sezonie dyniowy)! Z uporem maniaka gdy tylko na straganach i działkach pojawia się dynia - zaczynam katować ludzkość tą zupą. Do znudzenia. Do końca sezonu. Do ostatniej dyni w sklepie i na straganie. Składniki szalotka papryczka chili mleczko kokosowe bulion warzywny (2 litry) dynia (około 1kg) pierś z kurczaka(około pół kilograma) łyżka masła/oliwy Przyprawy limonka sos rybny sos sojowy
U FiolkiSkładniki (2 porcje): 300 g fileta z dorsza 600 ml bulionu warzywnego 2 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki pietruszka korzeń kawałek selera łyżka oliwy z
Menu Zdrowianaszej kuchni jogurt naturalny to jeden z ważniejszych składników . Wykorzystujemy go jako codzienny, samodzielny napój, składnik owocowych i warzywnych koktajli, jemy jogurt z płatkami śniadaniowymi, musli, owocami, stosujemy go jako dodatek do domowych wypieków , śniadaniowych placuszków , jest podstawą niektórych zup i dodatkiem do dań głównych. Jogurt naturalny robimy od lat - wystarcza nam do tego zwykły garnek i piekarnik :-) składniki
babka w formieskładniki: 500 g różyczek kalafiora 1000 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 200 g ziemniaków ugotowanych 150 ml śmietany kremówki dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy do
Domowy Smak Jedzeniaoknem pogoda zmienna i, jak to w marcu, jeszcze może sypnąć śniegiem . Nadchodząca wiosna zachęca do lżejszych i bardziej warzywnych posiłków sięgajcie więc po wszystko co zielone z korzyścią dla swojego zdrowia. Zielone mogą być różne sałatki, zielona może być zupa a nawet możecie upiec zielone ciasto chociaż z tym to ja poczekam aż będą polskie truskawki. Zobacz jakie pyszne
Smaczna PyzaZupa ze szparagów jest bardzo szybka i prosta do przyrządzenia a za razem bardzo smaczna . Szkoda że szparagi są tak krótko. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego 100 gram serka topionego kremowego olej do smażenia sól,pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy olej , dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę , smażymy do momentu aż cebula(...)kroimy na mniejsze części, dodajemy do podsmażonej cebuli. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, główki szparagów wyjmujemy wcześniej uważając żeby się nie rozgotowały.Dodajemy serek topiony i miksujemy zupę za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Bajeczna KuchniaUwielbiam kalafiora pod wszelką postacią... więc oto i kolejna odsłona dania z tego genialnego warzywa. Zupa z pieczonego kalafiora Składniki: 1 duży kalafior 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kuminu 1 litr wywaru warzywnego 1/2 szklanki mleka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Do dzieła!!! Kalafiora dzielimy na różyczki i wrzucamy do blaszki razem z nieobranym z łupinki
sierotka maRysia w kuchnisezonie dyniowy)! Z uporem maniaka gdy tylko na straganach i działkach pojawia się dynia - zaczynam katować ludzkość tą zupą. Do znudzenia. Do końca sezonu. Do ostatniej dyni w sklepie i na straganie. Składniki szalotka papryczka chili mleczko kokosowe bulion warzywny (2 litry) dynia (około 1kg) pierś z kurczaka(około pół kilograma) łyżka masła/oliwy Przyprawy limonka sos rybny sos sojowy
Fiolka w kuchniszybka do przygotowania.Potrzeba bowiem zaledwie 15 minut,by ugotowac pasternak,gotuje sie szybciej niz ziemniaki.Ta smaczna,rozgrzewajaca i sycaca zupa-krem to swietna propozycjy na nadchodzace zimowe dni. Skladniki na 4 porcje: 400 -500 g pasternaku 600-800 ml bulionu warzywnego 50 g orzechow wloskich 1 cebula,1zabek czosnku sol,pieprz z mlynka 1 lyzka masla ghee 1 szczypta cynamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa z zielonym groszkiem to nie to samo, co grochówka. Jest przejrzysta, lekka i smaczna. Składniki: -2 l rosołu lub bulionu warzywnego -słoiczek groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego -5 ziemniaków -1 marchew -łyżka posiekanego koperku -1/2 szklanki śmietany W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną
Maminek kulinarnydworze zimno. W całym domu pachnie grzybami bo nastawiłam zupę grzybową. Taką gęstą, treściwą. Są w niej grzyby obgotowane i potem zamrożone, są suszone, ziemniaki, marchew . A wszystko na bulionie warzywnym , ze śmietanką , dużą ilością natki i przypraw. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniczasie odsącz grzyby, ale płyn zachowaj. Grzyby drobno posiekaj, a wodę z moczenia grzybów dodaj do bulionu warzywnego. Ustaw garnek z bulionem na kuchence na małym ogniu, aby pozostał ciepły w czasie przygotowywanie farrotto . Przygotuj sobie chochlę do zupy. W dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze
Chilli Czosnek i OliwaKafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnifirmowej stołówce. Była nawet całkiem niezła, ale po powrocie do domu postanowiłam zrobić ją po swojemu. Poza zdziwieniem męża, że zupę robię na patelni, zaskoczeń nie było. Wyszła pyszna!:) Zupa z duszonych porów Składniki: 1 szt por 0,5 kg ziemniaki(...)szczypior 2 litry bulion warzywny (może byc z kostki) do smaku gałka muszkatołowa mielona do smaku sól
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaEzogelin jest lekką, a jednocześnie sycącą, gęstą zupą. O charakterze zupy decyduje dodatek mięty, ostrej papryki, kuminu i soku z cytryny. Dzięki zestawieniu soczewicy i bulguru w jednym daniu dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych substancji. Kasza bulgur powstaje z ziaren twardej pszenicy durum i ma lekko orzechowy smak. Bulgur ma dużo błonnika, witamin i niski indeks glikemiczny. Ezogelin gotowałam(...)się sos, a pomidory rozpadną się. Soczewicę przepłukać na sicie, dodać do garnka oraz dodać bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu aż soczewica rozgotuje się. Zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut i zagęści zupę. Dodać bulgur, miętę, paprykę, chili, kumin i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zupa jest
Codziennik Kuchennymałym ogniu pod przykryciem przez ok 15 do 20 minut, do zmięknięcia. Dodajemy 0,7 l bulionu warzywnego lub mięsnego, jaki macie :) i gotujemy jeszcze chwilę, do całkowitego ugotowania warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i blendujemy na gładką masę. Zupa jest dosyć słodka w smaku, dlatego dla przełamania proponuję podawać ją z serem kozim, pestkami lub zieleniną. Smacznego
Taste Of My DayChłodnik to doskonała zupa na letni, upalny obiad. Można go przygotować trochę inaczej niż klasycznie – z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleczko nadaje chłodnikowi idealną konsystencję. Dziś chłodnik ogórkowy – doskonały pogromca upałów. 2 duże ogórki szklarniowe 1 cebulka dymka 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka koperku łyżka soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny pół litra wywaru z włoszczyzny(...)cebulkę blendujemy razem z sokiem z cytryny, startą skórką, koperkiem, natką pietruszki i wywarem warzywnym. Dodajemy mleczko kokosowe, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany chłodnik wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Jeśli wszystkie składniki trzymaliśmy wcześniej w lodówce, zupę można podawać od razu po przyrządzeniu
Dieta bez mlekaZdecydowanie polecam tę wersję zupy grzybowej jako alternatywę dla tradycyjnej zupy grzybowej! Jest pyszna! Kremowa zupa grzybowa z kasztanami Składniki: 30g suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 100-150g gotowych do jedzenia kasztanów 500ml bulionu warzywnego sok z cytry 50ml śmietany sól pieprz szczypiorek do przybrania oliwa truflowa do przybrania (opcjonalnie) oliwa(...)bulion i powoli gotować. Namoczone grzyby odłowić, drobno pokroić i dodać do gotujących się pieczarek. Wody z moczenia nie wylewać! Wlać ją do garnka z gotującymi się grzybami. Zupę gotować przez kolejne 20-30 minut. Gdy grzyby będą miękkie zupę zestawić z ognia, chwilę przestudzić i dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę i sok z cytryny (do smaku). Zupę podgrzać
Codzienne Gotowaniezapiekankę XD Nadal jednak pojawiają się nowe grzyby, więc tym razem (aby wykorzystać większą ilość) przygotowałam zupę, a resztę pieczarek cieniutko pokroiłam i postanowiłam ususzyć. Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami dla 4-6 osób Składniki: 600 g pieczarek 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 średniej wielkości ziemniak 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Na czosnkowe grzanki(...)nich cała woda, a grzyby się skurczą i trochę się podpieką. Odkładamy 2-3 łyżki tak przygotowanych pieczarek, bo będą nam potrzebne do dekoracji. Resztę zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy obrany i pokrojony w drobniutką kostkę ziemniak. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Wtedy blendujemy zupę. Im bardziej gładki krem chcecie uzyskać tym bardziej musimy go zblendować
PatiGotujenastępny dzień, gdy wszystkie smaki się przygryzły, zupa była jeszcze intensywniejsza. To magia sezonowych warzyw. Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym: 2 małe pęczki botwinki lub 1 duży (listki, łodyżki i buraczki) 200 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 4 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 2 ząbki czosnku 2 cebule szalotki 2 cm kawałek świeżego imbiru(...)tarce na małych oczkach jarzynowych. Fasolkę szparagową (jeśli używamy świeżej) myjemy i odcinamy końcówki. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (jak do zupy). W garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy szalotkę. W tym czasie imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ząbki czosnku wyciskamy i dodajemy je do szalotek, gdy będą
Poezja smaku