Dziś nie będzie przepisu. Będzie za to ogromna prośba do czytelników bloga. Poszukuję sprawdzonego producenta soków owocowych lub warzywnych, mogą być też soki z tzw. super
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPolecam mój sos warzywny do makaronu, oczywiście bezglutenowego. To bardzo smaczne, lekkostrawne i zdrowe danie, jednocześnie nietrudne w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego 1
Kawa z mlekiemW sezonie jesiennym podkarpackie gospodynie dynię wykorzystywały na różne sposoby. Najpopularniejsza była zupa z dyni na mleku, często z kluseczkami. Używając miąższu z dyni piekły też
Trzeci talerzZawsze szukam nowych smaków, lubię próbować i eksperymentować. Tym razem zrobiłam zupkę warzywną z mleczkiem kokosowym. Mój mąż nie jest fanem takich smaków, ale ja to
Kuchnia PokoleńKolejna zupa bardzo delikatna w smaku. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 mały kalafior 1 por (biała część) 1 łyżka masła klarowanego 50 g kaszy jęczmiennej 200 g mrożonej fasolki szparagowej 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę, pora obieramy i kroimy
R'n'G KitchenW upalne dni, w upalne wieczory warto sięgnąć po zdrowe warzywne koktajle i zupki kremy. Schłodzone smakują wybornie Składniki: 4 pomidory 5 łyżek jogurtu greckiego 2
Z Majeczką w kuchnirazem jednak postanowiłam ziemniaki pominąć a urozmaicić jajka . Dzięki napełnieniu ich farszem zupa zyskała oryginalny smak. Zupę szczawiową polecam szczególnie osobom, które są wielbicielami kwaśnych, wyraźnych smaków. Składniki: 30 dag szczawiu (waga po oczyszczeniu i usunięciu końcówek) 1,5 l wywaru warzywnego bądź mięsno-warzywnego (można też wykorzystać rosół) 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła szklanka śmietany (użyłam kremówki(...)smażymy na maśle do czasu aż uwolni swój aromat. Dodajemy oczyszczony szczaw. Czekamy aż zbrunatnieje. Dodajemy do bulionu. Gotujemy przez ok. 5 minut. Mąkę rozpuszczamy w śmietanie. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną cukru. Ugotowane jajka obieramy ze skórki. Przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka. Paprykę i szynkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z żółtkami, kwaśną
Pobite gary BarbaryGrzybowa to zupa, która podstawowym daniem wigilijnym w moim domu. Wieczerza rozpoczyna się od opłatka, a następnie pięknie pachnącej suszonymi grzybami zupy. Można podawać ze śmietaną lub bez zabielania. Makaron może być różny: łazanki, świderki, nitki i oczywiście jak ktoś woli bez makaronu. Składniki: 3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora(...)patelnię, gdy odparuje woda z grzybów dodać masło i posiekaną cebulkę. Kilka minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować do miękkości grzybów około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa z wywaru wykorzystuję do sałatki jarzynowej. Smacznego
talerz przyjemnościnajprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich. Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada(...)świeżego imbiru sól,pieprz gałka muszkatałowa-opcjonalnie 1 łyżka masła ghee 700-800 ml bulionu warzywnego ser gorgonzola garstka orzechów włoskich Wykonanie: dynię,obrać,pozbawić gniazda nasiennego ,pokroić w kostkę obrać cebulę ,czosnek i imbir w garnku,w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany czosnek,imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam przy okazji zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami . Składniki: Zupa: 1 średnia cebula 500g marchewki pół opakowania śmietanki kokosowej (20-30g) kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 500ml bulionu warzywnego pół puszki mleczka kokosowego (200ml) oliwa do smażenia Migdały: 1 łyżka masła 1 łyżka wody 1,5 łyżeczki cukru(...)dodać mieszankę przypraw, wymieszać, aby migdały dokładnie się nią pokryły i zestawićz ognia. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby ostygły i odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gdy marchewka będzie miękka, zupę zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie dokładnie zmiksować, dolać mleczka kokosowego (pół puszki lub do smaku), doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać. Podawać udekorowaną uprażonymi migdałami i niewielką ilością
Codzienne Gotowanieilość dyni, a potem ją mrożę w porcjach po 300 - 500 g. Zupa dyniowa z marchewką Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pure z pieczonej dyni 5 szklanek bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej ) 2 marchewki 2 ziemniaki 1 puszka mleczka(...)warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy pure z dyni, mleczko kokosowe, posiekany imbir, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Następnie zupę miksujemy i na koniec dodajemy sok z pomarańczy
Kulinarne przygody GatityCzęsto korzystamy z sezonowych przysmaków. Jesiennie, nie monotonnie, aromatycznie... Składniki 1,5 kg dyni piżmowej 1 l bulionu warzywnego 2 serki topione śmietankowe 2 cebule gałka muszkatołowa sól, pieprz Dodatkowo: kluski lane Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy dynię(...)dusimy pod przykryciem do miękkości (20-25 min, pod przykryciem). Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy serki i często mieszając gotujemy kilka minut. Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy na gładki krem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z lanymi kluskami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenczosnku można poczytać , my jednak zajmiemy się jego aspektem kulinarnym. Zupa potrójnie czosnkowa. Dlaczego aż potrójnie? Bo do zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy. Składniki: - ok. 250g czosnku - 1 czerwona papryka - ziemniaki - ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego - 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) - młode części pora - 5 szalotek - 500g pieczarek - sól, pieprz - tymianek - natka(...)paski. Drugą puszkę mleka kokosowego, pieczarki, zmiksowany czosnek, paprykę, pokrojony por i natkę pietruszki dodałam do bulionu z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiłam solą, pieprzem i suszonym otartym tymiankiem – zagotowałam. Smak zupy zdominował czosnek pieczony, więc słodkawy. Mleko kokosowe dodatkowo złagodziło jej ostrość. Zupa jest bardzo aromatyczna. Powinna usatysfakcjonować kulinarnie amatorów czosnku… ale i nie tylko. Na zdrowie i smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkokremu kleksy z zielonego pesto. Kombinacja smaków, którą śmiało mogę nazwać odlotem kulinarnym. Potrzebujemy (na 3 litry zupy): - oliwę z oliwek - 1 dużą cebulę - 1 ząbek czosnku - 4 puszki pomidorów bez skórki (pelati) - 3 nieduże marchewki - 3 kostki buliowone (drobiowe lub warzywne) - małą puszkę przecieru pomidorowego opcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu - sos pesto (kupny lub przygotowany wg mojego przepisu(...)minut na średnim ogniu. Jeśli po tym czasie marchewka nie będzie wystarczająco miękka, gotujemy jeszcze parę dodatkowych minut. Zdejmujemy garnek z ognia, i przy pomocy malaksera ręcznego miskujemy zupę na krem. Jeśli uznamy, że konsystencja nie jest wystarczająco gęsta, dosypujemy 2 łyżki startego parmezanu i mieszamy. Na dnie głębokiego talerza układamy płatki parmezanu i zalewamy kremem pomidorowym
W mojej holenderskiej kuchniWczoraj przedstawiłam Wam przepis na ślimaczki szpinakowe, obiecałam również że pokażę Wam ich wykorzystanie w innej potrawie. Jak obiecałam, tak też zrobiłam, ślimaczkami wzbogacam klasyczną zupę w polskiej kuchni tj. pomidorówkę. Przepis znalazłam jakiś czas temu w pewnej gazecie, której tytułu nie pamiętam, bądź też co do której tytułu mam pewne wątpliwości stąd też wstrzymam się z podawaniem, dodam(...)szpinakowe znajdziecie TUTAJ , tymczasem podaję recepturę na zupkę pomidorową. Składniki 1 litr bulionu warzywnego 1 litrowy słoik pomidorów (ja mam takie swoje przygotowane pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę trochę rozgotowane i pozakręcane w słoikach i zagotowane, także je dodaję do zupy, często przecedzając dodatkowo przez sito aby usunąć pestki) lub 2 puszki pomidorów pokrojonych w kawałki
Kuchenne aromaty