zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:178/331)

Zupa krem z kukurydzy 143

gdzie kukurydzę wielbią), ale podrasowana przyprawami na styl meksykański lub kolonialny. Zupę krem z kukurydzy można podawać i na ciepło i na zimno. Składniki: 3 kolby kukurydzy (poza sezonem 1 puszka kukurydzy konserwowej, ale w sezonie – koniecznie świeża!) 2-3 średnie ziemniaki 1,5l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 1 puszka kukurydzy (400g) 2 łyżki masła 2 łyżki(...)imbir, podsmażać 2 minut (Cały czas mieszając, ogień dość mały). Dodać oliwę i wszystko wymieszać na bardzo gęstą pastę. W garnku (już tym końcowym, w którym będziemy gotować zupę) rozgrzać niewielką ilość oliwy i wrzucić cebulę. Zeszklić. Dodać przygotowaną pastę z przypraw i podsmażać 1 minutę. Dodać pokrojone ziemniaki, dobrze wymieszać, podsmażać 2 minuty. Teraz należy dodać bulion i wszystko

Pociąg Do Kuchni
ZUPA KREM Z DYNI Z SEZAMEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 110

niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 800 g dyni zwyczajnej lub hokkaido ● 1cebula ● 1 por ● 1 warzywna kostka bulionowa bio ● 5 cl śmietany kremówki ● 40 g masła(...)Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiksuj zupę- krem, domieszaj śmietanę kremówkę. Posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi, sezamem i natką pietruszki. Bon appétit

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Marokańska zupa z soczewicą i pomidorami 125

Siadajcie do stołu się rozgrzać, naleję też dla Was! Marokańska zupa z soczewicą i pomidorami Potrzebujesz: 1 cebula 2 łyżki oleju 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 100g czerwonej soczewicy 800ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Karmelizowana cebula: 1 cebula(...)rozgrzanym oleju na złoto. 2. Dodaj bardzo drobno posiekane chili, cynamon i cukier- podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści i pokryje cebulę (ok. 1-2min.). Całość: 1. Zupę podawaj z kleksem jogurtu naturalnego, porcją karmelizowanej cebuli i odrobiną natki pietruszki. Smacznego! Moroccan lentil and tomatoes soup  Ingredients: 1 onion 2 tablespoons oil 1 large garlic clove

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Botwinka. 114

własnego uznania. Ja najbardziej lubię swoją wersję, a najfajniejsze, że moi bliscy również :) U nas w domu przepadamy za smakami zdecydowanie słodko-kwaśnymi i właśnie taka jest ta zupa. W wypadku botwinki nie kombinuję - kwaśność pochodzi ze zwykłego octu, słodkość ze zwykłego cukru i musi być ich tyle, co trzeba! Trudno właściwie powiedzieć ile ;) Dodaję po trochu i próbuję, próbuję(...)sól, laur i ziele oraz wybrany składnik bulionowy (u mnie dwie warzywne bulionetki - nie dodaję soli). Gotować na średnim ogniu. Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Botwinkę bardzo porządnie opłukać, oczyścić korzonki i drobno posiekać. Po 10 -15 minutach od dodania ziemniaków dodać do zupy zwiększając jednocześnie ogień. Po około 3 - 5 minutach liście i łodygi

zadanie-gotowanie
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 103

pachnący wiosną. Bardzo go lubię za swoją prostotę w przygotowaniu i wyjątkowy smak. Polecam.  SKŁADNIKI :   500 g białych szparagów 2-3 ziemniaki 2 cebula 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka gęstej śmietany sól, pieprz do smaku  1 ząbek czosnku parmezan do posypania(...)garnka przekładamy cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy na maśle. Następnie dodajemy warzywa  i szparagi z główkami. Wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut ( główki wyjmujemy z zupy, odkładamy na talerz ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy łyżkę gęstej śmietany i blendujemy.  Zupę nakładamy do miseczek, posypujemy parmezanem i wkładamy główki szparag. Podajemy krem ciepły, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa porowo-jabłkowa. 122

zupę porowo-jabłkową. Dość intrygujące połączenie. Ciekawość jednak zwyciężyła. A efekt? Mnie smakowała, choć może uchodzić za danie kontrowersyjne. Na pewno warta wypróbowania. Bardzo odpowiadają mi takie kulinarne poszukiwania, ponieważ ich logicznym następstwem jest odkrywanie nowych smaków i wzbogacanie naszego codziennego menu. Składniki: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) 2-3 jabłka 2 ziemniaki 3 szkl. bulionu warzywnego(...)obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i dodać do pora. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do pora. Podsmażać chwilę. Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby była zbyt gęsta można rozrzedzić bulionem lub wodą. Podawałam z posiekanymi orzechami

zadanie-gotowanie
Flaki z morskiego ghula 119

zupa prawdziwego Wilka Morskiego! Palce, haki i drewniane nogi lizać. Mniam! Składniki: 3 tuby z kalmara 100-200 g filetów z ryby morskiej, np. morszczuk,mintaj, halibut 2 litry wywaru rybnego* majeranek, tymianek, natka pietruszki sól,pieprz opcjonalnie odrobina gałki muszkatałowej, warzywa z wywaru          *równie dobrze może być jakikolwiek inny wywar, dobrze pasuje warzywny Przygotowanie(...)smaku i gotować przez chwilę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę rybkę. Możemy pozwolić jej się rozgotować. Jeśli gotowaliśmy wywar rybny, to śmiało możemy dodać z niego marchewkę do naszej zupy. Dla amatorów nieco pikantniejszych smaków Honorietta poleca np. dodać kilka kropli Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec. Jak zrobić wywar rybny? Gdy kupujemy świeże tusze ryb, które następnie filetujemy

Karczma Honorietty
Zupa krem z dyni 165

Dyniowy sezon właśnie się rozpoczął, co oznacza nieubłaganie zbliżającą się jesień. Ja sezon dyniowy w mojej kuchni otwieram moją ulubioną zupą z dyni z mlekiem kokosowym. To uniwersalne warzywo możemy wykorzystać w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Surowy miąższ dyni jest wodnisty i pozbawiony smaku, dopiero po doprawieniu i wkomponowaniu w potrawy nabiera smaku i charakteru. Poza tym, jest niskokaloryczna(...)litra bulionu warzywnego 400ml mleka kokosowego 1 łyżeczka curry w proszku sól pieprz biały     Przygotowanie: Dynię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek drobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając. Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z pieczarek brązowych i topinamburu 128

wprost idealnie. Zupa krem jest delikatna a przy tym niebywale smaczna. Podrasowana smażonymi pieczarkami, główkami szparag i chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie! Składniki na 3-4 porcje:   250 gram pieczarek brązowych  200 gram topinamburu  2 ziemniaki  1 łyżka oliwy z oliwek  1 cebula  ząbek czosnku  sól, pieprz litr bulionu warzywnego(...)obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską do momentu aż stanie się chrupka. Następnie ściągam chipsy z szynki z patelni

Mango Papaja
Zupa z białych szparagów 96

właśnie do tego ścisłego grona wchodzi kolejna: kremowa zupa z białych szparagów. Nie jest to taki gęsty krem, jak czasami się robi np. z dyni. Jest nieco rzadsza, ale idealnie kremowa. I perfekcyjnie smaczna. Na 3 porcje: 2 pęczki białych szparagów 4 szalotki ząbek czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki(...)zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 3 minuty. Kilka główek zostawiamy, przydadzą się później. Tak mniej więcej 5 na osobę. Zupę miksujemy blenderem. Prawdopodobnie w zupie pozostaną łyka od szparagów, takie żyłki. Przecieramy więc zupę przez sitko do drugiego garnka. Podgrzewamy i zabielamy śmietaną. Szałwię wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą

Marder&Marder Manufacture
Meksykańska zupa z opiekanych pomidorów i papryki 149

Dziś przedstawiamy kolejne danie z kuchni meksykańskiej, którym jest zupa z opiekanych pomidorów i papryki. Bardzo smaczna i aromatyczna dzięki pieczonym warzywom, która na pewno przypasuje każdemu Składniki: - 500 g czerwonej papryki - 950 g czerwonych pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1 szklanka bulionu warzywnego - oliwa - jogurt naturalny Porcja dla 2 osób Najpierw rozgrzewamy piekarnik(...)papryczkę chili. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy paprykę i pomidory obrane ze skórki i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy bulion i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką oraz jednolitą masę i podajemy w miseczkach i dekorujemy jogurtem (można też śmietaną). Jeżeli ktoś by chciał żeby zupa była rzadsza to trzeba dodać więcej bulionu

Kuchenne Wariacje
Krem z pieczonej papryki z mascarpone 194

podkreślona ostrością chilli i łagodny smak mascarpone. Ta wyborna zupa rozgrzała nas dziś i z pewnością nie był to ostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2,5 szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżeczka chilli w proszku sól, pieprz serek mascarpone(...)się zeszkli dodajemy do niej pokrojone pomidory bez skóry i upieczony wcześniej czosnek. Gdy płyn z pomidorów odparuje dodajemy paprykę i bulion. Gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy i doprowadzając do wrzenia doprawiamy solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, Na środku każdego talerza nakładamy łyżkę serka mascarpone. Uwagi : Czosnek pieczemy w łupinie, obieramy go dopiero przed dodaniem

Przysmaki Karolki
Zupa serowa 120

Oliwii", wspaniała, sycąca i bardzo smaczna zupa z żółtego sera. Nigdy takiej nie robiłam, a tu proszę taki frykasik, że, aż miło:)   Prosty przepis, szybkie wykonanie i ten smak, to zalety, którym nikt się nie oprze:) Składniki: 20 dag żółtego sera (np:ementaler) 1 szklanka śmietany 3 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 łyżka(...)ogrzewam, przez cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.Bułkę kroję w drobna kostkę i rumienię na suchej patelni. Zupę nalewam w talerze dodaję grzanki, posypuję natką pietruszki i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW 270

danie główne (wody nie wylewamy, tylko wyławiamy szparagi) 200g ziemniaków 1 duża cebula lub por (biała i zielona część) łyżka masła 1 łyżka śmietany 12% bulion/woda (opcjonalnie do rozrzedzenia zupy) sól, pieprz do smaku kromka pełnoziarnistego chleba (do podania) 1 łyżeczka oliwy listki bazylii główki szparagów do dekoracji Końcówki szparagów gotować około 20 minut w osolonej wodzie, w której gotowały(...)Jeśli masa jest zbyt gęsta można dolać wody lub bulionu warzywnego. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać łyżkę śmietany i wymieszać, nie gotować ponownie. Chleb pełnoziarnisty (u mnie kromeczka chlebka żytniego 7 zbóż z Biedry) pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół

Dietolog
Barszcz z botwinki 62

pęczek botwinki z małymi buraczkami, 150 – 200 g bobu w strączkach (mogą być ziarna bobu), 300 g ziemniaków (lepsze będą młode), 1 l bulionu (warzywny lub drobiowy, najlepszy domowy), sól, cukier, sok z cytryny, ocet winny (u mnie z czarnego bzu), szczypta pieprzu, śmietana 12 %, szczypiorek (u mnie czosnkowy), koperek Botwinkę umyć, odciąć buraczki, liście przebrać (odrzucić brzydkie), pokroić. Włożyć(...)cukier do smaku. Zdjąć z ognia. Strączki bobu umyć, pokroić w ukośne cienkie (ok 2 mm grubości) plasterki, ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Przełożyć do zupy. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, uważać aby nie rozgotować. Odcedzić. Dodać do zupy. Wszystko razem zagotować, doprawić do smaku pieprzem (szczypta powinna wystarczyć). Przed podaniem dodać posiekany

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania