Podkarpaciu. W końcu musiała nam rozmowa zejść na temat kuchni. Okazało się, że moją niedzielną zupę ona ugotuje w poniedziałek. Czy jeszcze trzeba ten przepis polecać? Składniki: 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów 1,5litra bulionu mięsno-warzywnego 1 por 1 cebula 1 ząbek czosnku 150g serka śmietankowego z ziołami 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Wykonanie(...)Doprawiamy solą, pieprzem, wrzucamy serek. Całość miksujemy. Podajemy z kleksem śmietany i natką. *w oryginalnym przepisie zamiast serka ziołowego był serek mascarpone, a także bazylia suszona i oregano Artykuł Zupa z suszonych pomidorów z ziołowym serkiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaczymś mi się kojarzy... i jest to skojarzenie bardzo miłe, letnie, z mamą w tle... Szybka zupa jarzynowa 2 łyżeczki oliwy 1 drobno posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku łyżka listków tymianku 5\po 500 ml passaty pomidorowej i bulionu warzywnego po 1 marchewce i pietruszce, obrane i starte na grubych oczkach 1 cukinia, umyta i starta na grubych oczkach(...)wrzenia. Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron
Dzieje kuchennej Wiewiórychoćby zaraz. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem. Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje): prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g 3 marchewki 3 pietruszki seler, por, kapusta (opcjonalnie) 2 łyżki natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu duża cebula 1/2 szklanki śmietany 12% kostka warzywna lub przyprawy (wedle uznania) sól pieprz Cebulę pokroić(...)około 1,5 l wody przez 20 minut w przyprawach lub rozpuszczonej kostce warzywnej. Jeśli używamy selera, pora i kapustę to musimy je wyłowić (podobnie jak liście laurowe etc.). Wywar połączyć z grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować na gładką masę. Podawać posypaną parmezanem i natką pietruszki. Niektórzy jedzą
Karola gotujeSKŁADNIKI 1 pietruszka 1 marchewka 2-3 pęczki świeżego szczawiu 1-1,5 litra bulionu warzywnego 100 ml śmietany słodkiej pół papryki pomidorowej 3-4 jajka na ugotowane na twardo cebula, 50 g masła sól, pieprz i cukier do smaku(...)świeży szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy to na patelnie.Podgrzewamy zupę do momentu zagotowania, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.Przygotowana zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo
w mojej kuchnimroźnej to taka gorąca zupka warzywna otrzymana prosto z powrotu do domu jest zbawienna;) Do tego jest sycąca, bo dodałam do niej gotowaną kiełbasę. Pomysł zaczerpnęłam od mojej Mamy, która zdeterminowana by nakarmić do syta mojego Tatę wymyśliła ten (jakże dominujący i pyszny) dodatek. I to nie mały, bo na każdą porcję zupy przewidziany jest mega kawałek kiełbaski:) Jeśli
Zasmakuj Kuchnilepsza zupa, to bardzo, bardzo smaczna zupa! Poznajcie ja proszę i pamiętajcie o jej rozgrzewającym uroku w deszczowy dzień, lub gdy przyjdzie zimowa pora na to fantastyczne warzywo. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 6 korzeni skorzonery 1 ziemniak 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 600 ml wywaru warzywnego pół gałki muszkatołowej 2 owocostany pieprzu(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wrzucamy cebulę z czosnkiem do wywaru warzywnego. Dodajemy również pokrojony w kostkę ziemniak, skorzonerę i utłuczony w moździerzu pieprz indonezyjski. Gdy warzywa są już miękkie, dorzucamy quinoę, chwilę gotujemy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy soli i wyłączamy. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją aby uzyskała jednolitą konsystencję niezbyt gęstego kremu. Doprawiamy świeżo startą
Quinoa Raz!uodporniają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu, działają antybakteryjnie a także pomagają przy problemach z układem moczowym. Zupa Krem z białych warzyw Składni ki: 200 g kalafiora; 100 g pietruszki; 25 g pora; 1 łyżka oliwy z oliwek; 500 ml wody (bulionu warzywnego bądź rosołu drobiowego); 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego; 1/2 łyżeczki czarnuszki; szczypta pieprzu czarnego(...)będą miękkie. Na sam koniec miksuję zawartość garnka na gładką masę, dodaję przyprawy i gotuję jeszcze parę minut na małym ogniu ciągle mieszając. Zupa gotowa, można nakładać na talerze. Idealnie smakuje z chlebem domowej roboty bądź grzankami. Smacznego
Życie na widelcuwywar warzywny lub drobiowy Przygotowanie: Do odcedzonego wywaru wsypujemy mrożony groszek i obrane cebulki, choć powinien być szczypiorek. Gotujemy do miękkości groszku. Wyjmujemy szczypiorek jeśli go używaliśmy, jeśli cebulki jak ja, to je zostawiamy. Blendujemy i przecedzamy przez sitko. Dodajemy mozzarellę, która trochę zmienia smak, ale jest to opcja obowiązkowa i ponownie używamy blendera. I cudownie zielona zupa gotowa. Znakomicie
Karczma HonoriettySkładniki: pół kilograma szpinaku - najlepiej świeży ale może być też mrożony w liściach 1 litr bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie zakwas z mąki żytniej 1 łyżeczka wasabi - zielony,japoński chrzan (ewentualnie zwykły tarty chrzan) sól, pieprz Do gorącego bulionu dodajemy zakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut(...)Następnie dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 15 minut. Część szpinaku wyciągamy na talerzyk a resztę miksujemy w blenderze na zupę krem. Pozostawiony szpinak z powrotem wrzucamy do garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy z naleśnikiem pokrojonym na makaron, albo z jajkiem
Bon Appetit Małgorzatyczosnkową, dodatkowo, oprócz sera żółtego, dodałyśmy do niej gorgonzoli, która nadała jej fantastycznie kremowy i wyrazisty smak. Zupa czosnkowa z grzankami i serem Gorgonzola Składniki: 1,5 główki czosnku (jak są małe to 2 główki) 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego 5 dość dużych ziemniaków 1 /3 opakowania Gorgonzoli 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1 liść(...)garnka z gorącym bulionem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, i gotuj na małym ogniu około 25 minut. Po tym czasie wyjmij liść i ziele a następnie zmiksuj zupę w blenderze. Wlej zupę z powrotem do garnka, dodaj gorgonzolę, dopraw białym pieprzem i gotuj 1 minutę. Bagietkę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle do zarumienienia. Można też kromki bagietki
Moja Mama Gotujesztuk suszonych pomidorów 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia sól, pieprz Zupa: 1 pęczek młodej marchwi (u mnie 8 sztuk) 3 cebule dymki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki gęstej części mleka kokosowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki(...)powoli dolewaj oliwę w dalszym ciągu miksując do momentu, w którym uzyskasz pesto (w razie potrzeby zeskrobuj pastę ze ścianek blendera). Na koniec dopraw solą i pieprzem. Aby przygotować zupę, marchew, cebule oraz czosnek pokrój w plastry. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć warzywa i podduś pod przykryciem przez 10 minut. Następnie warzywa zalej gorącym bulionem lub wodą
Roślinna - blog wegańskiKolor mega, ale trochę dziwna ta zupa, chociaż domownik twierdzi, że całkiem smaczna ;) Skoro tak mówi, to podaję przepis! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy pół główki modrej kapusty 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki kefiru 1 litr wywaru warzywnego* zakwas z buraków ocet winny miód liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy(...)dodajemy łyżkę octu winnego, mieszamy, wlewamy pół szklanki wywaru warzywnego i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta lekko zmięknie dolewamy resztę bulionu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż kapusta będzie całkiem miękka. Na koniec wrzucamy quinoę, chwilę gotujemy i wyłączamy zupę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i kilkoma łyżkami zakwasu z buraków
Quinoa Raz!papryki Zupa ogórkowa z papryką Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na rosole Zupa ogórkowa (pyszna) Zupa ogórkowa Piotrek stwierdził, że ogórkowa ze świeżych ogórków powinna gościć na naszym stole częściej. Składniki: 1 długi ogórek zielony 1/2 cebuli około 300 ml bulionu warzywnego 1 serek mozzarella 2 listki sałaty Radicchio 3 plasterki boczku ognista mieszanka przypraw Przygotowanie: Umytego ogórka kroimy(...)wytopionym tłuszczu szklimy cebulkę, dodajemy świeży ogórek i sałatę, dusimy chwilkę 2-3 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną mozzarellą, zagotowujemy i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia sera. Podajemy zupę ogórkową z paskami boczku. Smacznego! The post Ogórkowa ze świeżych ogórków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięponieważ jednak pojawiła się dość podobna w międzyczasie u kogoś innego, chciałam zmodyfikować trochę przepis. Postanowiłam zrobić dwa kremy i połączyć je dopiero na talerzu, żeby otrzymać trochę niecodzienną zupę i z wyglądu, i w smaku. Okazało się to wcale nie takie łatwe! Zapewniam Was jednak, że oba kremy zachowują swoją odrębność smakową, jednocześnie ładnie łączą się w całość, pozostawiając(...)czarny do smaku 1 łyżka masła KOLOR KREMOWY WARZYWNY 1 mały kawałek selera w korzeniu 3 średnie różyczki kalafiora 5-centymerowy kawałek pora, biało-zielona część 1 małe jabłko 1 mały ziemniak sól, cukier, pieprz biały 2 łyżki masła 150 ml bulionu 150 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki soku z cytryny Zupy należy gotować osobno, najlepiej jednocześnie, aby podczas serwowania
Kuchnia Prezydentowejgęstych pomidorowych kremów polecam tą zupę. Jest wyjątkowo aromatyczna, kwaśne pomidory, których użyłam w postaci klasycznej passaty, przełamane są słodkością batata i delikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;) Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 duży batat 2 szklanki wywaru warzywnego 1 butelka pomidorowej passaty Łowicz(...)lubczyk pieprz sól Wykonanie: Batata obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w wywarze warzywnym z dodatkiem lubczyku i białą quinoą, która należy wcześniej starannie wypłukać.Gdy batat będzie miękki dolewamy passatę, dodajemy pieprz i gotujemy 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy solą. Następnie blendujemy zupę, aż uzyskamy gładką konsystencję. Kluseczki do zupy robimy z jajka, które dokładnie mieszamy trzepaczką
Quinoa Raz!