zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:147/331)

Brokuły, szpinak i gorgonzola 127

smak, dlatego radzę nie przesadzać z jej ilością J  Zupy nie polecam kobietom w ciąży – sery pleśniowe, takie jak wspomniana gorgonzola, są wówczas zabronione. Wiodącą rolę w mojej zupie pełnił brokuł – tzw. „zielony kalafior”. Jest on bogaty w składniki mineralne – wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas  oraz witaminy - A, C, B1, B2, PP . Ale uwaga - warzywo(...)różyczki  garść liści szpinaku   kilka kostek gorgonzoli 2-3 szklanki wywaru warzywnego   jogurt naturalny 125g sól, pieprz Wykonanie: Brokuły zalewamy wywarem, gotujemy al dente, zdejmujemy z gazu, dodajemy umyty szpinak (ja użyłam młodych liści, nie ma konieczności gotowania ich). Odrobinę zupy mieszamy z jogurtem,  dodajemy do pozostałej ilości zupy wraz z gorgonzolą. Blendujemy i ewentualnie doprawiamy

Powiedz dietom nie
ZIEMNIACZANKA Z BOCZKIEM 142

przypadnie do gustu każdemu facetowi 😉I nie jedna kobietka nie oprze się jej... Najprostsza zupa świata! A do tego sycąca i pyszna. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 2-3 cebule ok. 400 g boczku wędzony natka pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy,wytapiając z niego(...)odrobiną podlewamy zawartość patelni, zbierając cały smak. Następnie wszystko przenosimy do garnka z bulionem i zagotowujemy. Całość blendujemy na gładki krem. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Do zupy wrzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz podsmażony boczek. Trzymamy na ogniu jeszcze około 3 min. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą

Kuchnia MagdaLeny
Zupa ziemniaczana z grzybkami, wegańska 134

odważyła, ale mój T. chciał, więc piszę - moja wersja zupy ziemniaczanej smakuje mu bardziej niż ta u mamy ;) Składniki: 1 litr wody 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 - 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 ząbki czosnku 2 szczypty majeranku kilka suszonych grzybów sól pieprz domowa kostka rosołowa warzywna 5 łyżek mleka sojowego 3 - 4 łyżki octu jabłkowego

chwile dla mnie
Zupa krem z selera-dwa warianty 138

sladu,no prawie bez sladu,przynajmniej w wersji bez mleka.Ponadto zupa jest niezwykle dietetyczna i naprawde bardzo zdrowa.Jak wartosciowym warzywem jest seler przeczytacie tutaj: klik Skladniki na 4 porcje: 600-700 gobranej bulwy selera 1cebula 2 lyzki masla ghee sol,pieprz,cukier 1 litr rosolu warzywnego galka muszkatalowa kilka plasterkow surowej szynki szwarcwaldzkiej platki migdalowe lub z orzechow laskowych szczypiorek(...)zeszklic na masle pokroja cebule. Dodac obrany,pokrojony w gruba kostke seler.Dodac sol,cukier i pieprz i podsmazyc calosc przez kilka minut. Wlac rosol (moze byc dowolny u mnie warzywny) i na malym ogniu gotowac 20 minut. W miedzyczasie na patelni podprazyc platki migalow lub orzechow laskowych.Pokroic szczypiorek. Na drugiej patelni , przez dobrych kilka minut podsmazyc surowa szynke pokrojona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem z pieczonej dyni, pomarańczą i pleśniowym serem 183

sposobem wyrosły na moim terytorium  2 dynie: jedna maleńka - intensywnie pomarańczowa (z niej zrobiłam zupę) oraz wielka - koloru żółtego (jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :) Składniki: 1 mała dynia 1 por (zielona i białą część) pół litra bulionu warzywnego sok i skórka otarta z połowy pomarańczy 2 pomidory główka czosnku oliwa (u mnie tymiankowa) sól, pieprz(...)Podsmażamy ją przez chwilę na oliwie  tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej zupy, dajemy upieczoną dynię, pomidory oraz wyciskamy upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. W tym czasie dodajemy skórkę pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy.  Następnie wszystko miksujemy na gładki krem.Zup

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa porowa 152

ziemniaki 1 czubata łyżka masła 500ml bulionu warzywnego 50ml śmietany sól, pieprz vegeta W garnku roztopić masło. Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i smażyć kilka minut. Dodać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać, aby była gorąca. Podawać.  * Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zupa z pieczonej cebuli 129

posiekaną, zieloną pietruszką i kawałkami sera pleśniowego, ponieważ te dwa składniki podkręcają jej smak. Zupa z pieczonej cebuli będzie idealna dla osób, które dbają o linię.  Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg cebuli (waga przed obraniem) 1 l wywaru warzywnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej oliwa z oliwek sól, pieprz do podania posiekana(...)Dodać sos sojowy i musztardę. Całość gotować na średnim ogniu. Pod koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i pokrojonym serem pleśniowym. Rady: - jeżeli uważacie, że zupa jest zbyt intensywna w smaku to dolejcie 1 szklankę przegotowanej wody, - jeśli nie lubicie musztardy francuskiej to ją pomińcie.  Pomysł na przepis z bloga Lepszy Smak

Ugotować
Krem paprykowo-pomidorowy z chrupiącą ciecierzycą i parmezanem 150

pomidorami, cebulą, wcześniej przeciśnietym czosnkiem i świeżą bazylią. Następnie łączymy z bulionem warzywnym i gotujemy przez ok. 10 min, Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chilli i suszonymi ziołami. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.  Ciecierzycę podpiekamy w piekarniku przez 15min. w 180-200 stopniach, Zupę krem podajemy z chrupiącą ciecierzycą, świeżą bazylią i parmezanem

Czarnawisienka
Zupa z selera naciowego 125

włoszczyzny ,ziela angielskiego ,liści laurowych ,papryczki ,podsmażonych łupinek cebuli ,soli i pieprzu przygotować bulion warzywny. Warzywa i łupinki wyciągnąć ,marchew pokroić w talarki. Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki ,pokrojony w słupki seler ,zacierki i gotować jeszcze 30 min. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy marchew oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą ,pieprzem i odrobiną vegety

R'n'G Kitchen
Zupa dyniowa z kasztanami - przepis 172

olej, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir. Zalewamy ok. 1-1,5 litra bulionem warzywnym, dodajemy pokrojona dynię oraz 2-3 gałązki tymianku. Dorzucamy obrane kasztany, kilka kasztanów zostawiamy do karmelizacji z grzankami. Całość gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy ją jeszcze kilka chwil bez przykrycia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy pocięte

Basia w kuchni
Zupa krem z dyni 112

wszędzie dynie, duże, małe, średnie, fikuśne więc gdy tak się do mnie uśmiechają to jak tu ich nie wykorzystać ;) Moją dynię wykorzystałam w dwóch przepisach. Pierwszym z nich będzie zupa krem z dyni. Zapraszam ! Składniki pół średniej dyni ( ja miałam taką kilogramową ) 3-4 małe ziemniaczki 1/2 małej cebulki 3-4 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz świeżo zmielony pół płaskiej(...)ziemniakami nam się podsmaży to całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym. Gotujemy pod przykryciem około 30 min.  4. Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy zahartowaną śmietanę ( śmietanę mieszamy najpierw z gorącym bulionem, następnie po zmiksowaniu zupy, wlewamy śmietanę i już nie gotujemy ) Jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze delikatnie

Gotowanie...to proste !
Retro zupa z soczewicy, z czarnuszka czyli Zupowy Wtorek odc. 155

książki, którą kupiłam troszkę ponad tydzień temu. Zupa może nie wygląda ale SMAKUJE! jest bardzo łatwa w przygotowaniu, syci i rozgrzewa czyli jest idealna na ostatki zimowego czasu :) Po raz kolejny polecam więc Wam "Retro Kuchnię" Ani Włodarczyk, moja nie tylko dzisiejszą inspirację :) 300 ml(?) czerwonej soczewicy 1 litr wywaru warzywnego po łyżeczce mielonego kuminu i nasion czrnuszki 1 cebula

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ogorkowa - moja pierwsza w zyciu 156

kogoś i słyszałam protesty, Małzon wcale nie jada zup, sama jej nie przygotowywałam aż do teraz! Choć smakowała całkiem inaczej niż ta "mamina" to była przepyszna, córcia też jadła ze smakiem i to dwa dni z rzędu (oczywiście ona bez sosu sojowego). POLECAM! Ogorkowa - moja pierwsza w życiu 2 litry wywaru warzywnego 4 spore ziemniaki 1 marchewka starta na tarce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z brokułów 126

Dziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać                         np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł  najlepiej bez rdzenia   2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe   4-5 ziemniaków   1 średni seler 1 pietruszka   nać pietruszki(...)przyprawa warzywna typu vegeta   pieprz i sól   liść laurowy   2-4 ziarenek ziela angielskiego   WYKONANIE: Ugotować wywar z kurczaka w 2 litrach wody.  Dodać drobno pokrojone warzywa, przyprawy  i gotować, aż warzywa zmiękną.  Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ).  Zupa powinna być

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania