tniemy na kawałeczki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Na oliwie z oliwek szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy warzywa i masło. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy koncentrat. Zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Zupę gotujemy. W tym samym czasie, kiedy zupa się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Ze składników podanych wyżej formujemy kulki wielkości piłki golfowej i smażymy na gorącej patelni z oliwą. Kiedy
AZgotuj!zupa powstała z tego, co udało mi się znaleźć w lodówce :) Bardzo przyjemny "proces twórczy" z równie przyjemnym efektem końcowym. Czyli pikantna zupa warzywna z odrobinę orientu w tle. Składniki: Wywar: korpus z kurczaka na wywar świeży korzeń imbiru, ok 3 cm 2 ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe 4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa
Taste Of My DayJest to wersja fit, wiele osób prosi mnie o przepisy dla ludzi starających się zgubić pare kilogramów. To nie jest moje ulubione gotowanie ale spróbuje. Do garnka wlać wywar warzywny lub wodę plus dużą kostkę rosołową. Dodać obrane i pokrojone drobno marchewki, korzeń pietruszki. Pęczek koperku związać gumką bardzo mocno, odciąć górę kopru ponad gumką. Tą część z gumką wrzucić(...)smaku solą i pieprzem. Gotować 15 minut, następnie dodać oczyszczone szparagi i gotować następne 15 minut. Na chwilkę odstawić, dodać jogurt. Wyjąć związane łodyżki koperku i wyrzucić. Zmiksować zupę na gładką masę. Żółtka lekko ubić w kubeczku i małymi porcjami wlać ciepłą zupę, aż do uzyskania 3/4 szklanki płynu czy zupki. Wlać wszystko ponownie do zupy. Wymieszać, dodać posiekany koperek
Kuchnia Pokoleńczas na lekki, smaczny oraz pożywny posiłek jakim jest zupa krem ze szpinakiem i awokado. Danie, które jest doskonałym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki: - szpinak świeży lub mrożony - 2 opakowania - awokado - 2 sztuki - cebula - 1 sztuka - czosnek - 5 ząbków - bulion warzywny - 1 litr - jogurt naturalny - świeża bazylia - pieprz(...)oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz pieprz. Całość razem poddusić, a następnie dodać drobno posiekane awokado oraz bazylię. Wszystko zalać uprzednio przygotowanym bulionem warzywnym. Zupę zmiksować blenderem. Podawać z prażonymi na suchej patelni migdałami oraz jogurtem naturalnym. Smacznego
Fit-aminaPostanowiłam zrobić tradycyjną zupę warzywną z dobrych mrożonek i trochę swoich własnych warzywek i jarzynek..ale nie na rosole. Czysty wywar warzywny..a całośc zabielana TOFU Polsoja ! To był eksperyment z mojej strony ,który się powiódł. Składniki -mieszanka warzywna mrożona z dużą ilością kalafiora -marchewka w kosteczkę -ziemniaki w kosteczke -czosnek -papryka -cebula -oliwa z oliwek, sól, pieprz -tofu tradycyjne
Z Kuchni Do Kuchnimożna zjeść jej dużo na raz. Z chrupi ącą bagietką czosnkową stworzyła bardzo zgrany duet. :-) Rozgrzeje zimą a latem... a lat em o niej zapomnijmy na rzecz lekkich, warzywnych zup. ;-) 700 ml bulionu grzybowego 700 ml mleka 2% 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 cebule 50 dag sera żółtego długodojrzewającego sól, pieprz, papryka ostra, gałka
Szefowa kuchniTradycyjna zupa warzywna, którą można podać nawet maluszkom. Składniki: główka kalafiora kilka ziemniaków marchewka natka pietruszki lub lubczyku sól, pieprz ewentualnie wywar mięsny Kalafiora dzielimy na drobne różyczki. Obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Wszystko razem z natką gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Zupa wcale nie musi być na mięsie ale ja zazwyczaj
prawdziwe jedzeniezaprosić znajomych na danie główne i spędzić wegańskie święta z rodziną. Jej kuchnia smakuje burakiem, nie stroni od całej główki czosnku, jest oparta o wegańskie mleka i twarożek , sycące zupy, warzywne burgery i pasztety . Wegan Nerd opowiada też swoją historię: jak bawiła się w gotowanie jako dziecko, inspirowała kuchnią mamy i babci, a potem musiała dla siebie gotować jako weganka
Ugotowane pozamiataneZwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu
R'n'G KitchenZupa warzywna na kurczaku Składniki: 5 pałeczek z kurczaka 6 ziemniaków 5 marchewek 1 pietruszka w korzeniu 1 brokuł 1 ząbek czosnku natka pietruszki świeży koperek sól pieprz majeranek lubczyk Pałeczki z kurczaka włożyłam do garnka, zalałam wodą i zagotowałam. Wodę wylałam i nalałam nową. Ziemniaka, marchewkę, pietruszkę, czosnek obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Następnie dodałam przyprawy
nietadietaoraz braku apetytu. Goździki również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest składnikiem przyprawy piernikowej. Goździki są pomocne(...)przedłużają młodość . Regulują także pracę układu trawiennego. Imbir , najlepiej kupować korzeń w całości zamiast sproszkowanego by nadać potrawom świeżości i pikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu i warzyw. Głównie stosowany w potrawach pochodzących z kuchni orientalnych. Jest dodatkiem do koktajli odchudzających, naparów oczyszczających organizm a także herbat pomocnych w leczeniu przeziębienia
Życie na widelcuIdealna na chłodne dni- rozgrzewająca zupa warzywna z pyszną, pożywną i zdrową kaszą jaglaną Składniki: 4 szklanki bulionu (może być z kostki) 1 opakowanie mieszanki warzywnej (mrożonej) 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy 10 dag żółtego sera 4 łyżki kaszy jaglanej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki Wykonanie: Do wrzącego bulionu
Tradycyjna KuchniaJesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji. Zupa warzywna z podsmażonym porem, lekko tylko zmiksowana okazała się tak wyborna w smaku, że pozostaje tylko żałować, że zdjęcia nijak tego oddać nie mogą... Może się skusicie:) Składniki: pietruszka, 1/2 kalarepy, kawałek marchewki, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście pominąć ten składnik
Zdrowa Kuchnia Sowymatka natura pozwala nam chwilę odetchnąć chłodniejszym powietrzem, zanim na dobre zacznie się lato i nieustanne 30-stopniowe upały. W takiej sytuacji na ratunek przychodzą nam chłodniki: zimne, orzeźwiające, warzywne zupy, które nie tylko zaspokajają głód, ale także świetnie gaszą pragnienie. Chłodnik litewski to chyba najbardziej znany ze wszystkich chłodników. Wywodzi się z kuchni staropolskiej oraz litewskiej. Pierwotnie w swoim
W kuchni Katie