zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:102/331)

Zupa brokułowa dla dzieci 212

zupę z dodatkiem prażonego słonecznika i pokrojonych różyczek brokuła, ale oczywiście można ją podawać jako czysty krem. Zupę brokułową bez dodatku soli można podawać dzieciom od początku rozszerzania diety. Składniki: 2 brokuły (ok. 1 kg) 5 ziemniaków 1 cebula 1 litr wywaru warzywnego 2 łyżki oleju (opcjonalnie) ok. 100 g słonecznika Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i rumienimy pokrojoną(...)kostkę cebulę. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy chwilę. Dodajemy wywar warzywny i gotujemy przez około 15 minut. Gdy ziemniaki zaczynają mięknąć dodajemy różyczki brokuła i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy kilka różyczek z zupy, a resztę blendujemy na gładko. Na tym etapie zupę można dosolić do smaku. Na suchą rozgrzaną patelnię wysypujemy ziarna

Dieta bez mleka
Zupa fasolowa z salami 103

Rozgrzewająca zimowa zupa  Składniki 200 g salami 4 ziemniaki 4 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 3 połówki kolorowej papryki 2 marchewki olej 1,5 l bulionu warzywnego sól pieprz wędzona papryka mielona majeranek puszka czerwonej fasoli     Przygotowanie   Czosnek drobno posiekałem. Cebulę pokroiłem w cienkie piórka. Papryki po oczyszczeniu pociąłem w paski. Ziemniaki i marchewkę pokroiłem(...)dodałem paprykę i plasterki kiełbasy, oprószyłem przyprawami. Dusiłem ok. 3 minuty. Całość zalałem gorącym bulionem warzywnym. Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Doprawiłem solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Pod koniec gotowania dodałem osaczoną z zalewy i lekko przepłukaną fasolę. Zupę podgrzałem, nie gotując

R'n'G Kitchen
Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami 137

smakuje z chrupiącymi grzankami z serem o wyrazistym smaku. To będzie piękna i bardzo smaczna jesień, jestem tego pewna! Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 kolba kukurydzy około 1 dużej chochli gorącego bulionu warzywnego 1 marchewka z bulionu 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki 1/2 łyżeczki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1/2 łyżeczki posiekanych

Moja smaczna kuchnia
Żur na kiszonych rydzach. 204

najlepszą rekomendacją. Jeśli macie słoiczek kiszonych rydzów i dotąd były tylko przekąską, to spróbujcie ugotować tą zupę. Składniki: 2 szkl. posiekanych kiszonych rydzów z cebulką 2 szkl. krojonych ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka niewielki kawałek pora (biała część) 6 szkl. mocnego bulionu warzywnego, drobiowego lub bulionu wołowego 1 łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego  1/2 łyżeczki

Codziennik Kuchenny
Dietetyczna zupa z zielonych ogórków z prażonymi płatkami quinoa i koperkiem 121

chce nam się długo gotować. W takim przypadku doskonale sprawdzi się ta lekka i szybka zupa ze świeżych zielonych ogórków, dodałam do niej uprażone płatki quinoa i zielony koperek, wyszło prosto, lekko i smacznie. Składniki: 5 łyżek płatków quinoa pół litra wywaru warzywnego 600 gram ogórków koperek pieprz sól Wykonanie:  Ogórki obieramy i blendujemy na papkę, dodajemy

Quinoa Raz!
Tajska zupa curry z krewetkami 243

lubicie ostre potrawy dajcie więcej lub mniej pasty curry :) Składniki (na 2- 3 porcje) 10-12 krewetek 500ml bulionu warzywnego 4 pieczarki 1 łyżeczka pasty curry odrobina oleju 100g tofu szczypiorek olej 200 ml mleczka kokosowego 70g makaronu ryżowego Tajska zupa curry z krewetkami – przepis Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy pastę curry. Podczas smażenia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jarmuż – właściwości zdrowotne 204

Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
“Zupy odchudzające” – recenzja 239

kluczowa dla dobrego wyglądu. Żeby ją zachować warto unikać stresu, leków (zwłaszcza antybiotyków) i stosować właściwą dietę bogatą w probiotyki i błonnik. Jaką? Dowiemy się tego z tej książki. Zupa nie będzie tu tylko przystawką przed głównym daniem, tylko samodzielnym posiłkiem, ale pocieszające jest to, że o ile nie ugotujemy jej na mięsie i nie zabielimy śmietaną, to możemy(...)naszej diecie zakazana. Ważne jest też, żeby nie łączyć mięsa, węglowodanów i warzyw w jednym posiłku. Typowe menu to sałatka lub inne warzywne śniadanie, koktajl na drugie i sok na podwieczorek, a na obiady i kolacje pyszne zupy. Magdalena Makarowska pozostaje wierna swoim hedonistycznym przepisom, więc myślę, że te dania zostaną z nami na dłużej. Co z tej książki

Ugotowane pozamiatane
Francuska zupa cebulowa z quinoą i serem gruyere 132

umiem odtworzyć. Grzanek nie mogę jeść, chyba, że bezglutenowe, ale od czego jest quinoa? Ona nada się do wszystkiego do zupy cebulowej również ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 700 gram cebuli 0,75 litra wywaru warzywnego pół szklanki białego wytrawnego wina kawałek sera gruyere (ilość według uznania) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki masła rozmaryn tymianek pieprz sól Wykonanie(...)czosnek, krótko mieszamy i zalewamy całość gorącym wywarem, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, aż cebula zmięknie. Dodajemy wino, gotujemy jeszcze 5 - 10 minut. Na talerze nakładamy quinoę zalewamy ją zupą i posypujemy startym serem. Możemy podawać

Quinoa Raz!
Jedliście kiedyś kasztany? 155

Powala. Przynajmniej mnie. Już planujemy kolejne podejście - tym razem może mniej kasztanowe w swej kasztanowości , za to z jakimś oryginalnym twistem . Zupa krem z kasztanów Składniki: (na 4 porcje) 700 g kasztanów jadalnych 1,5 litra bulionu warzywnego 500 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 400 g piersi z kurczaka 400 g pieczarek sól pieprz Kasztany nakroić na krzyż(...)konsystencji. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, usmażyć przyprawionego solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w dość grube plastry, usmażyć z solą i pieprzem. Zupę podawać ciepłą z dodatkiem kurczaka i pieczarek. Smacznego! Dzisiaj zjadłam na obiad resztę, która się uchowała w lodówce. Mmm... Pyszności. Szczególnie w taką pogodę - jest szaro, pochmurno, co kilkanaście minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Botwinka na smażonych warzywach 132

warzywa dodajemy do gotującej wody i na małym ogniu gotujemy koło 15 minut. Listki od botwinki kroimy drobno i dodajemy do wywaru warzywnego i gotujemy jeszcze z 15 minut. Śmietanę mieszamy w kubeczku z łyżką gorącej zupy ( nie zważy nam się wtedy ) i wlewamy do naszej botwinki. Gotujemy jaja i jedno kładziemy na talerz ( kroimy w ćwiartki)  zalewamy botwinką

Różowa kuchnia
Botwinka przepis 122

dodajemy 2 buraki kiszone lub ugotowane w skórce i obrane ) 1,5l domowego bulionu drobiowego lub warzywnego marchewka 1 duża cebula 2 łyżki soku z cytryny, lub łyżka octu łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku śmietanka 30% jajka ugotowane na twardo Przygotowanie zupy: Bulion zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Botwinkę razem z buraczkami myjemy i siekamy

NiePieprz.pl
zupa dyniowa z suszonymi grzybami 90

składniki: 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego 400 g dyni, obranej i wypestkowanej 25 g suszonych grzybów 50 g marchewki 50 g pasternaka 50 g selera

Domowy Smak Jedzenia
Zupa pak choi 85

Kuchnia chińska Składniki 1 l bulionu warzywnego 2 główki kapusty pak choi 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu świeży imbir - ok

R'n'G Kitchen
Zupa chrzanowa 191

jego skład, aby był tylko … chrzan :) Składniki 3-4 łyżeczki chrzanu 1 cebula 400g wędzonych żeberek 2 l bulionu warzywnego 5-6 ziemniaków 2 ząbki czosnku surowa, biała kiełbasa 150 ml śmietany 30% odrobina majeranku sól pieprz Zupa chrzanowa – przepis W garnku z grubym dnem szklimy posiekaną w kostkę cebulę. Jak będzie szklista dodajemy posiekany (albo przeciśnięty przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosołek z vegetti marchwiowym – dieta dr Dąbrowskiej 132

Rosół warzywny z marchewkowym makaronem doskonale łagodzi głód na diecie. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule –

To co kocham
Chłodnik z botwinki 130

Pyszny, lekki i aromatyczny chłodnik warzywny! Połączenie botwinki, ogórka, rzodkiewek i jogurtu - smak idealny.  Składniki na 4 porcje: 1 pęczek botwinki 1 długi ogórek 1

Ugotować
Zupa cebulowa pod pierzynką. 142

bulionu warzywnego 1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku 1 płat ciasta francuskiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Przyrumienić ją, ale nie przypalić. Dodać posiekany drobno czosnek. Posypać mąką i szybko wymieszać. Zalać gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować chwilę i wlać gorącą zupę do małych naczyń

O kuchni z uczuciem
Krem szpinakowo selerowy z Mascarpone. 74

Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 ml  bulionu warzywnego 50 g masła 200 g selera naciowego 1 cebula 50 g Mascarpone  ząbek czosnku Przygotowanie

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania