wigilijny stół ale nie tylko. U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska". Składniki na 6-8 porcji: - 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.) - 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego - 30g masła - 2 cebule grubo posiekane - 2 ząbki czosnku posiekane - 900g grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych(...)dalej ok.3-5 minut mieszając. Wlać maderę lub sherry i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu. Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito ( używam blendera). Dodać kremówkę lub kwaśną śmietanę, przed podaniem posypać szczypiorkiem i nałożyć kleksik śmietany. Można również podawać z makaronem, np.łazankami. Smacznego
Smaczne ZdrowePieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem. Edyta Guhl. Walentynki bez cukru :-) Przepyszne danie warzywne to moja szczególna propozycja na Walentynki. Delikatne plastry selera połączone
dolcevitainmykitchenWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem. Zupa jest smaczna i pożywna i jeżeli ktoś jeszcze takiego kapuśniaku nie gotował to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapuśniaku będziemy potrzebować: 2,5 l czystego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg 350 g boczku wędzonego około 500 g ziemniaków(...)łyżeczka lubczyku do smaku sól, pieprz duży garnek o pojemności około 4-5 l Link do filmu z przygotowania: Kapuśniak z młodej kapusty Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek umytego kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (około 3 litrami ). Garnek stawiam
Uwaga Babcia GotujeRosół jest definitywnie na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o zupy. Zawsze co niedziele koniecznie musi być rosół :) Potrzebujemy: pół niedużego selera por pietruszkę (natkę i korzeń) 2 marchewki 1 mała cebula porcja rosołowa sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, magi i kostka rosołowa Do garnka wrzucam 3 ziela angielskie i liść laurowy, zalewam 2l zimnej wody(...)koniec gotowania - przyprawiam rosół. Wrzucam kostkę rosołową, 4-5 kropel magi, łyżeczkę vegety, lubczyk, pieprz i sól. Jeszcze 5 min na gazie i gotowe :) Rosół jest to wywar warzywny, więc im więcej warzyw damy tym bardziej będzie aromatyczny:) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj
Kolejny blog o gotowaniupotem zaszalałam i przygotowałam taką zupę z dodatkiem cynamonu i cytrusów. Zupa jest orzeźwiająca ale sycąca. Idealna na wiosnę lato i... zimę. Idealna kiedy mamy gorszy dzień oraz wtedy kiedy skaczemy ze szczęścia. Spróbujcie, a przekonacie się, że upa zaskoczy Was smakiem. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 3 marchewki 1 pomarańcza 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki oleju sól pieprz
Kuchnia w oparachdyniowej robię często pistou czyli francuski wariant podobny do pesto ale bez orzechów i nasion. Zupa dyniowa z jarmużem i quinoa Składniki: 4 -5 porcji 500 g dyni, pieczonej po szczypcie cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry 2 łyżki oliwy 1 ½ l warzywnego bulionu 100 g jarmużu pęczek dymki 1 czosnek solo 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka krojonych pomidorów(...)posypania), czosnek w plasterki, a pietruszkę i seler w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj pokrojony jarmuż (same liście), pomidory, przecier i bulion. Dopraw przyprawami i gotuj zupę przez 15 minut. Dodaj pieczoną dynią i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podane składniki na sos zmiksuj. Wlej zupę do miseczek. Dodaj po łyżce pistou, Posyp zupę resztą dymki
codojedzeniaSkładniki 500 ml dobrego bulionu (u nas wywar drobiowo-warzywny) 1/2 dużego kalafiora biała część pora 1 ziemniak 150 g sera z niebieską pleśnią (u nas lazur) ser żółty w ilości dowolnej, najlepiej gruyere trochę masła do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Przygotujcie warzywa: ziemniaka obierzcie i pokrójcie w kostkę, białą część pora posiekajcie w kosteczkę, kalafiora(...)wymieszajcie i zmiksujcie na gładką masę. Przyprawcie do smaku dobra solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 250-280 st - najlepiej z grzaniem od góry. Zupę przelejcie do kokilek lub innych miseczek żaroodpornych. Posypcie startym serem. Zapiekajcie przez kilkanaście minut, do wytworzenia złotej skorupki
OliveandThymeswojemu zmodyfikowałam;) Jest to bardzo smaczna, sycąca, słodka zupa z delikatnie piekącym smaczkiem chili i nutką kokosa. Polecam! 1 duża dynia piżmowa 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 cm utartego korzenia imbiru 1 łyżka oliwy 1 czubata łyżka masła litr bulionu warzywnego 50g śmietanki kokosowej sół, pieprz czarnuszka (opcjonalnie) W garnku rozgrzać oliwe i masło
Codzienne Gotowaniejesteśmy w raju. Grzyby podsmażałam na maśle który uwydatnia smak grzybów. Do zupy wykorzystałam bulion #Krakus aby było #smacznieiszybko . Spróbujcie! Składniki: 300 g grzybów 2 łyżki masła 1 cebula 1/2 kg ziemniaków szczypta oregano 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 litr bulionu zrobionego z bulionu KRAKUS warzywnego 150 g śmietanki sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy(...)suszone oregano, sól i pieprz. Smażymy 3 minuty. Zalewamy winem i dusimy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec zabielamy zupę śmietanką
Kuchnia w oparachpodawałam przepis na zupę z dyni z szafranem . Teraz kolejny przepis na zupę krem z dyni z curry i chipsem z boczku. Krem z dyni z boczkiem - przepis Składniki 1 kg obranej dyni 3 małe ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego oliwa curry sól i pieprz kilka plastrów wędzonego boczku Wykonanie Na dużej patelni(...)szerokim dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli. W międzyczasie, w osobnym garnku podgrzewamy lub gotujemy od podstaw bulion warzywny. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę (1-2 cm) dynię. Mieszamy i smażymy ok. 5 min aż dynia się zagrzeje. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość gorącym
Pyza i Surówkalanymi, serowymi kluskami!!! Bardzo prosta w przygotowaniu. Gęsta, przez to sycąca. Mocno aromatyczna. Grzybow a zupa z lanymi, serowymi kluskami. Składniki: 200 g grzybów - u mnie maślaki - mrożone; 200 g pieczarek; cebula; 1 mały ząbek czosnku; 1 łyżka masła; ok. 750 ml bulionu warzywnego - zależy jak gęstą zupkę chcemy otrzymać :); natka pietruszki; sól, pieprz. Kluseczki: 3 łyżki mąki; jajko; woda(...)lubczyk, szczyptę soli, ser żółty. Wody (zimnej) dodajemy tyle, żeby ciasto konsystencją przypominało rzadki kisiel. Mieszamy dokładnie. Ciasto wrzucamy do delikatnie wrzącej wody łyżką. Najlepiej zamoczyć łyżkę we wrzącej zupie przed nałożeniem ciasta - ciasto się wtedy do niej nie klei. Gotujemy jeszcze chwilę po wypłynięciu kluseczek na powierzchnię. Smacznego
Miksturownikbraku innej możliwości można zastąpić suszoną) 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, oregano nieco świeżej lub mrożonej pietruszki około 350-400 g makaronu 2 łyżki śmietany do zup 12% lub 18% (u mnie gęsta 18%) WYKONANIE Udka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać, pokroić w plastry i wrzucić do garnka. Obrać(...)masę blenderem (mieliłam ręcznym, ale jeżeli nie posiadacie, to można przelać do stojącego). Ugotowany wywar mięsno-warzywny przecedzić przez sitko do innego garnka lub wybrać mięso i warzywa sitkiem. Do czystego wywaru wlać masę pomidorową i wymieszać (łącznie powinno być 300 ml zupy). Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osobnym garnku lub już w gotowym wywarze. Do zupy dodać
Passions hobbies lifezupa. Nie jest tak gęsta jak moja poprzednia zupa z soczewicy ( klik ), jest lżejsza, naprawdę aksamitna i przepyszna. I jest oczywiście wegańska i bezglutenowa . Ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pietruszka (korzeń) 2 ziemniaki 1 szklanka bulionu warzywnego (może być trochę więcej) 1 puszka pomidorów sól(...)smażymy wszystko razem. 5. Następnie dodajemy bulion warzywny (szklanka lub trochę więcej) i wszystko gotujemy pod przykryciem, aż soczewica zmięknie i wchłonie sporo płynu. 6. Następnie dodajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy i chwilę gotujemy. Na tym etapie możemy jeszcze doprawić solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. 7. Na końcu wszystko blendujemy. Zupa nie powinna być zbyt gęsta. Podaję posypaną
Kawa z mlekiemzrobić. Wyszła pyszna, aromatyczna i nawet mój maluszek zjadł dokładkę, a ona nie jest skora do jedzenia zup. Dlatego zapraszam Was na przepis. Składniki: 4 duże papryki 5-6 pomidorów średnia cebula 5 ząbków czosnku ok 750 ml wywaru warzywnego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy sól, pieprz. oregano odrobina ostrej papryki Papryki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy nasion
Cynamonowe szczęściesię zeszklą wrzucamy na patelnię pieczarki pokrojone w kostkę, solimy i podduszamy je chwilę. Następnie dolewamy stopniowo wywar warzywny i czekamy aż ryż wchłonie kolejne porcje. Nie należy wlewać całego płynu na raz, żeby nasze risotto nie zmieniło się w zupę. Dodajemy zioła prowansalskie oraz pieprz do smaku. Na koniec możemy zabielić i zagęścić risotto dodając mleko owsiane. Gotowe
Dieta bez mlekamuszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko kokosowe. Jest to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadłam! Składniki: 1 kg dyni 1 duża marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta papryki
Kuchnia MagdaLenyszklanki tahiny 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu garść prażonych orzechów 1-2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(u mnie orzechowe) Wykonanie: a) zupa 1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kalafior podziel na różyczki. Posól i wymieszaj w misce z oliwą.Piecz
U FiolkiWegański kapuśniak z ciecierzycą Ponieważ wiosna w tym roku nas nie rozpieszcza proponuję sięgnąć po coś rozgrzewającego, w tym przypadku gorący, aromatyczny kapuśniak z
Wino Francja Kuchnianatką, koperkiem, kleksem jogurtu czy śmietany, nawet z tartym lekko żółtym serem lub pokruszoną fetą. Jedna zupa, wiele dodatków, wiele smaków. Smacznego:) Składniki: 730 g batatów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka octu winnego 600 ml bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przesmażam obrane i pokrojone w kostkę
Zasmakuj KuchniZupa botwinka rewelacyjnie smakuje. Jest słodka, a zarazem lekko kwaskowata.Udało mi się znaleźć ostatni zamrożony woreczek botwinki :) Składniki: 1,5 Bulionu warzywnego lub mięsnego 1 nieduży burak pęczek botwinki 1 korzeń pietruszki 1 marchewka 2 łyżki soku z cytryny śmietanka 18% sól i pieprz Przygotowanie: Do bulionu dodałam startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz
Kukuleczkiskładników. Efekt zaskakuje bardzo. To taka zupa awaryjna, składniki można przygotować wcześniej i mieć np. zamrożone. Szybka zupa krem z dyni 500 g dyni (np. hokkaido), pokrojonej na kawałki 2 ząbki czosnku w łupinkach sól, oliwa do skropienia bulion warzywny ok. 500 ml, gorący pestki dyni i słonecznika, uprażone na złoto na suchej patelni Dynię pieczemy z czosnkiem (skropioną
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanki tahiny 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu garść prażonych orzechów 1-2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(u mnie orzechowe) Wykonanie: a) zupa 1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kalafior podziel na różyczki. Posól i wymieszaj w misce z oliwą.Piecz
Fiolka w kuchnipostanowiłam przygotować zupę-krem właśnie z pieczarek, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 500ml bulionu warzywnego 50-70ml śmietany tymianek sól, pieprz masło Przygotowanie : W garnku roztopić masło i przesmażyć cebule pokrojona w drobna
Codzienne Gotowanieidealne na jesienny obiad. Taki krem możecie podać z ugotowanym makaronem jak i domowymi grzankami. Jeżeli jesteście fanami zup-kremów to na pewno połączenie kabaczka i innych warzyw przypadnie Wam do gustu. Składniki na 3-4 porcje: 1 l wywaru warzywnego 1 kabaczek (waga przed obraniem ok. 0,9 kg) 5 średniej wielkości ziemniaki 2-3 młode marchewki
Ugotowaćgotuję z przyjemnością. Dzisiejsza zupa - krem to połączenie warzyw z serem, podane z grzankami są pyszną kompozycją. Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy SKŁADNIKI : 3-4 średnie młode ziemniaki 3-4 młode pietruszki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 800 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem postawiłam rozszerzyć składniki. Mamy zimę więc pomyślałam, aby dodać coś rozgrzewającego połączyłam imbir, czosnek i paprykę ostrą. Zupa wyszła wyśmienita słodka a zarazem rozgrzewająca. SKŁADNIKI : porcja na ok 4- 5 osób - kukurydza 2 puszki - mleczko kokosowe 1szt (400ml) - bulion warzywny ( polecam domowy klik ) 1 litr - masło 2 łyżki (najlepiej sklarować) - 1 łyżka świeżo startego imbiru - 2 ząbki czosnku, drobno
Basia w kuchni