zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:168/331)

Krem z zielonej fasolki z gotowanym drobiem 138

Składniki: pierś z kurczaka 2 ceb ule 3 ząbki czosnk u 300g mrożonej ziel onej fasolki bulion warzywny 1 marchewka 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela

Gaździnka warzy
Pierwsze danie - Buraki 139

Składniki: 5 średnich buraków 2 żółte cebule jedna czerwona łyżeczka octu jabłkowego bulion warzywny 1-2  ząbki czosnku szczypta tymianku (opcjonalnie) łyżka masła sól, pieprz

Gaździnka warzy
Domowa "kostka rosołowa" warzywna 142

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia kostki rosołowej. W końcu się udało.  Gdy czytałam przykładowe menu do diety Dr. Dąbrowskiej pierwszą moją myślą było

chwile dla mnie
Menu na tydzień: Elegancja Francja, czyli wykwintne i proste francuskie przepisy 165

panierowany w pieprzu w sosie pieprznym z koniakiem i musztardą Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona z krewetkami w sosie pomidorowym Czwartek: Provencale tian, czyli ratatouille z Prowansji Piątek: Zupa ziemniaczana Vischyssoise Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać już tradycyjnie codziennie rano. Ile czasu to zajmuje Nasi wierni czytelnicy wiedzą, że nasze gotowanie polega na przyrządzeniu posiłków na cały tydzień(...)frytki. Później wstawiliśmy jeszcze brukselkę. W międzyczasie zaczęliśmy dusić kurczaka Marengo i przygotowaliśmy warzywne dodatki do dań: fasolkę szparagową i brokuła – gotowaliśmy je razem w garnku parowym. Kiedy do kurczka Marengo wrzuciliśmy już wszystkie składniki i miał się już tylko dusić, przyprawiliśmy steki i zaczęliśmy robić zupęzupa robi się właściwie sama, wystarczy przesmażyć pory z ziemniakami i zmiksować

Niedzielny kucharz
zupa ziemniaczana 157

składniki: 500 g ziemniaków 100 g pora 50 g cebuli 60 g marchewki 50 g selera 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości 50 ml śmietany ok. 700 ml wywaru warzywnego lub bulionu ok. 2 łyżki masła szczypiorek do podania sól, pieprz wykonanie: Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ziemniaki(...)garnka, zalewamy np. bulionem. Dodajemy podsmażoną kiełbasę oraz cebulę. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy. Pod koniec gotowania śmietanę mieszamy z ok. 4 łyżkami wywaru z zupy i wlewamy do garna z zupą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem

Domowy Smak Jedzenia
Zupa krem z ogórkiem 176

warzyw.  Moja zupa jest pikantna, wystarczy zmniejszyć ilość czosnku, imbiru i pieprzu, a zupka będzie bardziej delikatna i  będzie smakowała dzieciakom. 2 ogórki dobra cena KLIK 1 cukinia  1 kalarepa dobra cena KLIK 3 cebule  4 ząbki czosnku  kawałek imbiru  olej kokosowy  serek topiony  pieprz cytrynowy  bulion warzywny(...)Warzywa duszę około 10 minut, często mieszając. Dodaję pieprz cytrynowy, około łyżeczki i zalewam gorącym bulionem.  Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia, zupę ściągam z gazu i miksuję na krem.  Podaję z kleksami kwaśnej śmietany, zmieszanej z niewielką ilością mięty, lub z grzaneczkami czosnkowymi

Takie tam pichcenie
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 167

cold and hot - France-Sweden Paryski chłodnik z porów.   Składniki. 20 dag porów 20 dag ziemniaków 1 jabłko winne 1 łyżka masła 600-700ml bulionu warzywnego 100ml jogurtu naturalnego 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz Wykonanie. Dokładnie oczyszczone pory pokroić w plasterki i dusić 5 min na maśle. Można podlać 2 łyżkami bulionu. Ziemniaki i jabłko obrać , pokroić(...)30minut. Przestudzić i zmiksować. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora 2 łyżki oleju Wykonanie. Topinambur, jeden ziemniak i cebulę

Kulinarny karnet Christophera
Grzybowa z podgrzybków. 170

Zupa pachnąca lasem, lekka aromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby. 30 dkg podgrzybków 1 por biała część kawałek selera 1 marchewka 3 ziemniaki średnie liście selera sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 litra wywaru warzywnego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane(...)dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej 5 minut. Mąkę rozrabiam w ziemnej wodzie, dodaję do gotującej się zupy, zagotowuję , dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.. Posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Krem z marchwi z gruszką i imbirem 136

szczyptą chili. Połączenie składników idealne. Gęsta i sycąca zupa z pewnością Was rozgrzeje. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Składniki 600 g marchwi 750 ml bulionu warzywnego 3 gruszki 1 szalotka 3 cm imbiru 1 mała papryczka(...)przez minutę, mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki, jednolity krem. Doprawiamy do smaku pieprzem, cukrem i solą. Zupę podajemy z grzankami. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Zupa krem ze szparagów 151

krem ze szparagów, której smak i wygląd wynagradza obecne anomalie pogodowe Zupa krem ze szparagów 2017-05-10 20:39:02 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 pęczki zielonych lub białych szparagów 4 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 2 garści szpinaku szczypta gałki muszkatołowej 1 szklanka mleka kokosowego sól, pieprz(...)gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze kilka minut, następnie dodaj główki szparagów (kilka zostaw do dekoracji) i szpinak. Trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Lekko przestudzoną zupę zmiksuj w stojącym blenderze razem z mlekiem kokosowym na gładki krem. Podawaj np. ze śmietaną i świeżymi ziołami. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/    Artykuł Zupa krem ze szparagów

Powiedz dietom nie
Krem z białych szparagów 267

należy przesadzić aby nie zdominował smaku zupy - ma stanowić tylko dodatek smakowy. Możecie go oczywiście również pominąć. A w kolejce czeka już rabarbar - mam dla Was już kilka smakołyków z nim w roli głównej. Zatem będzie się działo :) Składniki: pęczek białych szparagów 1/2 cebuli 400 ml bulionu (najlepiej drobiowy lub warzywny) 1/4 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz opcjonalnie: kawałki wędzonego(...)około 10 minut. Na końcu dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty (jeśli chcemy użyć główek do dekoracji należy je po ugotowaniu wyjąć). Część bulionu odlać a resztę zupy zmiksować dolewając bulionu aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zupę przelać z powrotem do garnka. Dolać śmietanę kremówkę (wówczas nie należy już jej gotować tylko podgrzewać) i przyprawić do smaku solą

My simple kitchen
Zupa z czerwonej soczewicy 163

najszybsza zupa na wielki głód i chłód. Totalnie wegańska i bezglutenowa i piekielnie szybka. Potrzebujemy: 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 500 g czerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie się ilości) 2,5 litra bulionu warzywnego (lub wody) 2 szklanki(...)cebuli, czosnku oraz przyprawach. Chwilę smażymy. Dosypujemy soczewicę i mieszamy. Zalewamy wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajemy przecier lub pulpę, mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka

ladykitchen
Zupa czosnkowa 197

Bardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Składniki: ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego, 10-12 sporych ząbków czosnku , 3 łyżki masła , mielony biały(...)czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.  Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć gorącą zupą, żeby nam się nie zważyła. Można też wymieszać ją dokładnie z łyżeczką mąki i wtedy wlać do zupy, i zagotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z dyni z ciecierzycą 177

jego przepisów i choć mam wątpliwości czy te zupę można zrobić w 15 minut, to z pewnością jest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;) Składniki : 1-2 szalotki lub dymka 1 papryczka chili pół dyni piżmowej 3 małe marchewki kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna) gałązka świeżego rozmarynu litr wrzątku puszka ciecierzycy (400g(...)masę cebulową z rozmarynem, chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować. Dodać ciecierzycę z puszki, zupę podgrzać, doprawić do smaku papryką, solą (ostrożnie) i pieprzem. Podawać natychmiast przybraną jogurtem greckim.      Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kremowy barszcz zabielany z jajkiem 183

Składniki: (4 porcje) 1 bardzo duży burak (lub dwa mniejsze) 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 4 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 3 łyżki octu jabłkowego (lub zwykłego) 5 szkl. wody 1 łyżeczka cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego majeranku 4 jajka sól i pieprz natka(...)Wrzuć pokrojone w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, przykryj i gotuj 5 min. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj przez 10 minut. Obranego buraka zetrzyj na dużych oczkach, włóż do zupy, dodaj ocet i majeranek, gotuj 25 min. (cały czas pod pokrywką). Wyjmij ziela i liść laurowy. Do śmietany wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie mątewką. Dolej chochlę płynu z zupy

Delicious Place