garnka. Zalać bulionem, może być mięsny jak również warzywny. Gotować aż cukinia będzie miękka. Następnie dodać pokrojony serek topiony i mieszać. Gdy serek się rozpuści zestawić z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zupkę można podawać, ja podałam z chrupiącymi grzaneczkami. Polecam też: Zupę krem z cukinii z koperkiem
Monia miesza i gotujezupy, aby przełamać kremową konsystencję – świetnie sprawdzą się grzanki. Zupę można udekorować także groszkiem czy np. przesmażonymi pieczarkami. Krem z zielonego groszku z mascarpone: 400 g zielonego groszku (wyłuskanego lub mrożonego) 4 spore cebule szalotki 4 średnie ziemniaki 200 ml białego wytrawnego wina (3/4 szklanki) 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone(...)mascarpone i blendujemy ponownie. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym (lub rozmrożonym) groszkiem oraz grzankami czosnkowymi (u mnie pełnoziarniste) lub groszkami ptysiowymi. PS: Jeśli chcemy wzbogacić smak zupy, można podczas blendowania dodać świeże zioła, np: bazylię, miętę czy kolendrę. Post Krem z zielonego groszku z mascarpone pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutylko zobaczyliśmy groszek, to od pomyśleliśmy o zupie. Miało być tak zwyczajnie, wyszło jak to u nas…zwyczajnie na nasz sposób. Składniki 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi(...)uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez 15 min na średnim ogniu. Zupę doprawiamy sosem rybnym i pieprzem. Podajemy z makaronem, kapustą, jajkiem i dymką
R'n'G Kitchenjest numerem jeden w kremowych zupach. Podałam ją z plastrami gruszki przesmażonymi z serem camembert. Koper włoski ma niepowtarzalny aromat lekko anyżkowy. Z gruszką stanowi świetny duet. 4 gruszki 1 por biała cześć kawałek 1 kawałek korzenia selera 1 pietruszka korzeń 1 fenkuł 1 cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 750 ml bulionu warzywnego 60 g sera camembert sól, pieprz(...)minut. Na końcu dodaję sól, pieprz, papryczkę chili i miksuję blenderem. Jedną gruszkę kroję na cienkie plastry i przesmażam na oleju na patelni, układam na nich kawałki camemberta. Zupę podaje z gruszką, zielonym fenkułem
wesoła kuchniaSkładniki: 100 g świeżego szpinaku 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz olej oraz kawałek sera(...)bakłażanem i papryką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z podzielonym na kawałki serem z niebieską pleśnią
Czerwień i błękitRozgrzewająca , kremowa zupa selerowa idealna na te porę roku. Można ja podawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku. Składniki: ok. 500 g selera korzeniowego 2 ziemniaki /średniej wielkości/ kawałek pora /biała część(...)winne jabłko ok. 4 szklanki wody /lub bulionu warzywnego/ 3 łyżki oliwy z oliwek sól morska/do smaku 1 /2 łyżeczki imbiru w proszku świeże listki majeranku lub tymianku
Zakamarki mojej kuchniłupinek i dodany do zupy na sam koniec, żeby jeszcze lekko chrupał... Do tego cytrynowy aromat, niewielka ilość przypraw, żeby nie stłumić delikatności groszkowego smaku. Pyszna, lekka, niemal wiosenna zupa w środku lata. Dodatek gęstej śmietany i warzyw sprawia, że jest również sycąca; doskonała na lipcowy obiad. Zróbcie sobie groszkową przyjemność! Składniki na 2 porcje: 1 niewielka cebula posiekana(...)straci kolor) zagotować, dodać sól i przyprawę warzywną, nad garnkiem wycisnąć plaster cytryny, następnie wrzucić go do garnka i dalej gotować ok. 3 min. 3. Wyjąć plaster cytryny, wyłączyć ogień, dodać pieprz i ewentualnie jeszcze doprawić solą. Do kubeczka przełożyć creme fraiche lub śmietanę, wlać do niej 1-2 łyżki gorącej zupy, wymieszać, ponownie dodać 2 łyżki zupy, wymieszać
Kuchnia Prezydentowejbardzo prosty i robi się sam. A zupa jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna. Składniki na 4 porcje: 600 g marchewki 1 średni ziemniak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 800 ml bulionu warzywnego sól i pieprz 4 łyżki kremu kokosowego, gęstej(...)mocno podgrzać bulion. Gorącym zalać podsmażone warzywa. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc/ gaz i gotować 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować. Zupę ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do miseczek udekorować kleksem kremu lub śmietany, zieleniną i małymi marchewkami. Smacznego
Pełny talerzobiera ze skórki, ale jest przepyszna w smaku! Jamajska zupa dyniowa Składniki: 400 g pieczonej dyni (dynię upiekłam wg sposobu Oli (Moja Kuchnia) - kawałki dyni układamy skórką do dołu pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C) 1 duża cebula 2 duże pomidory 2 łyżki masła 250 ml bulionu warzywnego (użyłam warzyw do wywaru - marchewkę, pietruszkę, kawałek selera(...)może pryskać!). Czosnek starłam, wrzuciłam na patelnię z niezbyt mocno rozgrzanym olejem, dodałam imbir, kurkumę, curry, wiórki kokosowe, paprykę w proszku i przesmażałam wszystko razem kilka minut. Dodałam do zupy, doprawiłam solą i gałką muszkatołową. Podawałam z kwaśną, gęstą śmietaną, pietruszką i grzankami ziołowymi. Zupa zgłoszona do akcji
Kuchnia Prezydentowejrazem " warzywa na patelnię" wykorzystałam na zupę. Na pewno nie jest to mój odkrywczy pomysł, ale w momencie gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu- sięgam po ten patent. Składniki : u mnie opakowanie warzyw na patelnię orientalnych- 750 g hortexu 3 małe ziemniaki 1 cebula liść laurowy sól, pieprz do smaku ok 1 l. wody majeranek, malutka płaska łyżeczka czerwonej(...)talerzu łyżkę śmietany. Bez śmietany też powinna Wam smakować :) Mieszanka warzywna składa się z marchewki, papryki czerwonej, pomarańczowej, żółtej, groszku zielonego, pora, kiełków fasoli Mung. Ja dodałam jeszcze pieprz czarny mielony oraz majeranek i pieprz ziołowy. Doprawiłam już w miseczce mlekiem ryżowym. Papryka wędzona którą dodałam "podkręciła jeszcze ostrość zupy, takie lubię :) Otrzymałam garnek zupy smacznej zupy. W handlu jest
Proste Potrawybotwinkę i miała być tradycyjna zupka, i jakoś tak spontanicznie - pod wpływem trwających od kilku dni niesamowitych upałów, pomyślałam, że na botwinkę mam ochotę (zawsze zresztą), ale na gorącą zupę... nie bardzo. Może więc zrobić jej troszkę inną, chłodną odmianę? :) I takim to sposobem upichciłam po raz pierwszy w życiu chłodnik z botwinki :) Składniki: 2 pęczki botwinki(...)garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy odrobiną cukru, pieprzu i soli,zostawiamy do ostudzenia. Ogórki obieramy, siekamy w kostkę lub trzemy na tartce o grubych oczkach. Maślankę roztrzepujemy ze śmietaną, wlewamy do naszej zupy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Wkładamy
Walijskie Pichceniewykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Pikantna zupa z pieczonych warzyw Składniki 2 zwykłe marchewki 2 marchewki filetowe (można je kupić w marketach albo dodać nasze polskie marchewki) 3 pietruszki około 500 g dyni piżmowej (waga(...)bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa
Cztery Fajerywykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw. Moja dzisiejsza pikantna zupa z pieczonych warzyw została dodatkowo wzbogacona listkiem limonki kaffir (można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Pikantna zupa z pieczonych warzyw Składniki 2 zwykłe marchewki 2 marchewki filetowe (można je kupić w marketach albo dodać nasze polskie marchewki) 3 pietruszki około 500 g dyni piżmowej (waga(...)bulionu warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajestem wrażeniom zimowego przemarznięcia, o których tak ładnie pisze Marzena. Oczywiście, co się odwlecze... Ale na razie proponuję danie, które przynależy raczej do zimniejszych pór. Delikatna, łagodna, czarująca kolorem zupa, którą nazwaliśmy w domu witaminową bombą. Przy okazji ubyło znów trochę jabłek z toreb, które tachamy co chwila ze szkoły(...)Składniki: 500 g upieczonych (lub ugotowanych) buraków 2 jabłka 4 szalotki 100 ml białego wina 1 litr bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki (1+1) octu balsamicznego 1 łyżka syropu malinowego 3 łyżki białego serka kremowego 1 łyżka chrzanu kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz oliwa Wykonanie: 3 szalotki posiekać i zeszklić w garnku
zadanie-gotowanietylko jesienią. Zupę można podać z grzanką z wiejskiego chleba na zakwasie. Czas przygotowania: 30 minut Porcji: 6 Składniki: 500 g grzybów leśnych, 1 szalotka lub ½ cebuli, 1 ząbek czosnku, 3 plastry Speck’a 5 łyżek masła, 3 łyżki wytrawnego białego wina, ok. 1 l bulionu z kury lub warzywnego, sól i świeżo mielony pieprz(...)ogniu 25 minut. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, zdjąć brązową skórę, p odsmażyć razem z grzybami do dekoracji. Speck pociąć na cienkie paseczki, wysmażyć na chrupiący chrust. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, na dnie każdego talerza położyć porcję szynkowego chrustu, zalać zupą, na wierzch wyłożyć porcję usmażonych grzybów i szynki
SzczyptaSmaQ