Pyszna zupa z selerem naciowym w roli głównej. Dodawałam seler do różnych zup, ale nigdy, do tej pory, nie był on podstawowym składnikiem. Zupa wyszła bardzo smaczna. Zrobię jeszcze nie raz. Myślę, że następnym razem, do każdej porcji dodam jeszcze drobno pokrojony seler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! Na podstawie przepisu(...)strony. składniki 25 g masła 5 łodyg selera, posiekane, liście odłożyć 140 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 1 por, pokrojony (biała część) 700 ml bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli nie użyjemy mleka) 1 liść laurowy 300 ml mleka półtłustego (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony czarny pieprz szczypiorek i płatki chili do posypania przygotowanie Roztopić masło
Stare Garynich po więcej inspiracji. Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą Składniki: 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 500g dyni piżmowej (waga po obraniu i oczyszczeniu) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki duża szczypta płatków chilli 1 puszka krojonych pomidorów (400g) około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego, ewentualnie rosołu 250g gotowej do użycia czarnej fasoli(...)dynia będzie miękka odłowić połowę i przełożyć do drugiego naczynia z niewielką ilością płynu i dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć z powrotem do garnka. Do zupy dodać odcedzoną i opłukaną czarną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko delikatnie wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem Tabasco i sokiem z limonki. Nakładać do miseczek przybrane słodką śmietanką i posiekaną
Codzienne Gotowaniepełna smaków, aromatów i faktur, którą szybko przygotujecie przy pomocy odpowiedniego kuchennego pomocnika, i bez wątpienia zdobędziecie serca i kubki smakowe rodziny lub przyjaciół bo efekt "WOW" gwarantowany :) Zupa z boczniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem podana z pachnącym orzechami kremowym puree z topinamburu zaostrzonym gorgonzolą, rozpływającą się w ustach bitą śmietaną wędzoną leśną szyszką, chrupiącymi chipsami z topinamburu(...)Porcje: 3-5 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenie chipsów Składniki: 500 g topinamburu 500 g boczniaków 1 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany 30% 250 g pistacji niesolonych 20 g łagodnej gorgonzoli 1 główka czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz sok z cytryny
SzczyptaSmaQZupa z soczewicy z chorizo (Lentejas) Zupa z soczewicy z chorizo -Lentejas. Składniki: 300 g soczewicy zielonej 200 g chorizo, pokrojone w cienkie plasterki 2 marchewki , pokrojone w plastry 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry 1 pomidor, pokrojony w kostkę(...)papryki kolorowe, pokrojone w kostkę 1×1 cm 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 l wywaru warzywnego natka pietruszki do dekoracji sól, ostra papryka Sposób przygotowania: W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj chorizo i smaż 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj cebulę i czosnek, smaż
kuron.com.plziemniakiem w roli glownej.Jako omasta przysmazone na rumiano pieczarki.Pycha! Skladniki na 4 porcje: 1 cebula 250 g dynii np.Hokkaido 250 g ziemniakow 1 lyzka masla ghee 600 ml bulionu warzywnego ( lub Waszego ulubionego) 250 ml mleka kokosowego ( bez mleka tez pyszna) sol,pieprz,galka muszkatalowa 100 g pieczarek Wykonanie: °Cebule obrac,z dyni usunac pestki ,ziemniaki obrac.Wszystko pokroic w gruba(...)myjemy ich.Najlepiec kupic swieze,biale jedrne pieczarki,a ewentalne nieczystosci usunac recznikiem papierowym lub zebrac malym nozykiem. °Zupe rozlewamy do miseczek,dokladamy pieczarki.Zycze smacznego! Uwagi : Bardziej orientalny charakter nada zupie dodatek curry.Dodatek szafranu natomiast dodatkowo podkresli pomaranczowo-zlocisty kolor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciąg dalszy wykorzystania sezonu na paprykę :) Składniki: -6 czerwonych papryk -4 pomidory -1-2 cebule -3 ząbki czosnku -oliwa z oliwek -1,5 l bulionu warzywnego -1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego -1/2 łyżeczki oregano -1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki -szczypta papryki ostrej w proszku -sól, pieprz do smaku (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)cienkie plasterki czosnek. Wraz z papryką wkładamy do blendera kielichowego, dolewamy 1 l bulionu i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Wylewamy wszystko do garnka w którym zagotujemy zupę. W tym czasie wrzątkiem sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usuwając stwardniały środek, i również zblendować. Dodać do kremu z papryki. Jeżeli krem jest za gęsty dolać resztę bulionu.Wsypa
Kulinarne przemysleniaplasterki) 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki(...)średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni. Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę,dorzucić do zupy. Następnie dodać z akwas i gotować
MarciochaKucharzylubczyk, kolendra mielona Przygotowanie zupy należy koniecznie rozpocząć dzień wcześniej od namoczenia ciecierzycy. W tym celu, umieszczamy ją w wodzie na około 10 - 12 godzin. Kiedy ciecierzyca będzie już odpowiednio wymoczona, gotujemy w wodzie z moczenia (można troszkę dolać) około 50 - 60 minut, do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy około 3 litry wywaru - bulionu warzywnego lub warzywno - mięsnego(...)można całą zmielić samemu) oraz 1 łyżeczkę papryki ostrej. Następnie dodajemy pozostałą część ugotowanej ciecierzycy oraz przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze przez 30 minut. Można podawać zupę z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Ja jednak nie pokusiłam na żaden dodatek - zupa z ciecierzyca wyszła idealna sama w sobie, a co najważniejsze gęsta i baaaaaaardzo pożywna! A jaka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Przepisów na tę zupę jest wiele w zależności od kraju i regionu. Składniki: 500 g małży 600 g filetów z ryb (u mnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego(...)seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy zupę. Zwiększamy moc palnika, dodajemy małże oraz ryby pokrojone w około 3-4 cm kawałki, mieszamy, gotujemy około 5 minut, ryby nie powinny się rozgotować. Podajemy natychmiast z dużą ilością świeżo mielonego
Smakowity Blog Kulinarnyostatnim czasie na blogach kulinarnych pojawiło się wiele kuszących przepisów na zupy kremy z dyni. Tak mnie nęciły, że sama zabrałam się do roboty :) Zwykle robiłam zupę na bazie dyni, ziemniaków i dużej ilości curry, która jest pyszna, ale tym razem miałam ochotę coś zmienić i kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wypróbować. Krem wyszedł wyśmienity, bardzo gęsty(...)syty i aromatyczny, czyli taki jak lubimy najbardziej :) Składniki: ok. 500 g dyni (waga po obraniu) 1 nieduży korzeń pietruszki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1-1,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy pieprz i sól Dynię, pietruszkę, marchewki i ziemniaki
Simply Foodmała cytryna 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól, pieprz do smaku Mięso wołowe oraz kości na zupę dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą tak, by zostały przykryte na ponad 2-3 centymetry. Wywar zagotowujemy, po czym zbieramy brunatną szumowinę(...)wszystkie warzywa oraz plasterki cytryny. Ja z mieszanki warzywnej wybrałam brokuły, ponieważ średnio mi pasowały. ;) Cytryny wyjmujemy po około 5 minutach gotowania, zaś całość do miękkości warzyw, to jest około kwadransa. Po tym czasie z przygotowanego wcześniej mięsa formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące, a następnie wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze około dziesięciu minut. Zupę podajemy
Kuchenna Kontrrewolucyaprzejmuje wszystkie smaki i aromaty zawarte w zupie, ale jeśli akurat takiego nie macie, dobry będzie również zwykły makaron z mąki semolina. Uwierzcie mi, po takiej zupce świat nabiera od razu kolorów 😊 Składniki: (4 porcje) 500 g świeżego łososia 400 ml mleczka kokosowego 400 g krojonych pomidorów bez skóry 500 ml bulionu warzywnego 3 cm świeżego imbiru 3 ząbki(...)sól do smaku oraz kawałki łososia i gotować na małej mocy palnika około 5 - 7 minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, podzielić go na porcje i zalać zupą z kawałkami łososia. Zupę już w talerzu posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem i skropić dodatkowo sokiem z 1/4 limonki
Kuchcik gotujezupa z pieczonych buraków Lekka przyrządzona z pieczonych buraków zupa, nie tylko pozwoli naszemu organizmowi pozbierać po świątecznych posiłkach. Lecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia. składniki dla czterech osób 4 średnie buraki 3 marchewki 4 ziemniaki 2 cebule 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren(...)przez minutę i dodajemy do garnka z warzywnym wywarem. Upieczone ( ostudzone) buraki obieramy z łupin i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Teraz buraki dodajemy do wywaru, garnek wstawiamy ponownie na palnik, zagotowujemy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, szczyptą lubczyku, oraz pieprzem, gotujemy przez dziesięć minut i wyłączamy kuchenkę. Zupę rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji
Miód i pieprzsię, że smakuje naprawdę bardzo dobrze. Zupa wygląda oryginalnie, można ją podać nawet podczas wykwintnego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi daniami w upalny, letni dzień. Zapraszam. Składniki na 4 porcje: • 1 długi ogórek szklarniowy średniej wielkości • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1/3 niedużego pora • 1 dojrzałe awokado • 1/2 litra bulionu warzywnego • 1/2 pęczka koperku (około 1 pełnej(...)czasu mieszając. 5. Wlać połowę bulionu i gotować przez 10 minut. 6. Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Łyżką wybrać miąższ ze skórki i dodać go do zupy. Dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki. 7. Zmiksować na gładki krem. 8. Dodać resztę bulionu. Nadal miksując, dodać śmietanę, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 9. Tak przygotowany krem schłodzić
W mojej kuchniJesienią kiedy mamy piękne i dorodne dynie nie może zabraknąć u nas zupy z dyni. Najlepsza na zupę jest dynia z odmiany hokaido, która ma intensywny pomarańczowy kolor. Jeśli dodamy do niej swoje ulubione rozgrzewające przyprawy i dolejemy mleczka kokosowego to już na prawdę nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba. Składniki: około 0,5 kg dyni hokaido (po obraniu(...)łyżka masła klarowanego 1 mniejsza cebula 2 ząbki czosnku około 400-500 ml wody lub wywaru warzywnego 150 ml mleczka kokosowego Do smaku: 0,5 łyżeczki imbiru mielonego 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy sól pieprz młotkowany z kolendrą Dodatkowo: pestki dyni olej z orzechów włoskich Przygotowanie: Obraną dynię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę
Ala piecze i gotuje