Aromatyczna i pyszna zupa zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Dodatek gałki muszkatołowej i pomarańczy nadaje jej egzotycznego posmaku. Składniki - 400 g marchewki - 200 g ziemniaków - 100 g selera - masło - 2 jabłka - starta skórka i sok z ½ pomarańczy - 2 ząbki czosnku - 2 duże cebule - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu(...)Dodać pokrojone składniki. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15 minut. Całość zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smakupolecam! Scroll down for recipe in English Łatwa zupa z curry i warzywami (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego, np. rzepakowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki(...)gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka minut, aż zmięknie. W międzyczasie, wymieszaj śmietankę z jogurtem i wlej pod koniec gotowania do zupy. Zdejmij z ognia, dopraw jeżeli to konieczne i podawaj zupę posypaną świeżą kolendrą. Smacznego! English version Easy curry and vegetable soup (4 servings) Ingredients: 1 tablespoon of vegetable
karmelowyzwykle przed świętami opróżniamy zamrażarkę, pewnie po świętach znowu coś zostanie. Lubimy takie orientalne zupy, w zimne dni bardzo rozgrzewają, aromat zawsze unosi się w powietrzu po całym mieszkaniu. Takiego niezwykłego aromatu udzielił nam http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# , https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts , dostarczając niesamowitego bukietu przypraw "5 smaków". Składniki 1 łyżeczka masła ghee 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej(...)ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1,2 l bulionu warzywnego 5 g pasków grzybów mun 1 liść kaffiru opakowanie makaronu soba natka pietruszki pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. W rondlu, rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa
R'n'G KitchenProsta zupa krem, która zastąpi dwudaniowy obiad. Sycąca, dodająca energii, rozgrzewająca w chłodniejsze dni. Seler naciowy zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, a przy tym jest niskokaloryczny, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Krem z marchewki i selera Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 duży ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)kawałek świeżego imbiru 1,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Dodatkowo: grzanki czosnkowe do podania Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy drobno, marchew i pietruszkę kroimy w talarki, seler kroimy w 1cm kawałki, ziemniaki kroimy w kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy wszystkie warzywa oprócz imbiru
Smak mojej kuchnisię makaron kolanka, ja jednak wybrałam drobniejsze muszelki. Do czego? Do pysznej, tradycyjnej włoskiej zupy minestrone. Przepisów na tą zupę jest wiele, ja zrobiłam zupę bazując na przepisie z książki ZUPY, Le Cordon Bleu, wyd. Konemann. SKŁADNIKI 6 PORCJI 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekana w kostkę cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 drobno pokrojone marchewki 2-3 drobno pokrojone(...)pokrojonego w kostkę selera 100-150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka białej fasoli ok.1,5-2 litrów bulionu (u mnie warzywny) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu muszelki W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę, czosnek i boczek. Po chwili dodać pokrojone w kostkę warzywa i dusić
KUCHARNIAPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w
Kuchnia MagdaLenymakaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Składniki: 200 g makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu) 1 cebula 3 ząbki czosnku roztarte na pastę 1 puszka całych pomidorów (400 g) 4 marchewki 3 łodygi selera naciowego Duża garść szpinaku 4 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub ewentualnie wody 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki(...)łyżeczkę soli, a następnie wsyp makaron orzo. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odcedź makaron na 2 minuty przed wskazanym czasem. Krok 3 Przełóż makaron do garnka z zupą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj umyty szpinak. Smacznego! Artykuł Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzskładników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad. A może po prostu nazwać ją pomidorową z fasolą?;) Składniki: 200g wołowiny (karkówka, udziec) 100g chorizo 150g kiełbasy jałowcowej 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)wrzucić do garnka. Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele, wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut). Do zupy dodać fasolę, gotować jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami, wsypać do zupy. Posolić wg gustu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego
Obiad gotowyfanom nietypowych połączeń i ostrych dań. Zupa krem z brokułów i groszku: 2 średnie główki brokułów (2 x 500 g) 1 szklanka mrożonego groszku + do dekoracji 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 duża cebula 1 duża czerwona lub zielona papryczka chili (można dać dwie) 3-4 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)cebulę pokrojoną w kostkę lub półplasterki oraz posiekane na mniejsze części chili i czosnki (ja dałam dużą chili wraz z pestkami, aby danie było ostre). Zawartość patelni dodajemy do zupy i miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Dodajemy mleczko kokosowe oraz przyprawiamy zupę solą (ok. 1,5 łyżeczki – jeśli bulion był słony – mniej) i pieprzem. Zupę możemy przecedzić
Poezja smakudomowa vegeta musztarda susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione].Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa ziemniaki koper Do gotujących
Moje domowe kucharzeniedodać wyrazistości, do zupy dodałam cebulkę, czosnek oraz szczypiorek do dekoracji. Krem cukiniowo-ziemniaczany świetnie smakuje podany z drobnym makaronem, jak i grzankami. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 ziemniaki 1 cebula, np. czerwona 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody* 4 łyżeczki domowej wegety * odrobina oleju sól, pieprz kurkuma *wodę i domową wegete można zastąpić wywarem warzywnym Cebulkę obrać(...)pieprzem oraz odrobiną kurkumy) i zalać wodą wraz z dodatkiem domowej wegety. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy ziemniaki i cukinia będą miękkie to garnek zdjąć z ognia. Zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Krem posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Przygotowywanie zupy cukiniowo-ziemniaczanej Zupa przed i po zmiksowaniu Przepis STĄD
Ugotowaćniego zupa. Aby ją trochę wzbogacić podałam ją z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, skropioną olejem z pestek dyni, który ma także lekko orzechowy smak. Wszystko to razem świetnie się komponuje. Polecam gorąco tę kompozycję. Składniki: 1 kg topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego(...)czosnek oraz plastry topinamburu i ziemniaków. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Dolewamy mleko i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, natką pietruszki oraz delikatnie skropioną olejem z pestek dyni. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnymnie zupą! Unikałam jej jak tylko mogłam. Kwaśne to było, takie jakieś nie wiadomo jakie :) Bleee Obecnie, w sezonie letnim staram się wykorzystać szczaw jak najczęściej! Ale pamiętajmy żeby zupę szczawiową jeść z jajkiem i śmietaną!!! Zawarty w tych produktach wapń neutralizuje bowiem w pewnej mierze działanie kwasu i pozwala na zminimalizowanie szkodliwego wpływu szczawiu np. na ściany żołądka(...)Składniki: 15-20 g szczawiu 2 skrzydełka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie liść laurowy Na skrzydełkach gotujemy bulion drobiowo-warzywny. Warzywa musimy ugotować przed dodaniem szczawiu, bo po zakwaszeniu wywaru warzywa pozostaną twarde. A więc marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się skrzydełek. Wrzucamy 2-3 ziarenka
Olikowa kuchniauroczysty wieczór barszcz czerwony z uszkami, to u mnie króluje ON. Gotowany na całych kapeluszach borowików i podgrzybków, cebuli oraz z niewielkim udziałem włoszczyzny (w porównaniu do innych zup), zabielany śmietaną. Bardzo esencjonalny. Podczas gotowania obłędny zapach grzybów roznosi się po całym domu. Moja mama zawsze podaje do niego ugotowane, tłuczone ziemniaki, które można nabierać łyżką i maczać w gorącym(...)miseczki i dodajemy do niej 1-2 chochle wywaru grzybowo-warzywnego. Mieszamy do połączenia. Następnie ciągle mieszając barszcz, dolewamy rozrobioną śmietanę. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do barszczu znakomicie pasują ugotowane, tłuczone ziemniaki podawane na osobnym talerzu, które można maczać w grzybowej zupie :) Doskonale sprawdzi się też makaron np. łazanki (ok. 3/4 szklanki suchego
MyCookBook.pl