zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:151/331)

Zupa ze szpinakiem i wędzonym dorszem 205

Robiłam kiedyś wg przepisu Moniki zapiekankę makaronową z wędzoną rybą i bardzo mi smakowała, więc i teraz długo nie myślałam (a właściwie to wcale;) nad decyzją, że zrobię taką zupę. O łupaczu nikt nie słyszał nawet w sklepach typowo rybnych, więc postawiłam na dorsza, bo lubię:) Nie miałam też czerwonego ziemniaka, więc był normalny i mało brakowało, a zamiast pora(...)litr bulionu łyżka masła lub oliwy/oleju przyprawy: lubczyk, sól, pieprz Najpierw ugotowałam bulion warzywny, czyli na wrzątek wrzuciłam kawałek marchewki, pietruszkę, kawałek włoskiej kapusty, 1/2 selera, 1/2 kalarepki i 1/2 czerwonej papryki. Gotowałam do miękkości warzyw, po czym bulion odcedziłam i wykorzystałam do zupy, a warzywa wrzuciłam w porze kolacyjnej na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy i przyrządziłam podobnie

Zdrowa Kuchnia Sowy
ZUPA Z WLOSKIEJ KAPUSTY 185

niejedno podniebienie. Świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam przepis na tą zupę ! ----------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 30 minut ----------------------------------- SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty włoskiej, średniej wielkości (z lekko ułożonymi liśćmi) 2 marchewki tłuszcz do smażenia 1 litr rosołu mięsno-warzywnego mała cebula 2 ząbki czosnku kopiasta łyżeczka mąki 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę - zasmażamy przez minutę, mieszając. Krok 5. Do cebuli dodajemy kopiastą łyżeczkę mąki, cały czas mieszając zasmażamy razem, aż lekko się zrumieni - rozprowadzamy zasmażkę rosołem spod zupy, zagotowujemy i dodajemy do garnka z kapustą - całość jeszcze raz zagotowujemy, doprawiamy do smaku, jeśli trzeba. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek. Zupa świetnie smakuje z ziemniakami z wody

Moja Książka Kucharska
Flaczki z boczniaków 132

pietruszka-korzeń Pół małego selera 1 opakowanie boczniaków – 250g Pół łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia bulion warzywny ( może być również bulion mięsny), przyprawa do flaczków ziele angielskie, pieprz biały, imbir, gałka muszkatołowa, sól, majeranek, słodka papryka Opcjonalnie mąka, jeśli chcemy zagęścić zupę. Przygotowanie: Warzywa pokroić na zapałkę i dusić na oleju ok.10- 15min. Boczniaki umyć, pokroić w paseczki

W garach u Gosi
Zupa krem porowo-ziemniaczana 152

idealnie.Przy minimum nakladu pracy i przypraw,mozemy uzyskac  maximum smaku.Ta zupa potwierdza  tylko,ze proste jedzenie nie musi byc wcale nudne. Skladniki: 2-3 pory 3 ziemniaki 1 cebula 2 lyzki masla ghee 1 listek laurowy 0,75-1 l bulionu warzywnego sol bulion warzywny szczypiorek Wykonanie: Z pora odciac czesc z korzeniem i ciemnozielone liscie.Przekroic wzdluz(...)ewentualnie sol. Gotowac 20 minut. Usunac listek laurowy i zmiksowac calosc na gladki krem. Zupe rozlac do miseczek. Podawac ze szczypiorkiem i wczesniej przygotowanymi paseczkami z pora. Uwagi.podanie zupy mozna urozmaicic dodatkiem galki muszkatalowej,kminku,kleksa jogurtu, pieprzu cayenne,czipsa z przyrumienionego boczku lub prazonej cebulki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa dyniowa z jabłkiem. 166

Pokazywałam Wam ostatnio surówkę z dyni (przepis) , a dzisiaj zupa, ale taka troszkę inna, bo z jabłkiem i lekko pikantna. Rozgrzewa, świetnie smakuje. Na chłodne dni  jakie mamy obecnie idealna. Składniki: 1 kg dyni (bez skóry i pestek) 2 średnie jabłka 2 marchewki 1 cebula 1,5 l wywaru warzywnego 2 średnie ziemniaki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz

O kuchni z uczuciem
Zupa z brukselki 99

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.   Składniki 500 g brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżki ryżu 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% natka pietruszki koperek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy(...)rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając. Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę i koperek, zabielamy śmietaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z żółtą soczewicą 116

kostkę, wtedy aromaty przejdą. Chwilę smażymy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez kwadrans. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z soczewicą. Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 147

dawno już zniesiono, jednak w pokoleniu naszych rodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Obowiązywał zakaz jedzenia wyrobów mięsnych, jajek, nabiałów, generalnie rządziły kasze, ryby i zupy na oleju. Po czterotygodniowym poście kolacja wigilijna musiała mieć zupełnie inny smak. Dieta oczyszczająca Post stanowi istotną część wielu religii. Dość często poszczą Hindusi, którzy na religijną dietę przechodzą kilka(...)jeden tydzień składające się w różnych, ramadanowych dań . Niedziela: Shish kebab z kurczaka z warzywnymi szaszłykami Poniedziałek: Pieczone bakłażany z bulgurem słodko-wytrawnym Wtorek: Libański kebab z sałatką tabbouleh z kuskusem z kalafiora Środa: Północnoafrykańskie pulpeciki w pomidorowo-szafranowym sosie Czwartek: Marokańska zupa z bobu i rzepy Piątek: Hinduskie rybne krokiety Piszemy o postnych sprawach, bo obydwoje w Niedzielnym Kucharzu

Niedzielny kucharz
Sałatka ze szpinakiem 623

Zawsze kupowałam szpinak mrożony, do sosów, ostatnio postanowiłam wypróbować coś nowego :) Świeży szpinak smakuje zupełnie inaczej niż ten mrożony. A taka sałatka warzywna myślę że jest

Kuchnia Pełna Pasji
Krem dyniowo-kalafiorowy 162

krem dyniowo-kalafiorowy .  Jak się okazało, kalafior doskonale pasuje do dyni, nadając zupie "smaczku". PRZEPIS NA KREM  DYNIOWO-KALAFIOROWY Składniki: około 1 kg dyni piżmowej około 0,5 kg różyczek kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 3 łyżki przecieru pomidorowego200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy sól kmin rzymski mielony(...)garnka różyczki kalafiora i całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4. Pod koniec gotowania wlać mleczko kokosowe, dodać także przecier pomidorowy ( nie koncentrat). Zagotować. 5 . Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku solą oraz przyprawami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zatrzec zle wspomnienia 139

mnie najwazniejsze, jej aromat nie udzielil sie calej zupie. Ryba byla raczej wspanialym dodatkiem do nej, to taka kropka nad i. Jarzynowa z ryba skladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki 500ml bulionu warzywnego sol, pieprz 2 filety z dorsza lub mintaja tymianek oliwa z oliwek wykonanie(...)kostke. Smazymy dluzsza chwile. Wlewamy bulion do warzyw, doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy wszystko okolo 10 minut albo do chwili gdy ziemniaki zaczna sie robic miekkie. Dosypujemy do zupy mrozony groszek i kukurydze oraz odrobine tymianku. Mieszamy. Na wierzchu ukladamy rybe pokrojona w kawalki i doprawiamy ja sola i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na malym ogniu przez okolo

Przysmaki Karolki
Krem z marchewki i batatów 130

zupy podałam prażone pestki dyni i słonecznika, zupa jest bardzo gęsta więc celowo pominęłam dodatki typu grzanki czy groszek ptysiowy. Miało być zdrowo - więc jest :) Polecam! Krem z marchewki i batatów Składniki na 4 porcje: 4 marchewki 2 nieduże bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 600ml bulionu warzywnego łyżeczka czerwonej pasty curry pół szklanki mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, kurkuma(...)plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Ząbek czosnku drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na krem, dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawiamy do smaku kurkumą, kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. Podgrzewamy całość kilka minut, aż smaki się połączą. Podajemy z prażonymi pestkami

Smak mojej kuchni
zupa krem z pieczarek 177

Zupa, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej zniewoli SKŁADNIKI 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka masła pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno(...)doprawić pieprzem i solą. Pod koniec dodać serek topiony, podlać bulionem tak, aby serek mógł się roztopić. Wszystko przelać do garnka, dolać resztę bulionu, zagotować. Poczekać, aż zupa ostygnie i dokładnie ją zblendować (gorąca temperatura niszczy nasze blendery – tępi noże, więc lepiej poczekać :)). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jeśli zupa będzie zbyt

zabawa smakiem
Zupa grzybowa z podgrzybków 126

Zupa grzybowa , zupa ze świeżych grzybów to zupełnie inna zupa, niż ta z suszonych grzybów. Podobno jest urodzaj na grzyby, właśnie na podgrzybki. 300 g oczyszczonych podgrzybków*, 1 cebula, 3 łyżki masła, kilka listków rozmarynu, 800 – 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion domowy), sól, pieprz, szczypta soli, 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe), Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować(...)przełożyć grzyby. Na patelnie wlać trochę bulionu, zagotować, przelać do garnka z grzybami.  Wlać resztę bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą soli. Gotować 5 minut. * do zupy używam tylko kapelusze. Nie używam grzybów robaczywych i dlatego zupa jest bezmięsna ;)  zastawa

królestwo garów
Kremowa zupa dyniowa z musztardą, miodem i sezamem 98

musztardowo-miodowym z dodatkiem ziół i sezamu, który pasuje tu idealnie. Zupa podana z pieczywem lub grzankami jest na tyle sycąca, że drugie danie na obiad jest już niepotrzebne. To, co? Zrobicie? :) Na 4 porcje 600 g pokrojonej w kostkę dynii łyżka masła klarowanego litr domowego bulionu warzywnego spora szczypta soli i pieprzu szczypta mielonej pikantnej papryki opakowanie kremowego serka(...)białego łyżka sezamu czarnego Obraną, umytą i pokrojoną w kostkę dynię dusimy w garnku, na maśle klarowanym. Po około 10 minutach zalewamy bulionem i gotujemy aż […] Artykuł Kremowa zupa dyniowa z musztardą, miodem i sezamem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania