zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:63/331)

Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną 210

grzybów 1 litr wywaru warzywnego woreczek kaszy jęczmiennej sól, pieprz  Wykonanie: Grzyby namoczyć w wodzie, najlepiej na noc, następnego dnia połączyć z wywarem warzywnym i gotować ok.godziny. Oddzielnie ugotować kaszę. Grzyby wyjąć z zupy, pokroić i ponownie wrzucić do zupy. Na talerzach rozłożyć kaszę i zalać zupą. Smacznego!!! Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Zupa krem z topinambura 143

odłożyć, pozostałe pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzany olej kokosowy i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać topinambura, zalać bulionem warzywnym, tak aby został przykryty i ugotować do miękkości. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Odłożoną bulwę topinambura i kawałek marchewki pokroić w długie, cienkie słupki, pestki słonecznika uprażyć

Kuchenne zapiski Edyty
ZUPA-KREM CEBULOWA 175

warzywnego (wcześniej przygotowany) jako dodatek: grzanki z ulubionego pieczywa Składniki na wywar warzywny, doprawiamy intuicyjnie do smaku: 2 marchewki 1 pietruszka mały seler por zioła prowansalskie lubczyk majeranek ziele angielskie liść laurowy zielenina (natka pietruszki, koperek, natka selera) pieprz czarny, sól łyżka oleju np. ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY CEBULOWEJ: Obieramy i kroimy w plastry cebulę, dusimy ją na maśle(...)stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Następnie wlewamy wino, chwilę mieszamy, dodajemy rozdrobniony czosnek. Gdy nasza cebula trochę odparuje, dolewamy wywaru warzywnego. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki z ulubionego pieczywa. Ugotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera i dekorujemy odrobiną zieleniny. Podajemy razem z grzankami :) Smacznego

wege i kropka
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 247

goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup(...)dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA-  W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni i łodyg używa się do przygotowywania past, np. „magicznej pasty”, liści – do zup, dań smażonych i do ozdoby, zaś nasion – do dań z curry. Niestety, tylko kolendra sprowadzana z Azji posiada korzenie. Ta z naszych supermarketów jest ich pozbawiona, a szkoda

ClauditteMissCooking
ZUPA KREM Z BROKUŁA I KALAFIORA 177

też potrzebuje tłuszczy. Zupa nie ma ziemniaków, bo przecież nie każda zupa musi mieć ziemniaki, bez nich też jest smaczna !  Zupę można wzbogacić dodając  kleks śmietany lub jogurtu naturalnego.  Składniki: 2 skrzydełka 750 ml. bulionu warzywnego 1 mały brokuł(...)kilka różyczek kalafiora 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki suszonych warzyw sól do smaku pieprz ziołowy do smaku Metoda: Skrzydełka gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu. Dodajemy suszone warzywa. Kiedy mięso zmięknie wyciągamy, a do zupy dodajemy brokuł, kalafior i natkę pietruszki. Skrzydełka obskubujemy i mięso wrzucamy do zupy. Gotujemy 15 min. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy

Kuchnia Paulettes
Kremowa zupa szparagowa 164

zupę. Idealna, aksamitna kremowa zupa szparagowa. Polecam. Polecam też inne pomysły na szparagi: Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Szparagi z sosem holenderskim Składniki: pęczek białych szparagów łepki zielonych szparagów ½ litra bulionu warzywnego 2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej sól morska biały pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: Szparagi cienko obieramy obierakiem(...)końcówki, które wyrzucamy, kilka czubków (ok. 5 cm długości) wraz z czubkami zielonych szparagów odkładamy. Pokrojone szparagi gotujemy ok. 15 minut w litrze bulionu warzywnego. Ugotowane szparagi miksujemy metalową końcówką blendera ręcznego. Wrzucamy do zupy czubki białych i zielonych szparagów, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową, białym pieprzem, śmietaną kremową i wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut. Krem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 212

przepisów przetłumaczonych na wiele języków. Druga z kolei zawiera 29 oryginalnych przepisów znanego polskiego szefa kuchni Darka Kuźniaka. Co możemy przygotować w wolnowarze? Dosłownie wszystko. Zupy, gulasze, konfitury, zapiekanki, dania rybne, mięsne, warzywne, dania z makaronem czy kaszą, jak również ciasta i desery, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Darek Kuźniak w swojej broszurce proponuje np.: “Zapiekane jabłka

Moja Delicja
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 141

porcji, jeśli jednak chcemy przyrządzić większe ilości jedzenia, wystarczy na naczynie główne nałożyć misę i piętro. Blendowanie, miksowanie i szatkowanie - to najczęściej wykorzystywane przez nas funkcje. Zupy krem, pyszne aksamitny koktajle owocowe, sałatki warzywne powstają dosłownie w oka mgnieniu. Nieco dłużej zajmuje przygotowanie placków ziemniaczanych i kremu ze świeżych pomidorów - na zmielenie 750g ziemniaków robot potrzebował.... 40 sekund , a przygotowanie

Cztery Fajery
Krem z pieczonych pomidorów i papryki 218

serii myjemy, kroimy, nastawiamy piekarnik i czekamy - osobiście ubóstwiam zupy z pieczonych warzyw, są dużo ciekawsze w smaku niż te gotowane, w ogóle jeśli mowa o zupach to ja z reguły wolę te warzywne i to raczej w wersji krem, wyjątek stanowi barszcze wigilijny i włoska minestrone - swoją drogą muszę ją w końcu wrzucić na bloga. Skoro sezon na pomidory

Słodki Kompromis
Grecka sałatka z fasolą, grillowaną cukinią i oliwkami 153

możemy śmiało wybiegać poza znane przepisy, a zamiast sera, podstawą naszej sałatki uczynić… fasolę! Wbrew pozorom, strączki często goszczą na greckich stołach jako dodatek do zup, składnik dipów i past czy dań warzywnych. Podstawą kuchni greckiej jest świeżość i prostota. Hołdując tej zasadzie, sięgnijcie po dojrzałe, słodkie pomidorki, aromatyczne zioła, jędrne, smakowite cukinie, dobrej jakości oliwę oraz oliwki

Even Better Food
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą 187

gotowanie w wodzie, podczas którego wypłukujemy z niego sporą ilość jego wartości odżywczych. Na blogu znajdziecie garść przepisów z kalafiorem w roli  głównej : Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Indyjska zupa krem z kalafiora Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem ------------------------------------------------------------- Sałatka z pieczonym kalafiorem

Kulinarne przygody Gatity
Siewcy Smaku na warszawskich Koszykach 173

cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki) 22 zł W menu znajdziemy także zupę dnia, są to z reguły sezonowe warzywne kremy, codziennie inne. Koszykowe porcje są spore, można się nimi najeść do syta. Próbowałam u Siewców koszyki z indykiem, kurczakiem, z kalafiorem ( z poprzedniego menu

Kulinarne przygody Gatity
Miseczki chlebowe 192

dopracować ciasto tak, by wyszły idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Oczywiście w miseczkach można podawać nie tylko żurek. Świetnie pasują do nich gęste zupy czy gulasze, zarówno mięsne jak i warzywne. Polecam! :) Składniki (na 4 chlebki): 630g mąki pszennej 250ml mleka 175ml wody 20g świeżych drożdży jajko 2 łyżki oleju płaska łyżka cukru 2 łyżeczki soli

Czerwona Porzeczka
Detoks - dzień 6 299

warsztatach, nie byłam  w stanie podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka

pyszne zdrowości
Makaron warzywny 167

Makaron warzywny fajny sposób na urozmaicenie i ozdobienie zup, gdy tradycyjny makaron się nam znudził. Jest od niego dużo bardziej dekoracyjny i znacznie mniej znany. Można nim zaskoczyć gości lub rodzinę :) Składniki: marchewka sól pieprz Marchewkę obieramy ze skórki, następnie skrawamy obieraczką podłużne paski. Wrzucamy do lekko osolonej i doprawionej pieprzem wody i gotujemy 2 minuty. W ten sam sposób

chwile dla mnie