zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:165/331)

Krem z porów i ciecierzycy 158

mnie jedno. Ciecierzyca zdominowała smak zupy, która przypominała mi trochę…grochową. Pewnie dla smakoszy ciecierzycy to oczywista oczywistość, ja jednak byłam tym faktem nieco zaskoczona;) Bardzo ciekawe połączenie. Jak dla mnie do powtórki. 2-3 pory 1 duża cebula 2 puszki ciecierzycy 1 ząbek czosnku 100 g kremówki 1,5 l bulionu warzywnego 1-2 łyżki oleju sól, pieprz(...)chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy całość. Gdy warzywa się zeszklą, łączymy je z bulionem. Dodajemy połowę ciecierzycy. Gotujemy około 10-15 minut. Gdy por zmięknie, zupę miksujemy. Doprawiamy solą, oraz pieprzem. Dodajemy resztę ciecierzycy, po czym wlewamy śmietankę (któregoś razu nie miałam, nie dodałam i też było pysznie). Zupę podajemy z grzankami. Ciekawą alternatywą jest również podanie

Smaki Na Talerzu
Pikantna zupa meksykańska 146

salsy ułożona na wierzchu zupy. Składniki zupy meksykańskiej: (4 porcje) 2 łyżki oliwy (używam olej rzepakowy) 1 duża czerwona cebula (dałam 2 małe) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kuminu (kminu rzymskiego) 2 papryczki chipotle w zalewie, posiekanych ( używam takich ) lub 1 łyżka pasty chipotle 1 łyżka brązowego cukru 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżeczka suszonego oregano(...)takie ) sól morska, świeżo mielony pieprz   Do podania : 100 g sera Lancashire (użyłam Cheddara) – pominąć w wersji wegańskiej 1 dojrzałe awokado 1/2 pęczka kolendry   Przygotowanie zupy meksykańskiej: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Odstawić. Ziarna kuminu uprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć (ale się nie przypalą). Odstawić. Podgrzać bulion i trzymać gorący

Moja Delicja
Botwinka z jajkiem i ziemniakami 140

tłuczone ziemniaki do zupy. Wymyśliłam sobie, żeby ziemniaki zalewać zupą bezpośrednio w talerzu. Tak smakowała najlepiej.  Uwaga: ponieważ do przygotowania botwinki używamy buraków razem z liśćmi i łodygami, najlepiej wykorzystać takie, co do których mamy pewność, że były hodowane ekologicznie.  Składniki (na 4 porcje): 1 litr bulionu warzywnego 2 pęczki młodych buraków z botwinką  4 jajka ocet(...)Botwinę pokroić, dodać do gotujących się buraków i gotować jeszcze 3-4 minuty. Botwinkę doprawić do smaku, zakwasić octem (ok 2 łyżek). Śmietankę zahartować, czyli wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i wlać do garnka. Dodać posiekany koperek. Jajka ugotować na twardo. Obrać, pokroić, dodać do zupy.  Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc z łyżką masła.  Do każdego talerza włożyć utłuczone

Obiad gotowy
Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem 178

dyni sok z 1 pomarańczy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy szczypta imbiru w proszku woda lub bulion warzywny sól i pieprz Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę.  W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oleju. Dodajemy dynię i chwilę smażymy. Podlewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy(...)szczyptę imbiru. Po chwili zalewamy wodą do zakrycia dyni. Gotujemy do miękkości ok 30 min.  Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym lub prażonymi płatkami migdałów

Atlas Smaków
Krem z zielonych szparagów 149

jest moim największym i najbardziej surowym krytykiem kulinarnym. Ponieważ jednak zupa mu zasmakowała mogę ją bez skrupułów polecić każdemu:) Krem jest bardzo delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki : łyżka masła łyżka oliwy 1-2 szalotki 1-2 ząbki czosnku 500ml bulionu warzywnego 500g zielonych szparagów sól, pieprz sok z polowy cytryny Przygotowanie(...)zaczną mięknąć, dodać główki i gotować jeszcze przez kilka minut, co chwilę sprawdzając twardość szparagów, aby ich nie rozgotować, żeby nie straciły koloru. Wyłowić kilka główek szparagów do dekoracji. Zupę zdjąć z ognia, przestudzić i dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Natychmiast podawać przybrane główkami szparagów. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z cukinii 190

recepturę do własnych potrzeb. W niecałe 20 minut powstała wspaniała kremowa zupa, tak pyszna, że zniknęła jeszcze szybciej niż się pojawiła ;). Z całego serca polecam! Składniki na 6 porcji: 500 g cukinii (2 młode sztuki) 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 ząbek czosnku listek laurowy 1 łyżka suszonej, warzywnej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie) 1 łyżeczka soli(...)kolendry). Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek laurowy, zmiksować na krem. Kolendrę i pieprz lekko rozgnieść w moździerzu. Połowę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Pozostałą mieszanką udekorować zupę w miseczkach. Smacznego! Wyliczenia: cukinia 3,5 zł cebula 0,2 zł ziemniaki 0,25 zł czosnek, oliwa, przyprawy 1 zł Koszt całego dania

Obiad za dychę
Zupa pomidorowa - ze świerzych pomidorów 137

przykryciem do miękkości (około 30 minut), od czasu do czasu mieszając. Wywar mięsno-warzywny przelewamy przez sito, a następnie przecieramy do niego pomidory. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą i cukrem do smaku. W miseczce ucieramy śmietanę z mąką i zalewamy 2 łyżkami wazowymi gorącej zupy. Mieszamy, tak aby otrzymać jednolity płyn. Przelewamy do zupy i całość gotujemy do momentu

Qchnia po prostu
FALAFEL – kuchnia arabska 210

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy , jak i ciecierzycy . Zupy/ kremy, kotlety, farsze, hummusy albo inne pyszności z grochu wprost uwielbiam! Dziś pokażę Wam jak

Ostra na Słodko
Kapuśniak na żeberkach 172

Tradycyjny kapuśniak na żeberkach na wywarze drobiowym lub warzywnym z dodatkiem kminku, który nie tylko nadaje charakterystycznego posmaku, ale również wspomaga nasze trawienie. Prosty kapuśniak na

Moja Delicja
Zupa krem z rukoli 105

Dla wielbicieli włoskich smaków  Składniki 125 g rukoli 100 ml oliwy z oliwek 1,2 l bulionu warzywnego 125 g mozzarelli pomidorki koktajlowe sól, pieprz

R'n'G Kitchen
FALAFEL IDEALNY 206

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy , jak i ciecierzycy . Zupy/ kremy, kotlety, farsze, hummusy albo inne pyszności z grochu wprost uwielbiam! Dziś pokażę Wam jak

Ostra na Słodko
Krem szczawiowo miętowy 129

Zupa szczawiowa w trochę innym wydaniu bo w formie kremu i z lekką nutą mięty. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Nie zalecam tyko długo przesmażać szczawiu bo traci kolor. 1 cebula duża 3 ziemniaki 3 garście szczawiu 1 litr wywaru warzywnego sól, pieprz 3 gałązki mięty 1/3 szklanki śmietany słodkiej olej do smażenia 3 jajka Szczaw dokładnie przebieram

wesoła kuchnia
Zupa szpinakowa 156

Prosta, super szybka zupa <3 Składniki 300 g szpinaku baby 200 g wędzonego boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 ziemniaki 1 marchew 1,2 l bulionu warzywnego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym maśle smażymy boczek, ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek

R'n'G Kitchen
Zupa grzybowa 247

została zupą świąteczną? Postaram się niedługo wszystko dokładnie opisać. Póki co jednak przedstawiam przepis na moją zupę grzybową z suszonych grzybów. Składniki: 2 garście suszonych grzybów 1 duża cebula 2 marchwie 1 pietruszka pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 litry bulionu warzywnego 150ml słodkiej śmietanki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy około

Jacob Tastes
Zupa z czerwonej fasoli 100

Pyszna, pożywna zupa w 30 min? Da się zrobić ;) Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku 50 g masła 300 g ziemniaków 1,2 bulionu warzywnego 50 g kaszy orkiszowej 1 puszka czerwonej fasoli (425 ml) 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania