Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni - doskonała na jesienne i zimowe chody :) SKŁADNIKI 1,2 kg dyni (ze skórką i pestkami) 1 cebula 5 pomidorów 4 ząbki czosnku 0.5 l bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy 60 ml mleka kokosowego sól, pieprz kurkuma, kumin, ostra papryka oregano pestki dyni PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, dynię kroimy na kawałki
Moje Kuchenne Rewelacjejadłam, ale podzieliłam się z współbiesadnikami ; ). Zupa była smaczna, na tyle dobra, że przygotowałam ją w domu oczywiście trochę zmieniając jej komponenty. Jeżeli jesteście ciekawi efektów to przygotujcie ją w domu! Do przygotowania potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli (łącznie ok 400 g po odsączeniu) ok 500 ml bulionu (u mnie warzywny) ok 150- 200 g boczku 1 szalotkę(...)gotujemy ok 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią (jak będzie gorąca) pokrojony w drobną kostkę boczek i cebulkę – smażymy aż całość będzie rumiana. Zupę miksujemy blenderem i gdy będziemy już mieli jednolitą konsystencję dodajemy zawartość pateli. Mieszamy, podgrzewamy i doprawiamy. Zupę podajemy gorącą posypaną serem (wtedy fajnie się stopi) i posypaną czymś zielonym
Szybko Tanio Smacznieintensywny smak, co zdecydowanie nam podpasowało. Jest także dość rzadka, więc jeśli ktoś lubi gęstsze zupy powinien dodać więcej warzyw lub zmniejszyć ilość bulionu, albo jeść tak jak my zagryzając świeżą bułeczką :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " kruche babeczki ") 1,5 litra bulionu warzywnego 2 duże pory (tylko ich biała część) 2 spore marchewki 2 bardzo duże ziemniaki 1 ząbek
Simply Foodpowstał pomysł na zupę krem batatowo-selerową. Wyszła pyszna. Delikatnie słodka i lekko ostra zarazem. Zupa batatowo-selerowa. Składniki na 4 -6 porcji: 2 bataty 1 duży seler sól, pieprz, suszony rozmaryn i tymianek 2 łyżki śmietany 18% ok. 600 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek Bataty i selera obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na blachę wyłożoną
Miksturownikszybko, bez problemowo, a w smaku przebija każdą zupę krem. Na zakończeniu sezonu dyniowego idealnie zaspokoi Wasze kubeczki smakowe do następnego ich wysypu. Nie czekajcie, tylko róbcie! Z przepisu wychodzi 5 porcji, jedna ok. 470ml to ok. 50kcal. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25 wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia Hokkaido (700-1000g) - 2 spore(...)kroimy w kosteczkę. Marchew i ziemniaki, również obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy do ich miękkości ok. 25 minut. Zupę miksujemy na krem (jeżeli jest z byt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody - wszystko uzależnione od ilości użytej dyni), doprawiamy i podajemy z jogurtem/śmietanką, świeżym pieprzem, oliwą i/lub prażonym słonecznikiem
Be Fit Be Strongbulionu warzywnego sol, pieprz oliwa do smazenia Przygotowanie : Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i dusić przez kilka minut aż zmięknie. Następnie dodać przyprawy: imbir, kolendre, pieprz kajeński, cynamon, curry, wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć, w razie potrzeby, gdyby cebula i przyprawy przysychały do dna, podlać wodą. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki (im drobniejsza kostka, tym zupa szybciej się
Codzienne GotowanieKiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki 1 dynia hokkaido 1 marchewka 3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka szczypt chilli Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy
My Chcemy Jeśćkroimy w kosteczkę. Do garnka przekładamy paprykę, zalewamy około 1,5l wody, dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy 15 minut. Pomidory blendujemy i dodajemy do papryki. W tym czasie na patelni przesmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i czosnek i zarumieniamy na złoto. Przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę słodką, ostrą oraz sól i pieprz do smaku - gotujemy całość
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJedna z moich ulubionych zup. Robiona ekspresowo, bo maluszek nie pozwala mamie zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Dla niego jest tam zbyt nudno ;) Składniki: 0,7 l. wody + domowa kostka rosołowa warzywna - do smaku lub wywar z gotowania warzyw sok z buraków świeżych lub kiszonych majeranek 3 ząbki czosnku (mniej, jeśli nie lubisz) sól pieprz koncentrat pomidorowy
chwile dla mniewykorzystać i zrobić pyszną, rozgrzewającą zupę. Dynię piekłam razem z czosnkiem i warzywami, przez co nabrała fajnego aromatu i smaczku. A dodatek curry i imbiru dodatkowo urozmaicił i wzbogacił jej smak. Naprawdę polecam! ok. 750 g. dyni kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek sól pieprz ok. 1 litra rosołu (lub bulionu warzywnego) 1 marchewka 1 pietruszka szczypta curry imbir (może(...)nagrzanego piekarnika i piec, aż warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut). Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać rosołem (na początek wlać odrobinę, potem podczas miksowania dolewać, żeby zupa nie była za rzadka) i zmiksować wszystko blenderem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. Zagotować. Podawać zupę gorącą, z grzankami lub posypaną prażonymi nasionami słonecznika albo pestkami dyni. (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej dyni, jest lekko pikantna, najlepiej smakuje podana z prażonymi pestkami dyni i pieczywem czosnkowym. Składniki: 2 kilogramy dyni 1 cebula 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 250 ml.śmietany 30 % masło 1 litr bulionu warzywnego mielone chilli sól Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy(...)garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, lekko studzimy, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku, pestki dyni prażymy na suchej patelni, posypujemy zupę przed podaniem
Bajeczna Kuchniabrak nowych wpisów sprawiają, że zagląda tu co raz mniej osób. Zanim na dobre się pożegnam to zaproponuję Wam coś bardzo prostego, coś za czym przepadają moje dzieci. Zwyczajna zupa z zielonych szparagów, która z niewielkim dodatkiem stała się hitem i gości u nas co drugi dzień. Ciekawe kiedy dzieciarnia się znudzi? Póki co korzystam z okazji, że jeszcze ciągle(...)wykonanie: W bulionie warzywnym (około 500ml) gotuję pokrojone w dużą kostkę cebulę i ziemniaki. W tym czasie przygotowuję szparagi, myję je i odcinam zdrewniałe końcówki. Kroję na mniejsze kawałki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodaje do nich szparagi i gotuję 5-10 minut. Zestawiam z ognia. Miksuję blenderem. Ponownie stawiam na ogniu, dodaję bulion by zupa nabrała odpowiedniej konsystencji oraz
Przysmaki Karolkizimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku(...)zalewamy je bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przed miksowaniem wyciągam cześć ziemniaków, aby zostały w kawałkach. Smacznego :) Artykuł Kremowa zupa porowo-ziemniaczana pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdobrą sprawę nawet nie wiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek. I co? Jak myślicie, jak smakowała? Otóż ku zdziwieniu wszystkich rozeszła się(...)małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek (mrożony) 2 łyżki na talerz wykonanie Pokrojoną kalarepę, pietruszkę i por zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Miksuję blenderem. Podgrzewam i doprawiam śmietaną, solą i pieprzem. Dodaje też łyżkę masła. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam wodę do osiągnięcia porządnej konsystencji
Przysmaki Karolkipierwszy raz jadłam w Maroku. Gęsta, pożywna i mocno rozgrzewająca. W mojej wersji nie ma mięsa, jest za to tofu wędzone, które sprawia że czuć zapach wędzonki. Ja tą zupę uwielbiam, mam nadzieję, że harira będzie także częstym gościem na Waszych stołach. Składniki : szklanka soczewicy czerwonej szklanka soczewicy zielonej puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie puszka pomidorów krojonych(...)Kombu pomaga w trawieniu, nie ma smaku. 2l bulionu warzywnego ( można go przygotować na bazie z warzyw, lub na szybko dodać kostkę rosołową, mimo że jest to dwa litry wody, to kostka jedna ) pietruszka pęczek 2 łyżki oleju Wykonanie Do dużego garnka o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, papryczkę
Apetyt na Zielonebyła naprawdę (!) pikantna. Dodałam do niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą) ok. 1,5 - 2 litrów wywaru warzywnego lub drobiowego (ja akurat nie miałam, więc zalałam warzywa(...)gotowania poprzednich dań. A nawet jeśli nie zostały, to nie wyrzucamy ich! Odłamujemy i odkładamy na bok Dlaczego podzieliłam szparagi na trzy grupki? Ponieważ główkami ozdabiamy gotową już zupę-krem. Z kolei środki podzielone na grube plastry łatwiej będzie można odróżnić od zdrewniałych końcówek, które zostawiamy niepokrojone, tylko w całości Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki Dymkę wraz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comurok tego warzywa. Zupa dyniowa wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się prezentowały? Koniecznie w takim razie skorzystaj z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar . Zniżka dostępna na hasło „ZDROWE-GOTOWANIE”. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny(...)warzywnego i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę
ale Pyszniezupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą Składniki: 280 g soczewicy 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 3 spore ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia bulionu używam domowej warzywnej pasty bulionowej Karmelizowana(...)Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy, oprócz ziemniaków. Gotujemy aż soczewica lekko zmięknie, około 15 minut, po czym dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Dwie dodatkowe cebule kroimy w cienkie plasterki, papryczkę pozbawiamy nasionek
Kulinarne przygody Gatityprzystało na kapuśniak, konkretna i sycąca. Pikantność zupy można sobie dostosować do własnych preferencji zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 g kiszonej kapusty sól, pieprz, cukier Cebulę obrać, przekroić(...)pomidory z puszki i wlać bulion. Dołożyć kiszoną kapustę i pozostałe 2 plastry boczku. Całość gotować około 30 minut na średnim ogniu aż smaki przenikną się wzajemnie. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie chili
My simple kitchen