zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:141/331)

Zupa krem z pasternaku z orzechami włoskimi 146

szybka do przygotowania.Potrzeba bowiem zaledwie 15 minut,by ugotowac pasternak,gotuje sie szybciej niz ziemniaki.Ta smaczna,rozgrzewajaca i sycaca zupa-krem to swietna propozycjy na nadchodzace zimowe dni. Skladniki na 4 porcje: 400 -500 g pasternaku 600-800 ml bulionu warzywnego 50 g orzechow wloskich 1 cebula,1zabek czosnku sol,pieprz z mlynka 1 lyzka masla ghee 1 szczypta cynamonu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z groszkiem 182

Zupa z zielonym groszkiem to nie to samo, co grochówka. Jest przejrzysta, lekka i smaczna.    Składniki: -2 l rosołu lub bulionu warzywnego -słoiczek  groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego -5 ziemniaków -1 marchew -łyżka posiekanego koperku -1/2 szklanki śmietany    W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną

Maminek kulinarny
Na jesienny chłodek grzybowa 163

dworze zimno. W całym domu pachnie grzybami bo nastawiłam zupę grzybową. Taką gęstą, treściwą. Są w niej grzyby obgotowane i potem zamrożone, są suszone, ziemniaki, marchew . A wszystko na bulionie warzywnym , ze śmietanką , dużą ilością natki i przypraw. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 195

czasie odsącz grzyby, ale płyn zachowaj. Grzyby drobno posiekaj, a wodę z moczenia grzybów dodaj do bulionu warzywnego. Ustaw garnek z bulionem na kuchence na małym ogniu, aby pozostał ciepły w czasie przygotowywanie farrotto . Przygotuj sobie chochlę do zupy. W dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Chicken Curry wg Buni 322

Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
C - Zupa z duszonych porów 161

firmowej stołówce. Była nawet całkiem niezła, ale po powrocie do domu postanowiłam zrobić ją po swojemu. Poza zdziwieniem męża, że zupę robię na patelni, zaskoczeń nie było. Wyszła pyszna!:) Zupa z duszonych porów Składniki: 1 szt por              0,5 kg ziemniaki(...)szczypior             2 litry bulion warzywny (może byc z kostki)              do smaku gałka muszkatołowa mielona              do smaku sól

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru 162

Ezogelin jest lekką, a jednocześnie sycącą, gęstą zupą. O charakterze zupy decyduje dodatek mięty, ostrej papryki, kuminu i soku z cytryny. Dzięki zestawieniu soczewicy i bulguru w jednym daniu dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Kasza bulgur powstaje z ziaren twardej pszenicy durum i ma lekko orzechowy smak. Bulgur ma dużo błonnika, witamin i niski indeks glikemiczny.  Ezogelin gotowałam(...)się sos, a pomidory rozpadną się. Soczewicę przepłukać na sicie, dodać do garnka oraz dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż soczewica rozgotuje się. Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut  i zagęści zupę. Dodać bulgur, miętę, paprykę, chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku.  Zupa jest

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z dyni i batata 329

małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 do 20 minut, do zmięknięcia. Dodajemy 0,7 l bulionu warzywnego lub mięsnego, jaki macie :) i gotujemy jeszcze chwilę, do całkowitego ugotowania warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i blendujemy na gładką masę. Zupa jest dosyć słodka w smaku, dlatego dla przełamania proponuję podawać ją z serem kozim, pestkami lub zieleniną. Smacznego

Taste Of My Day
Ogórkowy chłodnik bez mleka 164

Chłodnik to doskonała zupa na letni, upalny obiad. Można go przygotować trochę inaczej niż klasycznie – z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleczko nadaje chłodnikowi idealną konsystencję. Dziś chłodnik ogórkowy – doskonały pogromca upałów. 2 duże ogórki szklarniowe 1 cebulka dymka 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka koperku łyżka soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny pół litra wywaru z włoszczyzny(...)cebulkę blendujemy razem z sokiem z cytryny, startą skórką, koperkiem, natką pietruszki i wywarem warzywnym. Dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany chłodnik wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Jeśli wszystkie składniki trzymaliśmy wcześniej w lodówce, zupę można podawać od razu po przyrządzeniu

Dieta bez mleka
Kremowa zupa grzybowa z kasztanami 151

Zdecydowanie polecam tę wersję zupy grzybowej jako alternatywę dla tradycyjnej zupy grzybowej! Jest pyszna!  Kremowa zupa grzybowa z kasztanami Składniki:  30g suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 100-150g gotowych do jedzenia kasztanów 500ml bulionu warzywnego sok z cytry 50ml śmietany sól pieprz szczypiorek do przybrania oliwa truflowa do przybrania (opcjonalnie) oliwa(...)bulion i powoli gotować. Namoczone grzyby odłowić, drobno pokroić i dodać do gotujących się pieczarek. Wody z moczenia nie wylewać! Wlać ją do garnka z gotującymi się grzybami.  Zupę gotować przez kolejne 20-30 minut. Gdy grzyby będą miękkie zupę zestawić z ognia, chwilę przestudzić i dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę i sok z cytryny (do smaku). Zupę podgrzać

Codzienne Gotowanie
Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami 129

zapiekankę XD Nadal jednak pojawiają się nowe grzyby, więc tym razem (aby wykorzystać większą ilość) przygotowałam zupę, a resztę pieczarek cieniutko pokroiłam i postanowiłam ususzyć. Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami dla 4-6 osób Składniki: 600 g pieczarek 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 średniej wielkości ziemniak 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Na czosnkowe grzanki(...)nich cała woda, a grzyby się skurczą i trochę się podpieką. Odkładamy 2-3 łyżki tak przygotowanych pieczarek, bo będą nam potrzebne do dekoracji. Resztę zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy obrany i pokrojony w drobniutką kostkę ziemniak. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Wtedy blendujemy zupę. Im bardziej gładki krem chcecie uzyskać tym bardziej musimy go zblendować

PatiGotuje
Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym i fasolką szparagową 167

następny dzień, gdy wszystkie smaki się przygryzły, zupa była jeszcze intensywniejsza. To magia sezonowych warzyw. Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym: 2 małe pęczki botwinki lub 1 duży (listki, łodyżki i buraczki) 200 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 4 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 2 ząbki czosnku 2 cebule szalotki 2 cm kawałek świeżego imbiru(...)tarce na małych oczkach jarzynowych. Fasolkę szparagową (jeśli używamy świeżej) myjemy i odcinamy końcówki. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (jak do zupy). W garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy szalotkę. W tym czasie imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ząbki czosnku wyciskamy i dodajemy je do szalotek, gdy będą

Poezja smaku
Zupa słodko kwaśna 205

Klasyczna chińska zupa - bardzo smakowity początek posiłku. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie internetowym sklep.na Sushi.pl :) Składniki: 2 dag suszonych grzybów shiitake 2 dag suszonych grzybów mun 8 dag tofu 1/2 szklanki odsączonych pędów bambusa 1 litr wywaru warzywnego 1 łyżka stołowa cukru pudru 3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego 1 łyżka  łagodnego sosu sojowego lub tyreiaki sól do smaku

Apetyczna babeczka
Zupa grzybowa, wegańska 228

wyszła pyszna. Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis na nową wersję :) Składniki: 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 łyżka masła 2 listki laurowe sól pieprz domowa vegeta mała śmietana 18% 1,5 l wody domowa "kostka rosołowa" warzywna Grzyby moczymy 2 godziny w zimnej wodzie, następnie odcedzamy, płuczemy

chwile dla mnie
Aksamitna zupa z kalafiora 105

cebula 1 szklanka rosołu esencjonalnego, lub bulionu warzywnego cała gałka muszkatołowa starta do smaku ,lub jak ktoś nie lubi to pominąć sól i pieprz do smaku gorącej wody, w celu rozrzedzenia Wykonanie Zmiksować mleko,ser kalafior,cebulę kukurydzę gałkę muszkatołową z rosołem w podanej kolejności. Po 5 do 6 minutach ,wyłączyć zupa gotowa. Dodać sól i pieprz do smaku, następnie

w mojej kuchni