zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:186/331)

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup 153

Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa krem z dyni i kalafiora (4-6 porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę 2 łyżki świeżego imbiru, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, posiekane 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 800 g dyni, obranej i pokrojonej(...)bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj zupę, jeżeli potrzebujesz partiami, do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj zupę skropioną olejem dyniowym

karmelowy
Klasyczny barszcz ukraiński :) 184

zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :)  Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa) 1 kostka dobrego bulionu warzywnego(...)cebulę, kroimy na mniejsze części i również wrzucamy do garnka. Jak już woda się zagotuje dodajemy mrożoną fasolkę i górną zieloną cześć pora, wcześniej dobrze wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Teraz czas na dodanie buraków i kapusty pekińskiej pokrojonej

vegetanie
Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem / Zucchini and spinach coconut soup 222

English Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka mielonego curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 duży por, drobno posiekany 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę 1 zielone chilli, drobno posiekane 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka(...)minut. Dodaj bulion i mleko kokosowe i gotuj przez kolejne 15 minut lub aż ziemniaki zmiękną, po czym dodaj szpinak, zamieszaj i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj natychmiast! Przygotowanie TC: Do misy TC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, przyprawy i warzywa i uruchom program P1 slow

karmelowy
Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 253

Trzy lata temu zamieściłam przepis na zupę berdyczowska (przepis tutaj)  - zupę, która patrząc na ilość wejść i Wasze komentarze, cieszy się dużą popularnością i zainteresowaniem. To właśnie Wasze pomocne komentarze sprawiły, że dziś na ich podstawie postanowiłam ją "dopieścić", choć jest juź absolutnie wspaniała, to jednak dodatek dwóch nowych składników sprawił, że jest jeszcze lepsza(...)solimy, nie wcześniej. Do miękkiego mięsa wlewamy wywar warzywny wraz z warzywami, dodajemy miód, cynamon, imbir, rodzynki i dżem. Składniki te dodajemy w małych porcjach, mieszamy, próbujemy i dalej dodajemy. Ważne aby utrzymać granicę miedzy słodkością a ostrością, no i z cynamonem należy wyważyć ilość indywidualnie, według własnego upodobania.   Gotową zupę gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez

Jadło i czytadło
Zupa z czerwonej soczewicy 133

czerwonej soczewicy to jedna z moich ulubionych zup. Jest nie tylko smaczna i pożywna, ale również bardzo wartosciowa. Soczewica jest cennym źródłem białka, potasu, kwasu foliowego i wielu innych składników odżywczych i witamin. Niestety w dalszym ciągu u nas jest niedoceniana. A ja zachęcam do spróbowania. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (własnego lub z kostki) 300g soczewicy czerwonej 3 dojrzałe(...)wypłukaną soczewicę, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażone pomidory i koncentrat pomidorowy. Zioła rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smacznego

kuchnia doski
Zupa krem z brokuła 164

mojej kuchni króluje zielony, stąd pomysł na dzisiejszą zupę brokułową z serkiem topionym i koperkiem. Bardzo dawno jej nie przygotowywałam i stwierdziłam, że nadszedł najwyższy czas by się z nią przeprosić. Cudownie kremowa, aromatyczna, w pięknym pastelowym kolorze, zachęci do jedzenia nawet bardzo wybredne osoby. No i przede wszystkim, jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Potrzebne nam: - 2 brokuły - włoszczyzna(...)wrzucić razem z różyczkami brokuła do bulionu warzywnego. Dodać serek topiony oraz pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i gotować około 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie zmiksować na gładką masę i doprawić. Z koperku usunąć grubsze kawałki łodyg i posiekać go dosyć drobno. Dodać do zupy i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Zupę podawać

W poszukiwaniu inspiracji
Kapuśniak z kiszonej kapusty 157

sól, pieprz 1 łyżka oleju WYKONANIE Do wywaru mięsno - warzywnego  dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości, gotowane z kapustą będą twarde.  Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę lekko pokrojoną, liść laurowy , ziele angielskie.   Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodajemy do kapuśniaku Zupę gotujemy pod  przykryciem  na wolnym ogniu. Doprawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Zupa krem pieczarkowo-orzechowa 133

pytała męża czy ugotują dzisiaj zupę pieczarkową. Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie. Składniki 500g pieczarek 2 białe cebule ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy sól, biały pieprz 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera korzeń pietruszki(...)plasterki i dokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka pieczarek do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej śmietany, plasterkami pieczarek oraz posiekanymi

Pyry na Gaz
Zupa drobiowa z papryką i ryżem jaśminowym 158

lekko pikantna z imbirowym aromatem zadowoli pożeraczy zup i w pełni usatysfakcjonuje mięsożerców. Składniki 500 g filetów drobiowych papryka czerwona papryka żółta 2 marchewki 2 cebule 2 czerwone cebule łyżeczka pasty imbirowej 2 pełne łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżka mąki 1 l bulionu warzywnego 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 2 łyżki oliwy(...)minut. Oprószamy mąką ,mieszamy ,po czym zalewamy gorącym bulionem (cały czas mieszając). Gotujemy 20 min. Następnie dodajemy koncentrat ,tymianek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec do zupy dodajemy ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.  /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zupa ogórkowa 141

Dziś zrobiłam, może minimalnie inaczej, ale muszę przyznać, że wyszła rewelacja :) Tak, więc już opcje są dwie. Nie tylko u babci, ale też u mnie w domu. Składniki na zupę ogórkową (około 3 litry): żeberka wieprzowe około 200 g 1/2 porcji rosołowej z kurczaka albo mała włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 3 - 4 ziemniaki 4 duże ogórki kiszone słoik wody(...)marchewkę, a z reszty warzyw można zrobić sałatkę warzywną. Połowę ogórków zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a połowę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle przez około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą z ogórków, tak aby nie wyschły. Dodać do wywaru i gotować kolejne 10 minut. Dodać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem

Karola gotuje
WIOSENNA ZUPA Z TORTELLINI I SZPINAKIEM 96

jest szybkie dzięki czemu możemy pozostały czas wykorzystać na rodzinne spacery. Składniki na zupę: 1 op. tortellini pomidory z mozarellą 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 1 cebula 2 garści marchewka Hortex 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 szkl. mąki sól pieprz 1 l. bulionu warzywnego 0,5 szkl. mleka Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle

Kuchnia w oparach
Żur w wersji light czyli na bulionie warzywnym 149

żur. Bo żur to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie  i kiełbasie. Zupa do lekostrawnych nie należy, ale ja mając dzieci w wieku jedzącym już wszystkie potrawy zawsze myślę co przygotować żeby bylo trochę lżej niż zazwyczaj. I tak powstał lekki żur na bulionie warzywnym, a nie jal co roku na wędzonych kościach i boczku. A mówią, że... Atmosfera

Życie zaczyna się w kuchni
Flaczki z boczniaków 156

Pyszna, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca zupa. Idealne rozwiązanie na zbliżające się jesienno zimowe chłody. Dodatkową zaletą jest to, że przygotujecie ją w 30 minut. 400 g boczniaków cebula  marchewka korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego ew. drobiowego 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego

Smakołyki Asi
Wegańska zupa-krem szpinakowa :) 181

pikantna, bo taką lubię najbardziej i intensywnie szpinakowa. Jeżeli wolicie bardziej gęstsze zupy kremy zredukujcie ilość dodanej wody. Składniki: 350 g świeżego szpinaku  350 g ziemniaków kawałek selera (100 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju  1 l wody 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku (polecam TEN ) opakowanie (200 ml) śmietanki ryżowej (opcjonalnie) przyprawy: sól

Zdrowie na języku :P
Dyniowe pankejki z sokiem z pomarańczy i karmelizowanym imbirem. 176

takie warzywo, na którego widok dostaje gęsiej skórki. Bardzo długo miałam tak właśnie z warzywną królową jesieni, a jedynym dniem w roku gdy ją kupowałam było Halloween. To były czasy wczesnej młodości, gdy blendera używałam dosłownie od święta, a dynia kojarzyła mi się z mdłą zupą-krem, którą czasem sobie fundowałam na uczelnianej stołówce. Bardzo się cieszę, że ten niesmaczny

Fill The Bowl