Idealny o każdej porze roku. SKŁADNIKI: Łyżka oliwy Marchewka Cebula 2 ząbki czosnku 4 spore papryki (czerwone) Buliona warzywny (ok 2 szklanki) Łyżka koncentratu pomidorowego
Kopystką po garachZupa pomidorowa, zagęszczona czerwoną soczewicą, do podania tradycyjnie z makaronem, lub jeśli lubicie z czosnkowymi grzankami . Soczewica ją zagęszcza i nadaje delikatnego smaku. Składniki: 2 kg pomidorów 0,5 - 0,75 litra bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 100 g czerwonej soczewicy Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy i wkładamy
Smak mojego domublogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 średnich ziemniaków 1 marchew 1/2 średniego selera 1/2 niewielkiej cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 gałązki natki pietruszki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego
Czerwień i błękitBardzo lubię wyciskane soki , są zdrowe i pyszne , owocowe lubię najbardziej, ale warzywne też bardzo mi smakują. Dziś proponuję jeden z moich ulubionych wyciskanych soków
Kawa z mlekiemPikantna, rozgrzewająca zupa krem cebulowa! Świetnie smakuje z grzankami! Koniecznie spróbujcie. :) Składniki: 6 niewielkich cebul 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki pikantnej papryki mielonej szczypta majeranku szczypta tymianku 700 ml bulionu warzywnego (przepis TUTAJ ) 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy plastry. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę
Gotuj z Mąkąpietruszki oraz kalafiora. Całości lekko słodkawego smaku dodaje cebula oraz wyrazisty czosnek. Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu i smaczna. S kładniki: 1 kalafior 2 średnie pietruszki korzeniowe średni seler lub ½ dużego 2 białe cebule 3-4 ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy 1l bulionu warzywnego lub drobiowego sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: W dużym garnku podgrzewamy masło
Pyry na Gazwarzyw. Na moim blogu znajdziecie kilka zup kremów, tym razem padło na paprykowy. Zupę podaję z grzankami, tartym serem, natką. Składniki: 5 czerwonych papryk 4 pomidory obrane ze skórki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku 1.2 l bulionu warzywnego lub rosołu 100 ml śmietanki kremówki szczypta słodkiej i ostrej papryki natka pietruszki
Zasmakuj KuchniDomowy rosół z kaczki. Pyszny, lecz jeden z najtłuściejszych. Można się skusić na taki syty i gorący mięsno-warzywny rosół, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewa
Zasmakuj Kuchniplasterki 3 białe cebule 50g masła 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego) 100ml mleka 1,5% (bez laktozy) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Szparagi dokładnie wypłukać i oberwać zdrewniałe końce. Końcówek nie wyrzucać, można je wykorzystać na przykład do aromatycznej zupy szparagowej . Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać końce. W garnku zagotować wrzątek
DietologZupa w 20 minut-do tego sycąca i pyszna. Niemożliwe? A jednak :) SKŁADNIKI: 4 kawałki (po ok. 20 cm) białej i jasnozielonej części pora 3 -4 średnie ziemniaki ok. 2 litry bulionu warzywnego Kawałek sera z białą pleśnią, ew. śmietankowego Hochanld Ew. sól Pieprz Kurkuma Kilka plasterków wędzonego łososia Łyżka oliwy lub masła PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, pora
Kopystką po garachwarzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy z maksymalną ilością warzyw. - Jako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia). - Codziennie na kolację podawawać danie warzywne. Ważne! Miejmy na uwadze inhibitory i kwas fitowy. Pamiętajmy o moczeniu nasion
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki: ♥ awokado ♥ duży ogórek ♥ duży pęczek szczypiorku ♥ 200ml jogurtu sojowego ♥ 250ml bulionu warzywnego ♥ 2 łyżki soku z cytryny ♥ sól, pieprz Wykonanie: Awokado, ogórka oraz szczypiorek wrzucamy
Kasia Sarnaparmezanem (lub innym twardym serem). Prawda, że łatwe? A z pozostałego bulionu/wywaru robimy zupę na następny dzień. Honorietta planuje krupnik. Można oczywiście użyć kostki rosołowej (ale smak już nie będzie ten sam), gdy mamy lenia i pominąć gotowane mięso, w wersji wegetariańskiej (wtedy najlepiej używać wywaru warzywnego
Karczma Honoriettyrobiłam na haloween, gdyż wówczas dynia była wszechobecna. Przepis banalny, a zupa rewelacyjna jeśli ktoś lubi pikanterie :) SKŁADNIKI : - 1 mała dynia - 2 pomarańcze - 3 plasterki świeżego imbiru - łyżeczka suszonych papryczek chilii - pieprz - sól - łyżka miodu - świeża natka pietruszki - do przyozdobienia - śmietana 18 % - szklanka bulionu warzywnego Zaczynamy od obrania dyni, troszkę się trzeba namęczyć - każdy musi na nią
dlaSmaQTym razem pokusiliśmy się o wzbogacenie pomidorowej o ciecierzycę i pieczarki. Wyszło smacznie. Składniki pomidory krojone z puszki 750 ml bulionu warzywnego 100 g pieczarek
R'n'G Kitchentruskawki, później maliny, jagody, porzeczki... W tym roku sezon inauguruje u mnie zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym. Zawsze przygotowuję jej spory garnek, żeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;) Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół
Kulinarne Inspiracjekulinarny pamiętnik ', za który jestem wdzięczna autorce, gdyż zakochałam się w smaku tej zupy już od pierwszej łyżki! Gorąco zachęcam do jej przygotowania, może i Was tak samo zauroczy- jak mnie?! :) * ciecierzyca- 400 g (puszka) * pomidory bez skóry- 400 g (puszka) * mleko kokosowe- 400 ml * bulion warzywny- 250 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * ocet balsamiczny- 1 łyżka * świeża
Kraina Miodem Płynącanajczęściej,bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.Dzisiaj prosta ,aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki.Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.Zapraszam! Składniki: 2 spore selery 1 gruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła ghee sól,pieprz 0,7 l bulionu warzywnego kwaśna śmietana 2 łyżki 2 łyżeczki chrzanu 1 listek laurowy natka zielonej pietruszki Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4
Bon Appetit Małgorzatyczerwonwj soczewicy.Jesli jeszcze nie probowaliscie tej kombinacji goraco polecam,bo ta prosta zupa to poezja smaku -kremowa,aromatyczna, chrupiace grzanki-pycha. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewki 120 g czerwonej soczewicy 20 g swiezego imbiru 1 mala cebula 0,75-1 l bulionu warzywnego 2 kromki pieczywa razowego 2 lyzki masla ghee natka pietruszki sol,pieprz Cayenne Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prawdziwa grochówka według przepisu Mamy. Składniki: -1 i 1/2 szklanki łuskanego grochu -wędzonka -2 marchewki -5-6 ziemniaków -ząbek czosnku -przyprawa warzywna -majeranek -ok
Maminek kulinarnykwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki: 2 puszki pomidorów 3-4 świeże pomidory 100 ml koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego lub kurczakowego garść świeżej bazylii 200 ml gęstej śmietany 1 łyżka mąki sól
Smaki EdytyKapuśniak z kiszonej kapusty to zupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso
W kuchennym oknie Ewykrotkim czasie. Zapraszam wiec na moja superszybka i bardzo lekka zupe :) Zupa z ciecierzyca skladniki: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 pory 2 cukinie 2 zabki czosnku 800g pomidorow z puszki 1 lyzka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 400g ciecierzycy z puszki 750ml buliou warzywnego sol, pieprz wykonanie: W rondlu podgrzewamy oliwe i podsmazamy na niej okolo 5 minut pokrojona
Przysmaki Karolkizapraszam na aromatyczną, gęstą i w przeciwieństwie do melancholijności - bardzo optymistyczną, słoneczną zupę krem. KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ . /przepis własny; współpraca z Winiary;/ ok. 1 kg świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody 2 kostki bulionu warzywnego Winiary 1 dojrzała pomarańcza 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub mniej, zależy
W kuchni Karmel-itkiidealnie pasuje do zupy która jest syta i można się nią najeść. Dynia o tej porze roku króluje w mojej kuchni i różne rodzaje kremów które z niej robię. 1 kg dyni hokaido 3 gruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka wina białego 1 szklanka mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu warzywnego pieprz, sól papryka ostra cynamon szczypta(...)dynię 30 minut. Na głębokiej patelni przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek, wlewam wino białe i redukuję płyn aż alkohol odparuje. Dodaję upieczoną dynię, gruszki, wlewam bulion i chwilę gotuję. Zupę miksuję blenderem, wlewam 2/3 szklanki mleczka kokosowego, doprawiam solą, pieprzem, cynamonem, papryką ostrą, dodaję skórę cytrynową. Zupę podgrzewam i podaję z ugotowanym aldente makaronem czekoladowym, polewam mleczkiem. Jedną gruszkę kroję
wesoła kuchnianasze zdrowie. Latem zupę można przygotować ze świeżych, wygrzanych w słońcu pomidorów. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsza. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min Składniki 800 g pomidorków krojonych z puszki 150 ml bulionu warzywnego 100 ml słodkiej śmietanki(...)podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory w tym czasie się ugotują. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki krem. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i chwilę gotujemy. Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu
Wędrówki po kuchniwcielić w życie, a raczej w zupę. Tacosy wprawdzie kitowe ze sklepu, ale krem od A do Z kukurydziany. Z ostrością nie przeginałam, bo cyckuję cały czas i nie chcę, aby Gizmo dziurę w pampersie wypierdział. A Stwórca i tak zawsze doprawia podług siebie. kukurydza (ok. 0,5kg) średniej wielkości cebula bulion warzywny (niecały litr) papryka słodka, chili, sól chili(...)wszystko się ułoży ;) Na koniec podgrzaną rozlałam do miseczek, wierzch chlusnęłam łyżką chili w płynie ( jakiś norweski wynalazek ) i podałam z kitowymi tacosami ;) Tacosy przygotowałam w czasie wystudzania zupy. Wystarczyło tylko rozkminić norweską instrukcję i podsmażyć mięso mielone. Banał ;) W dużym skrócie: do mięsa dodałam zawartość torebki A, zalałam zawartością torebki B i wymieszałam. Tacosowe muszelki podpiekłam, a następnie wypełniłam
bastalenawywar z warzyw lub mięsny albo po prostu woda -mleko kokosowe lub śmietana najlepiej tłusta,ale to już zależy od Was. -liść laurowy Pierwsze co robię to wstawiam wywar warzywny .Czyli tak ok 2 litry wody zagotowuję na małym ogniu z solą, zielem angielskim(3 szt) marchew,pietruszka,seler ,liść laurowy,kilka ziaren pieprzu.I tak na lekkim gazie zostawiam(...)dynia jest bardzo twarda. Następnie kroję w kostkę. Teraz zabieram się za nasze trzy cebule. Siekam je na średniej wielkości kostki.Nie muszą być idealne, gdyż i tak "zginą"w zupie. Tak samo jak dynię kroję imbir. Kawałek o wielkośći ok 5 cm obieram i kroję na plastry. Teraz bierzemy garnek. Ja przecedzam mój wywar i w tym samym garnku podsmażam
Pasje JolkiSkładniki: (4-5 porcji) 700 g. dyni Hokkaido (waga ze skórką, ale bez pestek) 2 nieduże gruszki 1 ząbek czosnku 1 cebula 2-3 szkl. bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki chili 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła do podania: pestki dyni, listki tymianku cytrynowego Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Gruszki przekrój wzdłuż na pół. Ułóż gruszki i dynię na blaszce(...)Wlej 2 szkl. gorącego wywaru z warzyw i dodaj dynię oraz gruszkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli wolisz rzadsze kremy dodaj jeszcze jedną szklankę gorącego bulionu). Dopraw teraz sosem sojowym oraz chili, wymieszaj. Zupę podawaj na ciepło, posypaną pestkami dyni i listkami cytrynowego
Delicious PlaceZupa Tom Yum Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 szalotki 8 małych pieczarek 150 g ugotowanej al dente fasolki szparagowej 1 papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 5 listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych 1000 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty(...)później dorzucamy szalotki i papryczkę. Przekładamy do garnka. Na patelni smażymy także przekrojone na pół pieczarki, przekładamy je do garnka, w którym będzie się gotować zupa. Wszystko zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym, sosem rybnym. Dodajemy pastę Tom Yum, fasolkę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 0,8 litra bulionu warzywnego, puszka mleczka kokosowego, 400 g 200 g oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić
Plate of JoyTotal time 30 min Letnia zupa szpinakowa z cukinią, porem i ziemniakiem z dodatkiem mleka kokosowego Author: cookinf for emily Serves: 4 Ingredients 2 łyżki oleju kokosowego (albo masła) ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki mielonego kminku rzymskiego 1 por 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 spora cukinia ½ litra wywaru warzywnego 1 puszka mleka kokosowego(...)pokroić w kostkę, czosnek posiekać Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć 1 minutę, dodać chleb i smażyć aż się lekko zarumieni, grzanki lekko posolić i podawać do zupy na wierzch 3.5.3226 The post Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym appeared first on Cooking for Emily
Cooking for Emilysmaczna. Ja swoją zupę miksowałam ale można warzywa tylko rozgnieść. składniki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łyżeczka kurkumy 3- 4 ząbki czosnku, rozgniecione 400 g kalafiora podzielonego na różyczki 500 g dyni, obranej, bez pestek, grubo pokrojonej 400 ml (puszka) mleka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego lub wywaru(...)wymieszać, następnie dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Zupę lekko przestudzić, a następnie zmiksować blenderem, albo rozgnieść warzywa widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków jeżeli wolimy zupę mniej gładką. Doprawić solą i pieprzem. Posypać pestkami dyni lub grzankami, kolendrą. Smacznego
Stare GarySezon zimowy to najlepszy okres na dania z jarmużu, dlatego polecam wypróbować mój autorski przepis na zupę... zdrową i bardzo smaczną zupę krem z jarmużu, podaną z jajkiem ugotowanym na twardo, pestkami dyni oraz chipsami z jarmużu. Prosta w wykonaniu i gotowa w 30 minut! Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne(...)świeżego jarmużu 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo pestki dyni Wykonanie: Jarmuż przekładamy na sitko, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Garść jarmużu odkładamy na chipsy, resztę dodamy do zupy. Jajka gotujemy na twardo. Chipsy z jarmużu
Kuchnia MagdaLenyMakaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jeden, którego podstawą są pieczone warzywa. Zupa dyniowa Składniki: 1-1,2 kg dyni (bardzo dobra jest dynia Hokkaido, ponieważ ma bardzo cienką skórę i jest słodsza w smaku), 6-7 ząbków czosnku, 1 duża cebula, 1 łyżka starego drobno imbiru, 1/2 łyżeczki curry, Sól, pieprz, szczypta kurkumy, 1-1,2 litra wywaru warzywnego lub warzywnej kostki bulionowej(...)potrzeby. Po upieczeniu dynię obrać ze skóry albo wydrążyć miąższ przy pomocy łyżki. Do garnka z bulionem włożyć warzywa, dodać przyprawy, zmiksować blenderem i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Zupa ma być gęsta, ale jeżeli potrzeba można dolać troszkę bulionu lub gorącej wody. Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, albo z grzankami. Smacznego! P.S. Każda zupa potraktowana jak „gorący
Moja Mama Gotuje