zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:200/331)

botwinka - pyszna zupa na lato 172

dzień, czy potrzeba czegoś więcej? Polecam Wam przepis na botwinkę - pyszną zupę na lato. Niektórzy gotują ją z ziemniakami i serwują z jajkiem na twardo ale równie dobrze możecie podać botwinkę z ziemniaczanym puree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-) składniki: 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) pęczek botwinki 1 średni burak  ząbek czosnku

babka w formie
49 przepisów z cukinią 231

cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Kotlety z cukinii Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem

Moja smaczna kuchnia
Alternatywa dla wielkanocnego żurku – krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą 205

spróbuj. Do gorącej zupy wsyp resztę szpinaku pokrojonego w paseczki. Zupę przelej do misek, a każdą porcję udekoruj ćwiartkami jajek i rzeżuchą. Składniki 250 g świeżego szpinaku baby (czyli całe opakowanie) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 duże ziemniaki – około 230 g 1 litr bulionu warzywnego odrobina oleju suszony czosnek niedźwiedzi (można pominąć) 4 jajka ugotowane na twardo

Eat me! Fit me!
Inspiracje kulinarne :-) 89

Dzisiaj zapraszam na inspiracje kulinarne, czyli co rodzina Guhl jada na codzień. Pani domu wybiera potrawy eleganckie i delikatne typu trufle z białej czekolady, od czasu

dolcevitainmykitchen
W domu: zupa gulaszowa 259

Poświęcamy pół godziny, a potem wszystko gotuje się samo Zapraszam na zupę gulaszową! SKŁADNIKI: 0,5 kg rostbefu wołowego 4 marchewki 4 pietruszki 4 duże ziemniaki 2 małe cebule 2 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej 1,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, ostra papryka, czosnek granulowany, pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy

Kuchnia w biegu
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 202

przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: * Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki

Z miłości do słodkości
Zupa pomidorowa z ciecierzyca i ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.81 154

upieczenie chleba a także przygotowanie mega smacznej zupy! Dzisiaj cieciorka rządzi!!! Zupa pomidorowa z ciecierzyca i ryżem 210 g ugotowanej ciecierzycy 60 ml ryżu basmati 1 łyżka oliwy 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku po szczypcie utłuczonych w moździerzu kolendry i kuminu 750 ml wywaru warzywnego 300 ml przecieru pomidorowego garść natki pietruszki W garnku na oliwie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa pomidorowa z pieczoną czerwoną papryką 137

jest ten na zupę pomidorową z pieczoną czerwoną papryką. Przepis jak zwykle trochę zmodyfikowałam pod siebie :)) Zupka pyszna, delikatna i wyczuwa się w niej pieczoną paprykę. Fajna po prostu :)) Polecam :) Składniki: 2 większe czerwone papryki 1 średnia cebula czerwona ok. 300 ml przetartych pomidorów 1 ząbek czosnku świeża bazylia świeża kolendra ok. 600 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek sól(...)Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Słonecznik wrzucamy na sucha patelnię i podpiekamy. Zupę podajemy w miseczkach, dodajemy łyżkę jogurtu, uprażony słonecznik i listki bazylii

kruche babeczki
szybkowar-papryki drobiowo-ryżowe z zieleniną... 123

Składniki: papryka żółta 8 sztuk, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, ryż ugotowany 2 woreczki, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku

W Mojej Kuchni Lubię
Niecodzienna kartoflanka – zupa krem z ziemniaków i porów, z wędzonym łososiem 192

jedna z moich ulubionych kartoflanek, a jako maniak ziemniaczany robię tą zupę w wielu postaciach. Spróbujcie, jest pyszna! SKŁADNIKI 1kg ziemniaków typu B lub C 250g pora – tylko biała i jasnozielona część 50g masła, 82% tłuszczu 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 kostki bulionowe (warzywna i z kurczaka) + 1,5l wody (lub taka sama ilość domowego rosołu

Karo in the Kitchen
Chłodnik z jajkiem 155

smakuje jak właśnie na łonie natury w Mikołajowie, gdzie koty na polanie łapią myszy....              Potrzebne składniki: pęczek świeżej botwinki   bulion warzywny  1/2 pęczku koperku 1/2  pęczku szczypiorku 2 ogórki zielone 1  pęczek rzodkiewki 1/2 maślanki 1/2 kefiru 1/2 jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 cytryna pieprz i  sól(...)ostygnięcia. Do zimnego wywaru dodajemy  sprasowany  czosnek oraz pokrojone warzywa:  rzodkiewki, ogórki zielone,  koperek, szczypiorek i zalewamy maślanką, kefirem i jogurtem. Jeżeli jest potrzeba doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Przygotowany chłodnik powinien być wstawiony min. na godzinę do lodówki. Podajemy z ugotowanym jajem

Łycha smaków
Zupa ziemniaczana po Świdnicku 120

wywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · pomidory 2 szt · pieczarki 6 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 1/2 szkl · wędlina 10 dag · żółtko jaja 1 szt · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · majeranek · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć. Obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pieczarki oczyścić

Camilla w kuchni
Perfekcyjny bulion warzywny. Bulion miłosny. 137

Dziś perfekcyjny bulion warzywny na bazie lubczyku.  Nie chcę używać kostki rosołowej, która ma w sobie dużo soli i substancji których nie znam. Wolę przygotować bulion, który jest naturalny, pachnie warzywami i jest zdrowy. Ten bulion to baza do zup i innych dań. Ja dodaję cały pęczek lubczyku więc bulion to afrodyzjak. W ludowych wierzeniach lubczyk miał niezwykłą magiczną

Apetyt na Zielone
Krem z pieczonych papryk 138

Wydaje się to być już bardzo oklepany temat, ale zupa ta jest tak pyszna, że grzechem byłoby jej nie przedstawić. Jeśli trafi chociażby do jednej osoby, która go jeszcze nie próbowała, to było warto ;D Składniki (na 6-8 porcji): - ok. 1,2 l wywaru warzywnego* - 4 papryki czerwone - 2 pomidory - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania