bardzo uniwersalny owoc, trochę słodki w smaku, ale przepyszny. Możemy zrobić aromatyczne i rozgrzewające zupy krem z dyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu, potrawki warzywnej z ryżem i innych. Czyli możemy jeść dynię na słodko, jak i wytrawnie. Uwielbiam dynię
dobra gospodyni dom wesołym czynidokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka). Wszystkie dania są proste
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepadam za zupami, ale moje dzieci i owszem. Młodsza szczególnie za rosołem. A jak rosół to dużo włoszczyzny i oczywiście makaron. Włoszczyznę można wykorzystać na wiele sposobów, chociażby do tradycyjnych sałatek warzywnych, ale że za nimi też nie przepadam, to… Wyszedł dość czasochłonny, ale smaczny przepis na szybkie kołduny z warzywami (tu przewaga marchewki) i króliczym mięsem, na którym
gutfutwracałam w taką pogodę z uczelni, a babcia stawiała na stole miskę gorącej zupy. Gęstej, sycącej, takiej prawdziwej, domowej. Pora więc ją ugotować;) Niech będzie to kapuśniak, taki właśnie gęsty i treściwy, który ma w sobie rozgrzewająca moc. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego (może też być mięsny) 2 ziemniaki kawałek selera 2 marchewki ok 0,5kg kapusty 1 cebula
Obiad gotowyserek mały topiony holenderski sól i pieprz ********************************************* Do garnka wlać 2 litry wody,ugotować BUlION warzywny,dodać starte warzywa i mięso mielone.Gotujemy 30 minut.Dodać przyprawy,ryż,cukinię wraz skórkę pokrojoną w kostkę i serek topiony oraz przecier.Zagotować aby serek się roztopił a zupa trochę zgęstniała.Zaprawić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody,zagotować ,można dodać kubek jogurtu naturalnego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiponiewaz jak powiedzial moj najwiekszy krytyk i znawca pan K., kalafiora w ogole w tej zupie nie czuc i zajadal az mu sie uszy trzesly;) Polecam! nieduzy kalafior 2 srednie ziemniaki 2 male cebule 2 zabki czosnku 1 lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka czarnuszki 1 lyzeczka ziaren kolendry 1 lyzeczka ziaren kuminu
Codzienne Gotowanielanguage:#0400;} Dla tych ,którzy podobnie jak ja uwielbiają fasolkę szparagową. Pyszna ,delikatna w smaku zupa zadowoli wasze podniebienia. Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej filet z kurczaka 2 marchewki pietruszka mały seler biała część pora 4 ziemniaki łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa kozieradka mielona sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchendrobna kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone buraki smażyć kilka minut. Wlać wywar warzywny i sok z jabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje o 1/3. Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą. Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka . Filet z pstrąga
Plate of Joysię na nią, to warto ją kupić i spróbować, bo jest naprawdę przepyszna. Kolejna z zup, która trafiła na moją listę 'naj' więc serdecznie Was zachęcam do wypróbowania tego prawdziwie śródziemnomorskiego smaku :) * słodka papryka czerwona- 250 g (3 sztuki) * sok pomidorowy- 1 szklanka * wywar warzywny- 600 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 3-4 krążki * świeża bazylia
Kraina Miodem Płynącatylko nutka,ale caly akord smakowy.W tym polaczeniu jest i charakter i harmonia.Kremowa konsystencje zupy przelamuja chrupiace grzanki.Dodatek rzezuchy delikatnie zaostrza smak. Skladniki na porcje: 1/2 kalafiora (moj byl naprawde duzy) 1 cebula 1 zabek czosnku 200 ml mleka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego 1 lyzka masla ghee+1 sol,pieprz 4 kromki razowego pieczywa tostowego galka muszkatalowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny – ale można też zastąpić oliwę tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty
Poezja smakuroślinnego. Korzyści z jedzenia dań tego typu oczywiście jest więcej, gdyż soczewica najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw, które również maja działanie prozdrowotne. Zapraszam zatem na pyszna, rozgrzewającą zupę. Zupa z soczewicy i pomidorów składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 kartonik krojonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego(...)soczewicę i zalewam 6 szklankami wody lub bulionu warzywnego, w zależności czym dysponuje. Do garnka przekładam cebule z przyprawami. Przepłukuje patelnię by na niej nic nie zostało i przelewam to do garnka z soczewicą. Gotuję do miękkości soczewicy. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaje do garnka pomidory. Gotową zupę lekko miksuje. To nie ma być zupa krem idealnie
Przysmaki Karolkikluskami. Ale odkąd poznałem zupy krem to polubiłem je jadać. Raz na jakiś czas można sobie taka przyrządzić. Dodajesz wszystko na co masz ochotę miksujesz i gotowe. Na ten konkretny przepis wpadłem przypadkiem, chyba podczas rewolucji Gesslerowej i odkąd zrobiłem pierwszy raz, wpisała się na stałe w menu. Składniki: 1,5l bulionu warzywnego 400g boczku 200g serek kanapkowy naturalny(...)wlewamy bulion, wrzucamy drobno posiekane ziemniaki, przesmażoną cebulę z czosnkiem, wysmażony boczek oraz majeranek i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy serek kanapkowy i mieszając rozpuszczamy go w zupie. Blendujemy i zupka gotowa. Podaję ją z grzankami, mega smakuje również z małymi mięsnymi klopsikami Smaczny i bardzo treściwa zupka. Wartości odżywcze oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana
Smacznie Pysznie Kaloryczniescroll down for English Dwukolorowa zupa, czyli w sumie dwie, które robi się jednocześnie. Zainspirowana powidłami z nutą pomarańczy, które widziałam na moich wypiekach , postanowiłam to połączenie przekształcić w pyszną zupę. Sama śliwką z pomarańczą też się sprawdzi, choć gruszkowo-imbirowy mus nadaje ostrości. Polecam! Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji(...)śliwek · skórka otarta z połowy pomarańczy · 750 ml bulionu warzywnego (500 + 250) · 5 gruszek · ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru Przygotuj: blender dwa garnki Śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy
Bazując na smakuzapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca! Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad! Ja podałam z makaronem , Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Polecam! SKŁADNIKI: - soczewica zielona – 1 szklanka - soczewica czerwona – 1 szklanka - bulion warzywny – ok. 1,5 l - sól – 1 łyżka(...)dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut ( do zmięknięcia ). Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką. Wlewamy spowrotem do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili. Dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką. Posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego
Ostra na Słodkomną zupa z avocado, w końcu postanowiłam zrobić. Bardzo zaskakujący smak, doskonale smakuję z grzankami, z wędzonym łososiem, krakersami czy pasztecikami i koniecznie na gorąco. Pogoda nas nie rozpieszcza to na rozgrzanie będzie w sam raz, tylko trzeba porządnie przyprawić pieprzem :-) Składniki: 2 avocado 2 cebule 1 łodyga selera naciowego 6 szklanek warzywnego bulionu ( mięsny zepsuje(...)tartce , seler obrać z włókien, opłukać i bardzo drobno pokroić. Zalać gorącym bulionem, doprawić do smaku przyprawami. Dodać oliwę, wymieszać, dołączyć pozostałe avocado pokrojone w małą kostkę i pozostawić zupę pod przykryciem na 15 min. Przed podaniem posypać pietruszką i podawać z ulubionymi dodatkami
pieprzny smaczekwiem która wspanialsza...?? Ale wiem na pewno, ze lepszej zupy dyniowej nie jadłam... 🙈🙉🙊 SKŁADNIKI: 3 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 350 g ziemniaków 1 kg dyni (lub 800 g dyni hokkaido - nie trzeba obierać ze skórki) 500 - 600 ml bulionu warzywnego 250 ml mleka kokosowego 1 - 2 cm korzenia imbiru 1/2 łyżeczki przyprawy(...)miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlej mleko kokosowe i dodaj masło, zamieszaj i gotuj jeszcze 1 - 2 minuty . W razie potrzeby dodaj jeszcze sól i pieprz do smaku. Zupę podawaj z kleksem z mleka koksowego i uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepyszna, aromatyczna zupa z świeżych grzybów leśnych z kremową śmietanką, słodkawą marchewką i cebulką. Podana z makaronem lub grzankami stanowi pyszne jesienne danie. Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula 300g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) sól, czarny pieprz łyżka mąki pszennej 1 marchew 1l bulionu warzywnego lub wywaru z gotowania grzybów 150ml słodkiej śmietanki 30% do podanie: makaron(...)oprószamy grzyby mąką. Po tym czasie wlewamy bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotujemy po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę hartujemy chochlą gorącej zupy, dodajemy do garnka. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę serwujemy z dodatkiem makaronu lub grzanek. Czas przygotowania: 30' Trudność: łatwe Ilość porcji
Pyry na Gazkolejną rozgrzewającą i sycącą zupę :) 3-4 porcje: łyżka masła klarowanego puszka drobno siekanych pomidorów bez skórki (passaty pomidorowej, im lepsza jakość tym lepszy smak) duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku łyżeczka suszonej bazyli lub łyżka posiekanej świeżej 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów 100 g czerwonej soczewicy 1 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki(...)bulionem, dodajemy opłukaną soczewicę i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Pod koniec, jeśli trzeba, doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i ozdabiamy łyżką śmietany.. Smacznego :) Artykuł Zupa z soczewicą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdość drobno (ale bez przesady, będziemy zupę blendować), zeszklić na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać pora pokrojonego w plasterki i smażyć jakieś 5 minut mieszając ciągle, uważając by warzywa się nie przypaliły. Następnie dodać rzeżuchę i zalać winem. Poczekać aż płyn odparuje. Dodać przyprawy, wymieszać dokładnie i wlać wywar warzywny lub wodę. Doprowadzić do wrzenia i dusić(...)trochę świeżych listków rzeżuchy do dekoracji. Można ją posypać także prażonymi ziarnami. 1 PORCJA to ok 145 kcal , węglowodany: 11g, białko: 2g, tłuszcz: 10g Informacje dla diabetyków: w porcji zupy znajduje się 1,1WW i 1 WBT SMACZNEGO! Artykuł Zupa z rzeżuchy pochodzi z serwisu Dietolog
DietologBazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami. Składniki: duża garść liści rzodkiewki 1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego(...)umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek, oba rodzaje papryk
Czerwień i błękitNikt dokładnie nie wie skąd pochodzą naleśniki. Jadaliśmy je w różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy. Można jed podawać na słodko albo z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMikimama. Zupa z białej kapusty jest niezwykle prosta do przygotowania, choć nieco czasu zajmuje jej gotowanie kapusty, aby była miękka. Krem z białej kapusty jest nadzwyczaj smaczny, lekko słodki, nieco kwaskowy - jednym słowem niezwykle ciekawy, zdecydowanie warto jej spróbować! Składniki: 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku pół niedużej białej kapusty ~500ml bulionu warzywnego ~100ml śmietany(...)kapustę, chwilę smażyć po czym zalać bulionem, tak aby zakrył kapustę. Zagotować, a następnie dusić na niewielkim ogniu, do czasu aż kapusta będzie miękka. Gdy kapusta będzie miękka zupę dokładnie zmiksować (blenderem ręcznym lub kielichowym), doprawić do smaku solą i pieprzem, dolać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać gorącą z chipsem z bekonu. Smacznego
Codzienne Gotowanie