na cztery, sześć osób 2 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz koperek sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc
Miód i pieprzLekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 250 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz młody koperek Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi
Miód i pieprzwarto więc to wykorzystać . Kwiat kalafiora jest bardzo lubiany w naszym domu, najczęściej jednak przygotowuję go jako dodatek do obiadu z masełkiem i bułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek
Kuchnia Beatyleżeć parę miesięcy, a do takich należą między innymi ziemniaki, seler i pietruszka i zrobić z nich pyszną, gęstą zupę. Jeśli też nie chcecie czekać na wiosnę, żeby jeść warzywne zupy - spróbujcie
Milion SmakówCzęsto gotuje zupy warzywne i czasem potrzebne jest jakieś urozmaicenie. Dlatego dziś proponuję zupę krem z brokułów. Bardzo dobra i sycąca zupa, którą proponuję podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Składniki: bulion lub mięso na wywar (np. porcja rosołowa lub skrzydło z indyka) liść laurowy ziele angielskie świeże lub mrożone brokuły 1 marchew 1 cebula 2 łyżki śmietany lubczyk
Mama Gotuje