zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:176/331)

Proste placki dyniowe z nasionami chia 174

bardzo uniwersalny owoc, trochę słodki w smaku, ale przepyszny. Możemy zrobić aromatyczne i rozgrzewające zupy krem z dyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu, potrawki warzywnej z ryżem i innych. Czyli możemy jeść dynię na słodko, jak i wytrawnie. Uwielbiam dynię

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 163

dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody, suflety czy ciasteczka).  Wszystkie dania są proste

Moje Kuchenne Rewelacje
Warzywne kołduny zamiast makaronu 177

przepadam za zupami, ale moje dzieci i owszem. Młodsza szczególnie za rosołem. A jak rosół to dużo włoszczyzny i oczywiście makaron. Włoszczyznę można wykorzystać na wiele sposobów, chociażby do tradycyjnych sałatek warzywnych, ale że za nimi też nie przepadam, to… Wyszedł dość czasochłonny, ale smaczny przepis na szybkie kołduny z warzywami (tu przewaga marchewki) i króliczym mięsem, na którym

gutfut
Kapuśniak z chorizo 224

wracałam w taką pogodę z uczelni, a babcia stawiała na stole miskę gorącej zupy. Gęstej, sycącej, takiej prawdziwej, domowej. Pora więc ją ugotować;) Niech będzie to kapuśniak, taki właśnie gęsty i treściwy, który ma w sobie rozgrzewająca moc.  Składniki: 3 litry bulionu warzywnego (może też być mięsny) 2 ziemniaki kawałek selera 2 marchewki ok 0,5kg kapusty 1 cebula

Obiad gotowy
LECZO Z CUKINI Z DOMOWEJ SPIŻARKI 203

serek mały topiony holenderski sól i pieprz ********************************************* Do garnka wlać 2 litry wody,ugotować BUlION warzywny,dodać starte warzywa i mięso mielone.Gotujemy 30 minut.Dodać przyprawy,ryż,cukinię wraz skórkę pokrojoną w kostkę i serek topiony oraz przecier.Zagotować aby serek się roztopił a zupa trochę zgęstniała.Zaprawić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody,zagotować ,można dodać kubek jogurtu naturalnego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Indyjska zupa kalafiorowa 128

poniewaz jak powiedzial moj najwiekszy krytyk i znawca pan K., kalafiora w ogole w tej zupie nie czuc i zajadal az mu sie uszy trzesly;) Polecam! nieduzy kalafior 2 srednie ziemniaki 2 male cebule 2 zabki czosnku 1 lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka czarnuszki 1 lyzeczka ziaren kolendry 1 lyzeczka ziaren kuminu

Codzienne Gotowanie
Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem 136

language:#0400;} Dla tych ,którzy podobnie jak ja uwielbiają fasolkę szparagową. Pyszna ,delikatna w smaku zupa zadowoli wasze podniebienia. Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej filet z kurczaka 2 marchewki pietruszka mały seler biała część pora 4 ziemniaki łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa kozieradka mielona sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 199

drobna kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone buraki smażyć kilka minut. Wlać wywar warzywny i sok z jabłka. Gotować przez kilka minut aż płyn odparuje o 1/3. Blendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą.  Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka .  Filet z pstrąga

Plate of Joy
Zupa-krem ze słodkiej papryki 114

się na nią, to warto ją kupić i spróbować, bo jest naprawdę przepyszna. Kolejna z zup, która trafiła na moją listę 'naj' więc serdecznie Was zachęcam do wypróbowania tego prawdziwie śródziemnomorskiego smaku :) * słodka papryka czerwona- 250 g (3 sztuki) * sok pomidorowy- 1 szklanka * wywar warzywny- 600 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 3-4 krążki * świeża bazylia

Kraina Miodem Płynąca
Zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym z grzankami i rzeżuchą 203

tylko nutka,ale caly akord smakowy.W tym polaczeniu jest i charakter i harmonia.Kremowa konsystencje zupy przelamuja chrupiace grzanki.Dodatek rzezuchy delikatnie zaostrza smak. Skladniki na  porcje: 1/2  kalafiora (moj byl naprawde duzy) 1 cebula 1 zabek czosnku 200 ml mleka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego 1 lyzka masla ghee+1 sol,pieprz 4 kromki razowego pieczywa tostowego galka muszkatalowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa kostka rosołowa 310

miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny – ale można też zastąpić oliwę tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty

Poezja smaku
Czerwona soczewica. Przyprawy. Zupa. 113

roślinnego. Korzyści z jedzenia dań tego typu oczywiście jest więcej, gdyż soczewica najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw, które również maja działanie prozdrowotne. Zapraszam zatem na pyszna, rozgrzewającą zupę. Zupa z soczewicy i pomidorów składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 kartonik krojonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku  około 2 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego(...)soczewicę i zalewam 6 szklankami wody lub bulionu warzywnego, w zależności czym dysponuje. Do garnka przekładam cebule z przyprawami. Przepłukuje patelnię by na niej nic nie zostało i przelewam to do garnka z soczewicą. Gotuję do miękkości soczewicy. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaje do garnka pomidory. Gotową zupę lekko miksuje. To nie ma być zupa krem idealnie

Przysmaki Karolki
Czosnkowan zupa krem 110

kluskami. Ale odkąd poznałem zupy krem to polubiłem je jadać. Raz na jakiś czas można sobie taka przyrządzić. Dodajesz wszystko na co masz ochotę miksujesz i gotowe. Na ten konkretny przepis wpadłem przypadkiem, chyba podczas rewolucji Gesslerowej i odkąd zrobiłem pierwszy raz, wpisała się na stałe w menu. Składniki: 1,5l bulionu warzywnego 400g boczku 200g serek kanapkowy naturalny(...)wlewamy bulion, wrzucamy drobno posiekane ziemniaki, przesmażoną cebulę z czosnkiem, wysmażony boczek oraz majeranek i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy serek kanapkowy i mieszając rozpuszczamy go w zupie. Blendujemy i zupka gotowa. Podaję ją z grzankami, mega smakuje również z małymi mięsnymi klopsikami  Smaczny i bardzo treściwa zupka.   Wartości odżywcze oraz kalorie:  Wartość odżywcza opracowana

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Słodka śliwkowo-gruszkowa zupa krem // Sweet plum and pear soup 91

scroll down for English Dwukolorowa zupa, czyli w sumie dwie, które robi się jednocześnie. Zainspirowana powidłami z nutą pomarańczy, które widziałam na moich wypiekach , postanowiłam to połączenie przekształcić w pyszną zupę. Sama śliwką z pomarańczą też się sprawdzi, choć gruszkowo-imbirowy mus nadaje ostrości. Polecam! Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  30 minut Ilość porcji(...)śliwek ·          skórka otarta z połowy pomarańczy ·          750 ml bulionu warzywnego (500 + 250) ·          5 gruszek ·          ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru Przygotuj: blender dwa garnki Śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy

Bazując na smaku
Zupa krem z soczewicy 198

zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca! Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad! Ja podałam z makaronem , Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Polecam! SKŁADNIKI: - soczewica zielona – 1 szklanka - soczewica czerwona – 1 szklanka - bulion warzywny – ok. 1,5 l - sól – 1 łyżka(...)dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut ( do zmięknięcia ). Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką. Wlewamy spowrotem do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili. Dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką. Posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania