Mięso z rosołu zawsze wykorzystuję do zrobienia innych potraw. Drugiego dania, pierogów, krokietów itp. Warzywa też przydają się do zrobienia np. sałatki. Dziś zrobiłam puree z
Buniabaje w kuchniPrzepyszna, orientalna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, mango, batatem i rybą. Zupa z dużą ilością imbiru, przypraw, delikatnie pikantna. Lekka a zarazem sycąca, czyli tak jak lubię najbardziej. Lekko słodka za sprawą mango i pożywna dzięki batatowi. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na jeszcze wietrzne dni. Składniki (na 2 -3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa(...)sproszkowana) 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 dużego batata 1/2 mango 250 gram filetu z pstrąga łososiowego 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sambal oelek szczypta papryki wędzonej garść świeżej bazylii tajskiej i mięty 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego/ daktylowego/ z agawy
Mango Papajakreatywnie wykorzystywać tego typu dodatki. Makaron polany gotowym sosem też jest ekspresowy, ale warto dać się ponieść wyobraźni i przyrządzić coś innego. A Wy jak wykorzystalibyście gotowy sos? Ostra zupa z sosem chińskim, ryba w sosie słodko-kwaśnym czy sos boloński zapiekany w cieście francuskim? Możecie wykazać się w konkursie “Uwielbiam potrawy z sosem” w serwisie uwielbiam.pl przygotowując(...)Russell Hobbs wraz z zestawem produktów Łowicz, natomiast 7 osób nagrody dodatkowe czyli zestawy produktów Łowicz :) 3 porcje: słoik Sosu Meksykańskiego Łowicz (350 g) ok. 600 ml bulionu warzywnego 2 kolby kukurydzy (młodej lub już ugotowanej) łyżka oleju łyżeczka wędzonej papryki posiekana natka pietruszki ok. 80 g pikantnego sera cheddar opcjonalnie posiekana papryczka chili cząstki limonki do podania Sos Meksykański
Mienta blogMagda Rozgrzewająca, kremowa, z dużą ilością ciągnącego się sera – czegóż chcieć więcej od talerza zupy. Do tego pyszna, a jej gęsta konsystencja nasyci zgłodniałe brzuchy. Oprócz sera znajdziemy w niej różyczki brokuła, który świetnie komponują się z serowym towarzystwem. Szybka, prosta i bardzo zimowa propozycja na rozgrzanie. Składniki (na 3-4 porcje): mały brokuł szklanka startego sera Cheddar kulka(...)mozzarelli pół szklanki startego parmezanu 1 średnia cebula 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 1l bulionu warzywnego 500ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Do podania: grzanki z chleba pszennego odrobina parmezanu do posypania Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brokuła myjemy, dzielimy
Smaczna Stronaszczęście przygotowanie tej zupy nie trwa długo. Jedynym minusem jest to, że można ją przygotować tylko w sezonie pomidorowym. Zapuszkowane pomidory się tutaj nie nadają. Zamiast tradycyjnego makaronu do zupy (u nas panuje frakcja makaronowa, z ryżem nigdy nie było pomidorówki) proponuję grzanki z pesto, które fundują drugie życie czerstwym kromkom chleba. Ci, którzy nie są na diecie mogą dorzucić(...)Składniki: 1 ½ kg pomidorów 2 chlusty oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ¾ łyżeczki suszonego tymianku ¾ łyżeczki suszonego oregano odrobina brązowego cukru mały chlust octu balsamicznego 250 - 500 ml bulionu warzywnego sól morska Grzanki 4-8 kromek czerstwego pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego) 80-120 g sera mozzarella - opcjonalnie; dla wegetarian na podpuszczce mikrobiologicznej (używam takiego w kostce, bez zalewy) pesto bazyliowe Piekarnik
Pełny talerzDziś zapraszam Was na dyniowy must have czyli zupę krem z przyprawą curry. Oboje z mężem ją uwielbiamy i przynajmniej kilka razy w roku musi się ona pojawić na naszym stole, tak więc polecam! :) Składniki: 500 g obranej dyni 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 4 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 1-1,5 łyżki przyprawy curry sól, pieprz
Simply Foodwyraźnie wyczuwalnym ostrym smakiem świeżego korzenia imbiru. Zupa dyniowa ze świeżym imbirem Składniki: ok. 1,3 kg dyni (najlepiej Hokkaido - można użyć bez obierania ze skóry) 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na ćwiartki 4-6 ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego 1/3 łyżeczki chilli w proszku
Moja Mama Gotujeheight: 1em;" /> Strona internetowa: Kuchnia Jaśka Kuronia Zupa dyniowa Jaśka Kuronia ( w moim wykonaniu) Składniki: 1.5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni cebula puszka pomidorów bez skórki garść pestek dyni (od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego) 2 łyżki suszonego tymianku spory pęczek pietruszki sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu warzywnego Do dzieła!!! W rondelku szklimy na 3 łyżkach oleju
sierotka maRysia w kuchniosobą , którzy poszukują aromatycznych i bogatych w smak zup. Jest to idealne rozwiązanie na świąteczny obiad. Składniki: - filet z dorsza - filet z okonia - cebula - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki chili w proszku - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 puszka pomidorów - 2 marchewki - pietruszka - seler - koncentrat pomidorowy - łyżeczka suszonej bazylii - bulion warzywny - oliwa - masło Sposób przygotowania: Do gotującej się wody
Pan i Pani Smith w kuchniAromatyczna zupa z kalafiora i mleczka kokosowego Składniki: z przepisu Magazyn Kuchenny 1 kalafior (ok.500g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masala 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 500 ml bulionu warzywnego 165 ml mleczka kokosowego sól, pieprz W garnku rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić cebulę. Dodać kalafior
Moja Galeria Smakupełne skoncentrowanego aromatu i smaku buraka. Do zupy dodajemy dowolne dodatki, u mnie są to tylko marchewka, pietruszka i ziemniaki, ale spotykałam się również z rzodkiewką czy szczypiorkiem. 1 pęczek botwinki (3 korzenie wraz z liśćmi) 3 młode marchewki 2 młode ziemniaki 1 nieduży burak 1 pietruszka 1,5l bulionu warzywnego 50ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżka octu
Szefowa kuchniPrzepyszna sycąca i aromatyczna zupa krem z soczewicy - przepis kuchni tureckiej - w oryginale zwana mercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 duży ziemniak 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz ostra papryka 4-5 listków świeżej mięty suszony tymianek
Moje Kuchenne Rewelacjestracony czas :) Przepi s na t radycyjn ą zup ę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni. Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w s osie grzybowym. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki
Bon Appetit Małgorzatypróbujemy dalej. A dalej taka zupa. I mój pierwszy krem. Plus bagietka czosnkowa. O, jak mi tego brakowało! A jutro się okaże, czy nie namieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior 2-3 ząbki czosnku w łupinkach ok. 2 litry bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, koperek do smaku
bastalenaKolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny. Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń, żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki(...)kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe kupicie w KLIK dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowy Warzywa ( kalarepa
Takie tam pichcenie