Składniki (2 porcje): 300 g fileta z dorsza 600 ml bulionu warzywnego 2 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki pietruszka korzeń kawałek selera łyżka oliwy z
Menu ZdrowiaWszystko smaż około 10 minut i zalej gotowym wywarem warzywnym, gotuj ok. 10 minut i zmiksuj na gładką konsystencję. 6. Grzanki pokrój w kostkę, usmaż na maśle i przełóż na papierowy ręcznik. 7. Zupę wlej do miski, posyp grzankami i świeżymi liśćmi kolendry. 8. GOTOWE
SMYKWKUCHNIUżywacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu). Na 1 litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulion po rozpuszczeniu
Kolorowy Przepisownikpodaniem skropcie sokiem z cytryny oraz oliwą smakową np. truflową. Dodatki te maksymalnie podnoszą smak i wygląd zupy. Wyostrzają doskonały balans miedzy słodyczą marchewki, a ostrością imbiru. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 750 g marchewki (około 6 marchewek) 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego 2 cebule pokrojone w kostkę 2 łyżki masła klarowanego
cool and mintyszybka zupa z orientalną nutą. Idealna na przejściową, wiosenną pogodę kiedy ciepło jest jeszcze pozorne i zdradliwe. Zupa idealnie rozgrzeje nas po wiosennym spacerze. Jednocześnie barwami przypomina już o kolorowej porze roku jak i Wielkanocy. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego * 1 brokuł – około 300 g * 1/2 pora (jasna część) * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki startego imbiru
Mohiellaaksamitna. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dzięki czemu każdy poradzi sobie z jej ugotowaniem. Taka zupa idealnie poprawia nastrój w ponure zimowe dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 dynia piżmowa 3-4 marchewki 500ml bulionu warzywnego 200-300ml wody 125ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa masło Przygotowanie : W garnku roztopić masło i przesmażyć
Codzienne GotowanieBarszcz czerwony robiłem już kilka razy i zawsze coś dopracowywałem, teraz wreszcie mogę mogę powiedzieć że mam kompletny przepis na barszcz czerwony o klarownym i głębokim
Mechanik w kuchnispore kalarepki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200 g mięsa wołowego (łopatka), 20 ml bulionu warzywnego, oliwa, sól, cukier, Kalarepki umyć, ściąć wierzchy, delikatnie wydrążyć. Połowę miąższu lekko zmiksować lub posiekać, resztę można zjeść :) lub dodać na przykład do zupy. Wydrążone kalarepki oraz wierzchy włożyć do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 4 minuty. Wyjąć, przelać zimna wodą
królestwo garówSkładniki: 2 większe białe części pora większa cebula 1,5 l bulionu warzywnego pierś z kurczaka marchewka łyżka oleju i masła 100 g śmietankowego serka topionego
Gaździnka warzyMiał być krem z porów, ale mi porów zabrakło;) Trochę zmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki
pyszne zdrowościwlać do nich wywar, w którym się gotowały, bulion i zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlać do zupy i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą. Dodać główki. Podawać z ryżem lub grzankami. Podałam z żółtkiem jajka ugotowanego w koszulce. *może być warzywny lub drobiowy, ja użyłam bulion z perliczki zastawa
królestwo garówkoniec wakacji... trochę jesiennie Zupa krem dyniowo- paprykowa SKŁADNIKI: 1 dynia hokkaido 3 czerwone papryki 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć
MarciochaKucharzySkładniki: 500g ziemniaków 150g cebuli 300g kukurydzy konserwowej kilka plasterków wędzonego boczku pęczek szczypiorku bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę obrać i pokroić w
Gaździnka warzyogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
PastelFoodsmaczną,zawiesistą i bardzo sycącą zimową zupę ze skorzonerą w roli głównej.Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca marchewka i pestki dynii. Składniki na 4 porcje: 400 g skorzonery 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 marchewki 2 ziemniaki 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła ghee sól,pieprz szczypta gałki muszkatałowej 50 g creme fraiche 2 łyżki oleju(...)krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam) zrumienić pestki dynii na patelni bez tłuszczu z marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczki rozlać zupę do miseczek,przybrać podprażonymi pestkami dynii,marchewką i olejem z dynii .Smacznego! CZY ZNASZ SKORZONERĘ ? SKORZONERA (wężymord,czarny korzeń,szparag zimowy) Schwarzwurzel to stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo z pewnością
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela
PastelFoodteż muszę się pojawić. Niee, nie poświęcę gotowania na rzecz wiecznej nauki, wielogodzinnego ślęczenia nad grubymi księgami. ZUPA Z ROKPOLA Z POREM. /autorski;/ 1 ser rokpol 1 duży por łyżka masła szklanka wody szklanka bulionu szklanka maślanki Maślankę podgrzewam,dolewam bulion warzywny, rozpuszczam ser. Dolewam wodę i mieszając, podgrzewam. Pora (część bez liści) kroję w cieniutkie półplasterki, podsmażam
W kuchni Karmel-itkiAromatyczna, rozgrzewająca, pełna ziół zupa cukiniowo-porowa. Podałam ją z pikantnymi grzankami, z musztardą dijon, mozzarellą i rozmarynem. Na jesienne chłodniejsze dni prawdziwy must have :) średni por średnia cukinia pół cebuli litr bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki posiekanego oregano łyżka kwaśnej śmietany łyżka masła klarowanego 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu szczypta soli(...)solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy zabielić kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kromki chleba smarujemy grubą warstwą musztardy dijon, posypujemy mozzarellą i rozmarynem. Zapiekamy aż ser się zrumieni. Zupę nakładamy do miseczek i podajemy z grzankami. Smacznego :) Artykuł Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blognaciowym. Połączenie marchewki z selerem naciowym okazało się rewelacyjne, a zupa niezwykle smaczna. Potrawa ta jest także niezwykle prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią nawet największy kulinarny laik;) Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 3-4 łodygi selera naciowego 5-6 marchewek 1 kostka bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę(...)czasu do czasu. Wkruszyć kostkę bulionową o zalać wodą, tak aby zakryć warzywa. Gotować na większym ogniu przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, dokładnie zmiksować, w razie potrzeby podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniezupa porowa Energetyczne danie w sam raz na jesienną słotę. Jeśli zaś wzbogacimy smak zupy o grzanki, wykonane z domowego chleba, to z prostej potrawy zrobimy prawdziwe dzieło sztuki. Składniki dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur(...)śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. W tym czasie c hleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej po kawałku sera pleśniowego i kilka grzanek
Miód i pieprzDzisiaj tak na zielono, czyli pyszna zupa z brokułów. Za oknem szaro i powoli robi się chłodno, panuje dużo kolorów jesieni... Myślę, że ta kolorowa zupa poprawi wam humor i chodź trochę swym kolorem przypomni piękne lato. Bardzo zachęcam do przyrządzenia tego pożywnego i smacznego kremu. Brokuły , ze względu na swoją całoroczną dostępność w sklepach, powinny stanowić ważny składnik(...)średni brokuł - 1 ząbek czosnku -2,5 szklanki bulionu warzywnego -4 duże łyżki śmietany 16% -1 łyżka oleju rzepakowego - sól, pieprz Ugotować różyczki brokuły. Po wyjęciu z wody zalać bulionem i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać ze śmietaną, przez praskę przecisnąć ząbek czosnku dodać go do zupy wraz z łyżką oleju, doprawić solą i pieprzem. Podgrzać ale nie gotować
Fit & Healthy LifeOstrość pora łagodzi kremowość serka topionego, do tego pyszne grzanki czosnkowe :) Uwielbiamy takie zupy, szczególne na chłodniejsze dni :) Robi się ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :) SKŁADNIKI 1 duży por 2 ziemniaki 200g serka topionego gouda 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz mielona gałka muszkatołowa 4 kromki chleba(...)ogniu 15-20 minut. W tym czasie robimy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano. Do gotowej zupy dodajemy serek topiony i całość miksujemy. Podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjegrzanek lub groszku ptysiowego. Dzisiaj na blogu zielona zupa z zielonej fasolki szparagowej, zielonej papryki z dodatkiem sera topionego. Pycha, polecam! Składniki: 1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej 1 zielona papryka 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 3 ząbki czosnku 2 trójkąty wyrazistego w smaku sera topionego 1,5 litra bulionu warzywnego ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół
Czerwień i błękitbyć również rosół drobiowo-wołowy, bądź bulion warzywny- bezmięsny) 2 żółtka 4 grzaneczki 150-200 g tartego sera żółtego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Rosół jeśli macie swoją tajną- domową recepturę, naturalnie możecie zrobić swój sprawdzony przepis, jeśli nie zachęcamy do sprawdzenia przepisu na rosół podstawowy na naszym blogu w dziale Zupy. Pamiętajmy jednak by nie gotować do Pavese makaronu
KreatywnePinydrugiego dania już wcale nie trzeba. Mój małż nie podziela mojego uwielbienia do takich zup, a mimo to brał dokładkę – coś takiego jest w młodych, świeżych warzywach, że smakują zupełnie inaczej. Składniki: 1/2 kg młodej kapusty (ok. pół dużej główki) około 5 szklanek bulionu warzywnego 3 cebule szalotki (lub białe cebulki dymki) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 młode(...)oliwie z oliwek. Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego koncentrat, kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także pokrojone na mniejsze części kabanosy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym przyprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką oraz świeżym koperkiem i gotujemy jeszcze następne 10 minut lub do czasu, gdy kapusta będzie miękka. PS: Przepraszam za zdjęcia – nie jestem z nich zadowolona
Poezja smakunich przygotowywane są, moim zdaniem, o wiele smaczniejsze. Ale to już kwestia gustu. Moją zupę pieczarkową eksponują również dodatki, które pieczarki – nie tylko brązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy) - 1kg brązowych pieczarek - główka czosnku - 4 szalotki bananowe - 2-3 marchewki z bulionu(...)zeszklą wlewamy wino marsala, chwilę smażymy, aż wino się zredukuje. Wyjmujemy całe pieczarki, a pozostałość dodajemy do bulionu z ziemniakami. Kroimy ugotowaną w bulionie marchew i również dodajemy do zupy. Wlewamy 400ml mleka kokosowego, doprawiamy, zagotowujemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na talerzu dodajemy całe pieczarki. Zupa pieczarkowa należy do gatunku zup specyficznych, ze względu na bardzo bogaty aromat
mojewypiekiinietylkoprzyprawie curry. Połączenie tych składników jest fantastyczne i jestem pewna, że zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry przypadnie Wam do gustu ;) Składniki : 3 jabłka 2 łodygi selera naciowego 2-3 pory 2 łyżeczki przyprawy curry (użyłam średnio ostrej) 2 średnie ziemniaki 500-750ml bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać tłuszcz(...)przykryć i dusić przez kolejne kilka minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie podgrzać i od razu podawać. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką. Smacznego
Codzienne GotowanieZainspirowana wczoraj oglądniętym odcinkiem Podróż Makłowicza... Zupa szparagowa z lanymi kluskami 1 pęczek szparagów 1 pęczek koperku 1 szalotka 1 łyżka masła 1 l bulionu szczypta cukru 1 jajo 2 – 3 łyżki mąki sól, pieprz Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce. Odłamane końce i obierki zalać wodą, posypać cukrem i solą. Gotować ok. 20 minut. Obrane szparagi również namoczyć w wodzie(...)masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Wlać mocny bulion warzywny i wrzucić do niego posiekane szparagi. Gotować ok. 10 minut. Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić. Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto. Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą się zupę wlewać lane ciasto
MarciochaKucharzywiększa cebula, 1 l bulionu warzywnego, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, curry, pieprz cayenne, sól, lubczyk, 100 g kremowego serka topionego. Dodatkowo: 20 g sera Grana Padano (starty na tarce o małych oczkach), po większej garści posiekanej natki pietruszki i szczypiorku (można również użyć rzeżuchy, kolendry), jajka ugotowane na twardo (jedno do każdej porcji zupy). Przygotowanie: Pora obieram, myję
JejKuchniaZnajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado, z pieczonego selera. Czas na zupy: tu bardzo fajne połączenia smakowe
Moje Kuchenne Rewelacje