zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:171/331)

Zupa z kalarepy 162

dobrą sprawę nawet nie wiedziałam jaki tak naprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek. I co? Jak myślicie, jak smakowała? Otóż ku zdziwieniu wszystkich rozeszła się(...)małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek (mrożony) 2 łyżki na talerz wykonanie Pokrojoną kalarepę, pietruszkę i por zalewam bulionem i gotuję do miękkości. Miksuję blenderem. Podgrzewam i doprawiam śmietaną, solą i pieprzem. Dodaje też łyżkę masła. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam wodę do osiągnięcia porządnej konsystencji

Przysmaki Karolki
Zupa marokańska Harira 211

pierwszy raz jadłam w Maroku. Gęsta, pożywna i mocno rozgrzewająca. W mojej wersji nie ma mięsa, jest za to tofu wędzone, które sprawia że czuć zapach wędzonki. Ja tą zupę uwielbiam, mam nadzieję, że harira będzie także częstym gościem na Waszych stołach. Składniki : szklanka soczewicy czerwonej   szklanka soczewicy zielonej puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie  puszka pomidorów krojonych(...)Kombu pomaga w trawieniu, nie ma smaku. 2l bulionu warzywnego ( można go przygotować na bazie z warzyw, lub na szybko dodać kostkę rosołową, mimo że jest to dwa litry wody, to kostka jedna ) pietruszka pęczek   2 łyżki oleju Wykonanie Do dużego garnka o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, papryczkę

Apetyt na Zielone
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 143

była naprawdę (!) pikantna. Dodałam do niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą) ok. 1,5 - 2 litrów wywaru warzywnego lub drobiowego  (ja akurat nie miałam, więc zalałam warzywa(...)gotowania poprzednich dań. A nawet jeśli nie zostały, to nie wyrzucamy ich! Odłamujemy i odkładamy na bok Dlaczego podzieliłam szparagi na trzy grupki? Ponieważ główkami ozdabiamy gotową już zupę-krem. Z kolei środki podzielone na grube plastry łatwiej będzie można odróżnić od zdrewniałych końcówek, które zostawiamy niepokrojone, tylko w całości Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki Dymkę wraz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami 134

urok tego warzywa. Zupa dyniowa wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się prezentowały? Koniecznie w takim razie skorzystaj z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar . Zniżka dostępna na hasło „ZDROWE-GOTOWANIE”. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny(...)warzywnego i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę

ale Pysznie
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 250

zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą Składniki: 280 g soczewicy 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 3 spore ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody lub bulionu* olej rzepakowy sól * do zrobienia bulionu używam   domowej warzywnej pasty bulionowej Karmelizowana(...)Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Soczewicę dokładnie płuczemy. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki zupy, oprócz ziemniaków. Gotujemy aż  soczewica lekko zmięknie, około 15 minut, po czym dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. Dwie dodatkowe cebule kroimy w cienkie plasterki, papryczkę pozbawiamy nasionek

Kulinarne przygody Gatity
Ognisty kapuśniak 157

przystało na kapuśniak, konkretna i sycąca. Pikantność zupy można sobie dostosować do własnych preferencji zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 g kiszonej kapusty sól, pieprz, cukier Cebulę obrać, przekroić(...)pomidory z puszki i wlać bulion. Dołożyć kiszoną kapustę i pozostałe 2 plastry boczku. Całość gotować około 30 minut na średnim ogniu aż smaki przenikną się wzajemnie. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie chili

My simple kitchen
Zupa krem z białych warzyw 158

ambasadorką i propagatorką w Polsce jest Agnieszka Maciąg. Zupa krem z białych warzyw   Drukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min   Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego(...)bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut. Zmiksować na krem blenderem, jeżeli zupa jest za gęsta wystarczy dolać bulionu. Podawać z prażonymi płatkami migdałowymi. 3.5.3208 Chwile uchwycone w Bajkowej Zagrodzie

Apetyt na Zielone
Zupa krem ze szparagów 166

wywar warzywny, to nie dodawać już kostki rosołowej. Ja czasami sobie ułatwiam i dodaje kostkę rosołową. Nie zawsze mam wywar w domu i czasu na jego przygotowanie. Szparagi umyć, odciąć łebki i zostawić na później. Nóżki jak są młode i miękkie można pokroić i wrzucić do garnka. Jeśli są twardsze to odłamać końcówkę, a łodyżkę oskrobać. Gotować zupę

Kuchnia Pokoleń
Jesienna zupa z kurkami i warzywami 129

ogromnej ochoty, jak na ciepłą miskę rozgrzewającej zupy. Składniki (na 3-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 marchewki 1 szklanka kurek (mrożonych, świeżych lub ze słoiczka) 1 łyżka kaparów 100 gram dyni hokkaido 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry(...)wrzucam do garnka. Smażę warzywa i wlewam białe wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję składniki przez 15-20 minut, do miękkości. Kiedy składniki zmiękną doprawiam zupę solą i pieprzem. Ściągam zupę z ognia, wyjmuję gałązkę rozmarynu, dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Podaję gorącą porcję zupy z grzankami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zupa z czerwonej soczewicy z kminem 156

razu zabrałam się do gotowania. Zupa była bardzo smaczna, rozgrzewająca, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam! Składniki :  1 łyżka nasion kminu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego puszka krojonych pomidorów (400g) litr bulionu warzywnego 160g czerwonej soczewicy 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz kolendra do przybrania(...)uprażony kmin, pieprz kajeński i krojone pomidory. Dokładnie wszystko wymieszać i chwilę poddusić. Dolać bulion i zagotować, następnie dodać soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Zupę chwilę przestudzić, krótko zmiksować (zupa nie musi być gładka), dodać jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać udekorowaną kolendrą.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 191

wędzonych żeberek.Zupa w  sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam kawałek wędzonego żeberka. Było pysznie i pożywnie.Polecam. Składniki: 300 g wędzone żeberka 1 marchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty(...)kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie:   Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy

Ala piecze i gotuje
Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryną czyli Zupowy Wtorek odc.89 181

Sarah Wilson "My new roots". Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryna 1 łyżka oleju kokosowego lub ghee 2 spore cebule 3 ząbki czosnku, przeciśnięte czubata łyżka obranego, startego imbiru sól 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki chili puszka krojonych pomidorów cytryna - kilka plasterków 200 g czerwonej soczewicy, przepłukanej 1 litr wywaru warzywnego syrop klonowy do dekoracji dymka, natka(...)się cały aromat. Dodajemy pomidory, 3 plastreki cytryny oraz soczewice. Całość zalewamy gorącym wywarem. Przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz o gotujemy ok 30 minut aż soczewica stanie się miękka. Zupę podajemy posypaną zieleniną i skropioną sosem klonowym, można również użyć cytrynowych plastrów do dekoracji

Dzieje kuchennej Wiewióry
FASOLADA czyli ZUPA FASOLOWA 155

wegetariańska Polsko - grecka   Fasolada. W mojej rodzinie przepis ten  stosuję od lat i wszystkim bardzo smakuje. Dzisiaj podzielę się z  Wami przepisem na tą pyszną zupę. Przepis jest na duży gar (5 litrowy) i starcza na 4 osobową rodzinę na 2 dni.  SKŁADNIKI: woda (3 litry) fasola  biała  (500 g) marchewka (3 duże) cebula(...)łyżeczkę soli, warzywną kostkę bulionową, podsmażone składniki z patelni , ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu około godziny. - Gdy fasola  będzie już prawie miękka dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, natkę selera  posiekanego, pieprz, oregano oraz można jeszcze doprawić solą. - Gotujemy  aż ziemniaki zmiękną. - Podajemy ze świeżym pieczywem i oliwkami. Uwagi: - Gdyby zupa była zbyt gęsta

RITA food channel
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem czyli Zupowy Wtorek odc.67 214

bardzo smakuje. Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem na 4 porcje: 6 marchewek pół łyżeczki nasion kopru włoskiego 3 łyżki oliwy sól i pieprz 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki kawałek imbiru, ok 2 cm, obrany i posiekany listki z 3 gałązek tymianku 1,5 litra bulionu warzywnego do podania śmietana(...)st.C, z termoobiegiem. Gdy są miękkie i lekko przypieczone wyjmujemy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy cebule i czosnek (ok 3 minuty). MI czosnek ciut się zrumienił co dodało zupie dodatkowego aromatu. Dorzucamy seler i smażymy dalsze 4 minuty. Dodajemy imbir, tymianek, marchewki i bulion. Zagotowujemy i pyrkoczemy ok 30 minut by zupa odparowała. Wyłączamy płomień i zupę blendujemy. Podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa ogórkowa 150

Składniki: 4-5  dag skrzydełek drobiowych 6-8 kiszonych ogórków 1 łyżka margaryny 1-2 ząbki czosnku 5-6 większych ziemniaków 2-3 marchewki pietruszka lub mieszanka warzywna mrożona natka pietruszki koperek sól pieprz 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami(...)starte ogórki i duszę kilka minut. Do miękkich warzyw dodaję podduszone ogórki i wszystko razem gotuję przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, a jeżeli zupa jest zbyt mało kwaśna ścieram odłożone wcześniej ogórki i wrzucam bezpośrednio do wywaru. Mąkę mieszam ze śmietaną, hartuję gorącym wywarem i zaprawiam zupę. Nakładam na talerz i posypuję po wierzchu

Bea(u)ty kitchen

Proponowane wyszukiwania