Bałam się, ponieważ nigdy wcześniej go nie robiłam, ale moje obawy na szczęście okazały się bezpodstawne. Wyszedł pysznie za pierwszym razem! Kolejna zupa do mojej kolekcji kulinarnej :) Składniki na żurek (5 litrów): 3 lub 4 marchewki seler 3 pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego surowy wędzony boczek ok 25 dag 3 lub 4 duże ziemniaki 2 ząbki czosnku(...)warzywa (i zrobić z nich np. sałatkę warzywną) i dodać cebulę z boczkiem oraz ziemniaki. Gotować 15 minut. Wlać żur i zagotować. Stopniowo dodawać śmietanę, zagotować. Dodać obrany, rozgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem według uznania. Osobno gotowałam kiełbasy przez czas około 30 minut. Pokroiłam je w plasterki i wrzuciłam do zupy. Zapewne można kiełbasy gotować także w zupie
Karola gotujewiedzą (bo chwaliłam się często), że najlepszą zupę gulaszową robi moja Teściowa. Moja nie do końca umywa się to Jej, ale też jest dobra, ba, nieskromnie powiem: bardzo dobra! :) Składniki: 2 duże cebule 500 g mięsa wołowego 1 duża papryka 2 średnie marchewki 1 litr bulionu - najlepiej wołowego, ale może być też warzywny 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe(...)minut aż papryka się lekko zrumieni. Dodać bulion, przecier pomidorowy, liście laurowe, obie papryki i gotujemy na niewielkim ogniu przez około godzinę - mięso powinno być miękkie, a zupa trochę odparować i zmięknąć. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i nadal gotujemy. Jak ziemniaki zaczną mięknąć - robimy kluski rzucane i dodajemy do zupy. Kluski rzucane Jajko dokładnie bełtami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Polecam! Scroll down for recipe in English Pożywna zupa z dynią, soczewicą i szpinakiem (6 porcji) Składniki: 900 g dyni, obrać i pokroić w 2 cm kości 200 g szpinaku 200 g czerwonej soczewicy, opłukanej 2 średnia cebula, drobno posiekana 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka mielonego(...)miękkości dyni i soczewicy. Dodaj szpinak i gotuj przez około 5 minut, aż szpinak „zwiędnie”. Dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj zupę posypaną prażonymi migdałami i kolendrą. Smacznego! English version Pumpkin, spinach and lentil soup (6 servings) Ingredients: 900 g pumpkin, peeled and cut into 2 cm dice 200 g spinach leaves
karmelowyzostało na zupę. Składniki: - 1,2 kg do 1,5 kg dyni, ja używam piżmowej, bo jej smak najbardziej mi odpowiada - 5 pomidorów - 2 cebule - 5 ząbków czosnku - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku - 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku - kumin, sól i pieprz do smaku - 1 litr wywary warzywnego W dobrej(...)układamy na blaszce. Pieczemy je w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 200 C, pod koniec włączam grzałkę z góry aby ładnie je przyrumienić. 2. Wywar warzywny zostawiamy z całą jego zawartością warzyw na których się gotował i dodajemy oczywiście wszystkie upieczone na blaszce warzywa. Z pomidorów wycinam tylko zielone twarde części, a czosnek i cebulę pozbawiam łupiny
Apetyczna babeczkaKrem z cukinii i ziemniaków, to bardzo aromatyczna zupa. Najlepiej smakuje, podana z podpieczonymi na patelni, pestkami dyni i słonecznika. Składniki: 3 ziemniaki (około 300 g) 2 średnie cebule 1 marchewka oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku sól pieprz 600 ml - 700 ml bulionu warzywnego ziarna słonecznika pestki dyni (polecam Skworcu ) Wykonanie: Cebulę(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze 2 minuty. Cukinię z czosnkiem przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy, aż zmiękną. W międzyczasie zupę doprawiamy pieprzem i jeśli zachodzi potrzeba, solą. Zupę miksujemy na gładki krem. Nasiona słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy ziarnami. Smacznego
Smak mojego domuprzechodzę z z tematu zup do obecnego hasła, czyli "mielonego". Maciek rzucił mi wyzwanie przygotowania "zmielonej słodyczy" ;) Coś mi tam chodzi po głowie. Może uda mi się to zrealizować :) PS. Mam maszynkę :) Składniki: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ulubiona przyprawa do mięsa puszka pomidorów krojonych Łowicz koncentrat pomidorowy Łowicz 2 l bulionu warzywnego sól pieprz beszamel(...)łyżka masła, 2 łyżki mąki, mleko, szczyypta gałki muszkatołowej natka pietruszki makaron Wykonanie: W garnku przygotować bulion warzywny. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawą. Uformować małe kulki i obtoczyć je w mące pszennej. Klopsy wrzucać na gotujący się bulion i gotować ok. 20 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać aż składniki się połączą. Następnie wlać mleko
zadanie-gotowaniechcemy bardziej zupę czy danie główne 1 limonka 40 g grzybków mun 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 40 g imbiru 1 i 1/2 łodygi trawy cytrynowej 10 g papryki chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek bulion warzywny Przygotowanie: - grzyby zalewamy zimna woda(...)smażyliśmy na patelni i gotujemy na małym ogniu - trawę cytrynowa kroimy w cieniusieńkie plasterki i również dorzucamy do gotującej się zupy - na koniec dorzucamy cukier, sos sojowy oraz sok z limonki UWAGA: przed nalaniem dokładnie mieszamy, inaczej na dnie zostanie imbir, cebula, czosnek, trawa cytrynowa i przyprawy przez co ostatnia porcja będzie ciężka
Pora na pora i pomidoraMówiłam już, że kocham zupy kremy? :) Ostatnio szukałam informacji, z czego jeszcze takową można zrobić i znalazłam - por! Warzywo z zasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania. Składniki: - 3 pory (białe części) - 1 litr bulionu warzywnego - 100 g masła - 2 łyżki mąki - 1 łyżka śmietany - sól, pieprz - chleb do zrobienia grzanek - twardy(...)rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy nań nasze przyszłe grzaneczki. Przejdą one wtedy zarówno smakiem masła, jak i podstawy naszego dzisiejszego obiadu. Gdy będą gotowe, odkładamy je do przestygnięcia. Kiedy zupa będzie już zdecydowana w smaku a por miękki, blendujemy ją na gładką masę. Teraz do małego kubeczka dajemy łyżkę śmietany, dolewamy do niej odrobinę wody, by nabrała wodnistej konsystencji
Kulinarne zapędy KokosaIdealny o każdej porze roku. SKŁADNIKI: Łyżka oliwy Marchewka Cebula 2 ząbki czosnku 4 spore papryki (czerwone) Buliona warzywny (ok 2 szklanki) Łyżka koncentratu pomidorowego
Kopystką po garachZupa pomidorowa, zagęszczona czerwoną soczewicą, do podania tradycyjnie z makaronem, lub jeśli lubicie z czosnkowymi grzankami . Soczewica ją zagęszcza i nadaje delikatnego smaku. Składniki: 2 kg pomidorów 0,5 - 0,75 litra bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 100 g czerwonej soczewicy Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy i wkładamy
Smak mojego domublogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 średnich ziemniaków 1 marchew 1/2 średniego selera 1/2 niewielkiej cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 gałązki natki pietruszki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego
Czerwień i błękitBardzo lubię wyciskane soki , są zdrowe i pyszne , owocowe lubię najbardziej, ale warzywne też bardzo mi smakują. Dziś proponuję jeden z moich ulubionych wyciskanych soków
Kawa z mlekiemPikantna, rozgrzewająca zupa krem cebulowa! Świetnie smakuje z grzankami! Koniecznie spróbujcie. :) Składniki: 6 niewielkich cebul 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki pikantnej papryki mielonej szczypta majeranku szczypta tymianku 700 ml bulionu warzywnego (przepis TUTAJ ) 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy plastry. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę
Gotuj z Mąkąpietruszki oraz kalafiora. Całości lekko słodkawego smaku dodaje cebula oraz wyrazisty czosnek. Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. S kładniki: 1 kalafior 2 średnie pietruszki korzeniowe średni seler lub ½ dużego 2 białe cebule 3-4 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy 1l bulionu warzywnego lub drobiowego sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzewamy masło
Pyry na Gazwarzyw. Na moim blogu znajdziecie kilka zup kremów, tym razem padło na paprykowy. Zupę podaję z grzankami, tartym serem, natką. Składniki: 5 czerwonych papryk 4 pomidory obrane ze skórki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku 1.2 l bulionu warzywnego lub rosołu 100 ml śmietanki kremówki szczypta słodkiej i ostrej papryki natka pietruszki
Zasmakuj KuchniDomowy rosół z kaczki. Pyszny, lecz jeden z najtłuściejszych. Można się skusić na taki syty i gorący mięsno-warzywny rosół, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewa
Zasmakuj Kuchniplasterki 3 białe cebule 50g masła 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego) 100ml mleka 1,5% (bez laktozy) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Szparagi dokładnie wypłukać i oberwać zdrewniałe końce. Końcówek nie wyrzucać, można je wykorzystać na przykład do aromatycznej zupy szparagowej . Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać końce. W garnku zagotować wrzątek
DietologZupa w 20 minut-do tego sycąca i pyszna. Niemożliwe? A jednak :) SKŁADNIKI: 4 kawałki (po ok. 20 cm) białej i jasnozielonej części pora 3 -4 średnie ziemniaki ok. 2 litry bulionu warzywnego Kawałek sera z białą pleśnią, ew. śmietankowego Hochanld Ew. sól Pieprz Kurkuma Kilka plasterków wędzonego łososia Łyżka oliwy lub masła PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, pora
Kopystką po garachwarzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy z maksymalną ilością warzyw. - Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia). - Codziennie na kolację podawawać danie warzywne. Ważne! Miejmy na uwadze inhibitory i kwas fitowy. Pamiętajmy o moczeniu nasion
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki: ♥ awokado ♥ duży ogórek ♥ duży pęczek szczypiorku ♥ 200ml jogurtu sojowego ♥ 250ml bulionu warzywnego ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ sól, pieprz Wykonanie: Awokado, ogórka oraz szczypiorek wrzucamy
Kasia Sarnaparmezanem (lub innym twardym serem). Prawda, że łatwe? A z pozostałego bulionu/wywaru robimy zupę na następny dzień. Honorietta planuje krupnik. Można oczywiście użyć kostki rosołowej (ale smak już nie będzie ten sam), gdy mamy lenia i pominąć gotowane mięso, w wersji wegetariańskiej (wtedy najlepiej używać wywaru warzywnego
Karczma Honoriettyrobiłam na haloween, gdyż wówczas dynia była wszechobecna. Przepis banalny, a zupa rewelacyjna jeśli ktoś lubi pikanterie :) SKŁADNIKI : - 1 mała dynia - 2 pomarańcze - 3 plasterki świeżego imbiru - łyżeczka suszonych papryczek chilii - pieprz - sól - łyżka miodu - świeża natka pietruszki - do przyozdobienia - śmietana 18 % - szklanka bulionu warzywnego Zaczynamy od obrania dyni, troszkę się trzeba namęczyć - każdy musi na nią
dlaSmaQTym razem pokusiliśmy się o wzbogacenie pomidorowej o ciecierzycę i pieczarki. Wyszło smacznie. Składniki pomidory krojone z puszki 750 ml bulionu warzywnego 100 g pieczarek
R'n'G Kitchentruskawki, później maliny, jagody, porzeczki... W tym roku sezon inauguruje u mnie zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym. Zawsze przygotowuję jej spory garnek, żeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;) Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół
Kulinarne Inspiracjekulinarny pamiętnik ', za który jestem wdzięczna autorce, gdyż zakochałam się w smaku tej zupy już od pierwszej łyżki! Gorąco zachęcam do jej przygotowania, może i Was tak samo zauroczy- jak mnie?! :) * ciecierzyca- 400 g (puszka) * pomidory bez skóry- 400 g (puszka) * mleko kokosowe- 400 ml * bulion warzywny- 250 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * ocet balsamiczny- 1 łyżka * świeża
Kraina Miodem Płynącanajczęściej,bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.Dzisiaj prosta ,aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki.Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.Zapraszam! Składniki: 2 spore selery 1 gruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła ghee sól,pieprz 0,7 l bulionu warzywnego kwaśna śmietana 2 łyżki 2 łyżeczki chrzanu 1 listek laurowy natka zielonej pietruszki Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4
Bon Appetit Małgorzatyczerwonwj soczewicy.Jesli jeszcze nie probowaliscie tej kombinacji goraco polecam,bo ta prosta zupa to poezja smaku -kremowa,aromatyczna, chrupiace grzanki-pycha. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewki 120 g czerwonej soczewicy 20 g swiezego imbiru 1 mala cebula 0,75-1 l bulionu warzywnego 2 kromki pieczywa razowego 2 lyzki masla ghee natka pietruszki sol,pieprz Cayenne Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prawdziwa grochówka według przepisu Mamy. Składniki: -1 i 1/2 szklanki łuskanego grochu -wędzonka -2 marchewki -5-6 ziemniaków -ząbek czosnku -przyprawa warzywna -majeranek -ok
Maminek kulinarny