Jeśli lubicie zupy warzywne na bazie kapustki młodej to zapraszam po przepis :). 500ml.wywaru z kości lub porcja rosołowa 50g.włoszczyzny 50g.marchewki 100g.kapusty słodkiej 1cebula tłuszcz 4 ziemniaki śmietana koncentrat pomidorowy sól przyprawy `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kapustę,włoszczyznę i marchewkę szatkujemy,solimy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Cebulę kroimy w grube plastry,przypiekamy,dodajemy do wywaru i gotujemy.Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy(...)zupy.Robimy zasmażkę.Zasmażkę i koncentrat dodajemy do zupy,gdy ziemniaki i warzywa są miękkie.Zagotować,przyprawić do smaku.Zamiast zasmażki można dodać śmietanę rozprowadzoną z mąką i koncentratem.Smaczneg
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimłodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka, obrana i pokrojona(...)naciowego, pokrojone w drobną kostkę 6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki 6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę 2 liście laurowe sól i pieprz 8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę
karmelowySezonowe warzywa, które pojawiają się na ryneczku skłoniły mnie do ugotowania kolejnej zupy warzywnej;) Tym razem postawiłam na połączenie szparagów i pora. Składniki ( 4-6 porcji): - 2 średnie pory (tylko białe części) lub jeden bardzo duży - 1 cebula -1 pęczek szparagów (ja użyłam zielonych) - 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego -oliwa/olej - sól, pieprz, szczypta cukru, przyprawy: tymianek, papryka(...)dodać pory i cebulę, lekko poddusić. Wlać gorący wywar. Gotować 15 minut na małym ogniu, po tym czasie dodać pokrojone szparagi i gotować kolejne 7 minut. Doprawić. Odstawić, żeby zupa wystygła i zmiksować albo zostawić w postaci wywaru. Po zmiksowaniu spróbować i przyprawić jeszcze raz jeśli smak jest za mdły. Najlepiej podawać z grzankami, wtedy danie jest bardziej syte :) Przepis
Corner With Recipesbył bardzo urodzajny. Mój tata to zapalony grzybiarz i wraz z mamą obdarowali mnie sporymi zapasami tych darów lasu. Zainspirowana wycieczką do Spoleto, postanowiłam ugotować moją wersję umbryjskiej zupy z prawdziwkami oraz soczewicą, która w tym regionie jest również popularna. Soczewica z okolic niewielkiego miasteczka Castelluccio di Norcia nazywana jest skarbem kulinarnym Umbrii. Charakteryzuje się bardzo małymi, płaskimi ziarenkami(...)jest wyjątkowa – ma cienką skórkę i delikatny środek, może być więc gotowana bez wcześniejszego namaczania. Dodaję się ją do wielu lokalnych potraw, między innymi do zuppa di lenticchie , gęstej warzywnej zupy. W czasie uroczystej kolacji, w której miałam okazję uczestniczyć w Spoleto, kosztowałam takiej zupy z dodatkiem czarnej trufli i chipsa z parmezanu. To ona zainspirowała mnie do tego
Chilli Czosnek i OliwaPieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia . Ciasto(...)oleju 200 ml maślanki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kurkumy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 1 łyżeczka soli Farsz: 1 filet z kurczaka 1 puszka meksykańskiej mieszanki warzywnej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra olej + roztrzepane jajko, sezam 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około
Szefowa kuchniPrzepis na tę wyjątkową zupę mam od mojej koleżanki, która jakiś czas temu mieszkała w Grecji. Nawet sobie nie wyobrażacie jak ja jej zazdrościłam, do czasu kiedy zrozumiałam, że odpoczynek i wylegiwanie się na greckiej plaży, to nie to samo co harówa w 40 stopniowym upale, mieszkaniu w małym(...)klimatyzowanym mieszkaniu bez tarasu, bez balkonu, na dodatek w centrum Aten. Dla miej jednak Grecja to upalny Peloponez, morska bryza, biało-niebieskie malownicze domki i pyszna kuchnia. Enolocnico to warzywna zupa z zielona fasolką szparagową, w oryginale bez mięsa. Ja przygotowałam ją w dwóch wersjach, bo wiem, że niektórzy (mój Mąż) wolą jednak z mięskiem ;-) Polecam! Składniki na grecką zupę
Rozpustne gotowanieodrobiny elegancji niekoniecznie dużym kosztem. Elegancja nie kojarzy mi się z papierowymi podkładkami pod talerze i nierównymi stolikami. Restauracja specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej. Na przystawkę zamówiliśmy: Minestrone, zupę warzywną Zapiekane krewetki w aromatycznym sosie masłowym z czosnkiem Mozzarella Stiks, panierowana mozzarella serwowana z żurawiną Danie główne: Lasagne, zapiekane płaty makaronu z sosem bolognese Spaghetti Carbonara, spaghetti z boczkiem(...)robione na patelni, mniejsza porcja, bo dla dziecka Sander Di Mare, sandacz duszony w piecu z duszonymi warzywami, sos winny, ryż Poprosiliśmy, aby dania główne podać niezależnie od przystawek. Zupę i krewetki otrzymaliśmy po ok. 40 minutach do złożenia zamówienia. Oba dania były bardzo gorące. Krewetki zapiekane, więc prosto z pieca, zupa bardzo gorąca. Panierowaną mozzarellę ok. 10 minut
Kucharzycaporu 1 torebka brązowego ryżu 1 łyżka posiekanego kopru 1 łyżka przyprawy uniwersalnej lub kostki rosołowej sól pieprz 3 łyżki oleju Sposób przygotowania przepisu: Zupa warzywna z brokułami mielonym mięsem i ryżem 1. Ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie Na patelnię dać pokrojoną cebulę i por i olej przesmażyć dodać mięso(...)uniwersalną lub kostkę rosołową ja dodałam taką domową (przepis w mojej kolekcji ) i gotować aż warzywa zmiękną 3. Do talerza wyłożyć porcję mięsa i ryżu zalać zupą jarzynową
W królestwie smaków Beatywzględu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego(...)były dostosowane do pór roku i opierały się na lokalnych składnikach. Nowa kuchnia szwedzka w wersji wege Karoline Jönsson to mrożone owoce, suszone grzyby, konfitury, które przechowują smak lata, warzywne wędzonki, typowe dla krajów skandynawskich przyprawy jak cynamon i lokalne superfoods jak rokitnik czy jagody. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda domowy chleb, grzaniec z tarniny, tarta
Ugotowane pozamiataneczas gotowania. My lubimy takiego lekko twardawego, więc ja gotuję go dokładnie tyle ile w przepisie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki(...)zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1/2 kalafiora 1 duża cebula 1 ząbek czosnku woda lub wegański wywar warzywny pieprz 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki kurkumy sól morska lub himalajska opcjonalnie czarna sól 2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki szczypioru Wykonanie: Kalafior myjemy i dzielimy na bardzo małe różyczki
Kulinarne przygody GatityDziś debiut zup :) Cieciorkę odkryłam całkiem niedawno i tak nam zasmakowała, że zaczęłam robić z nią różne potrawy. Na pierwszy ogień: zupa warzywna właśnie z cieciorką :) Składniki: 0,5 kg cieciorki, 0,5 litra pomidorów z puszki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 ziemniaki duże ziemniaki, 2 cebule, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, lubczyk, ok. 3 l wody lub bulionu(...)wodę, wkładamy cieciorkę, solimy i gotujemy przez ok. 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę z pietruszką i smażymy ok. 5 minut. Do zupy dodajemy warzywa oraz ziemniaki i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę oraz majeranek, lubczyk, pieprz oraz lubczyk i gotujemy 10 minut. Część
Delicious TitbitsPyszna zupa warzywna o lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku. Podana z dodatkiem pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek. Uwielbiam koper włoski pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie. Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy zwracać(...)bulwy kopru włoskiego ½ małej kapusty włoskiej łodyga selera naciowego 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek ½ cebuli ok.1 litr bulionu warzywnego ostra papryka /do smaku sól i pieprz /do smaku świeży koperek lub majeranek /do dekoracji Wykonanie: -Warzywa obrać, umyć . -Kapustę poszatkować, marchew pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę
Zakamarki mojej kuchnidrodzy co tu ma miejsce? Tak jest! Przemyt ! Przemycamy warzywa hurtowo. Powiem Wam, że mój mały lubi wyjadać już te upieczone warzywa w sosie. Powstaje z nich swoista zupa Pełna witamin i aromatycznych przypraw. Królika możecie kupić w całości. Pozornie jest na nim tyle mięsa, że jeżeli zastosujecie całość, to będziecie mieć obiad na 2-3 dni. Nam wystarczy(...)znajdziecie poniżej. Mi od samego pisania już cieknie ślinka. Powodzenia w kuchni ! WAŻNE ! Ten przepis nie wymaga podsmażania mięsa na patelni. A może zupka do tego? Przepis tu : Orientalna, warzywna zupa curry dla niemowlaka. Przemycamy warzywa. Pieczony udziec z królika pod pierzynką z warzyw 500 gramów udźca z królika 1/3 selera 1 mała marchew 1/3 dużego jabłka 1 łyżka koncentratu
Krupeczkidużą swobodą dopasować do własnych upodobań smakowych a dzięki użyciu dwóch czy trzech przypraw stworzymy wyjątkowe potrawy. Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora. Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna. Można podawać ją jako pierwsze danie a także jako przekąskę. Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Składniki: 1 szt. małego kalafiora 2 szt. ziemniaków 1szt.małej(...)marchewki 1 szt.cebuli 300 ml jogurtu naturalnego 1 1/4 kubka bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki zmielonej kolendry sól,czarny pieprz 2 ząbki czosnku Do garnka po wrzucałam: Rozdrobnionego kalafiora Pokrojoną marchewkę Pokrojone ziemniaki Posiekaną cebulę Wlałam olej i pół szklanki wody
potrawyregionalneDziś przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę warzywną. W sam raz na obiad w zimny dzień. Składniki: 2 szkl bulionu 3 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 4 średnie ziemniaki 3 łyżki zielonego mrożonego groszku 3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Myjemy i osuszamy marchewkę(...)czasie obieramy warzywa i kroimy marchewkę w talarki, seler w plasterki a cebulę w drobną kosteczkę.Dodajemy do gotującego się bulionu. Następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę i dorzucamy do zupy razem z mrożonym groszkiem. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Przy końcu gotowania dodajemy kukurydzę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu. Trochę gorącego płynu
słodkie i nie tylko historie kulinarne