Kolejna z lekkich a zarazem pożywnych warzywnych zup bez mącznych zagęszczaczy. Można ją także przygotować w wersji delikatniejszej - bez czosnku. U mnie bywa z czosnkiem i dodatkiem oleju kokosowego zapachowego , który nadaje jej lekko orientalny posmak. Na bazie własnego bulionu, z dodatkiem tylko zdrowych przypraw... Polecam ! :-) SKŁADNIKI : -2 całe brokuły -0,5l bulionu (może być warzywny) -szczypta gałki muszkatołowej -sól
Smaczne ZdroweSkandynawia może nie kojarzy się warzywami, jednak wbrew pozorom w tamtejszej kuchni używa się ich całkiem sporo. Najlepszym na to przykładem jest ta oto letnia zupa warzywna . Bardzo prosta w przygotowaniu i jak to z zupami bywa można do niej wrzucić dowolne, ulubione dodatki. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją o tradycyjne warzywa, które zazwyczaj dodaję do rosołu (cebulę, seler, por), dzięki
Codzienne GotowanieOstatnio, za sprawą przejścia na dietę owocowo-warzywną zupy goszczą w naszym domu prawie codziennie. Robi się je szybko, świetnie rozgrzewają i zachwycają smakiem. Tym razem padło na zupę kalafiorową :) Składniki: 0,7 l. wywaru z gotowania warzyw lub wody z domową kostką rosołową warzywną 3 ząbki czosnku (ilość dla czosnkolubnych ;)) cząber sól pieprz (majeranek, lubczyk, bazylia, ziele angielskie, liść
chwile dla mnieLekka zupa warzywna, zasmakuje nie tylko wegetarianom. Mojemu mięsożernemu mężowi bardzo zasmakowała. Zupa jest małokaloryczna, można ją zajadać i zajadać :) Zupa jarzynowa niskokaloryczna ¼ główki kapusty włoskiej 1 cebula 20 dag fasolki szparagowej różyczki kalafiora 1 marchew szklanka groszku zielonego pomidory z puszki (400 g) natka pietruszki masło sól pieprz zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Takie tam pichceniezupa z fasolką szparagową Każda pora jest dobra, na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. składniki na cztery, sześć osób 2 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz koperek sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc
Miód i pieprzLekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 250 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz młody koperek Sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi
Miód i pieprzwarto więc to wykorzystać . Kwiat kalafiora jest bardzo lubiany w naszym domu, najczęściej jednak przygotowuję go jako dodatek do obiadu z masełkiem i bułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek
Kuchnia Beatyleżeć parę miesięcy, a do takich należą między innymi ziemniaki, seler i pietruszka i zrobić z nich pyszną, gęstą zupę. Jeśli też nie chcecie czekać na wiosnę, żeby jeść warzywne zupy - spróbujcie
Milion SmakówCzęsto gotuje zupy warzywne i czasem potrzebne jest jakieś urozmaicenie. Dlatego dziś proponuję zupę krem z brokułów. Bardzo dobra i sycąca zupa, którą proponuję podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Składniki: bulion lub mięso na wywar (np. porcja rosołowa lub skrzydło z indyka) liść laurowy ziele angielskie świeże lub mrożone brokuły 1 marchew 1 cebula 2 łyżki śmietany lubczyk
Mama GotujeSzukając nowych pomysłów i inspiracji na warzywne zupy wpadłam na pomysł by zrobić ją z jednego z moich ulubionych warzyw - fasolki szparagowej:). Zupa jest delikatna w smaku. 500g fasolki szparagowej 200g żeberek 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki sól, pieprz, papryka słodka 1. Żeberka
Szefowa kuchniożywczego, dlatego dziś przychodzę do Was z właśnie taką propozycją. Oto gazpacho, czyli warzywny chłodnik, który przywędrował do nas prosto z Hiszpanii. Tutaj najdziecie ten przepis w wersji klasycznej ( kliknij tu ) , natomiast dziś przygotowałam go w wersji dietetycznej, zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej. Zupę podajemy dobrze schłodzoną, możemy też do niej wrzucić pokrojone w małą kostkę pomidory, paprykę(...)wychodzenia z diety . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem
Kulinarne przygody Gatitytalerz gęstej zupy. I chyba takie było motto przewodnie wszystkich naszych babć: koniecznie musisz zjeść coś ciepłego. Bez gorącej zupy nie było obiadu ! Dziś więc zapraszam Was na talerz gorącej zupy, tym razem przygotowałam krem serowo-kalafiorowy; gęsty, aksamitny i kremowy. Obiecuję Wam - będzie pysznie ! Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą(...)Fluor 1 µg Fitosterole 18 mg Kalafior w kuchni Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Klasyczna zupa kalafiorowa Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Zupa krem serowo-kalafiorowa Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityTYLKO??!" Nie, nie na wodzie tylko, na oliwie przecież :D Oliwie, oleju, zależy jaka zupa i do czego co pasuje. I wychodzą całkiem śliczne rosołki z oczkami i tłuściutkie zupy warzywne, żurki, barszcze i inne takie... ale dziś postanowiłam zaprezentować nasze zupy najukochańsze - POMIDOROWE, EKSPRESOWE - 2 wersje, w zależności od... No właśnie, w zależności od tego, co akurat robię. Zawsze
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEWyśmienita włoska zupa warzywna z mięsem z kurczaka. Ciekawe, zdrowe i bardzo pożywne wydanie zupy. Składniki: 1 szklanka małej fasoli 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1/2 szk cebuli pokrojonej w plasterki 1/2 szk łodygi seler pokrojonej w kostkę 1/2 szk zielonej papryki pokrojonej w kostkę 1/2 szk pieczarek 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
Apetyczna babeczkaLubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować. Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej. Tym razem dodałam do kremu z porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;) Składniki: 3 szklanki pokrojonych(...)ziemniaków 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego bulionu drobiowego 1 łyżka masła lub oleju do smażenia sól, pieprz biały do smaku oscypek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion. Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki
Codziennik Kuchenny