zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:187/331)

Fasolka po bretońsku w postaci zupy 194

składników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad. A może po prostu nazwać ją pomidorową z fasolą?;) Składniki: 200g wołowiny (karkówka, udziec) 100g chorizo 150g kiełbasy jałowcowej 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)wrzucić do garnka. Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele, wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut). Do zupy dodać fasolę, gotować jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami, wsypać do zupy. Posolić wg gustu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego

Obiad gotowy
Zupa krem z brokułów i groszku z mlekiem kokosowym 234

fanom nietypowych połączeń i ostrych dań. Zupa krem z brokułów i groszku: 2 średnie główki brokułów (2 x 500 g) 1 szklanka mrożonego groszku + do dekoracji 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 duża cebula 1 duża czerwona lub zielona papryczka chili (można dać dwie) 3-4 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)cebulę pokrojoną w kostkę lub półplasterki oraz posiekane na mniejsze części chili i czosnki (ja dałam dużą chili wraz z pestkami, aby danie było ostre). Zawartość patelni dodajemy do zupy i miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Dodajemy mleczko kokosowe oraz przyprawiamy zupę solą (ok. 1,5 łyżeczki – jeśli bulion był słony – mniej) i pieprzem. Zupę możemy przecedzić

Poezja smaku
Kartoflanka ze zrazami 155

domowa vegeta musztarda susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione].Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa ziemniaki koper Do gotujących

Moje domowe kucharzenie
Krem cukiniowo-ziemniaczany 147

dodać wyrazistości, do zupy dodałam cebulkę, czosnek oraz szczypiorek do dekoracji. Krem cukiniowo-ziemniaczany świetnie smakuje podany z drobnym makaronem, jak i grzankami. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 ziemniaki 1 cebula, np. czerwona 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody* 4 łyżeczki domowej wegety * odrobina oleju sól, pieprz kurkuma *wodę i domową wegete można zastąpić wywarem warzywnym  Cebulkę obrać(...)pieprzem oraz odrobiną kurkumy) i zalać wodą wraz z dodatkiem domowej wegety. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy ziemniaki i cukinia będą miękkie to garnek zdjąć z ognia. Zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Krem posmakować i ewentualnie mocniej doprawić.  Przygotowywanie zupy cukiniowo-ziemniaczanej Zupa przed i po zmiksowaniu Przepis STĄD

Ugotować
Zupa krem z topinamburu z bobem 131

niego zupa. Aby ją trochę wzbogacić podałam ją z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, skropioną olejem z pestek dyni, który ma także lekko orzechowy smak. Wszystko to razem świetnie się komponuje. Polecam gorąco tę kompozycję. Składniki: 1 kg topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego(...)czosnek oraz plastry topinamburu i ziemniaków. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Dolewamy mleko i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z ugotowanym bobem, chipsami z topinamburu, natką pietruszki oraz delikatnie skropioną olejem z pestek dyni. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa szczawiowa z jajkiem 251

mnie zupą! Unikałam jej jak tylko mogłam. Kwaśne to było, takie jakieś nie wiadomo jakie :) Bleee Obecnie, w sezonie letnim staram się wykorzystać szczaw jak najczęściej! Ale pamiętajmy żeby zupę szczawiową jeść z jajkiem i śmietaną!!!  Zawarty w tych produktach wapń neutralizuje bowiem w pewnej mierze działanie kwasu i pozwala na zminimalizowanie szkodliwego wpływu szczawiu np. na ściany żołądka(...)Składniki: 15-20 g szczawiu 2 skrzydełka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie liść laurowy Na skrzydełkach gotujemy bulion drobiowo-warzywny. Warzywa musimy ugotować przed dodaniem szczawiu, bo po zakwaszeniu wywaru warzywa pozostaną twarde. A więc marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się skrzydełek. Wrzucamy 2-3 ziarenka

Olikowa kuchnia
Barszcz grzybowy 169

uroczysty wieczór barszcz czerwony z uszkami, to u mnie króluje ON. Gotowany na całych kapeluszach borowików i podgrzybków, cebuli oraz z niewielkim udziałem włoszczyzny (w porównaniu do innych zup), zabielany śmietaną. Bardzo esencjonalny. Podczas gotowania obłędny zapach grzybów roznosi się po całym domu. Moja mama zawsze podaje do niego ugotowane, tłuczone ziemniaki, które można nabierać łyżką i maczać w gorącym(...)miseczki i dodajemy do niej 1-2 chochle wywaru grzybowo-warzywnego. Mieszamy do połączenia. Następnie ciągle mieszając barszcz, dolewamy rozrobioną śmietanę. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do barszczu znakomicie pasują ugotowane, tłuczone ziemniaki podawane na osobnym talerzu, które można maczać w grzybowej zupie :) Doskonale sprawdzi się też makaron np. łazanki (ok. 3/4 szklanki suchego

MyCookBook.pl
Rozgrzewający krem z dyni 162

miesiąca, a ja zamieściłam jeden przepis. Tak, JEDEN. Ale na tym koniec. Zakasałam rękawy i wzięłam się za gotowanie. A że ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza, postanowiłam przygotować rozgrzewającą zupę z imbirem i pastą chili. I właśnie tym przepisem się z Wami dziś podzielę. A kolejne już niebawem (ciasto bounty już zastyga, a w pliku z przepisami czeka jeszcze rosół(...)dynia hokkaido (800g) - 4 cm kawałek korzenia imbiru - duża cebula - 2 łyżki oliwy - szczypta suszonego czosnku - 1,5 łyżki pasty sambal oelek - 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego - 165 ml mleczka kokosowego - szczypta pieprzu - szczypta soli - krem z octu balsamicznego - groszek ptysiowy Przygotowanie: Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy w półplasterki

W poszukiwaniu inspiracji
Krem z groszku, z szynka dojrzewajaca czyli Zupowy Wtorek odc.62 200

książek, która wertuję inspiruje mnie do przygotowania tej formy posiłku.  Kiedy przeglądałam i czytałam przepisy z mojego urodzinowego prezentu ("Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay) w oko wpadła mi zupa z soczewicy, krem z dyni oraz ten szybki i łatwy w przygotowaniu krem z zielonego, mrożonego, groszku. Świeży smak, przyjemna konsystencja i ta chrupiąca szynka... niebo w gębie! Krem(...)łyżka oliwy 1 cebula, obrana  posiekana 300 ml mrożonego groszku 1 ziemniak, obrany i starty lub pokrojony na małe kawałki 1 l bulionu drobiowego (u mnie wywar warzywny) listki z kilku gałązek mięty 100 ml kremówki sól, pieprz kilka plasterków szynki dojrzewającej, u mnie Szwarcwaldzka W rondlu rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej cebulę ok 4 minut, by zmiękła, dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa włoska z ciecierzycą, pomidorkami i szpinakiem 123

szpinak. Aby nie było tylko warzywnie polecam posypać zupę tartym parmezanem – nada dodatkowy smak i kilka sycących kalorii. Składniki (na 3-4 porcje): puszka ciecierzycy 150g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 2 garści świeżego szpinaku 2 marchewki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku pół puszki krojonych pomidorów 1l bulionu warzywnego 1/3 szklanki drobnego makaronu – użyłam orzo 1/3 łyżeczki(...)dodajemy do garnka pokrojone pomidorki koktajlowe, pół puszki krojonych pomidorów oraz liście szpinaku i gotujemy jeszcze 5 minut.   Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, posypaną z wierzchu tartym parmezanem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 99

podkręca smak zupy. Do tego jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu - potrzebujemy zaledwie kilku składników i 20 minut czasu... Sezon na szparagi jeszcze trwa i są one już tańsze, więc warto skorzystać 😉   Składniki: 500 g białych szparagów 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml mleka kokosowego ok. 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżeczka(...)mniejsze kawałki. Pokrojone ziemniaki oraz szparagi dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 4-5 min., a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy

Kuchnia MagdaLeny
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 122

podkręca smak zupy. Do tego jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu - potrzebujemy zaledwie kilku składników i 20 minut czasu... Sezon na szparagi jeszcze trwa i są one już tańsze, więc warto skorzystać 😉   Składniki: 500 g białych szparagów 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml mleka kokosowego ok. 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy/oleju 1 łyżeczka(...)mniejsze kawałki. Pokrojone ziemniaki oraz szparagi dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 4-5 min., a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe i przyprawiamy pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Zagotowujemy zupę i trzymamy jeszcze na ogniu przez 2 min. Wlewamy

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem z cukinii 171

Dziś wam prezentuję zupę krem z warzyw i cukinii.Zupa o kremowej konsystencji pełna aromatu i smaku. Wyraźnie czuć smak cukinii czosnku i przypraw.Dodatek prażone pestki dyni idealnie pasują do kremu, tu nie ma grama śmietany za to mnóstwo warzyw . Składniki: cukinia 500 g ( już po odkrojeniu końcówek) ziemniaki 4 szt marchew 4 szt natka pietruszki pęczek czosnek 4 ząbki seler(...)małym ogniu. Powstanie wywar warzywny. Cukinie myjemy odcinamy końcówki i kroimy w kostkę( razem ze skórką) Smażymy na odrobinie oleju jakieś 20 minut i przekładamy do naszego wywaru z warzywami i gotujemy razem. Czosnek obieramy ścieramy na tarce i taki podsmażamy, dodajemy do zupy.Można dodać troszkę papryki mielonej ostrej.Kiedy nam się warzywa ugotują i zupa nabierze smaku zostawiamy

Różowa kuchnia
Krupnik jaglany z dynią i imbirem. 186

lubi. Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru.   Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 cebula 9 szklanek* bulionu warzywnego lub drobiowego 5 ziaren ziela angielskiego(...)zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, obraną cebulę (w całości). Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do pozostałych składników zupy. Dodać 1/2 łyżeczki soli i bulion, gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie. Następnie utrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach, dodać do zupy wraz z kurkumą

Codziennik Kuchenny
ZUPA Z SOCZEWICY I SERA 119

repertuar dań. Dzisiaj przygotowałam zupę z dodatkiem świeżych warzyw. Wprawdzie można ją przygotować z różnymi składnikami jak wędzonki, mięsa, sery lub tylko warzywa. Ja dodałam jeszcze kabanosy i ser. Zupa wyszła bardzo smaczna i bardzo pożywna. Polecam(...)laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku szczypta imbiru, kminku i kolędy do smaku 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego  150 g kabanosów 100 g serka gouda ( w kostce ) pęczek natki pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania