Z racji, że przez wiele dni nic nie publikowałam, dzisiaj, korzystając z wolnej chwili nadrabiam zaległości:) Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym:) Niestety
Kuchnia Pełna Pasjijest po wyjatkowa: sa to ziarenka anyzu,miod i starta skorka z cytryny.Konsystencje zupy wzmocni chrupiaca posypka z amarettini ,a liscie szalwi wniosa subtelne akcenty smakowe. Skladniki 4 na porcje: 500 -700g dyni (po obraniu i wypestkowaniu) 2 ziemniaki 0.5 l bulionu warzywnego mala puszka mleka kokosowego lub 1/2 duzej 1 cebula 2 zabki czosnku 1/3 lyzeczki ziarenek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prosta w wykonaniu zupa krem zaspokoi nasz apetyt na sycący obiad oraz dostarczy nam porcję zdrowych witamin. Składniki - 1 brokuł - 1 średnia cebula - 2 – 3 ząbki czosnku - 3 średnie ziemniaki - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal
Świat Smakuczegoś zupełnie innego, a zdrowego i optymistycznie zielonego. I jak najbardziej się to udało. ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. / całkowicie autorski;/ 1 mała zielona cukinia ok. 300 g sałaty (lodowa, masłowa lub jakiś mix sałat) 1/2 białej części pora 2 - 3 szklanki bulionu warzywnego 150g serka ziołowego pęczek posiekanego koperku 2 łyżki oleju z pestek winogron Pora kroję
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie powstał przepis na tą jesienną, kremową i rozgrzewającą zupę. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Składniki 500 g dyni 450 g batatów 1,5 litra bulionu warzywnego * 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku(...)razem około 2-3 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku przyprawami. Pestki dyni rozdrabniamy przy pomocy blendera. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Posypujemy mielonymi
Wędrówki po kuchnidługo (: U nas wakacje w pełni, brakuje tylko sprecyzowanych planów, ale jak każdy dobrze wie najlepsze wyjazdy to takie, które są spontaniczne! Dziś wpis obiadowy poświęcony kolejnej zupie krem. Zupy krem pojawiają się na blogu już dość często, ale tylko i wyłącznie dlatego, że je wprost ubóstwiamy! Pożywne, smakowite i jakże lekkie! Można by je było je postawić na równi(...)propozycji na wiosenny(letni) obiad: Składniki: 1litr esencjonalnego wywaru warzywnego 200ml mleka (3,2 lub 2%) 1 średniej wielkości kalafior ugotowana pietruszka, seler oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz kurkumy natka pietruszki do ozdoby zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy : 120ml wody 50g masła
Symfonia Smakówsmaku vegeta do smaku curry Porcję rosołową wraz z włoszczyzną zalewamy zimną wodą, gotujemy tworząc bazę do zupy. Miękka marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania. Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną(...)wywar doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy kostką warzywnego bulionu i łyżeczką vegety (ilość wg uznania) oraz wkładamy kolejno: brukselkę i fasolkę szparagową, po 5-7 minutach dodajemy cebulę, różyczki brokuła i paprykę. Przystępujemy również do tworzenia drobiowych chmurek - małą łyżeczką nabieramy porcję przygotowanej masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotujemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabardziej sycące. Analizując te wszystkie elementy wpadłam na pomysł zrobienia zapiekanki warzywnej z kawałkami kurczaka. Składniki: -pojedyncza pierś z kurczaka; - po pół brokuła i kalafiora (mogą być mrożone); -0,5 kg ziemniaków; -2-3 marchewki; -5 dag sera żółtego; - 1 duża cebula; - pół szklanki rosołu lub przecedzonej zupy jarzynowej; - sól, pieprz, oregano, Wykonanie: 1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/zapiekanka-warzywna-z-kurczakiem/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('4169a80efc1c1c83eef0b17f2b818e03').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Zapiekanka warzywna z kurczakiem appeared first
dom-agi.plDziś zabieram Was w podróż tam, gdzie sama marzę, by pojechać – i pojadę! Kierunek Tajlandia . Na razie będzie to tylko kulinarna podróż po tajskich smakach
Ostra na Słodkocałość uwieńczona świeżymi ziołami. Kochani, nie ma lepszej zupy pomidorowej niż ta. Przysięgam! Składniki (na 2-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki młodego czosnku 1/3 papryki czerwonej 400 gram pomidorów z puszki marki Łowicz 3 łyżki przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu(...)przecież pomidorowy i całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy makaron i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy zupę sosem rybnym, klonowym, solą i pieprzem. Na koniec gotowania wrzucamy do zupy rybę i krewetki. Całość
Mango PapajaUwielbiam aksamitne kremowe zupy, szczególnie zimą, są rozgrzewające i łatwe do przygotowania, ta z czosnkową nutą jest moją ulubioną, serwuję ją z pierożkami tortellini lub grzankami zależnie od ochoty. Poradzą sobie z nią nawet najmłodsi kucharze ;) Składniki: 2 pory 4-5 ziemniaków 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego) 10 dag serka topionego śmietankowego(...)minut. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy kremowy serek, gotujemy chwilę, zupę miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Podajemy z pierożkami tortellini ugotowanymi wg przepisu. Smacznego
Wanilia i KardamonKremowa zupa o ciekawym kolorze i jeszcze ciekawszym smaku :) Krem z purpurowej marchwi Składniki na naprawdę dużą porcję: 60 dag purpurowej marchwi – odmiana Deep Purple (waga po obraniu) 1 duży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka(...)włożyłam do foliowej torebki, ściśle związałam i odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki (do tej czynności założyłam rękawiczki, bo purpurowa marchew bardzo brudzi - ślady zupy widnieją nawet na kuchennym suficie :/). Ziemniaka obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Ząbek czosnku obrałam i drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim marchew i ziemniaka, chwilę przed
Kuchenne zapiski Edytyzupy użyłam naturalnego zakwasu Jamar . Zupa jest pyszna i szybko znika z talerzy :) Składniki : 2 pętka cienkiej kiełbasy drobiowej 2 marchewki kawałek pora i selera około 5, 6 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku domowa vegeta 300 ml zakwasu na żur około 2,5 l wody lub bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki oregano szczypta(...)gotowania wlać zakwas. Gotować aż ziemniaki i marchew będą miękkie.Następnie wyjąć natkę pietruszki, seler i porę, dodać pokrojone w kostkę jajka. Przyprawić do smaku ewentualnie solą i pieprzem.Gdy zupa przestygnie wlać śmietankę. Jajko możecie sobie zostawić w całości do dekoracji tak jak pokazałam na zdjęciu. Ja jednak do swojej zupy dodaję pokrojone w kostkę, tak moje dzieci lubią najbardziej
Sama słodycz i szczypta chiliwiększego garnka wlewamy dwie szklanki bulionu warzywnego i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zielony groszek i gotujemy 10 minut. Wyjmujemy dwie łyżki groszku, który później posłuży do dekoracji. Ziemniaka odlewamy z wody i dodajemy do zielonego groszku. Gotujemy razem jeszcze 5 minut. Całość blendujemy i przyprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Słonecznika prażymy. Zupę nalewamy do głębokich talerzy lub misek
My Chcemy JeśćJedna z ulubionych zup :P wersja wspomnieniowa Składniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której(...)kawałki ,zalałem bulionem warzywnym i gotowałem do miękkości. Pozostałe warzywa pokroiłem ,podsmażyłem na maśle przez kilka minut ,podlałem wodą i lekko poddusiłem pod przykryciem. Dodałem do całości razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Następnie dodałem fasolę ,buraki (pieczone przez 45 w temperaturze 200 °C) ,przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami. Śmietanę zahartowałem z zupą. Całość doprawiłem do smaku
R'n'G Kitchen