zaprosić znajomych na danie główne i spędzić wegańskie święta z rodziną. Jej kuchnia smakuje burakiem, nie stroni od całej główki czosnku, jest oparta o wegańskie mleka i twarożek , sycące zupy, warzywne burgery i pasztety . Wegan Nerd opowiada też swoją historię: jak bawiła się w gotowanie jako dziecko, inspirowała kuchnią mamy i babci, a potem musiała dla siebie gotować jako weganka
Ugotowane pozamiataneZwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu
R'n'G KitchenZupa warzywna na kurczaku Składniki: 5 pałeczek z kurczaka 6 ziemniaków 5 marchewek 1 pietruszka w korzeniu 1 brokuł 1 ząbek czosnku natka pietruszki świeży koperek sól pieprz majeranek lubczyk Pałeczki z kurczaka włożyłam do garnka, zalałam wodą i zagotowałam. Wodę wylałam i nalałam nową. Ziemniaka, marchewkę, pietruszkę, czosnek obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Następnie dodałam przyprawy
nietadietaoraz braku apetytu. Goździki również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest składnikiem przyprawy piernikowej. Goździki są pomocne(...)przedłużają młodość . Regulują także pracę układu trawiennego. Imbir , najlepiej kupować korzeń w całości zamiast sproszkowanego by nadać potrawom świeżości i pikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu i warzyw. Głównie stosowany w potrawach pochodzących z kuchni orientalnych. Jest dodatkiem do koktajli odchudzających, naparów oczyszczających organizm a także herbat pomocnych w leczeniu przeziębienia
Życie na widelcuIdealna na chłodne dni- rozgrzewająca zupa warzywna z pyszną, pożywną i zdrową kaszą jaglaną Składniki: 4 szklanki bulionu (może być z kostki) 1 opakowanie mieszanki warzywnej (mrożonej) 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy 10 dag żółtego sera 4 łyżki kaszy jaglanej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki Wykonanie: Do wrzącego bulionu
Tradycyjna KuchniaJesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji. Zupa warzywna z podsmażonym porem, lekko tylko zmiksowana okazała się tak wyborna w smaku, że pozostaje tylko żałować, że zdjęcia nijak tego oddać nie mogą... Może się skusicie:) Składniki: pietruszka, 1/2 kalarepy, kawałek marchewki, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście pominąć ten składnik
Zdrowa Kuchnia Sowymatka natura pozwala nam chwilę odetchnąć chłodniejszym powietrzem, zanim na dobre zacznie się lato i nieustanne 30-stopniowe upały. W takiej sytuacji na ratunek przychodzą nam chłodniki: zimne, orzeźwiające, warzywne zupy, które nie tylko zaspokajają głód, ale także świetnie gaszą pragnienie. Chłodnik litewski to chyba najbardziej znany ze wszystkich chłodników. Wywodzi się z kuchni staropolskiej oraz litewskiej. Pierwotnie w swoim
W kuchni KatieJeśli lubicie zupy warzywne na bazie kapustki młodej to zapraszam po przepis :). 500ml.wywaru z kości lub porcja rosołowa 50g.włoszczyzny 50g.marchewki 100g.kapusty słodkiej 1cebula tłuszcz 4 ziemniaki śmietana koncentrat pomidorowy sól przyprawy `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę,włoszczyznę i marchewkę szatkujemy,solimy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Cebulę kroimy w grube plastry,przypiekamy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy(...)zupy.Robimy zasmażkę.Zasmażkę i koncentrat dodajemy do zupy,gdy ziemniaki i warzywa są miękkie.Zagotować,przyprawić do smaku.Zamiast zasmażki można dodać śmietanę rozprowadzoną z mąką i koncentratem.Smaczneg
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimłodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka, obrana i pokrojona(...)naciowego, pokrojone w drobną kostkę 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę 2 liście laurowe sól i pieprz 8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę
karmelowySezonowe warzywa, które pojawiają się na ryneczku skłoniły mnie do ugotowania kolejnej zupy warzywnej;) Tym razem postawiłam na połączenie szparagów i pora. Składniki ( 4-6 porcji): - 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży - 1 cebula -1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych) - 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego -oliwa/olej - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: tymianek, papryka(...)dodać pory i cebulę, lekko poddusić. Wlać gorący wywar. Gotować 15 minut na małym ogniu, po tym czasie dodać pokrojone szparagi i gotować kolejne 7 minut. Doprawić. Odstawić, żeby zupa wystygła i zmiksować albo zostawić w postaci wywaru. Po zmiksowaniu spróbować i przyprawić jeszcze raz jeśli smak jest za mdły. Najlepiej podawać z grzankami, wtedy danie jest bardziej syte :) Przepis
Corner With Recipesbył bardzo urodzajny. Mój tata to zapalony grzybiarz i wraz z mamą obdarowali mnie sporymi zapasami tych darów lasu. Zainspirowana wycieczką do Spoleto, postanowiłam ugotować moją wersję umbryjskiej zupy z prawdziwkami oraz soczewicą, która w tym regionie jest również popularna. Soczewica z okolic niewielkiego miasteczka Castelluccio di Norcia nazywana jest skarbem kulinarnym Umbrii. Charakteryzuje się bardzo małymi, płaskimi ziarenkami(...)jest wyjątkowa – ma cienką skórkę i delikatny środek, może być więc gotowana bez wcześniejszego namaczania. Dodaję się ją do wielu lokalnych potraw, między innymi do zuppa di lenticchie , gęstej warzywnej zupy. W czasie uroczystej kolacji, w której miałam okazję uczestniczyć w Spoleto, kosztowałam takiej zupy z dodatkiem czarnej trufli i chipsa z parmezanu. To ona zainspirowała mnie do tego
Chilli Czosnek i OliwaPieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia . Ciasto(...)oleju 200 ml maślanki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kurkumy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 1 łyżeczka soli Farsz: 1 filet z kurczaka 1 puszka meksykańskiej mieszanki warzywnej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra olej + roztrzepane jajko, sezam 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około
Szefowa kuchniPrzepis na tę wyjątkową zupę mam od mojej koleżanki, która jakiś czas temu mieszkała w Grecji. Nawet sobie nie wyobrażacie jak ja jej zazdrościłam, do czasu kiedy zrozumiałam, że odpoczynek i wylegiwanie się na greckiej plaży, to nie to samo co harówa w 40 stopniowym upale, mieszkaniu w małym(...)klimatyzowanym mieszkaniu bez tarasu, bez balkonu, na dodatek w centrum Aten. Dla miej jednak Grecja to upalny Peloponez, morska bryza, biało-niebieskie malownicze domki i pyszna kuchnia. Enolocnico to warzywna zupa z zielona fasolką szparagową, w oryginale bez mięsa. Ja przygotowałam ją w dwóch wersjach, bo wiem, że niektórzy (mój Mąż) wolą jednak z mięskiem ;-) Polecam! Składniki na grecką zupę
Rozpustne gotowanieodrobiny elegancji niekoniecznie dużym kosztem. Elegancja nie kojarzy mi się z papierowymi podkładkami pod talerze i nierównymi stolikami. Restauracja specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej. Na przystawkę zamówiliśmy: Minestrone, zupę warzywną Zapiekane krewetki w aromatycznym sosie masłowym z czosnkiem Mozzarella Stiks, panierowana mozzarella serwowana z żurawiną Danie główne: Lasagne, zapiekane płaty makaronu z sosem bolognese Spaghetti Carbonara, spaghetti z boczkiem(...)robione na patelni, mniejsza porcja, bo dla dziecka Sander Di Mare, sandacz duszony w piecu z duszonymi warzywami, sos winny, ryż Poprosiliśmy, aby dania główne podać niezależnie od przystawek. Zupę i krewetki otrzymaliśmy po ok. 40 minutach do złożenia zamówienia. Oba dania były bardzo gorące. Krewetki zapiekane, więc prosto z pieca, zupa bardzo gorąca. Panierowaną mozzarellę ok. 10 minut
Kucharzyca