sladu,no prawie bez sladu,przynajmniej w wersji bez mleka.Ponadto zupa jest niezwykle dietetyczna i naprawde bardzo zdrowa.Jak wartosciowym warzywem jest seler przeczytacie tutaj: klik Skladniki na 4 porcje: 600-700 gobranej bulwy selera 1cebula 2 lyzki masla ghee sol,pieprz,cukier 1 litr rosolu warzywnego galka muszkatalowa kilka plasterkow surowej szynki szwarcwaldzkiej platki migdalowe lub z orzechow laskowych szczypiorek(...)zeszklic na masle pokroja cebule. Dodac obrany,pokrojony w gruba kostke seler.Dodac sol,cukier i pieprz i podsmazyc calosc przez kilka minut. Wlac rosol (moze byc dowolny u mnie warzywny) i na malym ogniu gotowac 20 minut. W miedzyczasie na patelni podprazyc platki migalow lub orzechow laskowych.Pokroic szczypiorek. Na drugiej patelni , przez dobrych kilka minut podsmazyc surowa szynke pokrojona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sposobem wyrosły na moim terytorium 2 dynie: jedna maleńka - intensywnie pomarańczowa (z niej zrobiłam zupę) oraz wielka - koloru żółtego (jeszcze nie wiem co z niej zrobię? - może chleb?) :) Składniki: 1 mała dynia 1 por (zielona i białą część) pół litra bulionu warzywnego sok i skórka otarta z połowy pomarańczy 2 pomidory główka czosnku oliwa (u mnie tymiankowa) sól, pieprz(...)Podsmażamy ją przez chwilę na oliwie tak żeby się delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, i doprowadzamy do wrzenia. Do zagotowanej zupy, dajemy upieczoną dynię, pomidory oraz wyciskamy upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. W tym czasie dodajemy skórkę pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem.Zup
Bon Appetit Małgorzatyziemniaki 1 czubata łyżka masła 500ml bulionu warzywnego 50ml śmietany sól, pieprz vegeta W garnku roztopić masło. Pora pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka i smażyć kilka minut. Dodać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną vegety. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, podgrzać, aby była gorąca. Podawać. * Smacznego
Codzienne Gotowanieposiekaną, zieloną pietruszką i kawałkami sera pleśniowego, ponieważ te dwa składniki podkręcają jej smak. Zupa z pieczonej cebuli będzie idealna dla osób, które dbają o linię. Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg cebuli (waga przed obraniem) 1 l wywaru warzywnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej oliwa z oliwek sól, pieprz do podania posiekana(...)Dodać sos sojowy i musztardę. Całość gotować na średnim ogniu. Pod koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i pokrojonym serem pleśniowym. Rady: - jeżeli uważacie, że zupa jest zbyt intensywna w smaku to dolejcie 1 szklankę przegotowanej wody, - jeśli nie lubicie musztardy francuskiej to ją pomińcie. Pomysł na przepis z bloga Lepszy Smak
Ugotowaćpomidorami, cebulą, wcześniej przeciśnietym czosnkiem i świeżą bazylią. Następnie łączymy z bulionem warzywnym i gotujemy przez ok. 10 min, Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, chilli i suszonymi ziołami. Dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy. Ciecierzycę podpiekamy w piekarniku przez 15min. w 180-200 stopniach, Zupę krem podajemy z chrupiącą ciecierzycą, świeżą bazylią i parmezanem
Czarnawisienkawłoszczyzny ,ziela angielskiego ,liści laurowych ,papryczki ,podsmażonych łupinek cebuli ,soli i pieprzu przygotować bulion warzywny. Warzywa i łupinki wyciągnąć ,marchew pokroić w talarki. Do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki ,pokrojony w słupki seler ,zacierki i gotować jeszcze 30 min. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy marchew oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą ,pieprzem i odrobiną vegety
R'n'G Kitchenolej, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, imbir. Zalewamy ok. 1-1,5 litra bulionem warzywnym, dodajemy pokrojona dynię oraz 2-3 gałązki tymianku. Dorzucamy obrane kasztany, kilka kasztanów zostawiamy do karmelizacji z grzankami. Całość gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, gotujemy ją jeszcze kilka chwil bez przykrycia. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy pocięte
Basia w kuchniwszędzie dynie, duże, małe, średnie, fikuśne więc gdy tak się do mnie uśmiechają to jak tu ich nie wykorzystać ;) Moją dynię wykorzystałam w dwóch przepisach. Pierwszym z nich będzie zupa krem z dyni. Zapraszam ! Składniki pół średniej dyni ( ja miałam taką kilogramową ) 3-4 małe ziemniaczki 1/2 małej cebulki 3-4 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz świeżo zmielony pół płaskiej(...)ziemniakami nam się podsmaży to całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym lub mięsnym. Gotujemy pod przykryciem około 30 min. 4. Następnie całość blendujemy i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy zahartowaną śmietanę ( śmietanę mieszamy najpierw z gorącym bulionem, następnie po zmiksowaniu zupy, wlewamy śmietanę i już nie gotujemy ) Jeszcze raz sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze delikatnie
Gotowanie...to proste !książki, którą kupiłam troszkę ponad tydzień temu. Zupa może nie wygląda ale SMAKUJE! jest bardzo łatwa w przygotowaniu, syci i rozgrzewa czyli jest idealna na ostatki zimowego czasu :) Po raz kolejny polecam więc Wam "Retro Kuchnię" Ani Włodarczyk, moja nie tylko dzisiejszą inspirację :) 300 ml(?) czerwonej soczewicy 1 litr wywaru warzywnego po łyżeczce mielonego kuminu i nasion czrnuszki 1 cebula
Dzieje kuchennej Wiewiórykogoś i słyszałam protesty, Małzon wcale nie jada zup, sama jej nie przygotowywałam aż do teraz! Choć smakowała całkiem inaczej niż ta "mamina" to była przepyszna, córcia też jadła ze smakiem i to dwa dni z rzędu (oczywiście ona bez sosu sojowego). POLECAM! Ogorkowa - moja pierwsza w życiu 2 litry wywaru warzywnego 4 spore ziemniaki 1 marchewka starta na tarce
Dzieje kuchennej WiewióryDziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki(...)przyprawa warzywna typu vegeta pieprz i sól liść laurowy 2-4 ziarenek ziela angielskiego WYKONANIE: Ugotować wywar z kurczaka w 2 litrach wody. Dodać drobno pokrojone warzywa, przyprawy i gotować, aż warzywa zmiękną. Wyjąć kurczaka i liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ). Zupa powinna być
Kuchnia Beatykojarzy mi się z dzieciństwem :) Składniki żurku: wywar mięsno - warzywny (ja użyłam rosołu, jaki pozostał mi z poprzedniego dnia), 1 butelka (0,5 litra) zakwasu żytniego na żurek - ilość odpowiednia do ilości wywaru i według gustu, kiełbasa (lub niezbyt tłusty wędzony boczek) - 15-20 dkg. na każdy litr zupy, 1 średnia cebula , 1-2 łyżki oleju (jeśli używamy boczku
Codzienna kuchnia niecodziennaksiążkowy "Warzywo" Dominiki Wójciak, bardzo bogatej w warzywne inspiracje nowej pozycji na rynku Książek kulinarnych, po drugie rozmowa z moim synkiem, który o dziwno zapomniał jak wygląda kalafior, hmmm, aż dziw bierze, czyżbym aż tak długo nie używała tego warzywa w swojej kuchni? Nie! Są przecież sprawdzone przepisy na kalafior właśnie: zupa z pieczonego kalafiora , stek . Po trzecie, copiątkowa
Słodki KompromisSkładniki ¾ fili żanki pomidorów cherry, pokrojone na połówki 1cała puszka pomidorów pokrojonych ½ szklanki bulionu warzywnego 1 posiekana cebula 2 ząbki posiekanego czosnku 2 łyżeczki proszku kurkuma
w mojej kuchniSkładniki: 750g pora 400g ziemniaków 2 łyżki masła 3 mniejsze ząbki czosnku bulion warzywny natka pietruszki opakowanie łososia wędzonego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w
Gaździnka warzygarść suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 4 średnie buraki 2 litry wywaru warzywnego 2 liście laurowe 3 łyżki majeranku 6 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarenka ziela
Świat Domowej Kuchni