zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:201/331)

Zupa z ciecierzycy z awokado 177

lekko podsmażaną z dodatkiem ziół lub w formie najróżniejszych zup. Ciecierzyca jest bardzo wdzięcznym produktem i warto przynajmniej spróbować zaprzyjaźnić się z nią :) Dzisiejsza zupa powstała w pewnym sensie z nudów. Coś by się zjadło, tylko nie bardzo wiadomo było co konkretnie. Po krótkim przeglądzie lodówki i szafek powstał pomysł na połączenie ciecierzycy(...)się bardziej przytomna ode mnie i zwróciła uwagę, że to nie soczewica, a ciecierzyca ;) post został edytowany ;) wybaczcie mi to zakręcenie, to chyba magia świąt ;))))) Składniki: bulion warzywny lub rosół , 300 g suchej ciecierzycy , pęczek szczypioru lub dymki , awokado , sól , pieprz do smaku, szczypta ostrej papryki , garść ziaren dyni . Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Ugotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa ze świeżych pomidorów 175

kucharek. Dziś proponuję wam moją wersję zupy ze świeżych pomidorów. Choć jej przygotowanie jest pracochłonne, to naprawdę warto. Taką zupę możecie podać nawet maluchowi, który skończył 9. miesiąc życia. Zupa ze świeżych pomidorów świetnie smakuje zarówno na ciepło (z dodatkiem makaronu czy ryżu), jak i na zimno. 15 średnich pomidorów pęczek włoszczyzny 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 garście(...)wywaru warzywnego przez sito, tak by pozbyć się skórek i pestek. Dodajemy listki bazylii i blendujemy krótko. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Gdy trochę się zarumieni dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po kilku minutach dodajemy na patelnię dwie łyżki mąki i zasmażamy całość. Gdy mąka się zarumieni dodajemy chochlę zupy i dokładnie mieszamy

Dieta bez mleka
Krem z pieczonego kalafiora i czosnku 160

Jesienią uwielbiamy zupy kremy. Świetnie rozgrzewają i pysznie smakują. Dzisiaj przedstawiamy Wam bardzo gęsty krem z kalafiora i czosnku. Dzięki temu, że składniki zostały upieczone, krem zyskuje niezwykłego smaku. Dodane ziemniaki sprawiają, że całość jest bardzo delikatna i dosłownie rozpływa się w ustach. Czego potrzebujemy? 1 główka kalafiora, 3 ziemniaki,  1 główka czosnku, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 szklanki(...)słodziutki. Wszystko zalewamy bulionem i wodą, a następnie blendujemy na gładki krem. Jeśli potrzeba, to doprawiamy do smaku.  Podajemy posypane koperkiem i polane oliwą.  Jakie jeszcze zupy kremy lubicie

two broke sisters
Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola 127

topinambur, białe szparagi czy pasternak. Zupa krem z białych warzyw z serem gorgonzola - składniki 1 duża biała cebula 1 duży por (tylko biała część) 2 łyżki masła pół małego selera 1 duża pietruszka 2 średniej wielkości ziemniaki ok. 30 dag kalafiora (świeży lub mrożony) 75-100 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu warzywnego albo drobiowego lub wody(...)smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotować około 10-15 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Całość zmiksować na gładki krem, w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem, jeśli zupa będzie zbyt gęsta.  Na koniec zabielić śmietaną. Zupę krem z białych warzyw z serem gorgonzola można podawać udekorowaną cieniutkimi plastrami podsmażonego na chrupiąco boczku, szynki lub innej wędliny, kawałkami

Cztery Fajery
Krem grzybowy z kluskami razowymi / Mushroom cream with whole wheat noodles 153

down for recipe in English. Składniki: (4 porcje) 40 g. suszonych grzybów 300 g. mrożonych podgrzybków 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. śmietanki 30% kilka gałązek natki pietruszki  sól, pieprz Kluski razowe: 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko szczypta soli 3 łyżki zimnej wody Do podania: kolorowy pieprz(...)przykryj i gotuj 15 minut. Wlej 1/2 szkl. wody z moczenia grzybów i wrzuć posiekaną natkę. Gotuj jeszcze 5 minut. Zestaw garnek z ognia, wlej śmietankę i dokładnie zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli krem jest dla Ciebie zbyt gęsty dolej więcej wody z moczenia grzybów i ponownie zagotuj. Składniki na kluski połącz na stolnicy i wyrabiaj

Delicious Place
Kremowa zupa pomidorowa a'la Caprese 146

wpływem ciepła zupy zrobiła się mięciutka i lekko ciągnąca. Jeśli jednak wolicie wersję bardziej klasyczną, można zamiast mozzarelli podać ją z grzankami . Składniki: 1,5 kg mocno dojrzałych pomidorów 2 łyżki oliwy do smażenia 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka brązowego cukru 2 czubate duże łyżki siekanych listków świeżej bazylii 250 ml bulionu warzywnego (można użyć(...)czosnkiem, dodajemy pomidory oraz cukier i całość gotujemy 40 minut. Dodajemy bazylię i całość miksujemy blenderem. Dodajemy bulion oraz sól i pieprz do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut. Zupę wyłączamy, dodajemy oliwę extra vergine, mieszamy. Do miseczek wkładamy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i wlewamy bardzo gorącą zupę. Smacznego

Smak mojego domu
Zupa rybna z harissą i kluseczkami kładzionymi 167

żadna przeklęta ość nie wbiła mi się w gardło. Dlatego właśnie ostrzegam  - nigdy przenigdy NIE podawajcie tego swoim maluszkom! Chyba, że lubicie jeździć po szpitalach...  Wracając do zupy i pomijając aspekt techniczny (ości i łuski czyhające w kawałkach ryby), muszę powiedzieć, że bardzo mi posmakowała. Dodatek harissy zaostrzył smak, a kluseczki kładzione to był strzał w dziesiątkę - pasowały(...)400g mieszanki ryb morskich (u mnie z Biedronki, ale lepiej kupcie sami kawałek rekina i łososia) - kilka krewetek koktajlowych - cebula - pół marchewki - puszka pomidorów krojonych - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 łyżeczka harissy - przyprawa do ryb - sól - pieprz czarny mielony - cząber - 1 łyżka oliwy Kluseczki kładzione: - spore jajko - 125 ml wody  - 5 czubatych łyżek mąki pszennej - sól Przygotowanie

W poszukiwaniu inspiracji
Potrawka warzywna z indykiem i ryżem 149

Bardzo pożywna i kolorowa zupa. Oprócz aromatu pomidorów i papryki wyczuwalny jest smak mięsa indyczego w ziołach smażonego na rumiano na klarowanym maśle. Jeśli zrobicie jej więcej będziecie się cieszyć codziennie coraz lepszym jej smakiem. Jak bigos, przechodzi swoimi aromatami i zapachami każdego dnia. Składniki: 1 l passaty pomidorowej puszka pomidorów krojonych z puszki bez skórki 800 g mięsa mielonego(...)indyczego 2 szklanki bulionu warzywnego 4 pomidory 2 czerwone papryki 2 zielone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku 2 cebule przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk, papryka słodka i ostra, vegeta natur kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szklanka ryżu masło klarowane Wykonanie: W dużym garnku łączymy passatę, pomidory z puszki wraz z bulionem

Zasmakuj Kuchni
Zupa gołąbkowa 199

gołąbki lądują w bulionie i tak oto powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 800 g białej kapusty, posiekanej 3 i 1/2 l wody  2 łyżki oleju 2 średnie cebule, drobno posiekane(...)bezpośrednio do kapusty przecedzamy bulion warzywny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy kolejne 30 minut na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia. 3. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 7-10 minut do miękkości. Dodajemy mięso i przesmażamy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia. 4. Do zupy dodajemy usmażone mięso z cebulką

My Culinary Art
Zupa szczawiowa 138

Uwielbiam zupy, takie jak szczawiowa szczególnie. Dlaczego? Bo kwaśna, bo lekka, bo smaczna- po prostu idealna. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ciężko o świeży szczaw. Z zazdrością patrzyłam jak inne blogerki mogły się pochwalić szczawiową ze świeżego szczawiu, a nie konserwowego. Doczekałam się i ja. Wszystko dzięki babci Helence, która na swej działce postanowiła posadzić dość pokaźną(...)przepadacie za zbyt kwaśnymi ( ja do tych osób na pewno nie należę) smakami polecam użyć mniej szczawiu niż ja.  Składniki: 5 szklanek posiekanego szczawiu 2 l. bulionu warzywnego bądź mięsno-warzywnego 5 marchewek 2 cebule 5 jajek śmietana do zabielenia 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Wkładamy obraną marchew. Gotujemy do miękkości. Wyciągamy. Jajka gotujemy na twardo

Pobite gary Barbary
Krem serowy z pora i cukinii 119

przypadek. ponieważ w mojej lodówce uzbierało się pora i cukinii, postanowiłam coś z tego zrobić. Na początku miały być placuszki z cukinii i surówka z pora, ale jednak powstała zupa-krem. Kobieta zmienną jest ;) Krem ten jest bardzo gęsty i z dodatkiem grzanek/groszku ptysiowego/ciabatki stanowi sycący posiłek. W smaku jest słodko-ostra. Polecam !   'krem serowy z pora i cukinii(...)porcje): - 3 cienkie młode pory lub jedna duża - 3 średniej wielkości zielone cukinie - 2 ząbki czosnku - 100-150g sera żółtego* - 1 szklanka mleka 2% - 1,5 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego - oliwa z oliwek - mielone chilli - S&P Pory (białą i jasno-zieloną część pora) pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę (ok.2-3 łyżki). Dodać przeciśnięty czosnek

CookYourself
Chłodnik litewski 141

botwinki, z dodatkiem rzodkiewki i ogórka. Smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu zupka, idealna na ciepłe dni. Polecam!     Składniki: 1 pęczek młodych buraków z liśćmi 400ml bulionu warzywnego lub wody 400ml kefiru (lub zsiadłego mleka) 400ml gęstego jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 2 średnie ogórki pół pęczka szczypiorku pół pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru(...)wystygnięcia. W miseczce mieszamy ze sobą kefir z jogurtem *** *** Do ostudzonych buraczków dodajemy kefir wymieszany z jogurtem, mieszamy *** *** Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy *** *** Rzodkiewki również ścieramy na tarce i również dokładamy do zupy *** *** Koperek i szczypiorek drobno siekamy i dokładamy do reszty. Całość dokładnie mieszamy *** *** Chłodnik doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, przeciśniętym czosnkiem

Blog z Apetytem
Zupa kalafiorowa z makaronem-wegeteriańska 149

Przepyszna,lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa.Ugotowana tylko na wywarze z warzyw,bez wywaru miesnego.Wlasciwie wszystkie moje zupy sa bezmiesne,oprocz rosolu,grochowki i krupniku. A kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. KALAFIOR (brasicca olevacea L.) nalezy do rodziny kapustnych. JAK ZDROWY JEST KALAFIOR  Zawiera naturalne zwiazki wspomagajace nasz uklad immunologiczny. Warzywo to jest takze skarbnica mineralow(...)mnie pokruszone spätzle) 2 lyzki bulionu warzywnego - bio w proszku jogurt grecki Wykonanie: Wszystkie warzywa obrac i pokroic w kostke.Pora w polkrazki a kalafiora rozdrabnic na mniejsze rozyczki. W duzym garnku zagotowac 1,5 litra wody,dodac bulion i wrzucic pokrojone warzywa.Gdy sie zagotuja dorzucic makaron.Wybierzcie makaron,ktory po dluzszym pobycie w zupie nie mieknie zanadto.Ja uzywam spätzli,ktore krusze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA Z KUKURYDZY 177

odrobiną chili zupa będzie Wam smakować. Świetnie sprawdzi się jako awaryjny obiad, gdy w domu lodówka świeci pustkami (nie wiem jak u Was, ale jakoś u mnie puszka kukurydzy i groszku zawsze się znajdzie:)) albo na imprezę ze znajomymi do podjadania z tortillą. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2 puszki kukurydzy lub 3-4 kolby 1 litr bulionu warzywnego 3 duże(...)nasiona ścięte ostrym nożem z kolby) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewaj warzywa na patelni około 5-7 minut , często mieszając. Następnie przerzuć warzywa do gotujących się ziemniaków. Gotuj zupę jeszcze jakieś 20 minut . Pod koniec gotowania dodaj do zupy starty imbir (lub mielony), paprykę słodką, cayenne, kurkumę, sól i pieprz do smaku. Po tym czasie zmiksuj zupę blenderem

Słodko-Słony Świat Ilony
Królewska kartoflanka 145

zmieniłam oblicze straszliwej kartoflanki , wprowadzając ją na salony " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czyli dorzuciłam to i owo , odjęłam małe co nieco i wyszła pyszna zupa , która nie straszy moich dzieci ..Dla nich zombiastycznym wspomnieniem niewątpliwie będzie domowa kaszanka i wątróbka , więc chyba starczy jak na jedno dzieciństwo – nie ma co dokładać " class="wp-smiley(...)selera naciowego 1 korzeń pietruszki 2 łyżki masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2-3 szklanki bulionu ( drobiowego , cielęcego lub warzywnego ) pęczek koperku Wszystkie warzywa , czosnek, obieramy i kroimy w małe kawałki . Wrzucamy do garnka , zalewamy bulionem – jedną szklanką , dodajemy masło i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając

Ogrodnik w podróży