smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów oraz chipsy z boczku. Jeśli ktoś nie jadł to zachęcam do zrobienia tej zupy. Zupa podana na talerzu z kolekcji Ibiza - Porcelana Bogucice. Składniki: 0,75 litra bulionu warzywnego 1 szkl mleka 1 koper włoski 1 mniejsza cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 1 łyżka masła klarowanego(...)będziemy miksować. Podgrzać w garnku masło klarowane dodać wszystkie pokrojone warzywa i mieszając podsmażać na średnim ogniu około 8-10 minut. Wlać bulion, mleko i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Podajemy na gorąco z płatkami migdałów i chipsami z boczku. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, zdjąć i na tej samej patelni zrumienić
Ala piecze i gotujedużych, grubych) 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 2-3 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (lub 2 małe ząbki czosnku) 3 łyżki śmietany do zup (18%) sól do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Pokroić szparagi na niewielkie kawałki pozostawiając główki. Dodać do garnka masło
Codziennik KuchennyChyba już pozostaniemy przy jesiennych smakach. Pasternak + gruszki + koniak. Z tego musiało wyjść coś dobrego – wyszła przepyszna zupa! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 500 g pasternaku, obranego i pokrojonego w kostkę 2 średniej wielkości gruszki 500 ml bulionu warzywnego kieliszek koniaku W garnku, do ugotowanego bulionu dodajemy pasternak i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Na rozgrzanej patelni umieszczamy pokrojone
Szybko Tanio Smacznieprzepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi pora, gdy gotuję zdecydowanie najwięcej przeróżnych zup. A Wy z czym najbardziej lubicie czerwony zabielany barszcz? SKŁADNIKI 1,5 litra wody 1 kostka bulionowa warzywna 1 marchew 1 pietruszka 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki mąki
Karo in the Kitchennajpiękniejszych kulinarnych miesięcy, czyli pysznych, sezonowych produktów. Lubicie botwinkę? Składniki: 1-2 pęczki botwinki 1 nieduża marchewka 1 l bulionu (warzywnego lub mięsnego) 1 burak (upieczony lub ugotowany na Czytaj dalej... Artykuł Botwinka – wiosenna zupa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior
Moja Delicjajest to połączenie idealne! Kawałki w miarę szybko zaczęły rozmiękać a smak gryki i kapusty w słodkawym kremie warzywnym stanowiły ciekawą feerię smaków. Podsumowanie: Jak widzicie wzbudziły w nas skrajne emocje. Nie wiemy jak pierwsza wersja smakowałaby w zupie ale to nie zmienia faktu, że obie jedzone solo odebrałyśmy inaczej. Zdecydowanie chlebek z kapustą i chia chętnie kupiłybyśmy
Candy PandasDanie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia. Zobaczcie zatem jak przygotować tą „zieloną” zupę :) Składniki: 1 brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1,2 l bulionu warzywnego 50 ml śmietanki starta skórka z 1/2 cytryny sól pieprz gałka muszkatołowa 50g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią) Przepis na krem z brokuła(...)dodajemy różyczki brokuła. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut, doprawiając w międzyczasie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy pokruszony ser i śmietankę. Jak ser się rozpuści całość blendujemy . Zupę krem możemy podać udekorowaną cienkimi paseczkami wyciętymi z łodygi brokuła albo odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki. Smacznego! Post Zupa krem z brokuła pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zwariowałam na punkcie botwinki :). Wczoraj postało pesto z botwinki, pasztet, zupa z mleczkiem kokosowym, wszystkie przepisy pojawią się w tym tygodniu. Ogłaszam go jako tydzień botwinkowy:) A oto moja Czarnuszka - ogląda TV :) Potrzebne składniki: pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego(...)mały jogurt naturalny 1/3 pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko puszka fasolki białej puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. Jak młode buraczki zmiękną dodajemy czerwoną i białą fasolkę. Jak się zupa zagotuje dodajemy jogurt naturalny, pieprz, sól. Przed dodajemy jajko od szczęśliwej kurki i posypujemy natką pietruszki
Łycha smakówznaleźć świeżego szpinaku, i musiałam posiłkować się mrożonym; byłam jednak mocno zdeterminowana, i ten drobny szczegół na przeszkodzie mi nie stanął). Zupa to szpinak, cukinia, cebulka, czosnek i bulion. Delikatnie przyprawione, ale tylko solą i pieprzem. Bardzo wyraźny, warzywny smak; całość niesamowicie wiosenna i delikatna. Obawiałam się, że C. będzie kręcił nosem, ale zjadł ze smakiem, i to ze sporą
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszna i rozgrzewająca zupa. Kremowa, z chrupiącymi grzankami z parmezanem, wspaniale smakuje podana ze świeżym tymiankiem. Koniecznie spróbujcie. Jest przepyszna! Składniki: 1/2 kg kalafiora - ok. 1 kg 2 większe pietruszki - ok. 350 g, 1 większa szalotka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego, 1/3 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili(...)pietruszkę oraz pokrojony na mniejsze różyczki kalafior. Smażyć kilka minut do czasu, aż warzywa lekko się zrumienią. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną - ok. 20 minut. Po tym czasie zupę należy zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Plate of JoyBotwinka, czyli zupa z młodych buraczków. Składniki: -pęczek młodych buraczków -koperek -kawałek wędzonki -ok. 100 ml kwaśnej śmietany -przyprawa warzywna Wędzonkę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej. Wyciągamy i obieramy mięso. Buraczki odcinamy od liści. Dokładnie myjemy i obieramy. Bardzo dokładnie myjemy też liście. Wszystko kroimy na kawałki. Koperek siekamy na drobno
Maminek kulinarnykoperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz 3 duże ziemniaki 100 ml śmietana 36 % 1 łyżka oliwy Przygotowujemy bulion warzywny z warzyw, ugotowany na podudziach z kurczaka. Rozgrzewamy(...)pieczarek, wraz z pokrojoną w kostkę cebulką i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko doprawiamy solą, wlewamy bulion warzywny, resztę pokrojonych pieczarek i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżym koperkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielbicielom ostrych, wyrazistych smaków. Uspokajam – nie przepali przełyku, a amatorzy pikantnych zup i krewetek powinni ją pokochać Składniki: NA ZUPĘ: 1 duży batat (ok. 400 g) ok. 150 g różyczek kalafiora 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru parę gałązek świeżej natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku(...)kokosowe (opcjonalnie) płatki migdałów MARYNATA DO KREWETEK: ok. 12 dużych krewetek 1 szalotka 1 świeża papryczka chilli garść drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie zupy: Połowę cebuli drobno posiekać i poddusić na 1 łyżce oliwy z oliwek. Imbir obrać, posiekać i pod koniec duszenia dodać do cebuli. Całość przełożyć do garnka z bulionem. Batat obrać
gutfut