plastry szynki, sól, pieprz, suszony koperek, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Bulion warzywny przelewam do garnka i zagotowuję. Cebulę kroję w małą kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Do bulionu dodaję rozdrobnione serki, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku suszonym koperkiem, solą oraz pieprzem. 2. Bułkę
Tradycyjna kuchnia KasiWydawnictwa Buchmann W książce znajdziecie 69 przepisów na odtruwające zupy! Składniki na 2 porcje połowa drobno siekanej kapusty 2 marchewki pokrojone w małą kostkę 1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę 1 gałązka selera naciowego pokrojona w słupki 1 rozdrobniona czerwona cebula puszka pomidorów (kawałki) ok.600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku opcjonanie(...)pomidory. Przykryj i gotuj przez 10 minut. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około pół godziny. Dopraw do smaku. Po ugotowaniu zblenduj na gładki krem. Zupę podałam z mango i czarnuszką, która dodatkowo ubogaciła ją o cenne składniki odżywcze. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniTradycyjny żurek kujawski na domowym zakwasie to najlepsza propozycja na wielkanocna zupę. Dla leniuchów może być oczywiście w wersji na zakwasie kupionym ;) Składniki: 1l zakwasu na żurek 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki Por Pół dużego selera Biała cebula 100g wędzonego boczku 500g białej kiełbasy 150ml śmietany sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek, 2 ząbki czosnku(...)około 30 minut i odcedzić. Powinniśmy otrzymać około 2l wywaru warzywnego. Do wywaru dodać kiełbasy i boczek oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i boczek wyjąć. Do wywaru wlać zakwas, zagotować a następnie zaprawić śmietaną wymieszaną z gorącą zupą. Włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i boczek. Serwować z gotowanym
Pyry na GazSKŁADNIKI 4 ziemniaki 2 pory 2 ząbki czosnku 50 g wędzonego łososia 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki, majeranek 2-3 łyżki oliwy z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 4 patate 2 porri 2 spicchi d'aglio 50 g di salmone affumicato 500 ml di brodo vegetale prezzemolo, maggiorana 2-3 cucchiai di olio d'oliva sale(...)czasu do czasu. Na koniec dolewamy gorący bulion, wrzucamy 2 gałązki natki i kilka listków majeranku. Całość mieszamy, przykrywamy, gotujemy warzywa do miękkości ok. 15 minut. Przygotowaną zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy kawałeczkami wędzonego łososia, natką pietruszki, skrapiamy oliwą extravergine d'oliva, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 3 duże buraki 1 duży ziemniak 750 ml bulionu warzywnego lub wody* 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml koncentratu z buraków 2 łyżki oleju (np. arachidowego) sól, pieprz Do podania: śmietana 18% sos balsamiczny (opcjonalnie) natka pietruszki oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Imbir(...)smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną). 3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany
My Culinary Artostra w smaku. Taką lubię. Jeśli lubicie łagodniejsze smaki to możecie dodać mniej chili. Zupa krem Składniki: na 4 porcje 600 g dyni, u mnie dynia piżmowa 1 mała główka czosnku 3 łyżki kokosowego oleju 1 szalotka 400 ml kokosowego mleka 300 – 400 ml warzywnego bulionu 1 łyżka soku z limonki 1 czerwone chili, małe 50 g pestek dyni(...)chili i pokrojoną kolendrę. Wlej połowę kokosowego mleka i zmiksuj. Przelej krem do garnka. Wlej resztę kokosowego mleka, część bulionu, dopraw solą, pastą curry i sokiem z limonki. Jeśli zupa wciąż jest za gęsta to rozcieńcz resztą bulionu. Zagotuj krem i gotuj przez 3 minuty. Na suchej patelni upraż pestki dyni i kokosowe wióry. Rozlej zupę do miseczek. Posyp pestkami
codojedzeniaZupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna <3 Składniki 400 g wędzonego boczku 100 g wędzonej słoniny 1 marchew 1 por (biała część) 1 mały seler 600 g ziemniaków 1,4 l bulionu warzywnego 100 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Boczek(...)porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle. Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenśmietanki 1,5 szklanki ugotowanego osobno makaronu 1 łyżka masła, najlepiej sklarowanego 1 łyżka mąki do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy - ok. 1 łyżki ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu Podudzia z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 6 szklankami wody i gotować 40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć i obrać, marchew(...)włożyć z powrotem do zupy. W małym garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło, dodać koncentrat pomidorowy i smażyć ok. 2 minut. Dodać pomidory wraz z sokiem i chwilę gotować. Przełożyć do wywaru. Zabielić słodką śmietanką wymieszaną z łyżką mąki, hartując płyn gorącym wywarem. Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną i ziołami. Podawać
Czerwień i błękitsamo pyszna. Dzięki podanym składnikom tajska zupa krem z groszku jest pełna wiosennych smaków i aromatów, niezwykle lekka i intrygująca. Składniki: 450g świeżego lub mrożonego groszku – łuskanego (mrożony należy wcześniej rozmrozić) 1 puszka 400g mleczka kokosowego 1/2 papryczki jalapeno lub 2 łyżeczki suszonego jalapeno 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 duża szalotka skórka i sok z 1 limonki
Pociąg Do Kuchnisprzętem coraz gorzej... Jakość zdjęć przeprasza czytelników. + sól, pieprz do smaku Grzyby pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy wywar warzywny. Grzyby odcedzamy, siekamy/kroimy w cienkie, krótkie paski. Połowę z nich wrzucamy do wrzącego bulionu razem z wodą z moczenia grzybów oraz soją i gotujemy całość do miękkości ziaren. Cebulę szklimy w rondelku na dwóch łyżkach masła. Dorzucamy(...)Przesmażamy kilka minut, po czym dorzucamy do nich starte na dużych oczkach warzywa. Następnie jeszcze kilka minut smażymy i całość przekładamy do płynu z miękką soją i grzybami. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Wlewamy je do zupy i czekamy, aż się zetnie. Dobrze mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i wcinamy
Kuchenna KontrrewolucyaDanie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. 1/2 młodej kapusty, 150g truskawek, 75ml klarowanego masła, 0,5l bulionu warzywnego, łyżeczka czerwonego pieprzu, sok z agawy (może być cukier), sól macierzanka Kapustę pokroić, posolić, zgnieść i odstawić na parę minut. W garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać(...)około 10 minut na niewielkim ogniu. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z agawy lub cukrem. Dodać połowę rozgniecionego pieprzu czerwonego oraz połowę posiekanej macierzanki. Zupę dokładnie zmiksować (można przetrzeć przez sito), w razie potrzeby doprawić solą. Wlać zupę do talerza, na wierzchu ułożyć truskawki. Udekorować rozgniecionym czerwonym pieprzem i listkami macierzanki. zastawa
królestwo garówząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową. Dynię kroimy na grube plastry usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Myjemy kawałki pod bieżącą wodą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)miąższem z pieczonej dyni. Dodajemy obrany z łupin pieczony czosnek. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, tak aby płynu było 5 cm ponad warzywa. Masę zagotowujemy, dodajemy curry, kardamon i trzy łyżki oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zupę zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu. Na patelni zrumień
SMYKWKUCHNIzupach-kremach w tym celu. Jej dodatek podnosi też prozdrowotne właściwości zupy. 6-8 porcji - papryczka chili - 2 ząbki czosnku - kawałek imbiru (ok. 2 cm) - 2 szalotki - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczk przyprawy curry - pół łyżeczki kurkumy - olej ryżowy - 3 cukinie - 2 litry bulionu warzywnego - puszka mleka kokosowego - 1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej - 2 łyżki(...)około 5 minut. Dodajemy gorący bulion i gotujemy około 10 minut. A następnie dodajemy mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotujemy. Gdy cukinia jest miękka dodajemy kaszę i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy zupę sosem sojowym, rybnym i ewentulanie solą i pieprzem. Podajemy z ugotownaym osobno czarnym ryżem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło
Simple Dishmogłam więc wrócić do domu bez rzeczonej dyni, która ostatecznie stała się podstawą pysznej zupy, ku radości całej rodziny. Miło gdy dzieci cieszą się na widok dyniowych pyszności. Krem z pieczonej dyni i pomidorów składniki: 1kg dyni 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula bulion warzywny 1 łyżka serka mascarpone - opcjonalnie sól, pieprz chilli w proszku świeży tymianek wykonanie(...)wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładki krem. Otrzymamy dość gęsty mus, która należy przełożyć do garnka i rozrzedzić go bulionem. Możemy dodać łyżkę mascarpone dla lepszego smaku. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilli. Podajemy posypaną tymiankiem
Przysmaki KarolkiPrawdziwy domowy rosół, na bazie którego przyrządzane są np. zupy podawane w restauracji Biesiadowo w Łodzi, powstaje w oparciu o naturalne składniki. Jakie? Na pewno nie znajdziesz pomiędzy nimi kostki rosołowej. To wywar mięsny lub mięsno-warzywny, który swój smak uzyskuje w wyniku długiego gotowania. Zobacz, czego potrzebujesz, by go przyrządzić. Mięsny czy warzywny? Wybór należy do Ciebie. Jeżeli chcesz(...)wrzuć do rosołu, dzięki temu wywar nabierze pięknego, złocistego odcienia. Dodaj wszystkie przyprawy i częściowo przykryj garnek pokrywką. Gotuj na minimalnym ogniu – tak, by wywar nie zaczął wrzeć. Gotuj zupę przez minimum 2 godziny. Im dłużej, tym lepiej. Przecedź przez sito wywar do mniejszego garnka. Z sita wybierz warzywa, które możesz ponownie wrzucić do oczyszczonego już rosołu. Podawaj z makaronem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne