Dzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni? Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(. Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)ziele angielskie liście laurowe pieprz w kulkach sól i pieprz świeżo mielone Wykonanie: Ugotować wywar warzywny z marchewek, selera i pietruszki oraz pieprzu w kulkach, liści laurowych i ziela angielskiego. Pod koniec dodać pokrojoną pierś z kurczaka, i gotować chwilę. Z wywaru wyłożyć warzywa i kurczaka, a resztę odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną por i smażyć
Trufelkowoużywam kilku podstawowych warzyw, dodaję boczek i robię zasmażkę. Tym razem skupiłam się tylko i wyłącznie na warzywach, plus dodałam zioła. Dodanie rozmarynu i tymianku było strzałem w dziesiątkę. Zupa nabrała niepowtarzalnego smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 20 dkg fasoli Jaś 1 duża(...)mała papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 4 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/2 łyżki soli pieprz do smaku 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego bądź wody 8 pomidorków cherry Fasolę przed jej ugotowaniem należy namoczyć na kilka godzin w wodzie. Najlepiej jest namoczyć ją na noc. W garnku wymieszać oliwę z pokrojoną w kostkę cebulą. Delikatnie
mecooksstało się - jestem chora :( Nie czuję się dobrze, apetytu brak, no ale jeść przecież trzeba... Wpadłam więc na pomysł, żeby przygotować delikatny azjatycki bulion warzywny i przyrządzić na nim kleik ryżowy :) Jest naprawdę smaczny, a do tego rozgrzewający. Polecam - nie tylko w chorobie :) Składniki (dla 2 osób): 50 ryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 4 cm imbiru(...)mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka razem z trawą cytrynową (chcemy, żeby oddała jeszcze trochę smaku), resztę wyrzucamy. Wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie
Tajskie smakiSiostry Marii". Dania i potrawy jednogarnkowe Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy z jednego garnka, od gęstych, wieloskładnikowych zup zaczynając, poprzez różnego rodzaju gulasze, zapiekanki, kasze z warzywami, na klasycznym leczo czy risotcie kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany(...)zgromadzenia zakonnego,służąc Bogu i ludziom poprzez swoje prace kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta. Do dzieła, robimy zupkę na weekend. Składniki półtora litra wywaru drobiowego lub warzywnego, u mnie rosół z kaczki półtorej szklanki zielonej soczewicy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 por tylko biała część 1 łodyga selera naciowego duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki
Z Kuchni Do Kuchnipodać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np. z czerwoną soczewicą i porem , grochową , z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , z kalafiora z chili , z dyni , z cukinii z lubczykiem(...)łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 0,5 szklanki natki pietruszki 0,5 szklanki bazylii 4 kromki pieczywa tostowego 0,25 szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 2 łyżki śmietany
Kulinarne przygody Gatitygranicą, San Escobar. Chcieliśmy Wam zaproponować soup, wykwintny, przepyszny, godny polecenia. Składniki 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g ulubionej (tłustej) kiełbasy 200 g pieczarek 1,4 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 250 g korniszonów 200 g papryki konserwowej 100 ml wody 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i paprykę, podgrzewamy kilka minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy, i ciągle mieszając, zagęszczamy. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenochota na szybką i smaczną zupkę z buraczkami, to na co czekamy? Zróbmy ją! Składniki: - 1,5l bulionu warzywnego (1,5l + 3 czubate łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 7-8 średnich buraczków - 2 marchewki - pietruszka - mały seler - cebula - 3 ziarna czarnego pieprzu lub świeżo zmielonego - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka oregano(...)wraz z majerankiem i oregano, gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Buraka, którego zostawiliśmy wcześniej, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy startego buraczka, mieszamy i pozostawiamy na chwilę (w ten sposób nasz barszczyk nabierze pięknego koloru). Serwujemy w miseczkach, uprzednio przecedzając zupkę przez sito. Posypujemy posiekaną natką
Be Fit Be StrongZnacie zupę kurkową? Ostatnio stała się jedną z moich ulubionych i często gości na moim stole. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę a warto ją przygotować podczas trwającego właśnie sezonu kurkowego. Zrób ją raz a gwarantuję, że będzie często gościć na Twoim stole. Składniki (4 porcje): 400 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 4 duże(...)łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: Ziemniaki umyj i pokrój w 1cm kostkę. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Przygotuj bulion warzywny. Ps. Dziś przetestowałam nową i błyskawiczną metodę czyszczenia kurek. Kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki
Moja pasja smakuZnacie zupę kurkową? Ostatnio stała się jedną z moich ulubionych i często gości na moim stole. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę a warto ją przygotować podczas trwającego właśnie sezonu kurkowego. Zrób ją raz a gwarantuję, że będzie często gościć na Twoim stole. Składniki (4 porcje): 400 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 4 duże(...)łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: Ziemniaki umyj i pokrój w 1cm kostkę. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Przygotuj bulion warzywny. Ps. Dziś przetestowałam nową i błyskawiczną metodę czyszczenia kurek. Kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki
Moja pasja smakuBrodnicki – dosłownie wulkan energii! Po wstępnych powitaniach bardzo szybko zabraliśmy się do dzieła. Takim też sposobem powstały pyszności, które przedstawiam poniżej wraz z przepisami. Na pierwszy ogień poszła zupa z batatów i marchewki, w której miałam swój osobisty wkład Aksamitny krem ze słodkiego ziemniaka z przyprawami, kolendrą i mlekiem kokosowym Składniki dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie(...)Składniki: 800 g słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę 250 g marchwi pokrojonej w drobną kostkę 200 ml mleka kokosowego 1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka 800 ml wywaru warzywnego 40 ml Ramy smaż jak szef kuchni maślanej 1 mały pęczek kolendry drobno pokrojonej sól, pieprz, chili, curry i imbir w proszku. W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni
karmelowyZupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem (4 porcje) Przygotowanie wraz z pieczeniem buraków ok. 1,5 h Składniki: 450 g średnich buraków, umytych 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę 1 łodyga selera, posiekana w kostkę 2 dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią 1 l bulionu warzywnego(...)minut, do lekkiego zarumienienia. Następnie wmieszaj gruszki, imbir i buraki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut i dodaj bulion, liść laurowy i gałązkę tymianku. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości warzyw, przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij i wyrzuć liście laurowe, wlej śmietankę i zmiksuj zupę blenderem po czym
karmelowySkładniki/2porcje: – 1 puszka ciecierzycy (400g) -1 cebula -1 ząbek czosnku -1 łyżeczka mielonego lub całego kminu rzymskiego -sól i pieprz -500 ml bulionu warzywnego
I LOVE LIFEjest oczywiście bardziej sycąca. ➤ Kliknij - Przepis na prostą zupę dyniową z grzankami Czwartek - Placki z łodygi brokuła i marchewki Łodyga brokuła - zdarzało Wam się wyrzucać ją do kosza? Łodyga brokuła jest jak najbardziej jadalna, według mnie smakuje jak kalarepa. Dotąd kroiłam ją w kostkę i dodawałam do warzywnych potraw, aż trafiłam na przepis na te placki w książce
Chilli Czosnek i Oliwazniewala, a smak powala. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić z nich pożywną zupę. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 por (biała część) 4 duże ziemniaki 500 g borowików 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 litra bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego
R'n'G KitchenPaździernik ! Zatem brukselka, to oczywiste. Proponujemy taką wersję. Składniki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 marchewka 1, 25 l bulionu warzywnego 3
R'n'G Kitchenkażdy miłośnik mięsnego hamburgera. Zobaczcie też jak zrobić warzywne spaghetti w wersji wege. Pokażemy Wam też jak można zastąpić kanapkę do pracy – pożywną sałatką z naszą ukochaną komosą . Ponieważ coraz częściej pytacie nas o przepisy wege lub wegetariańskie – w tym menu znajdziecie jeszcze – szybką wersję ratatouille i zupę brokułową z mielonymi migdałami . Takie rzeczy to tylku
Niedzielny kucharzJesień, to czas w którym dynia króluje na Naszych stołach. Zupa pojawia się chyba najczęściej i w najróżniejszych wersjach. Ja smak mojej wzbogaciłam dodatkiem pomarańczy, która nadała fajnego smaczka, a zupka jest jeszcze smaczniejsza Składniki: 1 kg miąższu dyni 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki gorącego bulionu warzywnego olej kokosowy do smażenia 3 pomarańcze sól,pieprz, mielony imbir
Z Majeczką w kuchniKolejna porcja domowej przyprawy warzywnej gotowa. Pachnąca,aromatyczna i naturalna mieszanka,która wzbogaci smak każdej potrawy. Kiedy kończy się jedna porcja szykuję następną,bo warzywa w kuchni to podstawa. Oczywiście te świeże są na pierwszym miejscu i jest to obowiązkowy zestaw do każdej zupy czy sosu,a te suszone to taki element dopełniający smak każdej potrawy. Warzywa do przyprawy suszę
Kolorowa kuchnia ElkiRosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach
W kuchni KatieW tym roku szaleję z dyniowymi przepisami jak nigdy – rodzinka jest zachwycona! Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy
Ostra na SłodkoW tym roku szaleję z dyniowymi przepisami jak nigdy – rodzinka jest zachwycona! Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy
Ostra na Słodkowywar warzywny 1,5 L · ziemniaki 4,-5 szt · ogórki konserwowe 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1,- łyżki · fasolka konserwowa 3-4 łyżki · rodzynki 1 lyżka · koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki · groszek konserwowy 2 łyżki · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórek pokrajać w plasterki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać
Camilla w kuchniszybciej pozbędziemy się kataru. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego marchewka 2 suszone spore prawdziwki natka pietruszki sól 2 żółtka natka pietruszki Z warzyw przygotuj bulion, wkrusz prawdziwki, wsyp 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej gotuj razem aż kasza i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania odlej ok filiżanki zupy a gdy nieco ostygnie, rozmąć żółtka. Całość wlej
AZgotuj!Bez odpowiedniego fundamentu, każdy dom w końcu runie. Bez odpowiedniej bazy, każda potrawa w końcu nie będzie smakować. W wielu moich recepturach pojawia się bulion warzywny
W kuchni Karmel-itkicałe 32 zielone maleńkie pomidory:) A kuchnia wydawała dziś pyszną zupę szparagową. Sezon szparagowy trwa tak krótko, że w jego czasie szparagi goszczą u nas bardzo często i w różnych postaciach. Dziś jako krem z dodatkiem razowych grzanek z parmezanem. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 i 1/2 litr bulionu warzywnego 1 cebula 1 żółtko 200 ml śmietany 6 kromek czerstwego
Magiczna kuchnia Dariisielankę. Aby rozgonić chmury i pochmurny nastrój, słonecznie żółtą proponuję zupę. Prosta, szybka i smaczna. Bo czego studentowi więcej? KREM Z KUKURYDZY I ZIEMNIAKÓW. /własny;/ na 2-3 porcje 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 średniej wielkości ziemniaki 1 czerwona cebula 2-3 łyżki oleju 0,7 l bulionu warzywnego papryka chili mielona gałka muszkatołowa mielona pieprz do smaku
W kuchni Karmel-itki