ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . E-book można pobrać na tutaj . Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 130 g czosnku 1 łyżka masła 60 g pietruszki 120 g selera 700 ml bulionu warzywnego 1 prostokątny serek topiony Sól morska Świeżo zmielony pieprz 4 kromki chleba tostowego Sos: ½ szklanki(...)obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Zupę blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos i podsmażamy na średnim ogniu
Kulinarne przygody GatityZupa jest smaczna, wegetariańska i bardzo tania. Dzięki zastosowaniu jest ekspresowa w wykonaniu. Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi 1/2 paczki (90 g) płatków ryżowych "Kupiec" około 1/2 kg miąższu dyni 1 papryka czerwona 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l bulionu warzywnego (lub wody) mały słoiczek przecieru paprykowego sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego(...)miąższ dyni. Podduś chwilę po czym zalej bulionem. Dodaj suszony tymianek, pieprz ziołowy i przecier paprykowy. Gotuj wszystko 10 minut po czym dodaj płatki ryżowe. Gotuj je w zupie dwie minuty. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę posypaną listeczkami pietruszki
Gotuj Sam!dużo warzyw. Jest tutaj cukinia, papryka, fasolka szparagowa, kukurydza oraz papryczka chilli. Zupę podałam z makaronem spaghetti Arc Pol. Składniki: 1/2 op. makaronu spaghetti Arc Pol 1/2 cukinii zielonej 1/2 cukinii żółtej papryka czerwona papryka żółta papryczka chilli (ok 2 cm) kolba kukurydzy 2 l. bulionu warzywnego gałązka świeżej mięty gałązka natki pietruszki gałązka kolendry sól pieprz łyżka oleju Cukinie
Kuchnia w oparachprzepysznej ryby w połączeniu z koperkiem, ziemniakami. Pyszna! Do przygotowania fińskiej zupy z łososia potrzebujemy (dla 4 głodnych osób): – 1 łyżkę masła – 1 cebulę, drobno posiekaną – 4-5 ziemniaków (odmiana, która się nie rozpada po ugotowaniu) – 1,5 l wywaru rybnego lub bulionu warzywnego – 1/2 kg filetu z łososia (pokrojonego w kostkę(...)siekamy w drobną kostkę a ziemniaki kroimy w dość spore kawałki. Co ważne należy wybrać odmianę, która się nie rozgotowuje, w przeciwnym razie skończymy z talerzem mało apetycznie wyglądającej zupy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy oba składniki po czym zalewamy wodą tak aby ziemniaki były przykryte i gotujemy do miękkości (cała woda powinna odparować). W osobnym garnku podgrzewamy bulion i dodajemy
Szybko Tanio SmaczniePikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach 3 ziarenka ziela(...)gorącym bulionem ,dodajemy posiekane liście jarmużu ,całość gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Plasterki chorizo kroimy na mniejsze kawałki ,podsmażamy 2-3 min i dodajemy do zupy razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy
R'n'G KitchenNajlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka(...)pomidorową i całość gotujemy kilkanaście minut- aż warzywa zmiękną. Rybę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się na wolnym ogniu bulionu (tak by ryba się nie rozpadła). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki
Mango Papajawarzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowego sól, pieprz biały, szczypta imbiru 2 łyżki serka mascarpone Do podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki. Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy
Smakowity Blog Kulinarnyzupa z brukselką, ziemniakami i marchewką zabielona śmietaną i posypana świeżym koperkiem. Prosto i pysznie. Poniższa zupa przypadnie do smaku osobom, które lubią jeść lekkie posiłki oraz nie mają czasu na długie gotowanie. Składniki na 3-4 porcje: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu 350 g obranej brukselki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 150 g śmietany(...)pieprzem. Gotować około 10 minut, aż do miękkości warzyw. Na sam koniec garnek zdjąć z ognia. Do miski wlać śmietanę i zahartować ją gorącym wywarem. Przygotowaną mieszankę wlać do zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekanym, zielonym koperkiem. Podsmażanie cebuli i marchewki oraz wygląd zupy przed ugotowaniem Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćDziś mam dla Was właśnie przepis na zupę. Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników. Ja podałam ją z ulubionymi świderkami – Wy śmiało możecie dodać inny makaron , groszek ptysiowy lub też grzanki. Polecam! SKŁADNIKI : * maślaki zasmażane ( Provitus ) – 1op ( 480 g ) * bulion warzywny – 1 l * sól – do smaku(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : W garnku gotujemy bulion warzywny ( marchew , pietruszka , seler + przyprawy ) , przecedzamy. Do gorącego dodajemy zasmażane maślaki i dokładnie mieszamy . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i listkiem laurowym. Wsypujemy makaron. Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 15 – 20 minut , co jakiś czas mieszając. Do osobnego naczynia odlewamy niewielką ilość zupy i rozprowadzamy ze słodką śmietaną. Całość wlewamy do gotującej
Ostra na SłodkoRozgrzewająca zupa idealna na jesienno-zimowe dni. Przygotowuje się ją bardzo szybko ,smakuje wyśmienicie. Składniki 250 g boczniaków puszka krojonych pomidorów z zalewą 2 marchewki pietruszka mały seler 4 średniej wielkości ziemniaki cebula łyżka masła 1,25 ml bulionu warzywnego ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Marchewki ,pietruszkę ,seler ,cebulę i ziemniaki pokroiłem w kostkę ,podsmażyłem
R'n'G Kitchenświeżym imbirem, kuminem i kolendrą. I kiedy za oknem aura bywa niesprzyjająca, taka kolorowa i aromatyczna zupa może dodać witalności i energii. Spróbujcie sami! Składniki: 1 dynia Hokkaido 1 duże jabłko 1 czerwona cebula 6 ząbków czosnku świeży imbir 1,5 litra bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu sól pieprz 2 łyżki oliwy listki świeżej(...)Upieczone kawałki jabłka możemy oddzielić od skóry i razem z dynią i cebulą przekładamy do garnka. Dodajemy też wyciśnięty z łupin upieczony czosnek. Warzywa i jabłko zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy około 3 łyżek utartego świeżego imbiru. Na suchej patelni prażymy kolendrę i kumin aż zaczną pachnieć, po czym przekładamy je do moździerza i ucieramy. Przyprawy dodajemy do zupy. Zupę
Smakowity Blog Kulinarnyjaką zupę będziemy jeść w weekend zadecydował młodszy syn. Do mojej jarzynowej zawsze dodaję mielony kminek. Latem dodaję jeszcze kalarepkę. I koniecznie koper! Składniki: 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera 1/3 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 1/3 opakowania mrożonej ciętej zielonej szparagówki 2 ząbki czosnku 1/3 białej części pora 3-4 średnie ziemniaki 1/2 kalafiora (lub 1/2 opakowania(...)pokroić w kostkę, dodać do wywaru razem z fasolką, marchewką z groszkiem, pokrojonym w półplasterki porem i posiekanym drobno czosnkiem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać kminek, sól i pieprz. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie
Czerwień i błękitryżem i dorszem- lekka, pożywna i rozgrzewająca- za sprawą dodanej papryczka chili i odrobiny kurkumy. Do zupy można dodać filety z dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :) Polecam! * bulion warzywny- 1,5l* * marchew- 2 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * por- biała część * cebula(...)Gotować do miękkości ryżu. W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili. Posypać koprem. Smacznego! * w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić
Kraina Miodem Płynącapory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który nie odbiega radykalnie od typowych przepisów. Podaję ją też raczej typowo z jajkiem gotowanym na twardo, młodymi gotowanymi ziemniakami oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam
Kulinarna Pokusabulion warzywny mieszanka Piekło Niebo z Ziarenkowa Wykonanie : Buraki szorujemy i gotujemy do miękkości.Kiedy ostygną obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Do drugiego garnka wkładamy pokrojone buraki, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchew.Do garnka wlewamy tyle bulionu aby warzywa były max 4 cm pod nim.Dodajemy sól i pieprz wg uznania.Im mniej bulionu tym gęstsza zupa. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną
Z Majeczką w kuchni