parmezanem (lub innym twardym serem). Prawda, że łatwe? A z pozostałego bulionu/wywaru robimy zupę na następny dzień. Honorietta planuje krupnik. Można oczywiście użyć kostki rosołowej (ale smak już nie będzie ten sam), gdy mamy lenia i pominąć gotowane mięso, w wersji wegetariańskiej (wtedy najlepiej używać wywaru warzywnego
Karczma Honoriettyrobiłam na haloween, gdyż wówczas dynia była wszechobecna. Przepis banalny, a zupa rewelacyjna jeśli ktoś lubi pikanterie :) SKŁADNIKI : - 1 mała dynia - 2 pomarańcze - 3 plasterki świeżego imbiru - łyżeczka suszonych papryczek chilii - pieprz - sól - łyżka miodu - świeża natka pietruszki - do przyozdobienia - śmietana 18 % - szklanka bulionu warzywnego Zaczynamy od obrania dyni, troszkę się trzeba namęczyć - każdy musi na nią
dlaSmaQTym razem pokusiliśmy się o wzbogacenie pomidorowej o ciecierzycę i pieczarki. Wyszło smacznie. Składniki pomidory krojone z puszki 750 ml bulionu warzywnego 100 g pieczarek
R'n'G Kitchentruskawki, później maliny, jagody, porzeczki... W tym roku sezon inauguruje u mnie zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym. Zawsze przygotowuję jej spory garnek, żeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;) Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół
Kulinarne Inspiracjekulinarny pamiętnik ', za który jestem wdzięczna autorce, gdyż zakochałam się w smaku tej zupy już od pierwszej łyżki! Gorąco zachęcam do jej przygotowania, może i Was tak samo zauroczy- jak mnie?! :) * ciecierzyca- 400 g (puszka) * pomidory bez skóry- 400 g (puszka) * mleko kokosowe- 400 ml * bulion warzywny- 250 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * ocet balsamiczny- 1 łyżka * świeża
Kraina Miodem Płynącanajczęściej,bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.Dzisiaj prosta ,aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki.Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.Zapraszam! Składniki: 2 spore selery 1 gruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła ghee sól,pieprz 0,7 l bulionu warzywnego kwaśna śmietana 2 łyżki 2 łyżeczki chrzanu 1 listek laurowy natka zielonej pietruszki Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szary barszcz ponieważ nie jest zabielany śmietaną :) Wersja bezmięsna. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4
Bon Appetit Małgorzatyczerwonwj soczewicy.Jesli jeszcze nie probowaliscie tej kombinacji goraco polecam,bo ta prosta zupa to poezja smaku -kremowa,aromatyczna, chrupiace grzanki-pycha. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewki 120 g czerwonej soczewicy 20 g swiezego imbiru 1 mala cebula 0,75-1 l bulionu warzywnego 2 kromki pieczywa razowego 2 lyzki masla ghee natka pietruszki sol,pieprz Cayenne Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prawdziwa grochówka według przepisu Mamy. Składniki: -1 i 1/2 szklanki łuskanego grochu -wędzonka -2 marchewki -5-6 ziemniaków -ząbek czosnku -przyprawa warzywna -majeranek -ok
Maminek kulinarnykwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki: 2 puszki pomidorów 3-4 świeże pomidory 100 ml koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego lub kurczakowego garść świeżej bazylii 200 ml gęstej śmietany 1 łyżka mąki sól
Smaki EdytyKapuśniak z kiszonej kapusty to zupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso
W kuchennym oknie Ewykrotkim czasie. Zapraszam wiec na moja superszybka i bardzo lekka zupe :) Zupa z ciecierzyca skladniki: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 pory 2 cukinie 2 zabki czosnku 800g pomidorow z puszki 1 lyzka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 400g ciecierzycy z puszki 750ml buliou warzywnego sol, pieprz wykonanie: W rondlu podgrzewamy oliwe i podsmazamy na niej okolo 5 minut pokrojona
Przysmaki Karolkizapraszam na aromatyczną, gęstą i w przeciwieństwie do melancholijności - bardzo optymistyczną, słoneczną zupę krem. KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ . /przepis własny; współpraca z Winiary;/ ok. 1 kg świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody 2 kostki bulionu warzywnego Winiary 1 dojrzała pomarańcza 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub mniej, zależy
W kuchni Karmel-itkiidealnie pasuje do zupy która jest syta i można się nią najeść. Dynia o tej porze roku króluje w mojej kuchni i różne rodzaje kremów które z niej robię. 1 kg dyni hokaido 3 gruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka wina białego 1 szklanka mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu warzywnego pieprz, sól papryka ostra cynamon szczypta(...)dynię 30 minut. Na głębokiej patelni przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek, wlewam wino białe i redukuję płyn aż alkohol odparuje. Dodaję upieczoną dynię, gruszki, wlewam bulion i chwilę gotuję. Zupę miksuję blenderem, wlewam 2/3 szklanki mleczka kokosowego, doprawiam solą, pieprzem, cynamonem, papryką ostrą, dodaję skórę cytrynową. Zupę podgrzewam i podaję z ugotowanym aldente makaronem czekoladowym, polewam mleczkiem. Jedną gruszkę kroję
wesoła kuchnianasze zdrowie. Latem zupę można przygotować ze świeżych, wygrzanych w słońcu pomidorów. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsza. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min Składniki 800 g pomidorków krojonych z puszki 150 ml bulionu warzywnego 100 ml słodkiej śmietanki(...)podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory w tym czasie się ugotują. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki krem. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i chwilę gotujemy. Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu
Wędrówki po kuchni