się zeszklą wrzucamy na patelnię pieczarki pokrojone w kostkę, solimy i podduszamy je chwilę. Następnie dolewamy stopniowo wywar warzywny i czekamy aż ryż wchłonie kolejne porcje. Nie należy wlewać całego płynu na raz, żeby nasze risotto nie zmieniło się w zupę. Dodajemy zioła prowansalskie oraz pieprz do smaku. Na koniec możemy zabielić i zagęścić risotto dodając mleko owsiane. Gotowe
Dieta bez mlekamuszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko kokosowe. Jest to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadłam! Składniki: 1 kg dyni 1 duża marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta papryki
Kuchnia MagdaLenyszklanki tahiny 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu garść prażonych orzechów 1-2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(u mnie orzechowe) Wykonanie: a) zupa 1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kalafior podziel na różyczki. Posól i wymieszaj w misce z oliwą.Piecz
U FiolkiWegański kapuśniak z ciecierzycą Ponieważ wiosna w tym roku nas nie rozpieszcza proponuję sięgnąć po coś rozgrzewającego, w tym przypadku gorący, aromatyczny kapuśniak z
Wino Francja Kuchnianatką, koperkiem, kleksem jogurtu czy śmietany, nawet z tartym lekko żółtym serem lub pokruszoną fetą. Jedna zupa, wiele dodatków, wiele smaków. Smacznego:) Składniki: 730 g batatów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka octu winnego 600 ml bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przesmażam obrane i pokrojone w kostkę
Zasmakuj KuchniZupa botwinka rewelacyjnie smakuje. Jest słodka, a zarazem lekko kwaskowata.Udało mi się znaleźć ostatni zamrożony woreczek botwinki :) Składniki: 1,5 Bulionu warzywnego lub mięsnego 1 nieduży burak pęczek botwinki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka 2 łyżki soku z cytryny śmietanka 18% sól i pieprz Przygotowanie: Do bulionu dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz
Kukuleczkiskładników. Efekt zaskakuje bardzo. To taka zupa awaryjna, składniki można przygotować wcześniej i mieć np. zamrożone. Szybka zupa krem z dyni 500 g dyni (np. hokkaido), pokrojonej na kawałki 2 ząbki czosnku w łupinkach sól, oliwa do skropienia bulion warzywny ok. 500 ml, gorący pestki dyni i słonecznika, uprażone na złoto na suchej patelni Dynię pieczemy z czosnkiem (skropioną
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki tahiny 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu garść prażonych orzechów 1-2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(u mnie orzechowe) Wykonanie: a) zupa 1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kalafior podziel na różyczki. Posól i wymieszaj w misce z oliwą.Piecz
Fiolka w kuchnipostanowiłam przygotować zupę-krem właśnie z pieczarek, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 500ml bulionu warzywnego 50-70ml śmietany tymianek sól, pieprz masło Przygotowanie : W garnku roztopić masło i przesmażyć cebule pokrojona w drobna
Codzienne Gotowanieidealne na jesienny obiad. Taki krem możecie podać z ugotowanym makaronem jak i domowymi grzankami. Jeżeli jesteście fanami zup-kremów to na pewno połączenie kabaczka i innych warzyw przypadnie Wam do gustu. Składniki na 3-4 porcje: 1 l wywaru warzywnego 1 kabaczek (waga przed obraniem ok. 0,9 kg) 5 średniej wielkości ziemniaki 2-3 młode marchewki
Ugotowaćgotuję z przyjemnością. Dzisiejsza zupa - krem to połączenie warzyw z serem, podane z grzankami są pyszną kompozycją. Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy SKŁADNIKI : 3-4 średnie młode ziemniaki 3-4 młode pietruszki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 800 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita słodka a zarazem rozgrzewająca. SKŁADNIKI : porcja na ok 4- 5 osób - kukurydza 2 puszki - mleczko kokosowe 1szt (400ml) - bulion warzywny ( polecam domowy klik ) 1 litr - masło 2 łyżki (najlepiej sklarować) - 1 łyżka świeżo startego imbiru - 2 ząbki czosnku, drobno
Basia w kuchnizupa pietruszkowa Aromatyczna zupa z pietruszki, to doskonała propozycja na rozpoczęcie obiadu w zimny jesienny dzień. składniki dla czterech osób 4 spore pietruszki 1 gruszka 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła garść orzechów laskowych szczypta czarnuszki szczypta chili sól sposób przyrządzenia W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej obraną(...)minuty, dodajemy sól, szczyptę chili i czarnuszkę. W tym czasie gruszkę kroimy na grube plastry i przesmażamy, z obu stron, na rozgrzanym na patelni maśle. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej porcji, po kawałku gruszki, na koniec posypujemy caość posiekanymi orzechami laskowymi
Miód i pieprzpotwierdziła moje zdanie nie szczędząc pochwał i wymiatając talerze w szybkim tempie. Ta wersja zupy krem z cukinii ma w sobie lekkość i świeżość. Zdecydowanie polecam! :) Składniki: 2 młode cukinie 1 mała cebula 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki curry oliwa 750 ml lekkiego bulionu warzywnego 3 łyżki posiekanej świeżej mięty skórka otarta z 1/2 cytryny 150 ml jogurtu naturalnego(...)minut. Przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki mięty i zalać gorącym bulionem. Zmiksować. Jogurt wymieszać z 1 łyżką oliwy, 1 łyżką mięty, solą, pieprzem i skórką cytrynową. Nalać zupę na talerze i dodać po porcji jogurtu i grzanek
zadanie-gotowanieZupa cebulowa to idealna potrawa na jesienne chłodne dni. Sycącą, pachnąca, rozgrzewająca. Składniki: 4-5 dużych cebul 2 łyżki brązowego cukru 200 ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew 5 łyżek masła 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy w garnku(...)garnka wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją brązowym cukrem i mieszamy. Etap, który się teraz zaczyna jest w zasadzie najważniejszy - trwa ok. 30-40 minut i zależy od niego kolor zupy - im bardziej przyrumieni nam się cebula - tym zupa będzie ciemniejsza. Cebulę mieszamy od czasu do czasu po trochu dolewając do niej białego wina - w ten sposób sprawimy, że cebula zmięknie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!