się cieszę z tego powodu, bo dzięki temu mogę im przemycić warzywa, których w innej formie by nie zjedli. Jeśli Wasze dzieci również nie przepadają za warzywnymi dodatkami zdecydowanie polecam zacząć im przyrządzać zupy krem w rozmaitych kolorach. Dzisiaj z okazji zbliżającej się wiosny zupa zielona :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki
Kolizje SmakówGordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również wg. przepisu Gordona Ramsay(...)pieprz * Ser Stilton jest typem pleśniowego sera angielskiego. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i dla wielu Brytyjczyków obowiązkowy składnik na Święta Bożego Narodzenia. Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować bulion warzywny wg. tego przepisu . W garnku rozpuścić masło z olejem, dodać posiekaną cebulę. Smażyć przez 5-6 minut, do momentu gdy zmięknie i będzie szklista. Nie doprowadzić do przyrumienia cebuli
Moja Delicjawielkanocny barszcz biały i żurek jest tak wiele przepisów, że trudno ustalić jaki jest ich jedynie słuszny skład tych zup;) Zamieszczam przepis na najprostszy jaki znam barszcz biały. Ugotowany na bulionie warzywnym i pszennym zakwasie z dodatkiem chrzanu i śmietany. Barszcz biały podaję z gotowanym jajkiem i parzoną białą kiełbasą. Tym razem dla odmiany nie dodałam do zupy białej(...)zupa gotowana wczoraj, a podana dziś będzie kwaśniejsza, to znana zasada, że kwaśne zupy nabierają mocy dzień po ugotowaniu; więc jeśli gotujesz barszcz co najmniej dzień przed podaniem dodaj mniej zakwasu, zawsze można go jeszcze dolać przed podaniem. Składniki na barszcz biały: 2 litry bulionu warzywnego 1/2 litra zakwasu pszennego lub pszenno-żytniego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście
Codziennik Kuchennybardzo prosta, najwięcej pracy przy jej gotowaniu zajmuje mieszanie. Poważnie . Zupę tworzy trochę masła, selera, marchewki, cebuli i dużo czosnku. Wszystko zalewam mlekiem i bulionem warzywnym. Poczujesz więc niezwykle rozgrzewający aromat . Jeśli zamierzasz zjeść zupę tego samego dnia, proponuję wrzucić tortellini chwilę przed zakończeniem gotowania. Wtedy makaron bardzo ładnie połączy się z kremem . Jeśli zamierzasz odgrzewać zupę następnego dnia, sugerowałabym
Słodkie Gotowanieczosnkowa W chłodne zimowe dni na naszych stołach powinny królować potrawy wzmacniające odporność. Zupa czosnkowa to doskonałe danie rozgrzewające, oprócz znakomitych walorów smakowych posiada, także działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze. Składniki: -bulion warzywny - 1,5 litra - czosnek - 1 główka - jajka - 2 sztuki - chleb żytni - 2 kromki - ser Mozzarella - 1 sztuka(...)pieprz, sól -ostra papryka Sposób przygotowania: Wyciśnięty przez praskę czosnek lekko podsmażyć na łyżce oliwy, a następnie oddać do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Jajka dokładnie roztrzepać, rozprowadzić z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać zioła, pieprz, sól oraz ostrą paprykę całość dokładnie wymieszać, chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę, posypać ziołami, piec około 10 minut
Fit-aminaWczoraj w zamrażarce znalazłam kawałek łopatki wieprzowej. Wymyśliłam, że dziś zrobię zupę gulaszową. Długo się gotuje, ale co tam,jest niedziela, mam czas i co? I mam obiad na dwa, trzy dni z głowy ;) Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 200 g pieczarek 4 średnie cebule 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera(...)przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą (3 litry) i wstawić do gotowania. Paprykę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Do zupy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, kostkę warzywną, marchewkę, pietruszkę i seler. Po 45 minutach dorzucić ziemniaki, paprykę i pieczarki,oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać ok. 15 minut i dodać sproszkowaną paprykę
Blondynka Gotujetylko kukurydzę, i zmiksować zupkę. Ja do miksowania swojej zupy, użyłam nowości od Russell Hobbs. Rozdrabniacz Chop & Blend Aura to urządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe(...)litrem wody - gotować około 60 minut. Udko wyjąć z rosołu. Kukurydzę dokładnie opłukać, na sicie pod bieżącą wodą - odsączyć. Wypłukaną kukurydzę dodać do rosołu drobiowo-warzywnego. Gotować kilka minut. Do ugotowanej zupy z kukurydzy, wlać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Zupę zmiksować, do pożądanej konsystencji. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka) 1 cebula otręby ( dla osób nie na diecie – bułka tarta) 1 jajo 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 12% do zup 3 łyżki musztardy olej do smażenia sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki orkiszowej ( możesz użyć pszennej) Przygotowanie: mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo(...)dokładnie wymieszaj formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach ( bułka tartej) i smaż na rumiano z obu stron usmażone kotlety przełóż na drugą czystą patelnię w garnku podgrzej wywar warzywny, w osobnej misce wymieszaj śmietanę z musztardą i łyżką mąki, następnie zahartuj tak powstały sos w misce gorącym wywarem, tak zahartowany sos dodaj do reszty wywaru, dokładnie wymieszaj kotlety zalej
Oka w rosole czyli KaFka gotujeposiekanego koperku łyżeczka oregano sól, pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy(...)Gotować aż wszystkie warzywa i będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Zupę zdjąć z palnika i przelać do talerzy
Czerwień i błękitwielkimi krokami koniec sezonu szparagowego. Korzystam zatem z szansy na zapamiętanie tego smaku na kolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także szparagi z decy dowanie do takiej zupy muszą wylą dować. Skła dniki: pęczek szparagów ( 500g) 5 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera naciowego pół cebuli ząbek czosnku 100 ml gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony pieprz sól zioła(...)dcinamy główki. Po 15 - 20 minutach gotowania ziemniaków do garnka wrzucamy ło dyżki szparagów, cebulkę, selera naciowego i gotujemy przez około 10 minut do miękkości. Wywar warzywny miksujemy i dolewamy delikatnie zaprawiony zupą jogurt naturalny. Przyprawiamy solą, pieprzem, solą, chilli oraz ziołami. Główki szparagów sparzamy i po dajemy razem z kremem. Smacznego
ChilliJemyZacznę od tego, że zupa jest pyszna, sycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą opcją jest użycie kostki bulionowej, ale u mnie na przykład to nie wchodzi w grę (używam tak rzadko jak się tylko da!). I choć dodanie do zupy tortellini chodziło mi po głowie(...)koniec dorzucamy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę dusimy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem warzywnym (można wcześniej warzywa i przyprawy wyjąć pozostawiając czysty). Dodajemy pomidory z puszki (w oryginale było, aby je przetrzeć przez sitko, czego ja nie zrobiłam). Po chwili zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wrzucamy makaron tortellini
Kolorowy Przepisownikdyni z mlekiem kokosowym zagościł w naszym menu całkiem niedawno, ale został zaliczony do grona najsmaczniejszych jesiennych zup. Przygotowanie tej pysznej, bardzo pożywnej i co nie mniej ważne, zdrowej zupy zajmuje dosłownie 30 minut. Z tego przepisu mogą oczywiście korzystać także użytkownicy wolnowarów , dzięki temu krem jest jeszcze bardziej aromatyczny. Krem z dyni z mlekiem kokosowym Składniki dynia o wadze(...)marchewki 100 g kremu kokosowego rozpuszczonego w 300 ml gorącej wody (można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki) 1 łyżeczka czerwonego curry (lub do smaku) 500 bulionu warzywnego (lub więcej, jeśli nie lubicie gęstych zup) sól i pieprz do smaku płatki chili i natka kolendry lub pietruszki do dekoracji Uwaga: krem kokosowy w bloku jest dostępny m.in. w sklepie internetowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanieco było, stąd dziś prezentacja prostej, szybkiej a przede wszystkim pysznej zupy krem z cukinią w roli głównej. Zupa krem z cukinii Składniki: 0,5 kg ziemniaków ok.1 kg cukinii 2 pomidory cebula czosnek oliwa z oliwek zioła kostka warzywna ziele angielskie liść laurowy pieprz, papryka w proszku świeże zioła (ewentualnie suszone) Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać(...)oliwek, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę oraz spażone wcześniej i obrane ze skórki pomidory. Uduszone warzywa dodać do gotującej się zupy (gdy ziemniaki będą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną, doprawić pieprzem i papryką w proszku, ziołami (np. bazylią, oregano). Gotową zmiksować. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub przygotowanymi grzankami czosnkowymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajakiś czas temu. Krem z pieczonych buraczków świetnie smakuje ze świeżo posiekaną miętą i chrupkami z pieczonej ciecierzycy albo łyżką kremu kokosowego. Można go również jeść bez żadnych dodatków. Zupa idealnie nadaje się na chłodne jesienne i zimowe dni jako danie główne ale w czasie chłodów można ją także potraktować jako rozgrzewające śniadanie. Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz(...)łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego kminu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli 1 litr domowego bulionu warzywnego 1 łyżka soku z cytryny 100ml płynnego mleka kokosowego szczypta soli i pieprzu do smaku 4 listki mięty 2 łyżki chrupek z pieczonej ciecierzycy na porcję Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam
Book of spellsjesiennego chłodu i dwóch ślicznych, średnich cukinii powstała kolejna kremowa zupa. Mam nadzieję, że przez te warzywne przeciery jedynym moim miejscem zatrudnienia w przyszłości nie zostanie Dom Spokojnej Starości;) Cóż, nic nie poradzę, że tak bardzo je lubię;) Jako kontrast dla mojego kremu dorzucam garść prażonego słonecznika, żeby rozruszać trochę mięśnie żucia i wykorzystać zęby:) Cukinia nie będzie tak samo(...)kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie miksujemy na gładki krem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, czubrycę, sól i pieprz. Rozgrzewającą, intensywną i pyszną zupę podajemy z prażonym słonecznikiem. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosny