Mocno pieczarkowa zupa z wyczuwalnym aromatem świeżych warzyw i dodatkiem wyrazistego czosnku idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki: 1kg pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku 70g selera 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1,5l bulionu warzywnego 120ml śmietany 30% sól pieprz olej Wykonanie: 1. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, obrać
Szalona Kuchnia EwelinyZapraszam na zupę brokułową w formie kremu. Zupka jest leciutka ale sycąca. Ziarna słonecznika są chrupiącym dodatkiem. Składniki: 1 świeży brokuł 1 średnia marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3-4 małe ziemniaczki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu do podania: jogurt naturalny, podprażony na patelni słonecznik Przygotowanie: Myjemy i obieramy marchewkę
słodkie i nie tylko historie kulinarnekrem z wywaru z buraków z dodatkiem ziemniaków. Zupa idealna dla alergików. Czas gotowania: około 1,5h Ilość porcji: 4 Składniki: • 1 kg buraków • 700 g ziemniaków • 2 łyżki oliwy • po łyżeczce soli i pieprzu np. ziołowego • 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego • łyżka cukru (można pominąć) • sok z jednej cytryny
AniaGotuje.plwersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry. Składniki: 1 duża cebula 1 mały por 1 duży ząbek czosnku 600 g marchewki 300 g ziemniaków 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka kurkumy 1,5 łyżeczki curry Cebulę i ziemniaki pokroić
Simply FoodBardzo kremowa, delikatna i jednocześnie wyrazista w smaku. Taka właśnie jest zupa czosnkowa. Kto raz zje, na pewno będzie chciał do niej wrócić. Spróbujcie, zwłaszcza w takie mroźne styczniowe dni :) Składniki: duża główka czosnku 300 ml śmietany 18% 2 duże główki cebuli 4 szklanki bulionu warzywnego 1,5 kg ziemniaków sól, pieprz 2 łyżki masła szczypiorek i chilli
ChilliJemyłyżeczka kozieradki i kuminu sól himalajska pieprz chiński cytrynowy 0.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka startego imbiru **************************************** Bulion zagotować, dodać kukurydzę , zagotować.Rzodkiewki zetrzeć na tarce.Zupę Przyprawić posiekaną drobno bez pestek papryczkę chilli ( może być mniej), kolendrą , solą , pieprzem ,kozieradki, imbirem i kolendrą.Chwilę pogotować.Zupę zmiksować.Podawać na gorąco z garstką startej rzodkiewki i kiełków.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizrobić wiele wspaniałych rzeczy, dzisiaj mam dla was przepis na zupę krem z dyni, juro natomiast zapraszam was na pyszny mus z dyni i jabłek z dodatkiem nasion chia, a także na pyszny wegański pasztet. Składniki : - 1 dynia (ok 1 kg) - 2 szklanki wywaru warzywnego - 2 cebule - 3-4 ząbki czosnku - 1 płaska łyżeczka
zdrowa vege kuchniadługie zęby, dlaczego? Bo nigdy nie jadłam. Gdy pracowałam we Włoszech robiliśmy zupę rybną, z owoców morza i różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskich. Moja propozycja jest z dorszem, ale śmiało można mieszać różne gatunki ryb. Co robimy: całe ryby czyścimy, filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny. Na około dwa kilo ścinek rybnych potrzebujemy ok. 2 litry wody .Kawałek pora
Pasje Jolkipotrawki. To już ten moment, kiedy tak bardzo odczuwam brak czyjegoś ciepła. ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ. /własny;/ na 2 porcje 1/2 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka 1 bardzo duży ziemniak (lub 2 mniejsze) 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki niecały 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu 2 łyżki oleju z pestek
W kuchni Karmel-itkitradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 80 g serka topionego kremowego sól pieprz kurkuma Przygotowanie: Wszystkie warzywa oczyścić,umyć
Ala piecze i gotujezupa czosnkowa Zupa przepełniona aromatem oliwy, czosnku i bakłażana nie tyko jest smaczna, ale tez poprzez bogactwo cennych mikroelementów pomoże nam zadbać o nasze zdrowie . A zdrowie jest przecież najważniejsze, zwłaszcza o tej porze roku. s kładniki dla czterech osób 1,5-2 główki czosnku 1 bakłażan 1,5 l bulionu ( ja użyłem warzywnego) 40 g sera żółtego twardego(...)mieszamy i smażymy na jasną zasmażkę . Teraz całość zalewamy bulionem ( zimnym), znów dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez piętnaście, dwadzieścia minut. Pod koniec do zupy dodajemy gałkę muszkatołową, tymianek, pieprz, sól i słodką paprykę. W tym czasie bakłażana kroimy na grube plastry, ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach
Miód i pieprzZupa rybna Kłobuka 20 dag czystych filetów rybnych (okoń, sandacz, sum, miętus, dorsz, u mnie szczupak) koniecznie bez ości 1 szkl pokrojonego w cienkie półplasterki pora 1 duża cebula pokrojona w półplasterki 5-6 ząbków czosnku drobno posiekanych 2 łyżki masła extra 1 szkl obranych za skórki i pokrojonych pomidorów (użyłam z puszki) 1 łyżka keczupu 2 szkl bulionu warzywnego(...)łyżeczka sosu tabasco sól, pieprz do smaku W garnku rozpuścić masło i wsypać pokrojonego pora, cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażyć, zalać 1 szklanką bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojone pomidory i drugą szklankę bulionu. Przykryć i ponownie zagotować. Po 2-3 minutach dodać pokrojone na kawałki filety, keczup, doprawić solą, pieprzem i tabasco
Pieguskowa Kuchniazup. Oczywiście zawsze pojawia się na naszym świątecznym stole, czy to na Boże Narodzenie czy to na Wielkanoc. Gości u nas również w zwykłe dni, kiedy chcemy zjeść coś sycącego. Często podaję ją razem z domową białą kiełbasą. Żurek na domowym zakwasie Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 2 litry bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej(...)garnku zagotowujemy bulion, dodajemy warzywa, boczek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas na żurek, cały czas mieszając, aby nie powstały nam grudki. Zmieszamy ogień, zupę doprawiamy przyprawami. Na koniec ewentualnie dodajemy śmietanę
Kulinarne przygody Gatitynajchętniej zajadana przez wszystkich zupa. Bardzo kremowa, aksamitna, lekko pikantna, słodkawa, baaardzo pomidorowa, po prostu cudnie pyszna... :-) Do jej przygotowania użyłam rosołu, który pozostał mi z poprzedniego dnia wraz z warzywami i przygotowywane przeze mnie latem passaty (kto nie dysponuje własną passatą, może dodać pomidory z puszki). Można wykorzystać także bulion warzywny, zamiast śmietanki dodać mleczko kokosowe lub śmietankę(...)roślinną i mamy danie wegetariańskie, gdy pominiemy ser także wegańskie. Składniki: - 2 średnie cebule - 2-3 ząbki czosnku - ok.800g passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów - rosół lub bulion warzywny (u mnie ok.400ml) - warzywa z rosołu (u mnie 2 marchewki, korzeń pietruszki i łodyga selera naciowego) - ok.60g sera typu blue - słodka śmietanka (ok.50ml) - sól i pieprz - ksylitol lub cukier do smaku
Smaczne Zdrowenajważniejsze – przepyszna! Polecam:) Zupa z batatów, marchewki i dyni (10 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę 4 szklanki batatów, obranych i pokrojonych w kostkę 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka curry w proszku(...)czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie. W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem. Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem orzechowym, posyp kolendrą i podawaj. Smacznego! English version Sweet potato, carrot
karmelowy