słodkawa. Obowiązkowym dodatkiem jest koperek, a jajko w koszulce wieńczy dzieło. Jeżeli nie chcemy się stresować możemy dodać jajko na twardo lub nawet sadzone. Istnieją też odmiany tej zupy z surowymi żółtkami, które wbija się tuż przed podaniem. Jakieś jajko jest jednak niezbędne ;) Jedliśmy pyszną kulajdę w czeskiej knajpie w... Ostródzie. Na Mazurach. Kto by pomyślał? Niestety szef kuchni trzyma(...)trzeba się będzie pofatygować do południowych Czech, na Szumawę, skąd to danie pochodzi i spróbować jak przyrządzają ją tam - u źródła :) Składniki: 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego) 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki cukru garść suszonych prawdziwków lub kilka pieczarek 4 ziemniaki 200 ml kwaśnej śmietany pęczek koperku po jednym jajku (bardzo
zadanie-gotowanieskładników a smak zachwycił cała rodzinę! to nie jest zwykła zupa fasolowa! o jej rodowodzie możecie przeczytać u Marty Dymek na blogu Jadłonomia , z której to strony przepis pochodzi. Zupa fasolowa po kowbojsku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 – 2 papryczki jalapeño lub inne, bez pestek (pominełam, dałam szczypte mielonego chili) olej do smazenia 2 łyżeczki papryki wędzonej(...)mielonej kolendry po 1/4 łyżeczki suszonego oregano i tymianku oraz cynamonu i ostrej papryki 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki białej fasoli 2 puszki kolorowej fasoli 3 szkl. wywaru warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól garść kolendry do podania Cebule obieramy, przekrawamy na pół i opalamy na kuchence. Odkładamy by przestygła a następnie ją siekamy
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1/4 łyżeczki kurkumy 1/3 szkl. suchej czerwonej soczewicy 750 ml. słonego wywaru warzywnego 1 łyżeczka świeżego tymianku 1/2 małej bagietki ser gruyѐre do posypania sól, pieprz Cebulę pokrój w piórka. Bagietkę pokrój w ukośne kromki, opiecz na suchej patelni do zrumienienia. W garnku rozpuść(...)Połowę cebuli wyłóż na talerz lub miskę. Do reszty cebuli w garnku wsyp soczewicę i wlej gorący wywar. Doprowadź do zagotowania, przykryj i gotuj przez 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem. Dodaj wcześniej wyjętą cebulę, kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut. Wsyp listki tymianku i gotuj jeszcze minutę. Zupę przelej do żaroodpornych naczynek
Delicious Placejako baza do różnego rodzaju dań głównych, a nawet zup. Składniki: - 500g mięsa mielonego drobiowego - 1 jajo - 2 łyżki płatków owsianych - sól, pieprz do smaku - oregano do smaku Baza do gotowania pulpecików: - włoszczyzna - ziele angielskie - liść laurowy - sól Sposób przygotowania: - do garnka nalej wodę, dodaj sól i zrób wywar warzywny gotując włoszczyznę; - do miski włóż mięso, wbij jajo, dodaj przyprawy
MintTastezwiązku z ochłodzeniem klimatycznym w końcu kwietnia interwencja kulinarna - Zupa z ziemniaków, dużej ilości czosnku oraz przypraw podlana białym winem! Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 ziemniaki 1 cebula 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 500 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 spora szczypta
Wino Francja Kuchniazwiązku z ochłodzeniem klimatycznym w końcu kwietnia interwencja kulinarna - Zupa z ziemniaków, dużej ilości czosnku oraz przypraw podlana białym winem! Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 ziemniaki 1 cebula 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 500 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 spora szczypta
Wino Francja KuchniaJuż wielokrotnie wykorzystywaliśmy kurczaka, na bazie którego gotowaliśmy zupę. Pierwszy raz jednak łączymy go z kaszą i cukinią. W bardzo szybkim czasie i w bardzo apetycznym wydaniu możemy przygotować obiad na kolejny dzień. Smacznego :) Składniki: 20dag kaszy jęczmiennej kurczak z rosołu średni cukinia duża cebula ok litra bulionu warzywnego pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki suszonej bazylii łyżka masła Przygotowanie
ChilliJemyTreściwa zupa z dodatkiem czerwonej fasoli na chłodne dni, jak ten dzisiejszy - doskonale rozgrzewa a przy tym rewelacyjnie smakuje. W wersji na szybko można użyć fasoli z puszki. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g fasoli czerwonej , 1 l bulionu warzywnego, 1 cebula, 1 papryka czerwona, ½ puszki kukurydzy, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 papryczki chilli , ½ łyżeczki przyprawy meksykańskiej
słodki bratekśniadaniami przydałyby się też szybkie obiady Tym razem propozycja zupy rybnej, którą mój mąż uwielbią. Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5 kg dużych krewetek (gotowanych) 0,5 kg filetu z łososia 1 opakowanie mieszanki morskiej 4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, papryka chilli, papryka słodka, pieprz, sól, sos sojowy
Kuchnia w bieguzimowe chłody bo dzięki papryczce chilli nieźle rozgrzewa. Zupę najlepiej podać z chrupkimi, ziołowymi grzankami, posypanymi żółtym serem. Składniki: 450g mrożonego groszku 1 cebula 3-4 duże ząbki czosnku natka pietruszki (ok. pół garści) masło papryczka chilli świeża lub suszona ½ cytryny sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 l bulionu warzywnego W garnku rozpuścić masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Dobra karmazupę każdy zna i zapewne każdy gotuje..Ja proponuje zupę w nieco innej odsłonie taka jakami smakuje czyli moja subiektywna ocena 🙂 .. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 /3 selera 1/2 białej częsci pora 1/2 litra soku pomidorowego 1 cebula drobno pokrojona 1/2 cebuli przypalona na gazie 1 kostka bulionu warzywnego 2 łyżki masła
Ugotujmy Cośpieczonej pietruszki to koniecznie musicie to nadrobić. Dekoruję nią zupy lub przyrządzam jako przekąskę. Pieczona pietruszka, lekko słodka świetnie pasuje z pesto. Jest to proste w przygotowaniu, oryginalne i przepyszne danie. W życiu bym nie uwierzyła, że będę kiedyś jeść pietruszkę z pieca. Może w końcu się przekonam do warzywnej sałatki z pietruszki? Pieczona pietruszka Składniki: ½ kg pietruszki 2 łyżki
codojedzeniazupa jest wyśmienita, jeśli lubisz zupy - kremy ... Będziesz w raju! Do tego łatwa i szybka, wygląda i smakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej??? Pyyyycha! Koniecznie musisz ją zrobić! :) Składniki: 1 mały kalafior 1 duży ziemniak 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego masło oliwa z oliwek 0,5 litra mleka
Garniec Magaliewięc troszkę z lenistwa, troszkę z ciekawości przygotowaliśmy tę zupę. Teraz po Polsku się żywimy, bo za chwilę będziemy kosztować innej kuchni. Postaramy się przywieźć mnóstwo przepisów ;) Składniki 1 duża cebula 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 łyżki oleju 190 g koncentratu pomidorowego 1,2 l bulionu warzywnego 100 g ryżu 1/2 główki młodej kapusty (małej) 1 pęczek
R'n'G Kitchensię, lecz mimo wszystko wstawię smakowity, rozgrzewający przepis na zupę krem. Dzisiaj na szybach samochodu zastałam szron, jest coraz zimniej, więc taka zupka będzie jak znalazł. Ogłaszam ostatni przepis z dyniowego cyklu. Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia (ok. 1kg) - 1 duży batat - 2 cebule
Be Fit Be Strong