zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:205/331)

Krem z cukinii 138

Może wygląd nie oddaje smaku tej zupy, ale jeśli chcecie zjeść coś zdrowego i pożywnego, warto się skusić. Prosta w przygotowaniu, w przepisie proporcje na wielki garnek. Jadłam ją dwa dni pod rząd, a mimo to się nie znudziła :) Nie dodaje żadnych zabielaczy, ale jeśli wy lubicie, to warto dodać śmietanę czy jogurt naturalny.  Składniki ( na 8-10 porcji(...)cukinii i kabaczków (w dowolnych proporcjach) - 4 większe ugotowane ziemniaki - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - kilka plasterków wędliny typu krakowska sucha - 2 l wywaru warzywnego ( najlepiej razem z warzywami na których ugotowano wywar) - olej do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru, papryka słodka, chili cayenne, bazylia  Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę. Dodać pokrojoną

Corner With Recipes
ZUPA POROWO - ZIEMNIACZANA, CZYLI VICHYSSOISE 186

Bardzo prosta i bardzo tania zupa - krem z porów i ziemniaków, z dodatkiem zielonego groszku. Zupa o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji oryginalnie nazywa się Vichyssoise i podaje się ją latem jako chłodnik, a zimą jako rozgrzewający krem. Jej ugotowanie, łącznie z obraniem warzyw to tylko 20 - 25 minut, więc warto ją przygotować, a w dodatku tak już wspominałam(...)niewielki. Polecam! SKŁADNIKI: 4 łodygi pora 4 średnie ziemniaki 1  średnia   cebula  lub 3 szalotki 3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 600 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz 300 g groszku mrożonego (opcjonalnie) słodka śmietanka do polania (opcjonalnie) WYKONANIE: Z porów usuń zewnętrzne liście (mocno zielone), pozostawiając tylko

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem z papryki i soczewicy. 236

zupa to świetny pomysł na jesienny obiad. A dodatkowo jest bogatym źródłem witamin i białka. Sycąca  aromatyczna i dietetyczna :) Kolejnym plusem jest łatwość i szybkość wykonania.Wystarczy Wam 45 minut . Składniki: 4 średnie papryki 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka posiekana w plastry 1 pietruszka pokrojona w plastry 2 ząbki czosnku 1/2 l. bulionu warzywnego(...)czosnek wyciskamy z łuskwiny i dodajemy do gotującej się soczewicy. Gdy papryka delikatnie odparuje i przestygnie, obieramy ją ze skóry, czyścimy z pestek i pokrojoną w kostkę dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem około 20min, po czym zestawiamy z ognia i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Czasem doprawiam ją słodką śmietaną, lub dodaję kilka kosteczek

Farmażony
CHOWDER Z KUKURYDZY Z MAKARONEM 111

jeden z delikatniejszych makaronów dlatego idealnie pasuje do tej zupy. Składniki: 1/2 szkl. makaronu łezki Arc Pol 250 g kukurydzy z puszki 1 cebula 1/3 poru 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła szczypta chilli w proszku szczypta imbiru 1 łyżka mąki 2 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego 70 ml śmietany sól pieprz słodka papryka w proszku Makaron łezki

Kuchnia w oparach
Zupa krem z topinamburu 94

włoskimi i świeżą natką pietruszki oraz dodatkiem oliwy truflowej to zupa wyjątkowa, którą polecam dla całej rodziny, ponieważ topinambur ma bardzo dużo wartości odżywczych. Warto go jeść, póki jest dostępny w sklepach i cena nie odstrasza. Składniki na 2 porcje: 500 g topinamburu 3 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego cebula ząbek czosnku garść orzechów włoskich pęczek natki pietruszki łyżeczka suszonego

wyzwania kuchenne
Nudelzupa ze baniōm (Rosół z dynią) 137

minut mogecie 21 sie brać za jedzynie. Nim nalejecie tyj zupy na talyrze, to pamiyntejcie, żeby jōm jeszcze dosmakować 22 . Smacznego 1 czasem 2 ô= ło 3 ō- samogłoska w wymowie między o i u 4 znów 5 jeść 6 obiad 7 szybko 8 przygotować 9 nagotować 10 warzywny zestaw rosołowy 11 naprawdę 12 leniwi 13 kostkę 14 tutaj

Chop w kuchni
Zupa z batatem, czerwoną soczewicą i passatą 128

mnie zupa z batatem, czerwoną soczewicą i dodałam trochę passaty. Zupa wyszła pyszna, polecam Wam ją bardzo :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 batat 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka passaty  1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 1-1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano sól himalajska pieprz 2 łyżki oliwy

kruche babeczki
Kokosowa zupa z kurczakiem. 159

efektu. Powstała pyszna, kremowa, nieco ostra i pełna smaku zupa. Bez wątpienia będę do niej wracać. Składniki: 200 g piersi z kurczaka mała cebula 1/2 czerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól

zadanie-gotowanie
Zupa z dyni i chili 130

zapraszam Was na zupę…. Rozgrzewająca, aromatyczna z nutą imbiru, jesienna zupa, która zachwyci amatorów jarskich dań, polecam jest niskokaloryczna, dodatek chili zaostrza apetyt na więcej! Składniki: 1 mała dynia hokkaido 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju z chili 1 papryczka chili 1 litr bulionu warzywnego szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru sól morska do smaku

Wanilia i Kardamon
Ostra zupa z ciecierzycy 80

pyszna! Bardzo polecam, nawet mięsożernym;)  PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food". 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1-2 czerwone papryczki chili pęczek kolendry 2 łyżeczki kminu 400 gram konserwowanej ciecierzycy puszka pomidorów (400g) 500ml bulionu warzywnego sok z połowy limonki Cebulę drobno pokroic i przesmażyć razem

Codzienne Gotowanie
Zupa pomidorowo-ogórkowa 109

mogliśmy zdecydować się na zupę...wahaliśmy się między pomidorową a ogórkową, więc poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie. Składniki 4 ogórki kiszone 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 500 ml przecieru pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli) 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietany

R'n'G Kitchen
Zupa ze szpinaku i mniszka lekarskiego. 105

Połączenie szpinaku i mniszka według mnie jest bardzo dobre, a zupa w smaku trochę przypomina szczawiową. Myślę, że mniszek lekarski jeszcze zagości w mojej kuchni ;) Składniki :   150 g liści mniszka (bez łodyg) 300 g szpinaku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1,5 litra wywaru warzywnego pół szklanki 30% śmietany sól, pieprz Przygotowanie:  Cebulę kroimy

Symfonia smakowa
Zupa krem z cukinii i brokułów 112

Zupa z cukinii i brokułów jest jedną z moich ulubionych. Łatwa w przygotowaniu, z dodatkiem jogurtu naturalnego i prażonym słonecznikiem, rozgrzeje Was w zimowe dni. Składniki 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu warzywnego (robię według tego przepisu) 200g brokułów 2 cukinie sól i pierz do smaku Dodatkowo 2 łyżki prażonego

Pink Envelope
Zupa porowo-pieczarkowa 281

znalazł jest obiad, do tego robimy naleśniki lub racuszki. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, a dodatek śmietanki dodaje jej słodkości. Składniki: 0,5 kg mięsa ze świeżo zmielonej łopatki 1 średnia marchew 1 duży por 20 gag. pieczarek 2 serki topione 1,5 litra wywaru z bulionu warzywnego 0,200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka smalcu gęsiego mielona ostra papryka

kgwjanczewo
Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą 110

ogonkami szparagów, które odcinamy przyrządzając te wszystkie szparagowe pyszności? Często wyrzucamy je do kosza, a przecież one także są pełne wiosennego smaku! I właśnie o tym śpiewa moja dzisiejsza zupa w kremowych uniesieniach zieleni :) Końcówki zielonych szparagów, ziemniaki i dymka niosą podniebieniu smaki wiosny, mięta orzeźwia i uzupełnia smaki razem z prażonymi płatkami migdałów. Całość stanowi pyszną i kremową propozycję(...)smaku i właściwości! Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą Potrzebujesz: końcówki szparagów z 1 pęczka 3 średnie ziemniaki 1 cebula dymka (bez szczypiorku) 1,25l bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka posiekanych świeżych liści mięty garść płatków migdałów śmietana 18% / naturalny jogurt grecki

Kuchnia w Słońcu Skąpana