zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:89/331)

Barszcz biały z grzybami 170

Najlepszy barszcz biały powstaje na domowym zakwasie. Podstawą takiego barszczu są suszone grzyby i czosnek, którego do tej zupy nie żałuję. Składniki: zakwas na barszcz biały 6 szklanek bulionu warzywnego po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu 3-4 liście laurowe garść suszonej włoszczyzny spora garść suszonych grzybów 1 mała cebula 1/ główki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól

Czerwień i błękit
Zupa warzywna z cieciorką 171

Zdrowa, sycąca i kolorowa zupa. Wyśmienita w te chłodne dni. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki pokrojone w kostkę kilka różyczek mrożonych brokułów pokrojony w kostkę jeden seler i jedna pietruszka 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula z łupinką 3/4 szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy opcjonalnie śmietana (ja akurat dziś nie użyłam) świeżo posiekany mały

Zasmakuj Kuchni
Jak zrobić domowy makaron - ciasto baza i porady 149

Wystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu w domu, jak wiele innych smakowitych rzeczy

Zasmakuj Kuchni
Jak ugotować kaszę jaglaną?. 132

przestrzegamy czasu gotowania ,ilości wody w stosunku do ilości kaszy i nie mieszamy w trakcie gotowania.Jest bardzo smaczna jeśli gotujemy ją np w bulionie warzywnym ,a nie w samej wodzie .Sprawdziłam ,kiedy przygotowywałam wywar do zupy i to była najlepsza smakowo kasza ,jaką ugotowałam. Na jedną szklankę suchej kaszy potrzebujemy 2 i 1/4 szklanki wody .Wstawiamy wodę w garnku

Ladylaura.
Wegański parmezan z migdałów 128

Wegański „parmezan” nadaje się do wszystkiego. Nie tylko zamiast zwykłego, ale również jednocześnie. Można posypać nim makaron, można dodać do sałatki lub zupy. Można użyć go do pesto. Ja sama dodawałam do pasztetu warzywnego i do past (hummus, pieczarkowe pate). Wykonanie jest niezwykle proste. Jedyny problem to płatki drożdżowe. Możemy zrobić je sami (choć ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Zupa z dyni i soczewicy 114

Czerwona soczewica to idealny składnik zup. Dlatego postanowiłam połączyć ją z dynią, absolutną królową tej jesieni. W ten sposób powstała pyszna kremowa zupa. Składniki ½ dyni hokkaido 150 g soczewicy czerwonej 3 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki ostrej papryki sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dynię myjemy

My Chcemy Jeść
Krem z mrożonego groszku z mietą 123

Zagościły u nas zupy kremy.  To pewnie na skutek przejedzenia poświątecznego.  1,5 litra warzywnego bulionu opakowanie mrożonego zielonego groszku biała cebula łyżka oleju listki świeżej mięty   W garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulkę pokrojoną w kostkę, wlałam gorący bulion, wsypałam paczkę groszku. Całość gotowałam jakieś 20-25 minut. Zmiksowałam z kilkoma listkami świeżej mięty. Mocno popieprzyłam

AZgotuj!
Kurczakowa sałatka z zupek chińskich 165

produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej lub więcej torebek z przyprawami, które nadają zupie smak. Występują w wielu wariantach smakowych (np. kurczaka, wołowiny, krewetek, warzywna, curry, pomidorowa, serowa, rosołowa). źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza itp. doskonale

Taste Therapy
16.01 Dzień Pikantnych Potraw- Zupa Azjatycka z krewetkami i rybą 118

Moje ulubione święto :) Dzień Pikantnych Potraw Zupa Azjatycka SKŁADNIKI: 1 liść prasowanych glonów 1,5 l buliony warzywnego mieszanka warzyw chińskich kilkanaście krewetek 2 filety rybne sos sojowy 2 ząbki czosnku papryczka chili przyprawa curry sól, pieprz, kolendra, szczypiorek Sparzyć krewetki i mrożona rybę. Mrożone warzywa chińskie wraz z czosnkiem i papryczką chili podsmażyć na patelni. Do gotującego się bulionu

MarciochaKucharzy
Kapuśniak z kiszonej kapusty 252

jesiennych zapasów. Nie jestem kapuścianym ekspertem, ale trafiłamn na wyjątkowo smaczną odmianę, bo kiszona kapusta jest pyszna. Kapusty nie płuczę, po połączeniu z wywarem warzywnym jest idealnie kwaśna , a to cały urok i smak tej zupy. Kapuśniak zrobiłam bez mięsa, dodałam jedynie skwarki i na koniec podsmażoną kiełbasę. Jeśli pominiesz dwa ostatnie dodatki ugotujesz pyszny kapuśniak wegeteriański. Kapustę kiszonę zawsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym 143

Dzisiaj chciałam zaprosić Was na błyskawiczną zupę serową.  Jest ona prosta i smaczna, w sam raz na piątkowy obiadek. Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 750 ml bulionu warzywnego  2 duże serki topione - śmietankowe  2 ząbki czosnku  natka pietruszki szczypiorek  groszek ptysiowy PRZYGOTOWANIE:  Bulion warzywny zagotowujemy. Do malaksera przekładamy serki topione

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa cebulowa z serowymi kluseczkami 162

masy uformować grubsze kluseczki i wrzucać do wrzącej wody. Gotować do 1 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do talerzyka z zupą. Smacznego! :) * Tradycyjnie podaje się na bulionie wołowym. Ja robię na warzywnym i też jest pysznie

Kraina Miodem Płynąca
Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego 333

łyżek tego oleju dziennie.  W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi zapachów, co jest bardzo istotne.  Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 2 szalotki 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego 200 g mrożonego zielonego groszku 5 -6 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego(...)dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut. Gdy groszek jest już miękki zdejmujemy garnek z kuchenki, a do zupy wrzucamy makaron. Gdy makaron namoknie, trwa to około 2-3 minut, zupa jest gotowa do podania

Kulinarne przygody Gatity
FLACZKI JARSKIE Z PIETRUSZKOWYMI NALEŚNIKAMI 154

temu, że zapomniałam jakie były konkretne składniki. Poeksperymentowałam i stworzyłam swoją własną, piekielnie ostrą zupkę. Starajcie się zrobić, jak najcieńsze naleśniki, ponieważ pod wpływem zupy napęcznieją (co widać na załączonym zdjęciu). Jeśli nie macie wywaru warzywnego można użyć warzywnej kostki bulionowej. Powiedziałabym, że przepis pochodzi z kuchni polskiej :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Zupa grzybowa z kaszą i białym winem 128

dzięki cebuli, z delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler biała cebula sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie(...)liść laurowy świeży lubczyk lub 1,5 l gotowego bulionu warzywnego 50dag świeżych leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) 100g kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna) 100ml białego, wytrawnego wina 2 średnie białe cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki do dekoracji WYKONANIE: Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy

Pyry na Gaz
Krupnik z kaszą jaglaną 150

robi kto? Mój tata;) Możecie użyć wywaru mięsnego gotowego lub ugotować go na udkach. Mój tata dodaje jeszcze kawałek schabu i wrzuca do zupy zarówno kawałki kurczaka jak i rozdrobniony schab i na tym powstaje mięsno-warzywny wywar. W krupniku możemy zastosować dowolną kaszę, zwykle jest to drobna kasza jęczmienna. My jednak dzisiaj gotujemy krupnik z kaszą jaglaną. Ilość kaszy

Mieszam w Garnku
Przepis nie zawiera topinambura, egzotyki i ciekłego azotu – najprostsza zupa z dyni 136

świnie pasać, a nie gotować? Szlag wtedy trafia prawda? Zapytacie co mną tak miota? Zupa dyniowa. Na jednym z forów ta prosta zupa urosła do rangi misterium, a ja, nie używająca mleka kokosowego, bulionu warzywnego, mleka migdałowego, chipsa z parmezanu i karmelizowanej pianki z boczku (WTF??) zostałam czarną owcą. A takiego! Gotowanie ma być przyjemne, proste, na miarę naszych umiejętności(...)przepisy na potrawy proste i nie wymagające ciekłego azotu i sproszkowanego kła tygrysa syberyjskiego. Będą smaki różne, czasem dziwne ale nie wywołujące womitowania. Kiedyś podałam na FB przepis na zupę dyniową. Dziś uprościłam ją jeszcze bardziej. Nie ujmując sobie smaku, można ją przygotować szybko i nie wymaga to układów choreograficznych rodem z kamasutry. Potrzebujemy gar w którym będziemy gotować zupę

ladykitchen
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 213

smaków sprawiła, że tę zupę jeszcze nie raz sporządzę w swojej kuchni! Serdecznie zapraszamy do spróbowania i rozgrzania! (; Składniki (4-5 porcji) : 300g zmielonej piersi z indyka pół namoczonej i odciśniętej kajzerki 1 jajo 1 średni por pokrojony w pierścienie 1 średnia cebula pokrojona w piórka 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego (lub mięsnego) 1 szklanka(...)stron na rumiano (czynność nie trwa długo, ponieważ kolejno pulpeciki będą się dusić w zupie). Przekładamy je do garnka z grubym dnem. Na pozostałym tłuszczu delikatnie obsmażamy pierścienie pora i piórka cebuli. Przesmażone dodajemy do garnka z pulpecikami. Pulpeciki, obsmażony por i cebulę zalewamy wywarem warzywnym, mlekiem i śmietanką. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz uprażone wiórki kokosowe. Wszystko

Symfonia Smaków