zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:92/331)

Zupa z kopru włoskiego z cukinią 155

smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów oraz chipsy z boczku. Jeśli ktoś nie jadł to zachęcam do zrobienia tej zupy. Zupa podana na talerzu z kolekcji Ibiza -  Porcelana Bogucice. Składniki: 0,75 litra bulionu warzywnego 1 szkl mleka 1 koper włoski 1 mniejsza cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 1 łyżka masła klarowanego(...)będziemy miksować. Podgrzać w garnku masło klarowane dodać wszystkie pokrojone warzywa i mieszając podsmażać na średnim ogniu około 8-10 minut. Wlać bulion, mleko i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Podajemy na gorąco z płatkami migdałów i chipsami z boczku. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, zdjąć i na tej samej patelni zrumienić

Ala piecze i gotuje
Zupa z zielonych szparagów z czosnkiem niedźwiedzim. 184

dużych, grubych) 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 2-3 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego (lub 2 małe ząbki czosnku) 3 łyżki śmietany do zup (18%) sól do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki. Pokroić szparagi na niewielkie kawałki pozostawiając główki. Dodać do garnka masło

Codziennik Kuchenny
Krem z pasternaku i gruszki 168

Chyba już pozostaniemy przy jesiennych smakach. Pasternak + gruszki + koniak. Z tego musiało wyjść coś dobrego – wyszła przepyszna zupa! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 500 g pasternaku, obranego i pokrojonego w kostkę 2 średniej wielkości gruszki 500 ml bulionu warzywnego kieliszek koniaku W garnku, do ugotowanego bulionu dodajemy pasternak i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Na rozgrzanej patelni umieszczamy pokrojone

Szybko Tanio Smacznie
Barszczyk zabielany raz! – zupa ekspres, w 20 minut 189

przepis dla Was też zadbam. Jesień już blisko i w domu nadchodzi pora, gdy gotuję zdecydowanie najwięcej przeróżnych zup. A Wy z czym najbardziej lubicie czerwony zabielany barszcz? SKŁADNIKI 1,5 litra wody 1 kostka bulionowa warzywna 1 marchew 1 pietruszka 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki mąki

Karo in the Kitchen
Botwinka – wiosenna zupa 228

najpiękniejszych kulinarnych miesięcy, czyli pysznych, sezonowych produktów. Lubicie botwinkę?     Składniki: 1-2 pęczki botwinki 1 nieduża marchewka 1 l bulionu (warzywnego lub mięsnego) 1 burak (upieczony lub ugotowany na Czytaj dalej... Artykuł Botwinka – wiosenna zupa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zupa jarzynowa letnia 197

Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior

Moja Delicja
Surowy chlebek z cebulą/nasionami chia - PuraVida 147

jest to połączenie idealne! Kawałki w miarę szybko zaczęły rozmiękać a smak gryki i kapusty w słodkawym kremie warzywnym stanowiły ciekawą feerię smaków.  Podsumowanie: Jak widzicie wzbudziły w nas skrajne emocje.  Nie wiemy jak pierwsza wersja smakowałaby w zupie ale to nie zmienia faktu, że obie jedzone solo odebrałyśmy inaczej. Zdecydowanie chlebek z kapustą i chia chętnie kupiłybyśmy

Candy Pandas
Zupa krem z brokuła 206

Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia. Zobaczcie zatem jak przygotować tą „zieloną” zupę :) Składniki: 1 brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1,2 l bulionu warzywnego 50 ml śmietanki starta skórka z 1/2 cytryny sól pieprz gałka muszkatołowa 50g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią) Przepis na krem z brokuła(...)dodajemy różyczki brokuła. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut, doprawiając w międzyczasie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy pokruszony ser i śmietankę. Jak ser się rozpuści całość blendujemy . Zupę krem możemy podać udekorowaną cienkimi paseczkami wyciętymi z łodygi brokuła albo odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.   Smacznego! Post Zupa krem z brokuła pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Botwinka z jajkiem 129

Zwariowałam  na punkcie botwinki :). Wczoraj postało pesto z botwinki, pasztet, zupa z mleczkiem kokosowym, wszystkie przepisy pojawią się w tym tygodniu. Ogłaszam go jako tydzień botwinkowy:) A oto moja Czarnuszka - ogląda TV :) Potrzebne składniki:   pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego(...)mały jogurt naturalny 1/3 pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko puszka fasolki białej puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. Jak młode buraczki zmiękną dodajemy czerwoną i białą fasolkę. Jak się zupa zagotuje dodajemy jogurt naturalny, pieprz, sól. Przed dodajemy jajko od szczęśliwej kurki i posypujemy natką pietruszki

Łycha smaków
Wiosenna, zielona zupa. Ze szpinakiem i makaronem 211

znaleźć świeżego szpinaku, i musiałam posiłkować się mrożonym; byłam jednak mocno zdeterminowana, i ten drobny szczegół na przeszkodzie mi nie stanął). Zupa to szpinak, cukinia, cebulka, czosnek i bulion. Delikatnie przyprawione, ale tylko solą i pieprzem. Bardzo wyraźny, warzywny smak; całość niesamowicie wiosenna i delikatna. Obawiałam się, że C. będzie kręcił nosem, ale zjadł ze smakiem, i to ze sporą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z kalafiora i pietruszki z grzankami z parmezanem 148

Pyszna i rozgrzewająca zupa. Kremowa, z chrupiącymi grzankami z parmezanem, wspaniale smakuje podana ze świeżym tymiankiem. Koniecznie spróbujcie. Jest przepyszna! Składniki: 1/2 kg kalafiora - ok. 1 kg 2 większe pietruszki - ok. 350 g, 1 większa szalotka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego, 1/3 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili(...)pietruszkę oraz pokrojony na mniejsze różyczki kalafior. Smażyć kilka minut do czasu, aż warzywa lekko się zrumienią. Następnie warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na średnim ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną - ok. 20 minut. Po tym czasie zupę należy zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Kromki chleba pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Plate of Joy
Botwinka 136

Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków. Składniki: -pęczek młodych buraczków -koperek -kawałek wędzonki -ok. 100 ml kwaśnej śmietany -przyprawa warzywna    Wędzonkę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej. Wyciągamy i obieramy mięso.    Buraczki odcinamy od liści.  Dokładnie myjemy i obieramy. Bardzo dokładnie myjemy też liście. Wszystko kroimy na kawałki. Koperek siekamy na drobno

Maminek kulinarny
Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem 379

koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz 3 duże ziemniaki 100 ml śmietana 36 % 1 łyżka oliwy Przygotowujemy bulion warzywny z warzyw, ugotowany na podudziach z kurczaka. Rozgrzewamy(...)pieczarek, wraz z pokrojoną w kostkę cebulką i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko doprawiamy solą, wlewamy bulion warzywny, resztę pokrojonych pieczarek i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżym koperkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smocza zupa z ziejącymi krewetkami 162

wielbicielom ostrych, wyrazistych smaków. Uspokajam – nie przepali przełyku, a amatorzy pikantnych zup i krewetek powinni ją pokochać Składniki: NA ZUPĘ: 1 duży batat (ok. 400 g) ok. 150 g różyczek kalafiora 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru parę gałązek świeżej natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku(...)kokosowe (opcjonalnie) płatki migdałów MARYNATA DO KREWETEK: ok. 12 dużych krewetek  1 szalotka 1 świeża papryczka chilli garść drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie zupy: Połowę cebuli drobno posiekać i poddusić na 1 łyżce oliwy z oliwek. Imbir obrać, posiekać i pod koniec duszenia dodać do cebuli. Całość przełożyć do garnka z bulionem. Batat obrać

gutfut

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję