Zupa pachnąca lasem, lekka aromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby. 30 dkg podgrzybków 1 por biała część kawałek selera 1 marchewka 3 ziemniaki średnie liście selera sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 litra wywaru warzywnego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane(...)dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej 5 minut. Mąkę rozrabiam w ziemnej wodzie, dodaję do gotującej się zupy, zagotowuję , dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.. Posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniaszczyptą chili. Połączenie składników idealne. Gęsta i sycąca zupa z pewnością Was rozgrzeje. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Składniki 600 g marchwi 750 ml bulionu warzywnego 3 gruszki 1 szalotka 3 cm imbiru 1 mała papryczka(...)przez minutę, mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki, jednolity krem. Doprawiamy do smaku pieprzem, cukrem i solą. Zupę podajemy z grzankami. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnikrem ze szparagów, której smak i wygląd wynagradza obecne anomalie pogodowe Zupa krem ze szparagów 2017-05-10 20:39:02 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 pęczki zielonych lub białych szparagów 4 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 2 garści szpinaku szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka kokosowego sól, pieprz(...)gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze kilka minut, następnie dodaj główki szparagów (kilka zostaw do dekoracji) i szpinak. Trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj w stojącym blenderze razem z mlekiem kokosowym na gładki krem. Podawaj np. ze śmietaną i świeżymi ziołami. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Zupa krem ze szparagów
Powiedz dietom nienależy przesadzić aby nie zdominował smaku zupy - ma stanowić tylko dodatek smakowy. Możecie go oczywiście również pominąć. A w kolejce czeka już rabarbar - mam dla Was już kilka smakołyków z nim w roli głównej. Zatem będzie się działo :) Składniki: pęczek białych szparagów 1/2 cebuli 400 ml bulionu (najlepiej drobiowy lub warzywny) 1/4 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz opcjonalnie: kawałki wędzonego(...)około 10 minut. Na końcu dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty (jeśli chcemy użyć główek do dekoracji należy je po ugotowaniu wyjąć). Część bulionu odlać a resztę zupy zmiksować dolewając bulionu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zupę przelać z powrotem do garnka. Dolać śmietanę kremówkę (wówczas nie należy już jej gotować tylko podgrzewać) i przyprawić do smaku solą
My simple kitchennajszybsza zupa na wielki głód i chłód. Totalnie wegańska i bezglutenowa i piekielnie szybka. Potrzebujemy: 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 500 g czerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie się ilości) 2,5 litra bulionu warzywnego (lub wody) 2 szklanki(...)cebuli, czosnku oraz przyprawach. Chwilę smażymy. Dosypujemy soczewicę i mieszamy. Zalewamy wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajemy przecier lub pulpę, mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka
ladykitchenBardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Składniki: ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego, 10-12 sporych ząbków czosnku , 3 łyżki masła , mielony biały(...)czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć gorącą zupą, żeby nam się nie zważyła. Można też wymieszać ją dokładnie z łyżeczką mąki i wtedy wlać do zupy, i zagotować
Codzienna kuchnia niecodziennajego przepisów i choć mam wątpliwości czy te zupę można zrobić w 15 minut, to z pewnością jest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;) Składniki : 1-2 szalotki lub dymka 1 papryczka chili pół dyni piżmowej 3 małe marchewki kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna) gałązka świeżego rozmarynu litr wrzątku puszka ciecierzycy (400g(...)masę cebulową z rozmarynem, chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować. Dodać ciecierzycę z puszki, zupę podgrzać, doprawić do smaku papryką, solą (ostrożnie) i pieprzem. Podawać natychmiast przybraną jogurtem greckim. Smacznego
Codzienne GotowanieSkładniki: (4 porcje) 1 bardzo duży burak (lub dwa mniejsze) 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 4 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 3 łyżki octu jabłkowego (lub zwykłego) 5 szkl. wody 1 łyżeczka cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego majeranku 4 jajka sól i pieprz natka(...)Wrzuć pokrojone w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, przykryj i gotuj 5 min. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj przez 10 minut. Obranego buraka zetrzyj na dużych oczkach, włóż do zupy, dodaj ocet i majeranek, gotuj 25 min. (cały czas pod pokrywką). Wyjmij ziela i liść laurowy. Do śmietany wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie mątewką. Dolej chochlę płynu z zupy
Delicious Placebyło tak…no zupa dzisiaj musi być! Ale jaka…chodzenie po sklepie, oglądanie, zaglądanie…masakra! No i do domu powrót z niczym :P A tu takie bogactwo warzyw! No to zaszaleliśmy ;) Składniki 250 g mielonej cielęciny 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 100 g brukselki(...)pokrojoną marchew, seler, ziemniaki (duża kostka), smażymy kilka minut i zalewamy gorącym bulionem. Następnie dodajemy oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół) oraz groszek. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy po 10 min razem z pokrojonymi szparagami, gotujemy jeszcze 5 min. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Hartujemy wywarem z zupy, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy
R'n'G Kitchendoprawiona ziołami i – jeśli lubicie – lekko pikantna. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini to genialne danie gotowe w mniej niż pół godziny. Co więcej – jeśli chcecie ją przygotować latem, w pełni sezonu pomidorowego – wynagrodzi Was dodatkowo niezastąpionym smakiem świeżych pomidorów. Składniki: 2l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 puszki pomidorów pellati (400g każda(...)doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Delikatnie zagotować i dodać tortellini. Gotować (na małym ogniu) aż tortellini będzie gotowe. Dodać odsączoną fasolkę i szpinak. Gotować jeszcze 2 minuty. Toskańską zupę pomidorową z kiełbasą i tortellini podawać od razu posypaną parmezanem. Post Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnisprawą roślin strączkowych jak czerwona fasola, ciecierzyca i zielona soczewica. W tym roku zupa się sprawdziła się podwójnie. -8 na dworze…Naprawdę przydała się na rozgrzewkę. Perska zupa noworoczna Składniki: 6-8 porcji 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 300 g ugotowanej ciecierzycy 300 g ugotowanej czerwonej fasoli 60 g zielonej soczewicy, waga sucha 300 ml pokrojonej natki pietruszki(...)łyżka soli 1,5-2 l warzywnego wywaru 50 ml oliwy kwaśna śmietana do podania Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj pietruszkę, kolendrę, miętę, pokrojoną w piórka dymkę i opłukaną soczewicę. Smaż przez 5 minut. Przełóż do garnka, wsyp przyprawy i wlej wywar. Gotuj zupę przez 25 minut. Odcedź ciecierzycę i fasolę (użyłam ekologiczne
codojedzeniacebulki nabiorą złotego koloru. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub wodę i łyżeczkę vegety, czerwone ziarenka pieprzu.. Dodać dynię i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować tak długo aż dynia będzie miękka. podczas gotowania wywar może się wygotować więc trzeba uzupełnić wlewając wodę. Zupa krem powinna być dość gęsta. Jak już dynia jest miękka zmiksować
Kuchnia Pokoleńsię zgadziłam. Od siebie dodam nawet- nigdy więcej zup żółtkiem zaprawianych. A fuj! Z całego zamieszania tylko to dobre, że liznęłam nieco wiedzy na temat gotowania raków, historii kulinarnej Dolnego Śląska i utwierdziłam, że eksperymentowanie jest nie dla mnie. raki 10 sztuk (dokładnie mięso i skorupki z odwłoków) litr bulionu warzywnego (z kostki) żółtko szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu(...)przelałam całość przez sitko. Tak oczyszczony bulionu zaprawiłam żółtkiem, przyprawiłam gałką i pieprzem, lekko pogotowałam. Ostatecznie dodałam jogurt, wrzuciłam mięso z odwłoków. Podałam z minibagietką. Szczerze powiem, zupa w ogóle mi nie smakowała. Nigdy więcej raków! Nawet w restauracji
bastalenaciepły, gruby koc i kulić się na kanapie. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Jeśli nie macie ( lub nie chce się Wam przygotowywać ) bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też będzie smacznie, a czas przygotowania ulegnie drastycznemu skróceniu. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bez skóry 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy(...)puszki - całość gotować kilka minut. Na tym etapie możemy zmiksować pomidory lub pozostawić kawałki - ja zmiksowałam. Do pomidorów dolać bulion, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać soczewicę i gotować zupę, od czasu do czasu mieszając, 12-15 minut. Na koniec zupę doprawić do smaku. Podawać posypaną siekaną kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego
kolorowotorcikowoMamy sezon na dynie, grzechem byłoby więc z tego nie skorzystać :) Nigdy wcześniej nie robiłam takiej zupy, poszperałam więc tu i ówdzie i znalazłam świetny przepis. Pochodzi on z książki B. Bytnerowicz pt. "Kuchnia oszczędnej gospodyni" z 1987 roku. Tytuł adekwatny do założeń bloga, czyż nie? :) Zmieniłam w niej tylko, a raczej dodałam przyprawy, o których autorka wydała się całkowicie(...)Składniki: - ok. 400 g dyni - 1 litr bulionu warzywnego - 200 g pomidorów - 1 łyżka margaryny - 1 łyżka mąki - 1/2 szklanki śmietany 18% - posiekana natka pietruszki - grzanki (np. takie jak tu ) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa (można zastąpić mielonym imbirem) Przygotowanie jest bardzo proste, zajmuje co prawda sporo czasu, jednakże przez jego większość zupa robi się sama ;) Najpierw miąższ dyni kroimy
Kulinarne zapędy KokosaNasze małe wspomnienia z wakacji. Zupa pełna smaku ,pożywna i szybka w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu ,kto lubi zdecydowane smaki. Składniki 500 g polędwicy wieprzowej puszka krojonych pomidorów 500 g ziemniaków 400 g marchewki 150 g kiełbasy czosnkowej 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 liście laurowe natka pietruszki biały pieprz sól Przygotowanie(...)razem podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i gotujemy na średnim ogniu 35 min. 10 min przed końcem gotowania dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz podsmażone mięso. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchen